Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УСКРШЊА ПОСЛАНИЦА БЕОГРАДСКОГ НАДБИСКУПА ХОЧЕВАРА: "Само стваралачка свемоћ Господња може држати и чувати овај свет"

01.04.2021. 11:32
Пише:
Танјуг

Београдски надбискуп Хочевар упутио католичким верницима ускршњу посланицу поводом великог хришћанског празника који католичка црква празнује у недељу 4. априла

- Човечанство не може да се руководи само егзактним наукама, само жељом за профитом, само жељом за уживањем, каријеризмом или само дигиталном мрежом и видео-забавама, већ цовечанство може напредовати само силином истинског и аутентичног људског духа и силином Божјега Светог Духа - истакао је данас, у ускршњој посланици београдски надбискуп Станислав Хочевар.

ВУЧИЋ ОДБИО ЕВРОПСКУ УНИЈУ: Председник се одупро притиску Запада да забоде нож у леђа великом савезнику

ВУЧИЋ ОДБИО ЕВРОПСКУ УНИЈУ: Председник се одупро притиску Запада да забоде нож у леђа великом савезнику

СРБИЈА НАДМАШУЈЕ СКОРО СВЕ ЗЕМЉЕ ЕУ У ВАКЦИНАЦИЈИ: Страни медији не престају да се диве Вучићу и нашој земљи!

СРБИЈА НАДМАШУЈЕ СКОРО СВЕ ЗЕМЉЕ ЕУ У ВАКЦИНАЦИЈИ: Страни медији не престају да се диве Вучићу и нашој земљи!

"ЗАДИВЉУЈУЋИ УСПЕХ СРБИЈЕ У ИМУНИЗАЦИЈИ": Амерички амбасадор похвалио нашу земљу

"ЗАДИВЉУЈУЋИ УСПЕХ СРБИЈЕ У ИМУНИЗАЦИЈИ": Амерички амбасадор похвалио нашу земљу

Ако ми, људи, сами себе духовно не преображавамо и не примамо Божјег Светог Духа, сматра, никако не можемо живети здраво и не можемо живети у хармонији са читавим створеним светом.

- И ова је година на планетарној равни обележена пандемијом Ковид19. Та чињеница ме, с једне стране, чини силно неспокојним, али ме, с друге, још силније усмерава ка спасоносној стварности промишљања, трагања и процењивања целокупног људског живота - рекао је он.

Као човеку који, како каже, воли живот и историју, тешко му је да схвати како је могуће да је читаво човечанство готово дословце клекло пред овом појавом.

- Протеклих деценија, медији и часописи, као и научна гласила, извештавали су о толиким, величанственим резултатима науке и иновативним научним открићима. У многим лабораторијима, научници су, ако смем тако рећи, почели чак кројити човекову судбину - хоће ли нам се родити мушко или женско дете, оваквих или онаквих очију, оваквог или онаквог изгледа... - указао је он.

Хочевар је казао да прослављајући "победничка" постигнућа генетике, стручњаци се увелико поигравају са основним јединицама живота, у природу уводећи нове везе, нове комбинације, производећи већ сада наизглед привлачне и до сада невиђене плодове.

- Да ли је онда могуће да у овом победничком свету науке и развоја, сићушни, невидљиви вирус Ковид-19 закочи целокупан наш прогрес и успех, и блокира нам економију - упитао је он додајући да не жели да неодговорно лицитира, изводи јефтине закључке или се бави некаквим теоријма завере.

Crkva u doba korona virusa
Црква у доба корона вируса / Извор: Профимедиа

 

Понизно признати да је наш свет дословно уловљен у замку

Хочевар је нагласио да сви морамо понизно признати да нас је овај наш тако привлачни, видљиви и опипљиви свет дословно уловио у сопствену замку.

- И то зато што претежно живимо тако као да стварно и једино постоји само тај видљиви, опипљиви и материјални свет. Народи и државе улажу дивовске напоре за телесно здравље и телесну лепоту. О човековом, пак, духу, данас се не говори много - указао је он.

Надбискуп је указао да у школама, на пример, има много више простора за за природне науке, за технологију и материјалну комуникацију, док је "дух", подвлачи, исувише често заборављен или је гурнут на периферију.

Државне структуре, према његовим речима, данас мисле да су "модерне" и савремене само у оној мери у којој конфесионалну веронаука избацују из својих школских програма.

- Парламенти сматрају да су суверени само онолико колико из свог законодавства могу искључити Бога - Бога Творца "свега видљивога и невидљивога", а тако и Творца "природног закона". На тај начин су парламентарни посланици преузели власт над подручјима за која они као припадници једне историјске институције не могу бити компетентни - казао је он. Хочевар сматра да историјске институције треба да признају да је управо Бог творац утемељио људско биће, а не да је оно дело самог човека.

- Управо зато наше људске институције, које имају и право и снагу за доношење и историјско утемељење државних устава и закона, не могу надићи закон или устав Божјих заповести, које нам је, на гори Синај, Творац дао. Људски закони, исто тако, не могу надићи утемељеност закона о блаженствима, дакле закона о животу у Духу. Божје заповести нису плод неког историјског или волунтаристичког прагматизма, него су плод Божје стваралачке свемоћи. Само стваралачка свемоћ Господња може држати и чувати овај свет, а тако и човека и човечанство - подвукао је он.

Указао је да у кризним штабовима овога света нема места за "Дух", за оно духовно, за оно што је човеку, као религиозном бићу, истински битно.

- За "Дух", дакле, који једини ствара културу и трајне цивилизацијске тековине... А то су управо достојанство и квалитет свих узајамних односа, и брижна љубав свих нас за све нас, и за јавно и опште добро - објаснио је он.

Надбискуп истиче да све док у својим плановима искључујемо присуство свог духа и Божјега Светог Духа, не можемо досегнути целовити поглед на човека као таквог, на односе у друштву, па ни на свеукупно здравље друштва и појединаца.

- Браћо и сестре, ето зашто је највећи духовни догађај који славимо, Ускрс, од тако пресудног значења за здравље и спасење човечанства. Ако се не бавимо изворном логиком, интегралном филозофијом и истинском религијом, како ћемо онда живети по Духу ако свој дух не хранимо "Речју живота" (Светим писмом) и не снажимо га "тајнама бесмртности" (Сакраментима) нужно ћемо око себе сејати и жњети "трулеж", поручио је он додајући да нам је потребна пре свега, мудрост живота, а да до ње долазимо само ако смо отворени невидљивом, бесмртном и вечном животу и његовим законима.

Ускрс, подсећа, није наш људски избор, него Божји, и досадашња историја га је управо потврдила као таквог.

- А шта желимо ми, људи данашњице? Па већ сама чињеница да и сам Ускрс празнујемо и славимо раздвојени, говори да "сејемо у тело", а не у духу - нагласио је он рекавши да управо зато свима жели истинско и животворно ускршње славље.