Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЖИВО) ПРЕДСЕДНИК ТУРСКЕ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ СРБИЈИ - ЕРДОГАН: Хвала на подршци у тешким временима (ФОТО)

10.10.2017. 11:02 14:46
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić, Redžep Tajip Erdogan
Александар Вучић, Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган борави у дводневној посети Србији, а домаћин му је српски председник Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић дочекао је испред Палате Србија свог турског колегу Реџепа Тајипа Ердогана, након чега следи разговор у четири ока двојице државника, потписивање споразума и конференција за медије.

Турска економска моћ стигла на Балкан: Зашто су Србија и Турска потребне једна другој?

Турски председник стиже у Србију: Главна тема разговора Вучића и Ердогана биће ТУРСКИ ТОК

14.03 - Обраћање председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана

- Пре свега желим да вас поздравим. Желим да кажем да смо данас са мојим пријатељем обавили разговоре у 4 ока. Желим да кажем да ће нам Вучић приредити ручак и да ћемо имати прилику да се наједемо и да пробамо српску кухињу.

- Трговинска размена између две земље није на задовољавајућем нивоу, те ћемо радити на томе да пређе милион долара, а затим на три односно пет милијарди. Радићемо на повећању обима трговине. Турска је на пољу градње мостова, тунела, метроа, железница стручњак, имали смо 25 аеродрома, сада имамо 57, а цене авионских карата су тренутно готово као аутобуске. Турска авиокомпанија лети на највише дестинација на свету - рекао је Ердоган окупљенима. 

Redžep Tajip Erdogan
Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Турски председник је рекао да жели да своје резултате подели са Србијом, те да је први пут када је био у Београду видео широке видике и напоре Александра Вучића.

- Потписали смо 12, а сутра ћемо потписати још четири споразума. Желимо да се договарамо, разговарамо и да се трудимо да остварујемо своје циљеве. Биће оних који ће се бунити против зближавања Србије и Турске, али ми заиста желимо са Србијом и целим Балканом кораке ка решавању свих проблема. Зато не треба да се обазиремо на то шта ће ко рећи - рекао је Ердоган, додајући да сматра да ауто-пут између Београда и Сарајева треба да буде изграђен што пре, те да су добри путеви огледало цивилизоване земље.  

Када је реч о бањама, Турска је, како је речао Ердоган, посебно јака на том пољу и може много да помогне Србији. 

Ердоган је захвалио пријатељској Србији на подршци у тешким временима, посебно током покушаја војног пуча, те да су данас створени добри темељи за још бољи развој сарадње две земље у будућности. 

Турски ток

Ердоган је рекао да се гасовод Турски ток ради заједно са Руском федерацијом. Каже да се његова градња наставља, и да се нада да ће у најкраћем времену гас овим гасоводом стићи до Србије.

- Надам се да Путин неће гледати негативно на ову ствар, и да ће се проблем врло брзо решити - каже он.

Aleksandar Vučić, Redžep Tajip Erdogan
Александар Вучић, Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Казао је и да не види да постоје било какви проблеми са Новим Пазаром, у који сутра иде са својим "пријатељем Вучићем".

- Никада нећи подржати етнички национализам. То ћу поновити и овде и тамо - истакао је Ердоган.

13.44 - Обраћање председника Србије Александра Вучића

- Поштовани господине председсниче и уважени пријатељу, уважени министри, поштовани новинари, данас имам изузетну част да се захвалим председнику Ердогану на посети и да се захвалим грађанима Турске и Србије и да кажем да сам захвалан потписаним споразумима и да ћемо градити све боље односе. Сваке године ћемо имати по један састанак, једне године у Београду а наредне године у Турској. Србија осећа Турску као пријатеља, тако смо се понашали, тако ћемо се понашати. Није ово 1389. година, ово је 2017. и желимо најбоље могуће односе са Турском - навео је српски председник.

- Данас смо потписали 12 споразума, а сутра ћемо још 4 у Новом Пазару. То су веома важни споразуми за Републику Србију. Ми смо пријатељска земља тако смо се понашали, тако ћемо се и понашати. Србија је била једна од првих земља која је стала у одбрану Републике Турске када је покушан пуч. Србија је прва осудила тај покуша,ј у неку руку највишег облика терористичког деловања, и стали на страну легитимне власти, председника Реждепа Тајипа Ердогана. Србија је увек изражавала своје недвосмислено противљење због бројних терористичких аката на територији Турске, изражавала саучешће и мислимо да се против те пошати морамо заједно борити. Наше пријатељство може да донесе бројне резултате и веома сам сигуран да ће постати још јаче.

Aleksandar Vučić, Redžep Tajip Erdogan
Александар Вучић, Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Захвалан сам и Вама и инвеститорима који су улагали и улажу у Србију. То је био случај са, на пример, Крупањ, где турски инвеститор ових дана жели да запосли још људи. Захвалан сам због фабрика у Лесковцу, Владичином Хану, Лебанима у којима ничега није било. То је спас за то мало место - истакао је Вучић.

Он је још навео да ће сутра бити потписан меморандум са групом "Тај", и запослити људе и у Краљеву. Вучић је навео и да је у Србији велики број бизнисмена са којима ће се данас разговарати о разним стварима.

- Причали смо о енергетици, о снабдевању гасом, о инфраструктури попут аутопута Београд- Сарајево и Нови Пазар-Тутин-Сјеница. Разговарали смо и о нашим аеродромима. Турска је до доласка Ердогана имала 25, а данас их има више од 50 - казао је Вучић.

- Турци су број један туристи у Србији, њихов број је увећан за око 30 одсто. Ми их очекујемо још више, добродошли у Србију. Замолио сам председника Ердогана, неће ми замерити да то кажем, да пошто Србија има дивне бање, лековите воде али неискоришћење капацитете, дакле, замолио сам да пошаљу њихове привреднике да искористе те бање, да их не губимо - рекао је председник Вучић и додао да је посебно са Ердоганом разговарао о Босни и Херцеговини, о томе да желимо добре односе, да их градимо, и да ћемо и у томе имати подршку и са турске стране.

13.17 - Делегације Турске и Србије потписују међудржавне споразуме из области инвестиција, туризма, а међу најважнијима је споразум о слободној трговини.

Aleksandar Vučić, Redžep Tajip Erdogan
Александар Вучић, Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

13.06 - Завршен састанак двојице председника, након чега се очекује потписивање споразума, а онда и обраћање медијима.

Вучић и Ердоган су разговарали у четири ока више од сат времена, а на почетку састанка са делегацијама, српски председник се Ердогану обратио са "драги пријатељу" и захвалио што је делегација те земље дошла у толиком броју. 

Рекао је да је и готово цела српска влада присутна, и да се нада да су министри имали добар разговор са турским колегама и делегацијом. 

Aleksandar Vučić, Redžep Tajip Erdogan
Александар Вучић, Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

11.35 - У току разговор тет - а тет Вучића и Ердогана.

11.20 - Двојица председника обилазе изложбу у Палати Србија која је посебно организована због турског лидера. Након обиласка следи разговор Вучића и Ердогана, а затим и потписивање споразуме између Србије и Турске.

11.16 - Интонирање химни Турске и Републике Србије

Aleksandar Vučić, Redžep Tajip Erdogan
Александар Вучић, Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

11.15 - Стигао председник Турске Реџеп Тајип Ердоган

11.10 - Стигао председник Србије Александар Вучић, а у делегацији Србије су Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Никола Селаковић, Горан Триван, Александар Антић, Александар Вулин, Младен Шарчевић, Вања Удовичић, Златибор Лончар, Расим Љајић...

Nebojša Stefanović
Небојша Стефановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Како је саопштено из кабинета председника Србије, уследиће састанци две делегације и потписивање више споразума између Србије и Турске. 

Два председника обратиће се затим медијима на заједничкој конференцији за новинаре.

Вучић и Ердоган учествоваће, након тога, на затварању Пословног форума Србија - Турска, где ће се обратити учесницима и присуствовати церемонији потписивања Меморандума о разумевању.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Сутра, 11. октобра, посетиће Нови Пазар где ће разговарати са градоначелницима и председницима општина Нови Пазар, Рашка, Краљево, Сјеница, Тутин, Пријепоља, Нова Варош, Прибој.

У склопу посете, обавиће се и церемонија потписивања протокола између града Новог Пазара и општине Рашка са Турском агенцијом за сарадњу и координацију, а након тога, председници Вучић и Ердоган прошетаће Новим Пазаром и разговарати са грађанима.

Посета турског председника договорена је на састанку Ердогана и Вучића у Њујорку, где су учестовали на седници Генералне скупштине УН.