Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАВРШЕНА СВЕЧАНОСТ НА АНДРИЋЕВОМ ВЕНЦУ: Председник Србије одликовао Себастијана Курца! (ФОТО/ВИДЕО)

04.09.2021. 11:17 13:13
Пише:
Србија Данас
Odlikovanje
Одликовање / Извор: Танјуг

Аустријски канцелар у једнодневној билатералној посети Србији

Курц се у Београду састао са председником Србије Александром Вучић, са којим негује дугогодишње одличне личне односе. Вучић је аустријском канцелару, уручио и Орден Републике Србије на ленти, којим су до сада, између осталих, одликовани председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг.

Аустријски канцелар Себастијан Курц један је од главних заговорника проширења Европске уније на Западни Балкан и чврсто подржава европске интеграције Србије.

"Бог помаже онима који је од Њега траже": Патријарх Порфирије данас служи литургију за успешан почетак школске године

"Бог помаже онима који је од Њега траже": Патријарх Порфирије данас служи литургију за успешан почетак школске године

Ми смо мала земља, али због вас смо највећи на свету! Вучић честитао нашим спортистима на освајању медаља

Ми смо мала земља, али због вас смо највећи на свету! Вучић честитао нашим спортистима на освајању медаља

МОЋНА ПОРУКА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Србија данас уме да брине о себи и свом народу, чувамо своје национално достојанство (ВИДЕО)

МОЋНА ПОРУКА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Србија данас уме да брине о себи и свом народу, чувамо своје национално достојанство (ВИДЕО)

 

 

12:38
Након одликовања, медијима се обратио и Себастијан Курц

Аустријски Канцелар се захвалио председнику Србије, Александру Вучића као и српском народу на одликовању.

- Веома нас радује што у Аустрији имамо људе који вуку корене са западног Балкана, а који су дали допринос нашем друштву. теби председниче, али и целој Влади желим да захвалим на свему, јер смо највећи економски партнери. Ми смо један од највећих улагача овде у Србији, и нарочито због тога нас радује привредни развој у овој земљи, зато свима честитам, јер је привредни радст од седам одсто веома импресиван, ако погледамо прошлу годину - рекао је Курц.

Sebastijan Kurc
Себастијан Курц / Извор: Танјуг

Курц је прокоментарисао и успех Србије када је у питању брза вакцинација у чему предњачи, додао је и да је поред свега, подршка Србије за Аустрију важна, када је у питању миграција. 

- Србија је дала допринос у борби против илегалних миграција - прича Курц.

Одговорио је и на питање о последицама кризе у Авганистану, када су у питању миграције, аустријски Канцелар је истакао да људи који напуштају Авганистан треба да буду збринути у суседним земљама.

Председник се захвалио Привредној комори Аустрије на заједничком раду са Србијом у погледу дуалног образовања.

- То су важне ствари због којих Србија иде напред - рекао је Вучић.

Вучић је рекао и даје поносан на то што је "Фич" потврдио висок рејтинг Србије.

Sebastijan Kurc u poseti Beogradu
Себастијан Курц у посети Београду / Извор: Танјуг

- Поносан сам на то што је и "Фич" потврдио висок рејтинг Србије, означивши нас као стабилну, са добрим изгледима. Најбрже нам расту плате и пензије у целом региону, имамо 61 одсто прилива и раста, али то не бисмо могли да немамо овакве пријатеље. То су људи који верују у будућност Србије - каже Вучић.

Председник Вучић упитан је и о скептичним коментарима о интеграцијама у ЕУ,

- Разумемо поруке ЕУ, оно што се вама чинило скептичним мени се чини реалистичним. У ЕУ постоје велики број земаља који не жели проширење, и то треба да нам кажу. Ако Србији, а нама кажу урадите десет ствари и ми урадимо, не отворимо ни једно поглавље, онда се поставља питање - рекао је председник.

Себастијан Курц је такође поручио да се нада ускоро отварањем новог поглавља.

12:32
Председник Србије уручио орден аустријском Канцелару

Александар Вучић званично је уручио Орден Републике Србије на ленти савезном канцелару Републике Аустрије Себастијану Курцу.

Uručenje ordena
Уручење ордена / Извор: Youtube Printscreen

- Уважени канцелару, драги пријатељу, имам то задовољство да вам уручим највише државно одликовање, Орден Републике Србије на ленти. Морам да признам и за мене лично као председника канцелар на којег сте оставили изузетан утисак. Србија је захвална што је процес европских интеграција убрзан, а у том смислу, уверен сам да ћемо подршку Аустрије имати увек, на челу са вама. Сећамо се ваших порука подршке и много других гестова који су увек измова потврђивали ваш однос према Србији. Хвала вам на свему, драги пријатељу и честитам! Од данас је Србија ваша друга кућа  - рекао је председник Вучић.

Како Вучић истиче, Курц се показао као најталентованији политичар, што је показао како у политици и економији своје земље, тако и односу са Србијом.

- Ми смо удвостручили сарадњу са Аустријом, а Аустрија је један од најзначајнијих инвеститора, и хвала вам што подстичете инвеститиоре да дођу у Србију. Немојте се љутити што Беч гледамо као један од наших градова - рекао је Вучић потом.

Како је додао, велика је част за Србију што је Орден добио управо канцелар Аустрије, додајући да се нада још бољој и успешнијој сарадњи Аустрије и Србије.

Аустријског Канцелара пре разговора са председником дочекала министарка

Аустријски канцелар Себастијан Курц боравиће у једнодневној билатералној посети Београду, где се састао са државним врхом Србије.

Њега је дочекала министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, а потом се аустријски канцелар састао и са председником Србије, Александром Вучићем на "тêте-à-тêте" разговору.

Sebastijan Kurc u poseti Beogradu
Себастијан Курц у посети Београду / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Након разговора са председником Вучићем, председник ће Себастијану Курцу уручити орден, након тога уследиће и изјаве за медије.

 

Београд у бојама аустријске заставе

Поводом званичне посете аустријског Канцелара, Себастјана Курца, Град ће исказати срдачну добродошлицу колоризовањем Палате Албанија, Бранковог и Моста на Ади бојама аустријске заставе у ноћи између 04. и 05.септембра, док ће се са стубова јавног осветљења у ужем центру Града, приступним саобраћајницама аеродрому Никола Тесла и у реону Палате Србија вијорити заставе Републике Аустрије и Републике Србије.

Most
Мост / Извор: Фото: ЈКП Јавно осветљење

Више о томе прочитајте кликом ОВДЕ.

11:15
Састанак у току

Председник Србије Александар Вучић биће домаћин канцелару Аустрије, Себастијану Курцу. Након тога биће приређена и свечана церемонија доделе Ордена Републике Србије на ленти канцелару Републике Аустрије за заслуге у унапређењу односа са Србијом и целим регионом Западног Балкана. Одмах по завршетку планиране су и изјаве за медије.Председник Србије је свог високог госта срдачно дочекао испред здања на Андрићевом венцу.

Вучић и Курц разговараће најпре у четири ока, а након тога ће бити одржан и састанак делегација две земље.

Уочи доласка у Београд, он је рекао да Аустрија сматра Србију важним партнером и сидром стабилности на Западном Балкану.

- Поред одличних билатералних односа и европског проширења, разговараћемо и о заједничкој борби против илегалних миграција. Србија може да се ослони на нашу пуну подршку на путу ка ЕУ. Европска унија је потпуна тек када јој све државе Западног Балкана буду приступиле - поручио је Курц.

Поред значајне политичке подршке коју Беч пружа Београду, Аустрија је и важан економски партнер и други највећи страни инвеститор у Србији, са око 400 фирми које послују у нашој земљи.

Спољнотрговинска размена прошле године била је на нивоу од око 1,25 милијарди евра. Такође, важну спону у односима Србије и Асутрије чини бројна српска дијаспора која у тој земљи, према званичним подацима броји више од 120.000 држављана Србије који живе и раде у Аустрији, али је, према проценама број људи пореклом из Србије око 300.000.

Вучић и Курц на тêте-à-тêте разговору

Председник Републике Србије Александар Вучић примиће у радну посету савезног канцелара Републике Аустрије Себастијана Курца, у суботу, 4. септембра 2021. године, у згради Генералног секретаријата председника Републике (ул. Андрићев венац 1).

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Програм радне посете:

  • 11:15-11:45    Тêте-à-тêте разговор председника Републике Србије Александра Вучића и савезног канцелара Републике Аустрије Себастијана Курца
  • 11:45-12:15    Пленарни састанак делегација Републике Србије и Републике Аустрије предвођене председником Републике Србије Александром Вучићем и савезним канцеларом Републике Аустрије Себастијаном Курцом
  • 12:20-12:30    Церемонија уручења Ордена Републике Србије на ленти савезном канцелару Републике Аустрије Себастијану Курцу.
  • 12:30-12:50    Изјаве за медије председника Републике Србије Александра Вучића и савезног канцелара Републике Аустрије Себастијана Курца.