Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ЊУЈОРК ТАЈМСУ ОСВАНУЛО - "Плаћеници Слободана Милошевића": Марић шокирао истином о Слоби, ОВИ ЉУДИ су га уништили

14.08.2021. 21:10
Пише:
Србија Данас/Српски Телеграф
Slobodan Milošević i Milomir Marić
Слободан Милошевић и Миломир Марић / Извор: Фото: Медиа Центар/Профимедиа

Миломир Марић, дугогодишњи новинар и главни уредник ТВ Хепи тврди да су Американци одредили двојицу најбољих пријатеља Слободана Милошевића да га униште.

Американци су одредили двојицу најбољих пријатеља Слободана Милошевића да га униште. То су били Ричард Холбрук и Вилијам Монтгомери. И тако се и десило...

"ДУБОКО САМ ПОТРЕСЕН..." Вучић упутио телеграм саучешћа турском председнику

"ДУБОКО САМ ПОТРЕСЕН..." Вучић упутио телеграм саучешћа турском председнику

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН ЛЕТЕО ПАРАГЛАЈДЕРОМ! Почело такмичење "Десант на Дрвар" (ФОТО)

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН ЛЕТЕО ПАРАГЛАЈДЕРОМ! Почело такмичење "Десант на Дрвар" (ФОТО)

"Ни по бабу ни по стричевима" државни органи урадили свој посао: Истрага о Фрушкој Гори ће се спровести до краја

"Ни по бабу ни по стричевима" државни органи урадили свој посао: Истрага о Фрушкој Гори ће се спровести до краја

Ово тврди Миломир Марић, дугогодишњи новинар и главни уредник ТВ Хепи, човек који из прве руке може да говори о најважнијим догађајима на овом подручју, распаду Југославије и свему што се збивало у последње три деценије.

Немачка подвала

Како прича Марић, веома му је жао што је Милошевић, ког назива светским човеком, тако мало урадио за свој народ.

- Далеко више од њега за своје су радили Алија Изетбеговић, један верски фанатик, онда један затуцани Титов генерал попут Туђмана. Милошевић је био светски човек, први је остварио контакте са Америком, био је део великих пројеката заједно са канцеларијом Хенрија Кисинџера, у којој је био и Лари Иглбергер, који ће у кључним годинама деведесетих постати заменик државног секретара, ту је био и саветник за националну безбедност Брент Скоукрофт. Њих су звали југомафија и очекивало се да Милошевић за српски народ уз њихову подршку уради велике ствари, да ми будемо у том процесу први, а не последњи, како је испало - објашњава Марић.

Slobodan Milošević
Слободан Милошевић / Извор: Профимедиа

Како каже, чак је немачки лоби у Њујорк тајмсу платио оглас преко целе стране, где је уз имена тих људи писало "плаћеници Слободана Милошевића":

- Иглбергер је Бори Јовићу показао тај оглас и рекао: "Јасно ти је да после ове оптужбе ја за Србе не могу да учиним ништа, само против њих."

Врисак Мире Марковић после питања о Хитлеру

Током бомбардовања највећи амерички телевизијски новинар дошао је да интервјуише Миру Марковић, каже Марић.

- Док су падале бомбе около, он је слушао да му она прича о Јулу, цветању цвећа, о ко зна чему и онда је поставио питање због ког је дошао: - Како се осећате док цео свет мисли да је ваш супруг Хитлер нашег доба?

Она је вриснула и само то питање и само тај врисак објављени су на свим америчким телевизијама. Све друго је било бачено - присећа се наш саговорник.

Марић је у Дуги, чији је уредник био, објављивао ауторске текстове супруге Слободана Милошевића.

- Одмах након објављивања првих текстова, мене је неколико озбиљних људи из СПС позвало и рекло да се не играм животом, да ћу завршити или без главе или без посла и да је то брод лудака. Говорили су ми: "Ти не знаш, мислиш да можеш да се поиграваш с њима, да објављујеш две стране Мире Марковић, а 98 страна против Милошевића". На крају су били у праву, сачувао сам живу главу, али сам остао без посла.

Mira Marković
Мира Марковић / Извор: Профимедиа

Марић објашњава и шта су Американци причали о тзв. Косову.

- Бранку Богуновићу, дописнику Танјуга, на вечери су рекли: "Ви сте упропастили сами себе кад сте у Приштини отворили универзитет који је већи, угледнији, него албански универзитет у Тирани, тог дана сте изгубили Косово. Требало је да им дозволите да иду у школу на албанском, у основну школу, евентуално с неким часом албанског у гимназији и да се запошљавају по целој Југославији. На овај начин ви сте одгајали генерације студената који ће вам срушити земљу." То могу да кажу Американци, да је то било који Србин рекао, био би оптужен за етничко чишћење, за злочине, као што смо и оптужени у ратовима деведесетих.

ЗЕЛЕНА БЕРЕТКА

Питао сам, каже Марић, шефове наших тајних служби, да ли су они били лудаци, шта су то радили у овим ратовима, кад нису схватили куда иде овај свет.

Они су ми резигнирано рекли да смо имали контакте и са ЦИА и са МИ-6 и да су нас они охрабривали, последњи модерни крсташи, да треба да одбранимо Европу од муслимана, да се боримо за европске вредности на Балкану. И ти који су нас охрабривали да идемо у то управо су нас послали у Хашки трибунал и затворили и осудили на 1.200 година робије - прича Марић.

Сећа се и да је Милошевић блиско знао двојицу важних Американаца који су му и дошли главе.

Milomir Marić
Миломир Марић / Извор: Србија Данас

- Парадокс са Милошевићем је што су двојица његових најбољих пријатеља одређена да га униште. То су Ричард Холбрук, који је као младић био Кисинџеров помоћник кад је потписан мир у Вијетнаму и који се посветио банкарству и крајем седамдесетих, почетком осамдесетих, и спријатељио с Милошевићем. Он је први пут дошао овде као некакав имагинарни функционер америчког црвеног крста. Делегација која је требало да се бави некаквим хуманитарним радом кад су рат у Босни и убијања били на врхунцу. На састанку са Милошевићем је рекао: "Слобо, је л' се сећаш кад смо били на риби у оном ресторану?" Овај га је погледао пред својим сарадницима и више никад није поменуо да га је познавао, а он ће бити кључни човек који ће сломити Милошевића, који ће му узети део по део моћи и довести га на крају до НАТО бомбардовања. Други човек који је уништио Слобу био је Вилијам Монтгомери. Кад је он након 5. октобра дошао у Београд, говорио је против Милошевића, да је зликовац и да ће Америка да препороди Србију. Никад нисмо имали појма да је 10 година раније он био најбољи пријатељ са Слобом. Био је шеф ЦИА, као младић, зелена беретка из Вијетнама у америчкој амбасади у Београду. То сам открио тек кад сам читао његову исповест, он каже да је свакодневно одлазио у Палату Албанија, где се налазила канцеларија председника Беобанке Слободана Милошевића. Ми тада нисмо знали где је канцеларија Слободана Милошевића нити смо знали ко је он. 

Четници су нам уништили живот

Како каже Марић, на некој прослави Марковићева се расплакала и рекла:

- Ви, четници, сте уништили живот мени, мојој породици, мом мужу. Да је наставио с ким је почео, где би му био крај, али се ухватио вас, он је у затвору, моја породица се растурила и направили сте трагедију од нашег живота.

Они су питали с ким је он почео причу, а она је казала: "Са Американцима."

Туђман ми је признао да је смањио број жртава Јасеновца

Чим сам прочитао да је Фрањо Туђман изашао из затвора, отишао сам код њега. Успоставио сам неку везу, мада је он мислио да сам ја некакав курир из Београда Добрице Ћосића, београдске чаршије, дисидентских кругова, он је таквог курира чекао, присећа се Марић.

- Отворио ми је душу и испричао да је смањио број јасеновачких жртава са 600.000 на 60.000, по налогу партијског врха, да је хтео да скине ту црну легенду о Хрватима, као злочинцима. То је било пресудно да буде изабран за вођу хрватске државе - каже саговорник.

Алија хтео код Слобе, али се бојао да га не обесе

Алији Изетбеговићу, тврди Марић, Слоба је понудио да буде председник крње Југославије, која би обухватала делове Српске Крајине, целу Босну, Црну Гору, Србију, са Македонијом и без Македоније, и Алија се двоумио да ли да прихвати или не:

- Он је сам себе убеђивао да ће вихори рата заобићи Босну. Иако је она била пред кланицом, он је знао, ако би прихватио ту понуду, да би спасао тај свој народ, али ми је искрено рекао: "Да сам отишао код Милошевића, моји би ме обесили на Башчаршији."