Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ОВОМ СТАНУ ЈЕ ОДЛУЧЕНА СУДБИНА ЂИНЂИЋА: Спасојевић и Легија убедили Јовановића, одлука је пала - епилог је свима познат

12.03.2023. 21:50
Пише:
Србија Данас/Курир
Zoran Đinđić
Зоран Ђинђић / Извор: Профимедиа

Атентат на премијера Зорана Ђинђића био је највећа тајна врха мафијашког земунског клана, све док није извршен трагичног 12. марта, пре равно 20 година.

Вође земунских криминалаца Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум држали су информацију у најстрожој тајности, а мало је било припадника клана који су знали шта се спрема. Нису презали да прежу 300 километара у једном смеру како би пренели поруку очи у очи.

Премијер Србије Зоран Ђинђић преминуо је 12. марта 2003. године у Ургентном центру Клиничког центра Србије у 13.30 часова, након што је у 12:25 часова испред зграде Владе Србије на њега извршен атентат. На Ђинђића је пуцано из зграде у улици Адмирала Гепарта 14, и погођен је са два снајперска хица када се налазио у близини споредног улаза у Владу Србије.

ШОКАНТАН СНИМАК ЗВЕЗДАНА ЈОВАНОВИЋА! Је л' из ове пушке убијен Ђинђић? Како је организован атентат на премијера (ВИДЕО)

ШОКАНТАН СНИМАК ЗВЕЗДАНА ЈОВАНОВИЋА! Је л' из ове пушке убијен Ђинђић? Како је организован атентат на премијера (ВИДЕО)

ОВО ЈЕ МОГЛО ДА СПАСИ ЂИНЂИЋА! Шок тврдња чувеног кардиолога: То је било фатално за његов централни нервни систем

ОВО ЈЕ МОГЛО ДА СПАСИ ЂИНЂИЋА! Шок тврдња чувеног кардиолога: То је било фатално за његов централни нервни систем

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД АТЕНТАТА: На данашњи дан пре 20 година убијен Зоран Ђинђић

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД АТЕНТАТА: На данашњи дан пре 20 година убијен Зоран Ђинђић

Ђинђић био је мртав и пре него што је пао на земљу. Како је констатовао тим лекара, његово срце било је просто разнесено, јер је улазна рана на десној комори срца била величине шест пута два центиметра, а излазна четири пута један центиметар.

Одлука криминалаца да се крене у атентат на премијера донета је неколико месеци раније. Имала је злогласну шифру "Стоп Хагу", с наводним циљем да се прекине испоручивање припадника ЈСО.

Звездан Јовановић, који је осуђен на 40 година затвора јер је убио премијера, признао је убиство пред тужиоцем 25 дана после атентата на Зорана Ђинђића. Иако је касније повукао овај исказ на главном претресу, документ је био веома важан, а у тренутку давања круцијалан због истраге и хапшења осталих припадника "земунског клана". Zanimlljivo је да је Јовановић истражном судији напоменуо да га не стављају у "исти кош са криминалцима" јер је он припадник државне специјалне јединице.

Звезда Јовановић је на почетку исказа навео да је смењен из ЈСО после доласка Радета Марковића 1999. године на чело Државне безбедности. Али, када је Легија смењен позвао га је Душан Маричић Гумар, тадашњи командант ЈОС; који га је поставио за помоћника команданта за резервни састав.

- Пре задњих догађања везано за Зорана Ђинђића нисам учествовао у ликвидацијама, нисам био понуђен, а за отмице и сличне криминалне радње нисам ни знао да их је починила криминална група Душана Спасојевића - навео је Јовановић и потом изрекао реченицу која је следила све у просторији.

Zvezdan Jovanović
Звездан Јовановић / Извор: Профимедиа

Застрашујуће речи, сви занемели

- Зорана Ђинђића, председника Владе РС ликвидирао сам лично - навео је атентатор. - 10 дана пре одласка на Копаоник ја сам био са Легијом који ме је обавестио да ћемо имати великих проблема за Хагом, што је наводно сазнао од неких људи као и то да ће јединица да буде растурена уз напомену да ћемо се видети и чути. У тим разговорима Легија Милорад Луковић није био конкретан само ми је дао до знања шта ће да се деси. Однос између Легије и мене је крајње коректан је се знамо од 1994. године. Знали смо се само кроз посао, односно ратовање. Претпостављам да је Гумар након свог постављења на место команданта ЈСО од Легије добио препоруку да ме постави на место помоћника команданта - рекао је Јовановић.

Он је додао да је јединица између 10. и 12. фебруара 2003. године отишла на Копаоник.

Кључан сусрет очи у очи се шефовима мафије

Шкене га је позвао телефоном да дође у Брзеће, које је 16 километара далеко од Копаоника.

- Сви знају па и Легија да сам један од најспособнијих људи у руковању оружјем и физички сам спреман. Када сам дошао У Брзеће Шкене ми је рекао да је Легија послао човека да се договоримо.

Уследио је сусрет у аутомобилу на коме му је саопштено шта се од њега тражи.

- Када сам изашао из џипа у њега је сео Шкене а ја сам сео у друго возило у којем је био Кум Луковић Миле кога сам познавао као Легијиног пријатеља са неког рођендана у Земуну. Луковић Миле Кум ми је тада рекао да га шаље Легија који тражи од мене да након што нешто одраде сакријем неке људе. Ја сам захтевао да се чујем са Легијом. Сутрадан ме је опет позвао Шкене. Отишао сам у Брзеће где сам затекао Душана Спасојевића и Кума Луковића који су били у неком BMW-u. Рекли су ми да треба хитно да идем у Београд и да је Легија рекао да поведем и Жмигија Тојагић Жељка који је по мом наређењу пошао у Београд. Након тог договора ја се враћам на Копаоник, виђам се са Гумаром и говорим му да имам проблем у Београду где се појавио неки човек који се лажно представљао као Јовановић Звездан, да вара људе, да треба да пронађем тог човека и да ми треба Жмиги, Гумар и део јединице који је на обуци остају а Жмиги и ја каснију ноћ стижемо у Београд - рекао је пред истражним судијом Звездан Јовановић. Он је навео да ништа није хтео да уради без одобрења Улемека.

Zvezdan Jovanović
Звездан Јовановић / Извор: Профимедиа

- Било је то дан или два пре повратка премијера са Копаоника. Телефоном који ми је дао Душан Спасојевић у којем је био укуцан његов број, позвао сам Спасојевића након чега је по мене и Жмигија дошао Кум Луковић који нас је одвезао у стан у Београду који су шифровано назвали «десетка» а који се налазио у близини хотела "Хајат" са Кумом Луковићем по нас је дошао још један човек. Знам лик. Миша се зове. Мислим да су дошли Пежоом или Фијатом. Тамо у том стану «десетка» са нама су били Кум Луковић и Миша. Чини ми се да се презива Симовић који је након тога отишао. Ујутру је дошао Спасојевић и причао да морамо да убијемо Зорана Ђинђира. Ја сам инсистирао да се претходно видим са Легијом, Спасојевић након тога одлази - навео је Јовановић након чега је организован сусрет са Легијом у стану "тројка", који се налази негде преко пута Сава центра.

- У стану "тројка" затекли смо Легију, тако да смо ту били Душан Спасојевић, Легија и ја. Легија је био упоран у тврдњама да смо на списку за Хаг он, ја, Рајо Божовић, Прица и Жика Ивановић као и још 15 официра војске и полиције тако да следи хапшење комплетне команде и да због тога хитно морамо да кренемо у реализацију, односно да убијемо Ђинђића. По његовим речима прво је требало да се расформира јединица крајем априла или почетком маја ми да будемо ухапшени. Мене је све то погодило, био сам разочаран, поготову делом приче да ће јединица бити расформирана а беретке бити распоређене по Жандармерији и осталим организационим јединицама. Легија је напоменуо да је полиција намерно ангажовала човека који се лажно представљао као Јовановић Звездан и варао људе да би мене дискредитовали. Нисмо дуго причали, Душан је само повремено излазио и улазио, ја сам га схватио само као Легијиног човека не размишљајући о његовом понашању. Легија је инсистирао да Зоран Ђинђић из наведених разлога мора да буде убијен да би на тај начин дошло до таквих промена у земљи, њеној безбедности, да би се тиме зауставили процеси испоручивања Хагу. ЈСО не би била распуштена већ искориштена према одређеном плану и тражио је моје мишљење. Ја сам му рекао ако тако мора да буде пристајем. Није ме интересовао никакав новац нити бих то урадио због новца али због интереса јединице бих.. Ту акцију легија је назвао "Стоп Хагу" говорећи да ће то да се заустави да ће бити лепљене плакате по граду, али мислим да није имао намеру да ме искористи иако сам велики противник суђења у Хагу и себи не бих могао да дозволим да ме развлаче свакакве европске вуцибатине. Јесам за суђење у Србији, Србија је моја земља али у Хаг нећу - изјавио је пред судом Звездан Јовановић, 7. априла 2003. године.

Састанак са Легијом био је кључан и тада су Јовановића убедили да изврши атентат на премијера Србије. Нажалост, због невероватних пропуста у систему обезбеђења премијера, извршен је атентат на председника Владе Србије.