Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕТСКИ МЕДИЈИ ПРЕНЕЛИ АУТОРСКИ ТЕКСТ ВУЧИЋА: "Србија захвална свим земљама, постаје још динамичнији актер у Европи"

07.05.2020. 22:16
Пише:
Србија Данас/Медији
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Ауторски текст Александра Вучића преносимо у целости.

"УС Њуз" пренео је ауторски текст председника Србије Александра Вучића који је исказао личне ставове и мисли о току борбе Србије са пандемијом корона вируса.

Мајска КИША КЕША само у Меридиану

Мајска КИША КЕША само у Меридиану

САЧУВАЛИ СМО НАШЕ РОДИТЕЉЕ! Вучић: На скроман начин смо прихватили резултате које је Србија постигла

САЧУВАЛИ СМО НАШЕ РОДИТЕЉЕ! Вучић: На скроман начин смо прихватили резултате које је Србија постигла

МЕРЕ ЋЕ СЕ МЕЊАТИ ИЗ НЕДЕЉЕ У НЕДЕЉУ: Премијерка Србије навела ШТА ОСТАЈЕ НА СНАЗИ након ванредног стања

МЕРЕ ЋЕ СЕ МЕЊАТИ ИЗ НЕДЕЉЕ У НЕДЕЉУ: Премијерка Србије навела ШТА ОСТАЈЕ НА СНАЗИ након ванредног стања

Уз прихватање помоћи Кине за борбу против корона вируса, председник Србије је написао да је његова земља посвећена и прозападној спољној политици, започиње портал "УС Њуз". Ауторски текст Александра Вучића преносимо у целости:

- Откако је проглашена пандемија корона вируса, Кина, Европа и Сједињене Државе пружиле су помоћ многим земљама широм света у оквиру своје "коронавирусне дипломатије". Али неке од ових земаља, попут Србије, неправедно су доведене у питање због спремности да затраже и добију подршку разних партнера.

Средином марта Европска унија нагло је поставила препреке за извоз одређене медицинске опреме у земље које нису чланице ЕУ. Као формални кандидат за приступање ЕУ, али још увек није пуноправан члан, Србији ће сада бити теже да сарађује са својим европским суседима на приступу залихама неопходним за спашавање живота својих грађана.

Истовремено, Кина је почела да нуди Србији залихе и друге облике коронавирусне помоћи. Способност Кине да пружи помоћ била је логична, јер је излазила из кризе баш кад се ширење коронавируса појачавало широм Европе и Сједињених Држава. Како се стопа заразе успоравала у Кини, то је ослободило вишак опреме и медицинску стручност која се сада може распоредити на било које друго место широм света. Србија је срдачно поздравила ову подршку.

Поред виталних потрепштина као што су респиратори и лична заштитна опрема, Кина је Србији такође послала тим медицинских стручњака из Вухана који су имали неколико месеци искуства на терену у борби против смртоносног вируса. Пошто је Кина месецима пре Европе и Сједињених Држава била глобални епицентар корона вируса, ниједна друга држава, укључујући српске европске и америчке партнере, није стекла ово искуство и последичне лекције о сузбијању болести. Дуго смо захвални председнику Си Ђинпингу на његовом ангажману.

Али, упркос овим предностима, Кина сигурно није једина земља која је помогла Србији у овом кризном времену. Иако је Брисел нажалост одржавао препреке у извозу санитетског материјала у Србију и наших суседа на Западном Балкану, ЕУ сада пружа драгоцену подршку Србији и региону. Њена помоћ износи 41 милион долара непосредне помоћи западном Балкану у решавању ванредне ситуације у здравству и прерасподели 406 милиона долара за ублажавање економског пропадања корона вируса, укључујући 85 милиона долара само за Србију.

У финансијском смислу, ЕУ је највећи донатор српских антикоронавирусних напора од проглашења пандемије, али Брисел помаже Србији да се припреми за корона вирус и пре глобалног ширења болести Ковид-19. Током протеклих 20 година, ЕУ је обезбедила више од 490 милиона долара бесповратних средстава и кредита за здравствени систем Србије, што укључује испоруку преко 250 возила хитне медицинске помоћи, од којих половина поседује вентилаторе који спашавају живот.

Слично томе, Сједињене Државе дале су више од милијарду долара укупној помоћи Србији у последње две деценије, а иако су постале основна нула за пандемију коронавируса, наши амерички пријатељи испоручили су у Србији 6.000 тестова за корона вирус. Ценимо ову подршку, посебно имајући у виду огромне коронавирусне изазове са којима се суочавају саме САД.

У контексту кризе, Србија је покушала вратити овај гест подршке сопственим гестовима, попут превоза Американаца у Србију назад у САД, о нашем трошку, што је државни секретар Мајк Помпео признао у захвалном писму. Штавише, да би показала солидарност са америчким народом док се суочавају са корона вирусом, Србија је осветлила најпрепознатљивије знаменитости Београда бојама америчке заставе.

Исто смо урадили за Италију, Шпанију, Француску, Кину и бројне друге партнере који су подржавали Србију током пандемије корона вируса или пружали релевантну помоћ у прошлости. Ово је дубоко лична криза за сва наша друштва. Изгубио сам најстаријерг пријатеља из детињства, а мој најстарији син је био заражен.

Оно што треба боље разумети и спремније прихватити је да, када је у питању спашавање живота њихових грађана, од Србије и других земаља којима је потребна спољна помоћ за пораз корона вируса не треба очекивати да ће одбити, дискриминисати или ублажити своју захвалност за легитимне облике подршке засноване на његовом пореклу, без обзира да ли долазе из САД-а, Кине, Европе или негде другде. Лидери ових земаља изабрани су да чувају здравље, сигурност и напредак својих људи, а то нам је, уместо међународне политике, приоритет.

Док је Србија захвална свим земљама које су нам помогле да управљамо последицама корона вируса, ови акти подршке и хуманитарност неће утицати на њену укупну путању. На задовољство неких и разочарање других, стратешки циљ Србије био је, и остаће пуноправно чланство у ЕУ и постати још динамичнији актер у заједници европских народа.

Платили смо велику цену, немамо право да заборавимо: ГЕНЕРАЛ ШОЈГУ УПУТИО СРБИМА МОЋНУ ПОРУКУ

Платили смо велику цену, немамо право да заборавимо: ГЕНЕРАЛ ШОЈГУ УПУТИО СРБИМА МОЋНУ ПОРУКУ

ВАЖНА ВЕСТ! Вучић тражио да се ХИТНО ПРОМЕНИ одлука за коришћење ГСП-а

ВАЖНА ВЕСТ! Вучић тражио да се ХИТНО ПРОМЕНИ одлука за коришћење ГСП-а

Вучић се састао са руским амбасадором Боцан-Харченком (ФОТО)

Вучић се састао са руским амбасадором Боцан-Харченком (ФОТО)

"Довека имамо дужност да памтимо надљудску борбу наших предака" Вучић честитао Путину 75 година победе над фашизмом

"Довека имамо дужност да памтимо надљудску борбу наших предака" Вучић честитао Путину 75 година победе над фашизмом

Вучић: Да се више говори о проширењу, а не о перспективи, желимо конкретне одговоре

Вучић: Да се више говори о проширењу, а не о перспективи, желимо конкретне одговоре