Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРИ РАЗЛОГА ЗАШТО ЈЕ НОВИ САСТАВ ИЗ НЕМАЊИНЕ КОРАК НАПРЕД: Две владе Ане Брнабић - обе настале у тешка времена, али приоритети су другачији

30.10.2022. 19:35
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Србија Данас/ МИЛАНА ПАВКОВИЦ/ САСА DZAMBIC/SHUTTERSTOCK

Нова и стара влада имају исту премијерку и још девет министара од којих шест воде исте ресоре, али много тога је другачије: од околности у којима су настале, броја министара, броја жена и нестраначких личности до приоритета. Аналитичари оцењују

Занимљиво да је и претходна влада формирана у октобру пре две године и да је настала у светски тешким условима због пандемије короне, али ипак те околности се не могу поредити са актуелним јер је општи утисак да рат у Украјини свет уводи у кризу каква се не памти у новијој историји.

ВАЖАН ЗАДАТАК ПРЕД СКУПШТИНОМ У НОВЕМБРУ: У фокусу посланика нови ребаланс буџета

ВАЖАН ЗАДАТАК ПРЕД СКУПШТИНОМ У НОВЕМБРУ: У фокусу посланика нови ребаланс буџета

"НАШЕ МИСЛИ СУ СА ПОРОДИЦАМА ЖРТАВА" Вучић упутио саучешће поводом незапамћене трагедије

"НАШЕ МИСЛИ СУ СА ПОРОДИЦАМА ЖРТАВА" Вучић упутио саучешће поводом незапамћене трагедије

ПРЕДСЕДНИК СУТРА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ АМРЕРИКА: Вучић и Брнабић са представницима 25 компанија

ПРЕДСЕДНИК СУТРА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ АМРЕРИКА: Вучић и Брнабић са представницима 25 компанија

Ако се паралела између две владе прави на основу бројки може се рећи да нова влада Ане Брнабић има више министарстава и нестраначких личности, али исто тако и жена. Ако се чињеници да је по саставу "прозападнија" него претходна, да има више стручних личности и да су мањине заступљеније, јасно је да постоји најмање три разлога зашто је је овај састав тима из Немањине ипак корак напред у односу на претходни.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Више министара и ванстраначких личности

Наиме, претходни премијеркин кабинет броја је 21 министарство и два министра без портфеља док нова тек озваничена влада има 25 ресора и три министра без портфеља. У прошлој влади је било десет жена од 21 министра док у новој има такође десет дама али и четири министарства више.

Када је реч о нестраначким личностима, у претходној влади то су биле само министарка правде Маја Поповић и министарка за мањинска питања и друштвени дијалог Гордана Чомић док нова влада броји пет ванстраначких чланова: Тању Мишчевић, Дубравку Негре, Мају Поповић, Михаила Јовановића и Марка Благојевића.

Без обзира на то што нову владу чини и девет старих чланова уз премијерку приметне су и друге разлике, пре свега, у вези са приоритетима.

Другачији приоритети

Извршни директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар истиче да за разлику од претходног кабинета Ане Брнабић нова влада ће се пре свега бавити питањима енергетике и инфлациије.

- Највећи изазови нове владе су гас, нафта и гориво. Невоља је и што је цео свет у истом проблему тако да су влади могућности прилично ограничене јер свака држава покушава да сачува своју главу. Мислим да би ови проблеми било знатно решиви да их само наша држава има, овако немамо много солуција. Такође, посебан је проблем што нико не може да предвиди како ће се рат у Укрјаини и одвијати и каква ће бити ситуација за две недеље, а камоли за шест месеци - наглашава Клачар.

Bojan Klačar
Бојан Клачар / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/B92 ТВ

Како каже, поред тога што ће нова влада бити већи него икад у новијој историји по први пут ће имати и већи број представника националних мањина.

- Имаћемо два министра из редова Бошњака и једног Хрвата. Такође, треба рећи да ћемо по први пут имати нестраначку личност на челу ресора енергетике. Мислим и да је нова влада корак ближа ЕУ од претходне самим тим што у њој нису Александар Вулин и Ненад Поповић и због тога очекујем да ће бити синхронизованија од претходне. То ће дакле бити истовремено и влада континуитета и дисконтинуитета јер ће имати више од 10 нових лица - оцењује Клачар.

Нова влада више прозападна

И политиколог Цвијетин Миливојевић примећује да постоје озбиљне разлике између нове и старе владе Ане Брнабић.

- Нова влада је последица озбиљних избора који су имали легитимитет и легалитет јер је на њима учествовала цела опозиција. Такође, за разлику од претходне владе сада СНС нема апсолутну већину у скупштини, парламент није једнопартијски. Може да се каже да је претходна влада била влада социјалне помоћи јер СНС није морао да да министарска места СПС-у, док сада није могао да формира власт без социјалиста или мањина - наглашава Миливојевић.

Како каже, када се погледају персонална решења нова влада је на први поглед више прозападна него претходна.

Cvijetin Milojević
Цвијетин Милојевић / Извор: Фото: Twitter Printscreen/@LaziDetektor

- С друге стране, две трећине посланика су суверенисти или против увођења санкција Русији, а када то кажем мислим и на посланике владајуће коалиције и на посланике опозиције. Иако се нова влада заклиње да је просрпска може се видети и да је на неки начин уважен и став Вашингтона и Москве пошто у Немањиној 11 више нема места за Зорану Михајловић и Небојшу Стефановића с једне стране, односно Александра Вулина и Ненада Поповића с друге стране - подвлачи Миливојевић.

Саговорника изненадио је изостанак из владе појединих министара.

- Мислим да је Јадранка Јоксимовић заслужила да остане у влади јер је жена у датим околностима урадила све што је било у њеној могућности када је реч о процесу евроинтеграција. Интересантна су и померења министра. Рецимо, Николе Селаковића са дипломатије на социјални рад или Дарије Кисић Тепавчевић која је за две године променила два министарства, а ниједно није из њене примарне области - оцењује Миливојевић.

Стручна и нестраначка лица за бољи квалитет

Разлике између нове и старе владе апострофирао је и адвокат Божо Прелевић.

- Тања Мишчевић не само да је сјајна професорка, него њеним одласком из тог Министарства за европске интеграције је направљена једна провалија, ми смо се ту потпуно загушили у евроинтеграцијама. Захтев европарламентараца је да на чело тог министарства дође неко ко разуме процесе придруживања, што се за Јадранку Јоксимовић не би могло рећи - подвлачи Прелевић.

Познати адвокат не сумња да ће Мишчевић оформити тим.

- Ви са Јадранком Јоксимовић лажете народ да хоћете у европске интеграције, са новим министром – Тања Мишчевић неће остати ту ако ви то радите про форме. Мислим да је то значајно искреније и да је већи капацитет са њом - тврди Прелевић.

Božo Prelević
Божо Прелевић / Извор: Фото: Медија Центар

Прелевић је рекао да од Хусеина Мемића очекује доста и каже да је „одлична личност да смањи тензије између Срба и Бошњака“.

- Мислим да је добро и што је Томислав Жигманов, мислим да није лоше имати неког врло пристојног човека који представља на неки начин и хрватску заједницу, добро је због зближавања. Мислим да је то добра порука, не знам шта ће радити, не знам много о господину Жигманову - подвлачи Прелевић.

Како каже, и ново министарство здравља доноси позитивну промену јер је "Даница Грујичић 10 копаља изнад Златибора Лончара".

Према Прелевићевим речима, „чињеница да нема Вулина у влади јасно говори да је дошао крај седењу на неколико столица“.

- Очигледно због притисака и због чињеница да хоћете и даље да седите на 10 столица да ће Вулин вероватно бити директор БИА или тако нешто. Руска лоби група ће добити задовољење на тај начин - закључио је Прелевић и додао да је "нова министарка рударства и енергетике Дубравка Негре препоручена из САД-а, али и да је врло стручна".

Владе континуитета у другачијим околностима

Председник Форума за стратешке струдије (ФОРСТ) др Невен Цветичанин види и слично и разлике између нове и старе владе.

- Сличност је та да су и једна и друга влада владе континуитета и да су стратешки и тактички на истим позицијама. Конкретни задатак и једне и друге владе су обезбеђивање стабилности и мира - наглашава Цветићанин.

Како каже, разлике се огледају у персоналним решењима и околностима настанка владе.

- У новој влади имамо нова лица. Биографије неких министара су јаче, а неких слабије у односу на претходнике. Време у којем је настала нова влада је потпуно другачије због економске, безбедносне и свеопште кризе у којем се свет налази - подвлачи Цветићанин.