Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Прошло је 26 година, Србија не заборавља жртве, али храбро чува мир: Шта сада кажу српски политичари - БРЕМЕ "ОЛУЈЕ"

04.08.2021. 10:14
Пише:
Урош Матејић
Oluja
Олуја / Извор: Фото: Profimedia/Wikipedia

Поводом манифестације под називом Дан сећања на страдале огласиле су се многе познате личности, политичари и министри

Централном државном комеморацијом у насељу Бусије код Београда у Србији ће бити обележена 26. годишњица прогона Срба из Републике Српске Крајине током хрватске војно-полицијске операције Олуја.

У српској јавности о тој акцији се говори као о највећем етничком чишћењу на територији Европе након Другог светског рата.

Поводом манифестације под називом Дан сећања на страдале огласиле су се многе познате личности, политичари и министри.

Народни посланик Бурсаћ за СД: Монструозна злочиначка акција "Олуја" наставак геноцида из 1941. године

Народни посланик Бурсаћ за СД: Монструозна злочиначка акција "Олуја" наставак геноцида из 1941. године

НЕ ЗАБОРАВЉАМО "ОЛУЈУ"! Код нас дан сећања на страдале и прогнане, у Хрватској прослава - шта је Србија изгубила?

НЕ ЗАБОРАВЉАМО "ОЛУЈУ"! Код нас дан сећања на страдале и прогнане, у Хрватској прослава - шта је Србија изгубила?

ДОК ЋУТЕ О ПОУБИЈАНИМ СРБИМА, ВЕЛИЧАЈУ СВОЈЕ "ХЕРОЈЕ" Хрватски медији бесрамно о "Олуји" (ФОТО/ВИДЕО)

ДОК ЋУТЕ О ПОУБИЈАНИМ СРБИМА, ВЕЛИЧАЈУ СВОЈЕ "ХЕРОЈЕ" Хрватски медији бесрамно о "Олуји" (ФОТО/ВИДЕО)

Да су злочини који прођу без казне најстрашнији већ 26 година је јасно српском народу, а министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је за наш портал истакао и да Србија никада неће одустати од промоције истине о крвавој "Олуји" и српским жртвама.

- "Олуја" је злочин који не смемо да заборавимо. Те колоне које улазе у Србију, док њихове домове систематски спаљује хрватска војска, та дечја лица која уплашено гледају из тракторских приколица, старци који плачу, слике су које памтимо, али које никад више не смеју да се понове. Најстрашнији су злочини који прођу без казне, као што се десило са Олујом, када је међународна заједница окренула главу на другу страну од прогона српског народа из Хрватске. Због тога је обавеза још већа да се сећамо и да урадимо све што можемо за повратак избеглица, проналажење несталих и промоцију истине о тој крвавој "Олуји" - истакао је за портал СрбијаДанас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић. 

Tomislav Momirović
Томислав Момировић / Извор: Фото: Влада Србије

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић-Тепавчевић је истакла да ни после 26 година не бледе сећања на један од највећих прогона Срба.

- Сваки 4. август је дан када се сећамо "Олује" којом је извршен покушај брисања српског имена. Ни после 26 година не бледе сећања на један од највећих прогона Срба и наша је дужност да поштујемо успомену на оне који су страдали, као и да не дозволимо да се то икада понови. Србија је данас снажна, поносна и просперитетна земља, земља у чијим су темељима рад, сарадња и мир. То је залог за будућност, то је успешна Србија коју остављамо у наслеђе нашој деци - рекла је за портал СрбијаДанас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић-Тепавчевић.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је рекао да Србија "Олују" мора да назива правим именом - злочином и етничким чишћењем.

- Србија коју води председник Александар Вучић никада неће заборавити злочин према Србима нити ће престати да инсистира на правди и казни за злочинце. Јака и стабилна Србија стоји уз сваког свог сународника ма где он да живи. Никада се више неће поновити ''Олуја'' и никада више српски народ у колонама неће напуштати своје домове, место где је рођен. Србија никада више неће ћутати о својим жртвама и страдањима, о ужасу који је задесио српски народ и овом усташком дивљању које је остало некажњено. 250.000 прогнаних, побијених и несталих Срба током и после "Олује", опомињу да не смеју бити заборављени и да Србија увек јасно и гласно, без обзира на притиске, "Олују" мора да назива правим именом - злочином и етничким чишћењем - рекао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Профимедиа

Министар одбране Небојша Стефановић је додао да судбина хиљада Срба, ни данас није позната, јер се и четврт века касније воде као нестали.

- Баш као што концентрациони логор Јасеновац из Другог светског рата није био никакав радни камп, већ логор смрти, ни „Олуја“ није била никаква ослободилачка акција, већ срамотно протеривање српског народа са његових вековних огњишта у Хрватској. Протеривање око 250.000 сопствених грађана, бомбардовање избегличких колона, убијање стараца, болесних и немоћних на кућном прагу, спаљивање имовине, малтретирање, пребијање и застрашивање, злочини су који су постали нераскидиви епилог ове акције. Судбина хиљада Срба, ни данас није позната, јер се и четврт века касније воде као нестали - каже министар одбране Небојша Стефановић за портал СрбијаДанас и додаје:

Nebojša Stefanović
Небојша Стефановић / Извор: Профимедиа

- Нема ничега што ће залечити ране на души преживелих, ничега што ће вратити мртве њиховим најмилијима, нема до дана данашњег ни правде за жртве "Олује", али то ће, уверен сам, остати исписано у историји великим словима као срамота међународне зајединице. Међутим, климање главом и прећуткивање страхота које су задесиле српски народ, како су то радиле претходне власти, данас су прошлост. Србија данас гласно тугује и не дозвољава да се заборави - "Олуја" је једна од највећих срамота савремене Европе и целокупног човечанства, а свакако највеће етничко чишћење на тлу Европе после Другог светског рата. Јака Србија данас гради будућност, мир и сарадњу у нашем региону, али о злочинима више не ћути. Не дозвољава да се жртве забораве, нити да се ћути о ужасима које је претрпео српски народ - поручио је Стефановић.

Да се "Олуја" никада неће заборавити и да је била крвничка злочиначка акција сведочи и председник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац који наводи да се хрватска војска у то време умногоме ослањала на помоћ Сједињених Америчких Држава.

- Тадашња Олуја, извршена је по доктрини Американаца, а то значи да су по угледу на Американце, нападали са свих страна и са копна и из ваздуха и са мора како би освојили и заузели одређени део територије. Тако је изведена та акција “Олуја”. Четврти август слави се у Хрватској као двоструки дан државности, односно Дан победе и домовинске захвалности. Просто не постоји улица у Хрватској, а да се не зове по Олуји, или жртвама Олује, али са друге, са хрватске стране - рекао је председник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац за наш портал

Savo Štrbac
Саво Штрбац / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ Ново јутро

Колико је неповратна промена државе Србије наглашава и народни посланик Владимир Орлић који каже да је данашња Србија окосница мира и истине, али да не заборавља прогон свог народа и да нови неће дозволити. 

- Сваког 4. августа цео српски народ се са тугом сећа страдалих и прогнаних из Републике Српске Крајине. Данашња Србија, поносна и самостална у доношењу сопствених одлука, одлучна у заштити свог народа и чувању сећања на све његове жртве, обележава овај датум јер неће да дозволи да највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата буде заборављено. А злочинацка операција "Олуја" је била управо то, и ми то данас отворено кажемо. За разлику од тајкунско - мафијаског бившег режима који је само гледао како да се умиљава и додворава злочинцима који нас народ убијали, да се бесомучно извињава свима који им то затраже, куповао на тај начин подршку странаца за своју личну власт и лично богаћење, Србија коју предводи Александар Вучић достојанствено и храбро брани свој народ и његово право на истину, гради мир и пружа руку свима, али и одлучно поручује - да више никада неће дозволити нове прогоне. Ово више није она слаба држава са којом је радио свако шта је хтео, Србија се променила и та је промена - неповратна - истакао је за портал СрбијаДанас народни посланик Владимир Орлић.

Vladimir Orlić
Владимир Орлић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ Ново јутро

Народни посланик Ђорђе Милићевић је истакао да је наша обавеза да сачувамо мир и стабилност и покажемо поштовање према туђим жртвама.

- За њих је то дан радости, за нас дан жалости. Пре акције Олуја у Хрватској је живело 560.000 Срба, данас око 180.000. Добри односи могу да се граде обостраним поштовањем жртава, а не понижавањем Срба и српског народа. Србија жели смањење тензија, али не може да прихвати доделу одликовања злочинцима и разне приче о велико српској агресији, ревитализацији и негирању злочина. Србија води мудру и рационалну политику и учи на својим грешкама, извлачи поуке. Они који славе Олују не треба да мисле да Србија не уме да одговори снажније, али неће, јер је наша обавеза да се неслога више никада не догоди. Наша је обавеза да сачувамо мир и стабилност, покажемо поштовање према туђим жртвама, али никада да не дозволимо ниподаштавање, потцењивање и минимизирање српских жртава - рекао је за портал СрбијаДанас народни посланик Ђорђе Милићевић.

Đorđe Milićević
Ђорђе Милићевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Чланство Хрватске у Европској унији не значи да су своју историју опрали, објашњава народни посланик Игор Бечић.

- У Олуји, геноцидној акцији хрватске војске, 4. августа 1995. године из Републике Српске Крајине уз подршку међународних сила, протерано је више од 220.000 Срба, а нестало је и убијено више од 2.000 махом цивила и деце. Ово је највећи геноцид почињен после Другог светског рата, који је Хрватској омогућио да Србе у Хрватској сведе на статистичку грешку и тиме оствари циљеве фашистичке идеологије коју верно негује и данас. Чланство Хрватске у Европској унији не значи да су своју историју опрали, напротив остаће забележено у историји да је то држава заснована на геноциду и етничком чишћењу. Са друге стране Србија има обавезу и према својим прецима и према својој деци да овај дан обележава и да се сећа својих жртава, ради прошлости и ради будућности. Ми не мрзимо, али наша дужност је да се сећамо жртава нашег народа и да не дозволимо да нам се историја икада понови. Србија се данас са поносом сећа својих жртава, захваљујући председнику Вучићу, јер до само пре неку годину овај дан се није обележавао и српске жртве нико није смео да спомене. На нама је да јачамо Србију, јер само јака Србија је гарант безбедног и сигурног опстанка Срба. А они могу да славе Олују као своју највећу победу, али тиме не могу избрисати чињеницу да је то био највећи геноцид у новијој историји, на ком је заснована политика данашње модерне хрватске државе, чланице породице европских народа - рекао је за портал СрбијаДанас народни посланик Игор Бечић. 

Igor Bečić
Игор Бечић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/DanubeRegionStrategy

Заборављање политике сећања и комеморативне праксе је први корак и једини исправни пут ка помирењу.

- Мислим да је то једини пут. У БиХ имају озбиљан проблем и озбиљно питање. Како и на који начин зауставити сукобљавање око ратних страхота које су прошли народи жртава који су били на бошњачкој, хрватској и на српској страни. Независно како звали те страхоте, како звали те злочине сасвим је јасно да се око имена не смемо сукобљавати. Али око природе злочина морамо разговарати и требамо урадити оно што цивилизовани људи требају урадити, а то је поштовати туђу жртву, туђе страдање, признати злочин који је почињен у име било нас Срба, било другог народа на простору БиХ - рекао је Пуповац за портал СрбијаДанас

Milorad Pupovac
Милорад Пуповац / Извор: Профимедиа

"Војна акција Олуја" убраја се у једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше СФРЈ. Акција је почела офанзивом хрватске војске, полиције и Хрватског вијећа обране на подручју Like, Баније, Кордуна и Северне Далмације.

Данас се обележава 26 године од хрватске војне акције "Олуја" у којој је убијено и нестало око 2.000 Срба, а протерано 280.000.

Oluja
Олуја / Извор: СД/илустрација

Као и свих претходних година, у Србији ће овај дан обележити комеморације и сећања на убијене и прогнане, док ће у Хрватској, традиционално у Книну, бити одржана прослава поводом Дана победе и домовинске захвалности.