Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"У СЛАВУ НАШИХ ПРЕДАКА!" Министарка Гојковић одржала моћан говор у Деспотовцу поводом дана општине

16.06.2023. 17:11
Пише:
Танјуг
Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Jelena Timotijević
Фото: Танјуг/Министарство културе/Јелена Тимотијевић / Извор: Фото: Танјуг/Министарство културе/Јелена Тимотијевић

Гојковић је на свечаности свим грађанима Деспотовца честитала Дан општине изражавајући задовољство што је данас поново посетила поносни град деспота Стефана Лазаревића, у коме гости увек наилазе на топлу добродошлицу домаћина.

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић посетила је данас општину Деспотовац и том приликом поручила да подршка државе развоју културе у локалним заједницама даје резултате и да захваљујући томе сада имамо другачију слику како у погледу културних садржаја, тако и услова у установама културе.

"ПРОВОЗАЈТЕ СЕ МАЛО ДО ПРОКОПА..." Чучковић одговорио на малициозне наводе опозиционарке (ФОТО)

"ПРОВОЗАЈТЕ СЕ МАЛО ДО ПРОКОПА..." Чучковић одговорио на малициозне наводе опозиционарке (ФОТО)

"ХВАЛА ВАМ НА ПОДРШЦИ И ОХРАБРЕЊУ" Председник Вучић испратио шеика бин Заједа: Наше пријатељство је чврста спона (ФОТО)

"ХВАЛА ВАМ НА ПОДРШЦИ И ОХРАБРЕЊУ" Председник Вучић испратио шеика бин Заједа: Наше пријатељство је чврста спона (ФОТО)

НИ МАЊЕ НИ ВИШЕ, НЕГО "ЕСТРАДА" Брнабић: Удружење Србија против насиља регистровано на адреси угоститељског објекта у Шапцу!

НИ МАЊЕ НИ ВИШЕ, НЕГО "ЕСТРАДА" Брнабић: Удружење Србија против насиља регистровано на адреси угоститељског објекта у Шапцу!

Министарки Гојковић је поводом Дана општине уручено признање почасног грађанина Деспотовца због улагања ресорног министарства у област културе, а она је том приликом поручила да је изузетно почаствована тим признањем и да јој је драго да се сада у Деспотовцу, као и у бројним другим местима у Србији, може видети како на делу изгледа подршка државе развоју културе у локалним заједницама.

- Ово признање је још један доказ да грађани широм наше земље умеју да препознају и цене напоре и труд које Министарство културе и Влада Републике Србије улажу у област културе, а нарочито децентрализацију и равномерну доступност садржаја. Центар за културу у Деспотовцу који добија нови сјај, као носилац и централна тачка културног живота овог краја, и све друге установе културе које смо изградили и обновили у претходној деценији, дају нам снажан подстрек да наставимо заједно да радимо у корист Србије и њених грађана - рекла је Гојковић и захвалила на признању.

Гојковић је навела да је пре нешто више од десет година, српском културом доминирала тужна слика запуштених, руинираних, често и затворених домова културе. Такође је подсетила да у њих, као ни у библиотеке, позоришта, биоскопе и музеје није било улагано од периода Југославије, а у великом броју случајева откако су изграђени.

- Са поносом могу да кажем да данас и Деспотовац и Србија изгледају много другачије и боље него пре само нешто више од једне деценије. У свим сегментима друштва постигли смо видан помак, захваљујући пре свега визији и неуморној енергији председника Александра Вучића. Водећи одговорну политику, успели смо да установама културе повратимо њихову основну функцију и уведемо нове и додатне садржаје за неку нову публику - казала је Маја Гојковић .

Објашањавајући да је изузетно важно да млади што раније буду укључени у културна дешавања, како би на време спознали значај културе за развој личности и читавог друштва, Гојковић је рекла да је Министарство културе приликом израда планова за ову годину, инсистирало да програми републичких установа културе буду прилагођени свим узрастима, да је недавно покренута иницијатива да део школске наставе буде одржаван у установама културе имајући у виду да је усмереност садржаја и програма из културе на све генерације и делове друштва подједнако важна као и њихова доступност свим грађанима.

- Да смо у томе на правом путу, показује и то што је Министарство културе, од 2016. године када је покренут конкурс 'Градови у фокусу' па до 2023. године подржало више од 180 пројеката локалних самоуправа. За обнову и реконструкцију центара за културу, позоришта, биоскопа, музеја и галерија, изградњу тргова културе и других инфраструктурних пројеката, опредељено је више од 1,5 милијарди динара - истакла је министарка културе.

Изражавајући задовољство сарадњом са локалном самоуправом у Деспотовцу током протекле две и по године, она је подсетила да је општинско руководство иницирало, а Министарство културе подржало идеју о реконструкцији објекта и стварању модерног Центра за културу, у коме ће се, између осталог, одржавати и манифестације по којима је овај град већ познат у земљи и региону.

- Ове године, Деспотовцу је опредељено 18 милиона динара за реконструкцију Центра за културу 'Sveti Стефан, деспот српски' док је у претходних неколико година Министарство обезбедило 50 милиона динара за подршку различитим пројектима, активностима и манифестацијама. Тиме су створени бољи услови рада за културне посленике, значајно обогаћена културна понуда и побољшан укупан квалитет живота у овом делу Србије - поручила је министарка културе.

Подсећајући да се Дан општине Деспотовац свечано обележава у знак сећања на дан када је краљ Милан Обреновић, сада већ давне 1882. године, донео указ којим село Војник постаје Деспотовац, Гојковић је рекла да је већ и само име града везано за његов и симбол читавог овог краја - манастир Манасију, задужбину деспота Стефана Лазаревића.

- Овај бисер српске средњовековне културе и најистакнутији представник Моравског стила српске архитектуре, својом грандиозном појавом и лепотом која вековима обасјава Деспотовац и Поморавље, најречитије говори о богатству културног наслеђа и снази српске државе у Средњем веку - додала је Гојковић.

- Манасија је не само вредан драгуљ наше баштине и аутентични сведок развоја и трајања Србије, већ и доказ заједништва Српске православне цркве са својим народом и државом. Велику већину нашег културног блага чини сакрално наслеђе и наша је обавеза да у садејству са Српском православном црквом посвећено радимо на његовом очувању. Богато културно наслеђе је нешто највредније што имамо. Оно је и стожерна тачка нашег националног и културног идентитета - поручила је Маја Гојковић истичући да више од шест векова постојања Манасије, поштовање према деспоту Стефану Лазаревићу и другим Немањићима, као и свим другим великанима нашег народа који су своје дело уткали у стварање и очување Србије, обавезују нас да никада не заборавимо ко смо и одакле смо и да са највећом пажњом водимо рачуна о наслеђу које су нам преци оставили.

Гојковић је посебно истакла да овај град славног деспота, окружен многобројним природним лепотама као што су Ресавска пећина, водопад Лисине и прашума Винатовача, те богатим културним наслеђем као што су манастир Манасија и Музеј угљарства Сењски рудник, заузима значајно место на културно-историјској мапи Поморавског округа и Србије.

- У славу наших предака, због нас самих, а надасве због будућих генерација, наставићемо да улажемо заједничке напоре у циљу очувања културне баштине и унапређења културног и свеукупног живота овог краја. То је наша обавеза и наша одговорност за бољу и извеснију будућност - закључила је Маја Гојковић.