Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Трагична судбина дечака из Београда: Мајка га је тукла и избацила из куће, отишао је код оца а онда КРЕЋЕ ПРАВИ ПАКАО!

03.09.2017. 14:54
Пише:
Србија Данас/Вечерње новости
Dečak plače
Дечак плаче / Извор: Профимедиа

Мајка га кажњавала затварањем у собу

Живот 15-годишњег Р. М. и његовог оца С. М., из Београда, претворио се пре више месеци, преко ноћи, у пакао. Батине, избацивање из мајчине куће и на крају тешка болест због које је дечак покварио оцене, изгубио бодове за жељену школу, добио мигрене и епилепсију... Сада га чека тешка операција на мозгу, а за то време о њему брине само отац, који нема стално запослење.

Трагедија на свадбама у Београду! Сватови завијени у црно: Сви оплакују УМРЛЕ

- Супруга и ја смо се развели још 2009. и њој је поверена старија ћерка Д., која данас има 18 година, и син Р. М. Ћерка је дете са посебним потребама, због чега је супруга добила од Града стан и ослобођена је плаћања комуналија. У међувремену се удала, добила са другим мужем бебу и односи између ње, сина и њеног новог мужа су се покварили. Деца су викендом долазила код мене и син се жалио да их мајка често кажњава затварањем у собу и ударцима по глави, а да је супруг на то подстиче - прича С. М.

ЛИКВИДАЦИЈА усред Београда: Убијена сестра краља проституције, сачмаром потпуно разнета (ВИДЕО)

Инцидент после ког се све променило

Прошлог маја мајка и дечак су се посвађали, мајка је кренула да га удари по глави, дечак, сада већ у пубертету, супротставио се, ухватио је за руку и гурнуо. Не очекујући отпор, мајка је изгубила равнотежу и пала. Побеснела је и у свађи дечака избацила из куће.

Dečak
Дечак / Извор: Профимедиа/илустрација

Од тада малолетни Р. М. живи код оца, а прошлог септембра је, на иницијативу центра за социјални рад, оцу додељено једино старатељство над дететом.

- Моја бивша супруга и даље викендом доводи кћерку код мене, али се она и син не срећу. Ниједном се од тада нису ни чули, ни видели, никада чак и не пита за њега - каже С. М.

Дечак се често жалио на главобоље, у школи је падао у несвест, скакао му је шећер. После неке дечачке туче на журки, после које се вратио са модрицом испод ока, отац га је одвео за сваки случај код лекара.

Нишлија (21) нашао КАШИКАРУ поред контејнера, носао је по граду, а онда је у теткином стану све ПОШЛО ПО ЗЛУ

- Лекари су му урадили скенер главе и рекли "сва срећа да сте дошли!" Испоставило се да већ дуже време има велику цисту у темпоралном делу мозга. Објаснили су ми да је до ње могло да дође услед стреса или удараца, и упозорили ме да ће дечак добити епилепсију и друге пропратне симптоме док не буде дренирана, јер не може да се одстрани. Чекамо операцију приликом које ће му уградити неку цевчицу за дренажу - прича отац.

Операција још није урађена јер су лекари пратили како се циста понаша и да ли расте, међутим дечаку је све горе, па се захват може ускоро очекивати. Као што су га лекари упозорили, Р. М. је убрзо добио страховите главобоље, епилепсију, драстично је смршао. Има дана када се осећа добро, бриљантно зна енглески, нормално обавља све обавезе, а има тренутака када не може чак ни да се сети свих слова, или само лежи у мраку, у боловима, под лековима. Често му смета и најмањи звук или јачи мирис.

dečak, bolnica
дечак, болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Како каже С. М., његовом сину је пре три дана јако позлило, ништа није видео ни чуо, урлао је од неподношљивих болова, па су позвали хитну помоћ. Ноћ је провео на Ургентном центру, а следећег дана је имао преглед код неуролога, који им је рекао да је операција хитна.

Иначе, С. М. је некада радио у правној служби, у савезним органима, али је по распаду заједничке државе остао без посла. Од тада се уредно јавља Служби за запошљавање, прихвата све послове који му се укажу. Међутим, као самохрани отац приликом разговора за посао наилази на проблеме са којима се обично суочавају самохране мајке.

- Недавно ми је један послодавац приликом интервјуа за посао магационера отворено рекао да неће да ме прими јер сам бринем о детету, а не треба му радник који због деце мора на боловање. Нисам ни смео да поменем да сам и сам срчани болесник и да имам уграђен стент - каже наш саговорник.

Милица је скочила са 11. спрата да је не би силовали: Њене ПОСЛЕДЊЕ речи још увек ЛЕДЕ КРВ у жилама!

Нема примања, а не добија никакву социјалну помоћ

Упркос томе што нема стална примања и што живи са малолетним, болесним сином, С. М. не добија никакву социјалну помоћ. Уз све то, како каже, супруга га је тужила за алиментацију, иако старатељство над дететом има искључиво он.

Дечак је до осмог разреда био одличан, али, од када се разболео попустио је и матурирао као врло добар, уз доста лоше резултате на самој матури из математике. Због тога му је фалило шест бодова за жељену школу - кулинарски смер у Туристичкој школи на Новом Београду.

dečak se stidi
дечак се стиди / Извор: Профимедиа/илустрација

- Обратио сам се директору школе и објаснио му целу ситуацију, али ми је рекао да они нису хуманитарна установа - каже С. М.

Обратио се и Министарству просвете, па на њихову препоруку градској администрацији. У Секретаријату за образовање дечаку је одређен саветник који је требало да му помогне. Он је, како тврди отац, без његовог знања, уписао дете у Текстилну школу, кожарски смер. Лекари су се оштро успротивили јер дечак не сме да буде изложен јаким мирисима од лепка, а и у школи су им рекли да је ризично да га приме због његовог здравственог стања.

Зато је пре два дана поднео молбу за Туристичко-угоститељску школу на Зеленом венцу и сада чека резултат.

- Једино што желим јесте да операција буде што пре и да добро прође. У међувремену бих волео да мог сина приме у школу коју жели и да добијем посао - каже наш саговорник.

ПОМОЋ УДРУЖЕЊА ЖРТАВА НАСИЉА

С. М. се за савет и помоћ обратио удружењу "Хајр", које су основале жртве насиља.

- Покушаћемо максимално да помогнемо дечаку, који се осећа немоћно и усамљено, не улазећи у међусобне односе његових родитеља. Мислимо да би центар за социјални рад у овом случају морао више да се укључи и спремни смо са њима да сарађујемо за добробит детета - каже Хајрија Рамадани, председница "Хајра".