Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ О МИНИСТРИМА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Ова лица ће бити у новом сазиву Владе Србије!

25.10.2020. 13:30
Пише:
Србија Данас
Vlada Srbije
Влада Србије / Извор: Фото: СД/Илустрација

Објављен је списак новог састава Владе Републике Србије

Иако је било најава да је нова влада могла бити формирана много пре 25. октобра, тек су се данас попунила сва министарска места, те је званично саопштено ко ће чинити нову владу Србије, ко ће имати шансу, али и обавезу и одговорност да нашу земљу изведе на прави и сигуран пут.

Док се списак са нестрпљењем чекао, од председника Србије јасно смо чули да се неће мешати у одлуке свог мандатара, међутим челиник Српске напредне странке открио је раније нека од персоналних решења, тачније открио је ко више неће имати портфељ у Немањиној када је речено да ће Ивица Дачић са места министра спољних послова прећи на место председника Скупштине Србије, што је и учињено те је Дачић званично ступио на дужност 22. октобра.

"ТО НИЈЕ У МОЈОЈ ПРИРОДИ..." Дачић истакао шта је задатак НОВЕ ВЛАДЕ, па упутио јасну поруку опозицији

"ТО НИЈЕ У МОЈОЈ ПРИРОДИ..." Дачић истакао шта је задатак НОВЕ ВЛАДЕ, па упутио јасну поруку опозицији

СКУПШТИНА СРБИЈЕ О САСТАВУ НОВЕ ВЛАДЕ: Предлог закона о министарствима на дневном реду (ВИДЕО)

СКУПШТИНА СРБИЈЕ О САСТАВУ НОВЕ ВЛАДЕ: Предлог закона о министарствима на дневном реду (ВИДЕО)

НОВА ЗАДУЖЕЊА У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ! Формирано 18 одбора, познато ко ће бити на њиховом челу

НОВА ЗАДУЖЕЊА У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ! Формирано 18 одбора, познато ко ће бити на њиховом челу

Сазнали смо такође и да ће једно министарско место да припадне Српском патриотском савезу (СПАС) Александра Шапића, мада је он сам истакао да остаје на челу Општине Нови Београд и да неће да улази у нову владу...

Међутим, после дугог мерења, вагања, одлучивања и консултација са лидером напредњака и председника Србије, Александра Вучића, мандатар за састав нове владе, Ана Брнабић саопштила је имена министара и целокупни састав државних функционера.

У новој Влади, водећу улогу у вођењу Србије на прави пут, пут будућности, пут који ће пратити план председника Србије Александра Вучића "Србија 2025." преузели су следећа лица, лица која ће приказивати Србију, вољу грађана и која ће радити на томе да истим тим грађанима, који су своје поверење дали Српској напредној странци, као водећој политичкој странци на изборима, обезбеде само оно што је у њиховом најбољем интересу.

Председник Владе Србије - Ана Брнабић - у августу 2016. године изабрана је за министарку државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије, и ту функцију је обављала до избора за председницу Владе у јуну 2017. године. На функцији председнице Владе остаје све до расписивања регуларних парламентарних избора 2020. након којих постаје мандатар за састав нове Владе, док по формирању Владе постаје председница Владе Републике Србије поново.

ana-brnabić
ана-брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар спољних послова - Никола Селаковић - у политику активно улази 2008. године, када, приликом оснивања Српске напредне странке (СНС) постаје њен члан. Члан је Главног и Извршног одбора и председник је Правног савета странке. У септембру 2012. изабран је за члана Председништва СНС. У јулу 2012. године изабран је за министра правде и државне управе у Влади Републике Србије. Истовремено, постаје члан Високог савета судства и Државног већа тужилаца.

Nikola Selaković
Никола Селаковић / Извор: Профимедиа

Министар унутрашњих послова - Александар Вулин - У раним данима каријере био је помоћник директора маркетинга у фирми "Супер прес" од 2000. до 2002. године. Након тога, од 2003. до 2007. године био је директор маркетинга у фирми "Цолор press", а заменик генералног директора "Цолор медиа интернатионал" од 2007. до 2012.  За директора Канцеларије за Косово и Метохију изабран је у августу 2012. године, ту функцију је обављао до септембра 2013. године, када је именован за министра без портфеља задуженог за Косово и Метохију. На тој функцији је остао до априла 2014. године. У априлу 2014. именован је за министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У августу 2016. године добио је нови мандат на челу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. На дужности министра одбране био је од јуна 2017. године. Успешно је, као полазник 6. класе, завршио Високу школу безбедности и одбране, највиши ниво усавршавања у систему нашег војног школства.

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар трговине, туризма и телекомуникација - Татјана Матић - Већ осам година је државна секретарка у том министарству, а потпредседница је Љајићеве СДПС. У последње четири године била је задужена за сектор телекомуникација и интензивно се бавила безбедношћу деце на интернету. Учествовала је у формирању Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, а бавила се и обукама жена за дигиталне вештине. Пре него што је отишла у Министарство трговине и телекомуникација, обављала је функцију  државног секретара у тадашњем Министарству рада и социјалне политике. Од 2005. до 2007. године била је директор Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа , где је била надлежна за управљање и координацију рада Службе, а претходно је радила као шефа кабинета Координационог центра Србије и Црне Горе за Косово и Метохију, где је била задужена за организацију и координацију рада, протокол и међународну сарадњу. Од 2002. до 2004. године обављала је функцију помоћника шефа кабинета потпредседника Владе Републике Србије и Координационог центра СРЈ и РС за Косово и Метохију. Пре тога била је у приватном сектору. 

Tatjna Matić
Татјна Матић / Извор: Фото: TwitterPrintscreen/@Tatjana_Matic

Министар рударства и енергетике - Зорана Михајловић - Од 2004. до 2006. године била је саветница потпредседника Владе Републике Србије за енергетику. Саветница за енергетику председника Владе Републике Српске Милорада Додика била је од 2010. до 2012. године. Од 2012. до 2014. године била је гувернерка Србије у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД). Председница Савета СНС за енергетику и рударство постаје 2009. године, а потпредседница странке од 2012, док је од средине 2016. чланица Председништва СНС. За министарку енергетике, развоја и заштите животне средине изабрана је 2012. године, а од 2014. је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

zorana-mihajlovic
зорана-михајловиц / Извор: Србија Данас

Министар финансија - Синиша Мали - био је градоначелник Београда од априла 2014. до маја 2018. године. Пре него што је постао градоначелник, био је специјални саветник за привреду и финансије у Влади тадашњег премијера Републике Србије Александра Вучића. На позицију министра финансија долази као признати финансијски стручњак, који је радио за највеће светске консултантске компаније, али и као градоначелник који је покренуо и спровео обиман програм финансијске консолидације у Граду Београду, где је преполовио дуг града и значајно смањио буџетски дефицит. За време његовог мандата Београд је по први пут добио кредитни рејтинг, који према извештају рејтинг агенције Мудис износио БА3.

Siniša Mali
Синиша Мали / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар привреде - Анђелка Атанасковић - нова министарка привреде, Анђелка Атанасковић, рођена је 1958. у Трстенику, где је завршила основну школу и Техничку школу. Дипломирала је на Машинском факултету Универзитета у Београду, одељење у Краљеву, 1982. године. Избором Атанасковић на позицију министра привреде, нова Влада Србије добила је члана који је цео радни век провео у једној компанији. Проглашавана је за најбољег менаџера југоисточне Европе 2016. године, Жену године у региону, а припала су јој бројна признања регионалних и републичких привредних комора. 

Anđelka Atanasković
Анђелка Атанасковић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ РТВ Крусевац

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде - Бранислав Недимовић - Изабран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије 2004. године и ту дужност је обављао до 2008. године када је изабран за градоначелника Сремске Митровице као најмлађи градоначелник у Србији. На месту градоначелника био је у два мандата, од 2008. до 2016. године. У јануару 2015. године постаје члан Српске напредне странке и координатор Градског одбора СНС. Након парламентарних изобора 2016. године изабран је за потпредседника Управног одбора Националне алијансе за локални и економски развој, док је потом постао министар пољопривреде и заштите животне средине. Од августа 2016. године обављао је дужност министра пољопривреде и заштите животне средине, а од јуна 2017. године обавља дужност министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије.

Branislav Nedimović
Бранислав Недимовић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар заштите животне средине - Ирена Вујовић - након избора 2014. године, у мају градоначелник Београда Синиша Мали именовао је за помоћницу градоначелника задужену за област друштвених делатности. Након локалних избора 2016. године, изабрана је за председницу општине Савски венац, када је напустила функцију помоћнице градоначелника Београда. И на изборима за одборнике Скупштине града Београда у марту 2018. године била је на листи кандидата Српске напредне странке.

Irena Vujović
Ирена Вујовић / Извор: Србија Данас

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре - Томислав Момировић - дипломирао на Правном факултету Универзитета у Београду. Од 2007. године запослен у предузећу Мона д.о.о. на месту саветника. Активни учесник у пословном удружењу ХОРЕС, где се од 2013. године налази на позицији председника скупштине ХОРЕС, а од 2009. до 2013. обављао је функцију председник УО ХОРЕС. Својим и активним ангажовањем свог тима допринео је да стопа ПДВ-а на смештај порасте на само 10%, а не на 20% како је првобитно била донета одлука. Од 2016. године ступа на позицију председника компаније Мона Хотел Манагемент д.о.о. Након само годину дана започета је изградња новог хотела на Дорћолу (Мона Плаза) чиме је реализована највећа инвестиција у историји компаније.

Tomislav Momirović
Томислав Момировић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/Jutarnji Програм ТВ HAPPY

Министар правде - Маја Поповић - адвокат по струци, која на функцију министарке правде долази са позиције шефа кабинета и саветнице директора Безбедносно информативне агенције Братислава Гашића. Поповић је завршила Правни факултет у Београду, школовала се и усавршавала у иностранству, радила у адвокатури, а у својој 26 години била је и судија Првог општинског суда у Београду и то најмлађи икада изабран у нашој земљи. Током службе у БИА, радила је у Управи за међународну сарадњу, Управи за људске ресурсе, системско правне, имовинске и стамбене послове, да би потом била и шеф кабинета директора Безбедносно-информативне агенције (БИА).

Maja Popović
Маја Поповић / Извор: Фото: Рас Србија

Министар државне управе и локалне самоуправе - Марија Обрадовић - рођена је у Краљеву, 24. јун 1974. године, српска је политичарка, новинарка и народна посланица. За потпредседницу Српске напредне странке изабрана је 2016. године. Са породицом, живи и ради у Београду. Покренула је 2015. године образовни програм у НСРС "Развој капацитета народних посланика за надзор безбедносног сектора" у сарадњи са Високим студијама безбедности и одбране, Школе националне одбране Војне академије, који је постао саставни део активности Скупштине Србије. Као координаторка Женске парламентарне мреже, али и као председница Одбора за одбрану и унурашње послове, једна је од потписница Меморандума о сарадњи између Народне скупштине Репблике Србије и Удружења пословних жена. На основу овог документа, потписаног 24. новембра 2014. године, Народна скупштина даје подршку развоју женског предузетништва у Србији. Меморандум је заснован на темељима Резолуције за подршку женском предузетништву у малим и средњим предузећима, који је 2011. године усвојио Европски парламент.

Marija Obradović
Марија Обрадовић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Министар за бригу о селу - Милан Кркобабић - творац је пројекта "Држава Србија у селима Србије", који има за циљ да омогући бољи живот и виши стандард на селу. У више сазива Народне скупштине Републике Србије биран је за народног посланика, уједно и председника посланичке групе ПУПС-а. У претходном периоду биран је и за одборника у Скупштини града Београда. Један је од оснивача и председник Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС).

milan-krkobabic
милан-кркобабиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар одбране - Небојша Стефановић - од јула 2012. године до априла 2014. године Небојша Стефановић обављао је функцију председника Народне скупштине Републике Србије и председника Одбора за права детета. Био је и шеф делегације НС РС у Интерпарламентарној унији. На парламентарним изборима 2014. године, изабран је за посланика Народне скупштине Републике Србије. За министра унутрашњих послова Републике Србије изабран је априла 2014. године, а од августа 2016. године уједно је и потпредседник Владе Републике Србије.

Nebojša Stefanović
Небојша Стефановић / Извор: Профимедиа

Министар за европске интеграције - Јадранка Јоксимовић - Рођена је у Београду 1978. године, где је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је као студент генерације на Факултету политичких наука у Београду 2001/2002. године на смеру Међународни односи. Мастер студије је завршила на Факултету за економију и политичке науке на Универзитету "Алфа" у Београду 2013. године. Тренутно похађа докторске студије политикологије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. У Српској радикалној странци је од 2006. до 2007. године радила као сарадник за међународне односе Александра Вучића. Један је од потписника-оснивача Српске напредне странке 2008. године. Од 2007.  до средине 2008. године радила је у Народној скупштини Републике Србије као стручни сарадник посланичке групе "Напред Србијо".

Jadranka Joksimović
Јадранка Јоксимовић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - Дарија Кисић- Тепавчевић - крајем 2010. године Дарија је изабрана у звање доцента, а 2017. године постала је ванредна професорка на Катедри епидемиологије Медицинског факултета Универзитета у Београду. Ради на Институту за епидемиологију Медицинског факултета у Београду. Осим тога, помоћница је директора на Институту "Милан Јовановић Батут", те помоћница директора на Институту за епидемиологију Медицинског факултета у Косовској Митровици. У досадашњој каријери је објавила више од 120 научних радова. У жижи јавности се нашла у марту 2020. године када је изабрана за члана Кризног штаба Србије за борбу с епидемијом новог вируса корона. 

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Министар здравља - Златибор Лончар - изабран је на позицију министра здравља Републике Србије 27. априла 2014. године, 11. августа 2016. године, као и 29. јуна 2017. године. По завршетку средње школе уписао је Медицински факултет у Београду, који је завршио у школској 1996/97. години. Наредне године је завршио приправнички стаж у Клиничком центру Србије, након чега је за област специјализације на матичном факултету одабрао општу хирургију и положио је специјалистички испит 2003. године. Током студија, али и по њиховом завршетку, учествовао је у изради више научноистраживачких радова као аутор и коаутор.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар омладине и спорта - Вања Удовичић - на месту капитена ватерполо репрезентације Србије је од 2009. до септембра 2013, када ступа на функцију министра омладине и спорта у Влади Републике Србије. Био је потпредседник Организационог одбора Европског првенства у ватерполу 2016. године, потпредседник Организационог одбора Европског првенства у атлетици 2017. године, члан Организационог одбора сталне манифестације у области спорта од значаја за Град Београд – Београдски маратон, председник Организационог одбора 55. међународне бициклистичке трке кроз Србију, потпредседник Организационог одбора Европског шампионата у каратеу 2018. године, потпредседник Организационог комитета Европских универзитетских игара 2020. године, потпредседник Организационог одбора завршног клупског кошаркашког турнира Финал Фоур у оквиру Евролиге у кошарци 2018. године, председник Организационог одбора Првенства Европе у кајаку и кануу на мирним водама 2018. године.

Vanja Udovičić
Вања Удовичић / Извор: МН Press

Министар културе и информисања - Маја Гојковић - Гојковић је била и народна посланица у парламентима Југославије и Државне заједнице Србије и Црне Горе од 1992. године.  У једном од ових мандата била је потпредседница Већа грађана, и учествовала је у раду Интерпарламентарне уније. У једном од мандата била је и посланица у Скупштини Аутономне покрајине Војводине. Убрзо након формирања Српске напредне странке, Маја Гојкоивћ одлучује да се придружи јасној и одрживој перспективи за развој и будућност Србије коју СНС промовише и у 2012. години приступа СНС и постаје члан председништва странке.

Maja Gojković
Маја Гојковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар за бригу о породици, деци и демографији - Ратко Дмитровић - је познати српски новинар и публициста. Био је стални дописник из Загреба дневног листа Политика и недељника НИН, уредник недељника "Аргумент", оснивач телевизије "РАС", радио је и на РТС-у. Неколико година обављао је функцију генералног директора и главног уредника "Новости". Једно време био је саветник потпредседника Небојше Човића, у Влади Србије, на чијем челу се налазио Зоран Ђинђић, а за посланика у Народној скупштини Србије изабран је на јунским изборима са листе Српског патриотског савеза, као нестраначка личност.

Ratko Dmitrović
Ратко Дмитровић / Извор: Фото: Медиа Центар

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог - Гордана Чомић - рођена је 16. јуна 1958. године у Новом Саду.
По занимању је дипломирана физичарка. Радила је на Универзитету у Новом Саду (1984-1999) - Факултет техничких наука, асистент на предмету Физика; ЈП СРЦ "Војводина", Нови Сад (1999−2004), маркетинг. Била је чланица Градског одбора ДС Нови Сад (1992), портпаролка Градског одбора и Покрајинског одбора ДС за Војводину. Председница Изборног штаба Градског одбора ДС Нови Сад (1996). Председница Покрајинског одбора ДС за Војводину (1998−2001). Потпредседница Демократске странке (2001-2004). Заменица председника Демократске странке (2014−2016).

gordana-comic
гордана-цомиц / Извор: Србија Данас

Министарство просвете, науке и технолошког развоја - чека се коначна одлука, а зна се да ће бити из редова СПС-а. Према информацијама, главни кандидат је Бранко Ружић

branko-ruzic
бранко-рузиц / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Нова Влада Републике Србије

Након парламентарних избора који су одржани у јуну мандат за састав будуће владе Србије добила је Ана Брнабић и Влада је формирана у оквиру законског рока који траје до трећег новембра. Како је председник Вучић најавио, будућа Влада имаће ограничено трајање, док ће нови Владини функционери имати прилику да остваре циљеве који су пред њима за мање од две године, тачније до нарендих  председничких избора 2022. године уз које ће бити расписани и парламентарни избори. Поред тога, нова Влада обухвата и три нова министарства, као и то да 50 одсто од укупних функционера у Влади чине жене.