Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА УСКОРО ОТВАРА НОВА ПОГЛАВЉА : Билчиков извештај у децембру пред европским парламентарцима

19.11.2020. 13:26
Пише:
Танјуг
Srbija
Србија / Извор: Профимедиа/илустрација

Извештај наглашава да је напредак у поглављима владавине закона и основних права и у нормализацији односа са Приштином "и даље од суштинског значаја" за Србију, односно да ће "одредити темпо приступних преговора" земље са ЕУ

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик у свом нацрту Извештаја о напретку Србије наводи да је држава наставила да усклађује своје законодавство са правном тековином ЕУ и позива на отврање нових преговарачких поглавља са Србијом.

ХРИШЋАНСТВО СЕ БРАНИ У ТИГРАЈУ: Падају градови, стотине погинулих на улицама (ВИДЕО)

ХРИШЋАНСТВО СЕ БРАНИ У ТИГРАЈУ: Падају градови, стотине погинулих на улицама (ВИДЕО)

НОВИ РАТ ПРЕТИ ЗАЛИВУ! Иран подигао ратну морнарицу, узвраћа ударац Трампу (ВИДЕО)

НОВИ РАТ ПРЕТИ ЗАЛИВУ! Иран подигао ратну морнарицу, узвраћа ударац Трампу (ВИДЕО)

БАКА ОД 70 ГОДИНА ШЕФ БАНДЕ: Дилерка кокаина "Теткица" долијала преко кулинарских рецепата

БАКА ОД 70 ГОДИНА ШЕФ БАНДЕ: Дилерка кокаина "Теткица" долијала преко кулинарских рецепата

- Замах створен новим мандатом након избора у Србији 21. јуна 2020. прилика је за важан напредак ка европској перспективи Србије, залажемо се за отварање додатних преговарачких поглавља док се Србија обавезује на реформе, а отварање поглавља је алат за постизање одрживих проевропских промена у Србији - наводи се у нацрту Извештаја.

Извештај, који би требало да буде представљен у Спољнополитичком одбору Европског парламента у децембру, наглашава да је напредак у поглављима владавине закона и основних права и у нормализацији односа са Приштином "и даље од суштинског значаја" за Србију, односно да ће "одредити темпо приступних преговора" земље са ЕУ.

Документ указује на оцену посматрача ОЕБС-а да су парламентарни избори 21. јуна 2020. године у Србији "спроведени ефикасно", додаје да је "доминација владајуће странке забрињавала" и изражава "жаљење" због одлуке делова опозиције да бојкотују изборе.

Извешатај поздравља успостављање међупартијског дијалога уз посредовање ЕП и позива на његов наставак.

Нова власт у Србији фокусирана на реформе, стоји у Извештају

Нова влада у Србији се позива да се фокусира на реформе у области владавине права, темељних права, функционисање демократских институција и јавне управе са посебним акцентом на ефикасност судства у земљи, слободу изражавања и борбу пртив корупције и организованог криминала.

Известилац за Србију у ЕП, Владимир Билчик, у свом нацрту извешатаја поздравља усвајање нове медијске стратегије у земљи, позива на њену пуну примену, али и, како се наводи, "жали због недостатка напретка на пољу слободе медија".

- Српске власти се позивају да предузму хитне мере како би осигурале слободу изражавања и независност медија - наводи се у тексту.

Похваљен је напредак Србије у области поштовања људских права, посебно кад су у питању борба против насиља над женама и децом, заступљеност жена и националних мањина у највишим органима власти и позива на јачање примене законодавства на најугорженије групе укључујући националне мањине и ЛГБТ особе.

Србија похваљена због добросуседских односа и борбе са короном

Србија се у извештају Европског парламента посебно похваљује због ангажовање у иницијативама за регионалну сарадњу и добросуседске односе.

- Нормализација односа између Србије и Косова приоритет је и предуслов за приступање ЕУ - наводи се у документу и позва на пуну примену до сада постигнутих споразума у дијалогу Београда и Приштине.

Извештај примећује и "добру регионалну сарадњу између Србије и Косова у борби против ширења пандемије COVID-19" i наглашава важност сарадње у вези са ратним злочинима и несталим особама.

У докумету се поздравља напредак који је Србија постигла у развоју функционалне тржишне економије и позива на даље јачање конкурентности и дугорочног и инклузивног раста кроз структурне реформе у земљи.

Србија се позива да повећа одрживост свог енергетског сектора диверзификујући своје изворе енергије и крећући се ка обновљивим изворима енергије, уз инсистирање на мерама за очување и заштиту еколошки осетљивих подручја као и ускалђиавње са стандардима и циљевима ЕУ у облсти заштите климе.

Evropska unija Kosovo
Европска унија Косово / Извор: Профимедиа/илустрација

 

Усвајање извештаја очекује се у децембру

Посебан део извештај односи се на наставак усклађивања Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ где се поздравља чињеница да се Србија ускладила са ставом ЕУ о председничким изборима у Белорусији, али и позива на "повећани ниво усклађености са изјавама високог представника Уније за спољну политику и безбедност".

Поздављено је и закључивање споразума о сарадњи на управљању границама између Србије и Европске агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс), као и континуирано учешће Србије у мисијама и операцијама за управљање кризама у оквиру европске заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

У закључку извештаја наводи се да Европски парламент прима на знање одлуку Србије да потпише споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом уз очкивање да се Србија при уласку у ЕУ усклади са трговинском политиком ЕУ.

Изражава се и забринутост због, као је оцењено, све веће зависности Србије од одбрамбене опреме и технологија из Кине и "блиске политичке и војне сарадње Србије са Русијом".

Очекује се да се након усвајања у Спољнополитичком одбору у фебруару, извештај о Србији, у форми Резолуције усвоји у Европском парламенту у првој половини 2021. године.

Резолуције ЕП немају обавезујући каракетер, али имају политичку тежину званичног става ЕП о односима ЕУ и Србије.