Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРАМП МАКСИМАЛНО ИСПОШТОВАО СРБИЈУ! Извештач из Беле куће открио, Вучић имао прилику да из Овалне собе уради ВАЖНУ СТВАР

20.09.2020. 17:00
Пише:
Србија Данас/Информер
Tramp i Vučić
Трамп и Вучић / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

Србија је остварила победу у главно граду САДВучић добио прилику да у Овалној с

Српски председник је успоставио веома добар однос са Трампом и Кушнером. Сам Вучић је у Вашингтону Србију представљао одговорно и на једном веома високом нивоу.

СНС ИЗАБРАЛА КАНДИДАТА ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА НОВОГ САДА: Вучевић добија трећи узастопни мандат

СНС ИЗАБРАЛА КАНДИДАТА ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА НОВОГ САДА: Вучевић добија трећи узастопни мандат

ВУЛИН ОДГОВОРИО МСП ЦГ: Нисте ви изгубили што вас је срушила Србија већ што сте били против Срба у Црној Гори

ВУЛИН ОДГОВОРИО МСП ЦГ: Нисте ви изгубили што вас је срушила Србија већ што сте били против Срба у Црној Гори

ГРАДСКИ ОДБОР СНС: "Ђиласови спинови неће умањити резултате власти, он је оставио Београд у ДУГОВИМА ДО ГУШЕ"

ГРАДСКИ ОДБОР СНС: "Ђиласови спинови неће умањити резултате власти, он је оставио Београд у ДУГОВИМА ДО ГУШЕ"

Србија је добила врхунски третман и максимално је испоштована у Белој кући, а потписани споразум у Вашингтону од историјског је значаја и отвара ново поглавље у односима Србије и Америке. Зато ми није било јасно да део српских медија и опозиционих политичара има потребу да омаловажи овај дипломатски успех Србије!

Ово у разговору за Информер каже Ксенија Павловић Мекатир, Српкиња која годинама извештава из Беле куће. Она је била и непосредни сведок тог 4. септембра, када је у Овалној соби председника Доналда Трампа потписан тзв. Споразум о економској нормализацији односа Београда и Приштине. За наш лист описује шта се све дешавало иза кулиса преговора у Вашингтону...

- Промена локације за потписивање споразума и драматични обрти, то је све део дневне динамике Трампове Беле куће. Он је човек тренутка, са њим је увек могућ неки обрт. У овом случају, Трамп је пребацио церемонију потписивања споразума у Овалну собу, место из које амерички председник управља целим светом. Не треба да вам кажем ништа више од тога, па да схватите да је Србија максимално испоштована у Вашингтону.

Tramp i Vučić
Трамп и Вучић / Извор: Танјуг

У делу српске јавности Вучићев пријем наишао је на подсмешљиве коментаре, неки су му чак мерили величину столице...

- Изненадио ме је фокус на столице и покушај фалсификовања стварности која се догодила у Белој кући. Америка је земља у којој су највећи бизниси направљени у гаражи, попут 'Епла', или у студентској соби, попут 'Фејсбука'. Можете седети у најлепшој канцеларији у краљевској столици, али то ништа не значи ако немате идеје и резултат. Председник Трамп је Вучићу предао свој подијум да се обрати новинарима и целом свету из Овалне собе. Свима се свидело што је Вучић рекао да би Трамп био први председник после Картера који би посетио Србију, то су моменти у којима се пише историја. Просто ми је невероватно да они који су Белу кућу видели само на разгледници или су се у најбољем случају пред њом сликали као туристи, мени, која извештава из тог здања, говоре како је у Белој кући.

Како гледате на такве реакције?

- Изненађена сам била појединим српским медијима колико се труде да омаловаже успех Србије, као да раде против интереса свога народа и земље. Зачудиле су ме реакције опозиције, која не може да раздвоји локалну и светску политику, нити разуме појам националног интереса. Ти политичари треба да схвате да морају да понуде нешто друго осим опструкције, поготово што ови напади на српско-америчке односе немају никакво утемељење.

Да ли примећујете промену у ставу Беле куће према Србији? Сам Трамп је навео да је косовска политика погрешно вођена последњих 20 година.
- Када је Трамп рекао да је косовска политика вођена погрешно у последњих 20 година, он пре свега мисли на Клинтона и на то што је фокус до сада био на политици, а не економији. Трамп и његови сарадници долазе из другачијег бекграунда, нису оптерећени бирократијом, ратовима, не зависе од државне плате, не припадају школи мишљења која је завладала дипломатијом и која упорно примењује застарела решења која не функционишу. Трамп је успео је да направи историјски помак.

Колико је тој промени допринео и Вучић?

- Председник Вучић је успоставио веома добар однос са Трампом и Кушнером и ова администрација, за разлику од других, воли овај део Европе. Сам Вучић је у Вашингтону Србију представљао одговорно и на једном веома високом нивоу.

На који начин су Београд и Србија третирани под претходним администрацијама у Вашингтону?

- Претходне администрације су водиле једносмерну политику и комуникацију са Србијом. То су Србија и земље бивше Југославије најбоље искусиле на примеру ЕУ, јер се стално долазило с листом услова које је Западни Балкан морао да испуни зарад неке обећане будућности на дугачком штапу. Међутим, не можете ђоном правити мир са народима који су по природи ратници.