Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УМРЛА МРЗЕЋИ СРБЕ КОЈИ СУ ЈОЈ СПАСИЛИ ЖИВОТ: Медлин Олбрајт се залагала за бомбардовање водећи се личним разлозима

23.03.2022. 20:22
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Medlin Olbrajt
Медлин Олбрајт / Извор: Профимедиа

А шта заиста мрзи о Србима показала је поново 2019. године на промоциији аутобиографије “Прашко пролеће” у Чешкој

Од рата у Хрватској и подршке операцији "Олуја", преговора у Рамбујеу, бомбардовања СР Југославије и послератних дешавања на КиМ, у сваком догађају Медлин Олбрајт је заступала исти став - супротан оном који је имао званични Београд и сваки је образложен не толико лепим речима о нашем народу.

Она је тако подсетила српску јавност зашто је памте само по злу - током деведесетих, имала је озбиљног утицаја на ток догађаја у нашој земљи, од ратних година до послератних дешавања на КиМ. Такве ставове износила је и пре 27 година када је пружила подршку операцији "Олуја", жучно се залагала за агресију на Србију, правдајући да је у питању “хуманитарна мисија”.

ПРЕМИНУЛА МЕДЛИН ОЛБРАЈТ - ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ СРБОМРЗАЦА: Умрла на дан када је донета одлука о бомбардовању СРЈ

ПРЕМИНУЛА МЕДЛИН ОЛБРАЈТ - ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ СРБОМРЗАЦА: Умрла на дан када је донета одлука о бомбардовању СРЈ

"ШТА СИ ЖЕНО ТО УРАДИЛА?" Лекари су мислили да жена има уринарну инфекцију, остали су ЗАПАЊЕНИ КАД СУ ЈЕ СКЕНИРАЛИ

"ШТА СИ ЖЕНО ТО УРАДИЛА?" Лекари су мислили да жена има уринарну инфекцију, остали су ЗАПАЊЕНИ КАД СУ ЈЕ СКЕНИРАЛИ

ХОРОР НА БАЗЕНУ: Због отровних гасова 29 особа хитно хоспитализовано

ХОРОР НА БАЗЕНУ: Због отровних гасова 29 особа хитно хоспитализовано

О томе сведоче и поверљива америчка документа са којих је недавно скинута ознака тајности, из периода неколико месеци пре него што се дошло до споразума у Дејтону 1995. године. Сведоче о њеном виђењу могућег сукоба између Срба и Хрвата, јер је све “мирисало” на то да ће се Хрвати одлучити на војну акцију против Срба из тадашње Републике Српске Крајине.

- Хрватска војска била је оснажена и било је питање коју улогу би могла да одигра у регионалном сукобу. Када смо о томе разговарали са председником (Клинтоном, оп. аут.), ја сам била става да Хрвати раде оно што желе и да не могу да буду заустављени. Било је и оних који су били веома нервозни због чињенице да би Хрвати и Срби могли да уђу у сукоб, и да бисмо тако добили почетак трећег светског рата. Нисам мислила да ће се то десити. Мислила сам да је било вредно ризика. Била сам забринута у вези с тим како ће прићи људским правима, и било је у реду бити забринут због тога. Али нисам то видела као нешто апокалиптично - сведоче поверљива документа.

Medlin Olbrajt
Медлин Олбрајт / Извор: Профимедиа

Кључну улогу имала је у Мировним преговорима у Рамбујеу о Косову и Метохији 1999. године. Тада је практично пресекла преговоре, обећавши Албанцима референдум за три године, а Србима чувени Анекс Б, за који су и страни политичари говорили да је предвиђао окупаторски статус за Југославију. Недуго затим, уследило је бомбардовање.

Куповина косовског оператера

У току свог мандата тражила је и да се никако не одустане од Трибунала у Хагу, јер “жртве зверства заслужују правду”. У једном од докумената, од 25. маја 1995. године, она пише тадашњем америчком званинику Тонију Лејку и залаже се за да САД не одустане од тога да скидање спољних санкција Србији, то јест забране задуживања у ММФ-у, буде повезано са сарадњом са Трибуналом у Хагу.

Ближио се договор у Дејтону, Трибунал је формиран осамнаест месеци раније, али председник Слободан Милошевић није показивао да је спреман на сарадњу.

- Настављам да верујем да је сарадња са Трибуналом као услов за скидање “спољног зида санкција” исправна ствар. Жртве зверства заслужују правду. Уклањање особа које су подстицале насиље уклониће могуће узроке конфликта у будућности - наводи Олбрајтова.

Medlin Olbrajt
Медлин Олбрајт / Извор: Профимедиа

Прашки портал “Парламентарни лист” објавио је 2019. године да се Олбрајтова водила искључиво личним разлозима у свом залагању за бомбардовање СРЈ 1999. године, као и за стварање тзв. независног Косова. Објавили су да је захваљујући својим блиским везама са лидерима терористичке ОВК, пре свега са Хашимом Тачијем, после доласка међународне управе на Косово и Метохију, приватизовала косовску телефонску компанију “Ипко”, а коју је њена компанија касније продала словеначком оператеру “Телеком Словенија”.

Испоставило се да је преплаћен 20 милиона долара, а на директно питање чешких медија да ли после 20 година мисли да је било у реду да НАТО снаге бомбардују Србију и побију више хиљада људи, међу којима и много жена и деце, Олбрајтова није показала ни трунку кајања.

- У Југославији, Босни и на Косову догодило се да је умрло много људи и морам да кажем да је то била трагедија, као и да смо дуго покушавали да пронађемо дипломатско решење. Ми нисмо хтели да користимо бомбе, али стварно тамо су Срби на Косову убијали људе. Колико пута смо водили дипломатске преговоре, дали смо све од себе, али Срби су убијали људе само што су били муслимани... - рекла је Олбрајтова.

Касније је хтела да купови косовски Телеком ПТК, ушла је у трку за овај посао, али је из њене компаније саопштено да је одустала јер “има других планова у свету”.

"Одвратни Срби"

А шта заиста мрзи о Србима показала је поново 2019. године на промоциији аутобиографије “Прашко пролеће” у Чешкој. Догађај је прекинут пошто су демонстранти у публици узвикивали да је ауторка ратни злочинац, истичући и плакате са сличним порукама. Како су пренели медији и према снимку на “јутјубу”, група просрпски оријентисаних Чеха је испровоцирала Олбрајтову и она у једном тренутку повикала: “Излазите, излазите” и “Одвратни Срби”.