Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЛКАН БЕЗ ГРАНИЦА! УКИДАЈУ СЕ РАДНЕ ДОЗВОЛЕ У "МИНИ ШЕНГЕНУ": Које ће олакшице Вучић сутра договорити за грађане Србије

28.07.2021. 17:59
Пише:
СрбијаДанас
Vučić Rama Zaev
Вучић Рама Заев / Извор: Профимедиа

- Ко ради у Београду, може да ради и у Скопљу и у Тирани, и обрнуто - најавио је Вучић

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће сутра у Скопљу бити потписана три споразума између Србије, Северне Македоније и Албаниије.

"КО ГОД ЈЕ НАМЕТАО ОДЛУКЕ НИЈЕ ДОБРО ДОНЕО НИКОМЕ У БиХ" Вучић ће се састати са представницима Српске на обележавању "Олује"

"КО ГОД ЈЕ НАМЕТАО ОДЛУКЕ НИЈЕ ДОБРО ДОНЕО НИКОМЕ У БиХ" Вучић ће се састати са представницима Српске на обележавању "Олује"

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ДИРЕКТНО ИЗ СКОПЉА: Склапа се договор од великог значаја за Србију (ВИДЕО)

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ДИРЕКТНО ИЗ СКОПЉА: Склапа се договор од великог значаја за Србију (ВИДЕО)

"Златна одличја вас тек чекају! Браво, момци!" Вучић честитао баскеташима на освојеној бронзаној медаљи (ФОТО)

"Златна одличја вас тек чекају! Браво, момци!" Вучић честитао баскеташима на освојеној бронзаној медаљи (ФОТО)

Како је рекао, један се тиче бржег протока роба и услуга између три земље, други заједничког деловања по питању елементарних непогода и катастрофа, а трећи стварања јединственог тржишта рада, које подразумева укидање радних дозвола.

То, каже, значи да ко ради у Београду, може да ради и у Скопљу и у Тирани, и обрнуто.

- То је страховито важно. Желим да верујем да ћемо после наставити са свим погодностима о којима ћемо сутра детаљније разговарати - рекао је Вучић.

- Имамо идеју да направимо персонализоване електронске картице у којима бисмо нудили бројне погодности људима из ових земаља, како би када дођу у Србију могли да имају попусте, од возне карте, до ресторана и кафића.

- Ово је за Србију од огромног интереса - каже Вучић.

Персонализоване картице, нема више чекања у тракама

Електронске персонализоване каритце за грађане из три земље би радиле преко мобилне апликције, које би омогућавале разне погодности. То би било, додао је, урађено у договору са копмпанијама, да људи када долазе у Србију, Албанију и Северну Македонију, имају попусте на картама за превоз, у хотелима, ресторанима. . .

- Видећемо колио ће то бити, пет или 10 одсто, додао је председник Србије.

- Желимо да направимо брзе траке. Када проширимо прелазе Прешево и Табановце, као и друге прелазе, постојаће брзе траке за пролаз камиона, али и аутомобила, који ће моћи да прођу брже него нека друга возила. Тиме креирамо другачију будућност - рекао је Вучић, додавши да се ради о тркама као што постоје посебне траке за људе из Европске уније на улазу у европске земље.

Рекао је да постоје и заједнички планови о зеленој агенди, индустријализацији, привлачењу нових инвеститора.

- То су велике и важне ствари. Радиће се на међусобном прихватању академских квалификација, али и професионалних, да грађевинац у Тирани буде прихваћен у Београду и обрнуто. То ће да нас приближи додатно, да снажи наше економије, да обезбеђујемо бољи животни стандард за наше људе.

Рекао је да зна да у нашој земљи постоје људи који су "против многих иницијатива", попут дуалног образовања, али се данас види предност коју је Србија направила због те одлуке.

Вучић је најавио и оснивање заједничког портала на три језика.

Балкан без граница

Председник Србије открио је да ће сутра бити одржани састанци са привредницима, који су се позиву одазвали у великом броју.

Вучић је навео да је за Србију ова посета веома значајна, с обзиром да 4.144 компаније у нашој земљи послују са Северном Македонијом, а 1.004 компаније које раде са Албанијом.

Видите колики је ту наш интерес, напоменуо је Вучић.

Додаје да смо од 2012. удвострцицили трговинску размену са Албанијом и она је 2020. износила 202 милиона евра, а у првих пет месеци ове године је била 97 или 98 милона евра, тако да расте и биће већа него прошле године.

- Са Северном Македонијом имамо 861 милион евра, дакле веома велика је робна размена и веома је изражен суфицит на нашој страни - рекао је Вучић.

Председник је казао да неће више бити проблема са радном снагом, јер ће све три земље моћи да рачунају на долазак квалификованих радника.

- На јединственом тржишту рада од сутра почињемо заједнички да радимо - истакао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да је та иницијатива велика идеја започета 2019. године која показује да у складу са еворпским вредностима и идејама смо у стању да сами водимо рацуцна о својој будућности и да узмемо судбину у своје руке.

Да не чекамо да нам неко лупи чвргу или помази по глави, већ да радимо оно што је најбоље за своје грађане, поручио је Вучић.

Додао је да ће вечерас имати прве састанке и радну вечеру и сутра састанке са привредницима.

Напоменуо је да из Србије долази око 250 привредника, а да смо могли да доведемо и више хилајда приведника због великог интересовања код нас, али да је број смањен због мера против ковида. Вучић је додао да су то све велике компаније

Важно је да успостављамо Балкан без граница, јер тако можемо да постижемо најбоље резултате, поручио је он