Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Вучић: Битно је да гледамо у будућност и гледамо наше трговинске односе са Хрватском; Кон: Наше датуме из блиске прошлости ћемо различито посматрати

03.05.2020. 21:13
Пише:
Србија Данас
Vučić i Kon
Вучић и Кон / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Вучић и доктор Кон говоре о главној теми у Србији, о борби са корона вирусом и наставку те борбе у наредном периоду

Специјални гости вечерашње емисији "Хит твит" Верице Брадић су предсеник Србије Александар Вучић и члан Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса, епидемиолог Предраг Кон.

Како се незванично сазнаје, председник Србије ће током емисије саопштити тачан датум укидања ванредног стања.

Вучић и доктор Кон ће такође говорити о свему што је Србија урадила у борби против коронавируса, као и шта нас очекује након укидања ванредног стања.

ВУЧИЋ ОПОМИЊЕ! Јасно ставио до знања: Сви који прекрше полицијски час добиће новчану казну

ВУЧИЋ ОПОМИЊЕ! Јасно ставио до знања: Сви који прекрше полицијски час добиће новчану казну

ВУЧИЋ О ВИДЕО САМИТУ: За нас је кључно питање будућност Србије у Европској унији

ВУЧИЋ О ВИДЕО САМИТУ: За нас је кључно питање будућност Србије у Европској унији

Премијерка објаснила када би Србија могла да ОТВОРИ ГРАНИЦЕ: Сви путници морају у КАРАНТИН

Премијерка објаснила када би Србија могла да ОТВОРИ ГРАНИЦЕ: Сви путници морају у КАРАНТИН

На самом почетку емисије, на постављено питање о 1. мају и празницима као и дозволом људима да се крећу, доктор Кон одговара.

- У оквиру Кризног штаба било је мишљење др Несторовића да не треба одржавати забрану кретања, после неколико дана праћења резултата дошли смо до компромиса, нашли смо решење да у петак буде забрана кретања 24 сата, а за викенд од 18 сати, на то је и утицала киша, па сам стекао утисак да није било окупљања претераног - рекао је др Кон.

Др Кон је додао да струка није пала под притиском политике и власти, већ је струка решила да мере буду овакве уз компромис.

Председник Вучић је додао да нису имали никакав сукоб у вези са тим, само су се трудили да укажу на неке чињенице и да се одлука донесе уз компромис.

Он се захвалио доктору Кону на стрпљењу и одлуци какву су донели и нагласио да је поносан на овакве људе и што је председник Србије са оваквим људима. 

- Нисмо имали никакав проблем, разговарали смо. Ја да се мешам у то, нисам, јер сам само пролазио поред Медицинског факултета и да ја знам било шта боље од тих људи рекао бих, ми смо слушали и гледали шта можемо да помогнемо. Да враћамо наше грађане, да све службе друге функционишу, да набављамо опрему... - истакао је председник.

Како каже, поносан је на лекаре и нагалсио је да нико од тих лекара који су вредно радили немају ништа од тога сем својих плата и пензија.

-Ти људи су радили овај посао јер воле своју земљу - рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да ће наша земља ове година имати најбољу годину што се економије тиче.

- На жалост ово нам је донело тешке економске последице, али бићемо једни од најбољих у Европи по стопи економског раста - нагласио је председник.

- Ја сам се трудио да одговорим свим позивима, свих телевизија, али што се писаних медија тиче, ту сам био мање активан јер такав је био став. Став у смислу да не може да се све постигне - рекао је др Кон на питање да ли постиже да се јави на све позиве и одговори на сва питања.

На питање о укидању ванредног стања, председник Вучић одговара.

- Никоме није лепо да седи код куће, али то је био једини начин да сачувамо наше родитеље, наше људе и мислим да смо у највећем делу у томе успели. То ће свакако бити следеће недеље - истакао је Вучић.

- Највероватније ће укидање бити следеће недеље, са потписима струке, Ане Брнабић, мојим потписом и сагласношћу министра одбране - нагласио је Вучић.

- Ванредно стање кад се укине остаје пандемија која је проглашена од стране СЗО, биће забране рада школа, забрана окупљања, остаје нам могућност да имамо ванредне мере које се спроводе, само ћемо укинути полицијски час и забрану кретања, али се враћамо на сам почетак, тамо где смо стали и настављамо борбу - додао је др Кон.

На питање да ли ће старији од 65 година који су у радном односу ићи на посао, др Кон одговара.

- После укидање ванредног стања, прелазимо на ванредне мере и тада ћемо дефинисати и њихово стање, ако се вирус настави да се спушта, могуће је да ће се вратити на своја радна места - нагласио је др Кон.

dr Kon
др Кон / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Предлог број 1 - Јавност и струка 1. део 

- Саставни део овога посла је да мора да постоји сарадња са власти, јер ако си сам, као појединац, онда нешто није уреду, ниси схватио свој задатак - нагласио је др Кон.

- Ако се помиње добра сарадња са власћу, то је добра одбрана земље и њеног становништва. И ништа више од тога - наглашава др Кон.

Пресдесник Србије је на овај коментар додао.

- Наша земља је била угрожена, наши стари, ја сам сада председник, неко други ће бити за две године, и он ће позвати исто тако неке стручне људе. Ја никад нисам питао никога од њих за кога су гласали, да ли су за мене или против мене, него ми је само било битно да нам помогну - рекао је председник.

- Све смо успели, од квасца до свега другог, није вам фалило меса, омиљеног кекса у маркетима, али наши људи то не схватају, Србија је озбиљна држава и ми смо успели да направимо нешто уз струку, знање, брзину и ефикасност - додао је.

- А онда сам почео да слушам коментаре на рачун др Стевановића, називају га разним именима а он човек само ради свој посао у једном месту које му је неко оставио у стању каквом је оставио, није видео децу недељама, и није се жалио - додао је председник.

- Наше друштво трема да буде поносно зато што има армију оваквих људи која је успела да се избори са свим овим - рекао је председник.

На иронично коментарисање сарадње доктора Кона и државе, епидемиолог одговара.

- Што се саме сарадње тиче, ја сам једном покушао да објасним али то се политизује и ја то не могу избећи. Ја сам био задовољан каква је сарадња била, ефикасност на првом месту, није било детаљисања, анализирања... Ми смо били корисни и ефикасни. Ја могу да тврдим да никада нисам видео ништа ефикасније, а шта стоји иза тога, мене као човека од струке заиста не интересује, само ме интересује да је спровођено све шта смо ми предлагали - објаснио је епидемиолог.

- Да није било ванредног стања, да је пуштено да вирус циркулише, ми не би успели да спречимо улазак вируса по домовима за старе - нагласио је др Кон.

- Тек кад је ангажована полиција да води рачуна о мерама забране кретања, тек смо тада видели у којој се мери ова мера кршила - додао је он.

- Биће људи који ће причати да је све ово измишљено, али то не сме да остане доминантно мишљење, не сме - нагласио је др Кон.

- Прихватам одговорност, али не и кривицу - закључио је епидемиолог.

На питање како да председник свима угоди и како коментарише критике и коментаре о мерама које је уводио, председник одговара.

- Снага се добија из борбе, ми смо се определили за спашавање живота, а не за данак у крви, како је то др Јанковић објашњавао, замислите да смо прихватили мере које је уводила Шведска, па имали би хиљаде мртвих - рекао је он.

- А за економију, економију ћемо подићи боље него други, ја сам скептик и песимиста, али ми ћемо имати најбољи успех у Европи. Србија са најбољим економским растом у Европи -  нагласио је председник. 

Vučić i Kon
Вучић и Кон / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

- Имали смо фантастичну одбрану током које нисмо лагали народ, крили број мртвих, узроке смрти, број тестираних, док неки нису ни тестирали. Био ми је једини страх огромног број људи у болницама, али смо куповали време, па смо кренули најјачим мерама тестирајући што више и одвајајући тешке од лаких болесника. Ми смо рачунали да су и они који су били позитивни, а умрли од инфаркта, преминули од Ковида-19, и то је фер - каже Вучић.

Предлог број 2 - Шерпе и лонци 2.део

Коментаришући други предлог др Кон је рекао да је његова "идеологија епидемиологија".

- Пошто сам учествовао у овим мерама, ово ме је много погодило, али то уопште није битно, идемо даље и радимо свој посао - рекао је др Кон.

На питање да ли се председник Србије плаши ове буке, одговара.

- Што се мене тиче, искрено да вам кажем, ја сам ове шерпе имао 2016., 2017., 2018. мени је битно да су те шерпе пуне храном, да су плате све веће, пензије, и даље нећу рећи ништа сем да сам згрожен да једну жену називате "дрољом", "фуксом" и "фуфом" - рекао је председник.

- Господина Кона је ово погодило, он је добар човек, мене није погодило ово сада, ја знам да морате бити чврсти да би водили земљу. Мене је погодило 2014. после поплава, тада ме је посебно заболело и тада сам видео како се играју политичке игре јер су тада измишљали приче, лагали, да би људима рекли да користимо поплаве да би крали паре. Од тада је прошло шест година и када сам то преживео, ја мислим да ћу све - одговорио је Вучић.

Он се извинио гледаоцима што су толико времена утрошили на ову тему, и нагласио је да следе избори, па ако имате боље људе, изволите, бирајте.

На питање када ће бити избори, председник одговара.

- Видећемо сутра са осталим странкима, али око 14. јуна или 21. јуна - одговорио је председник.

Предлог број 3 - Раст 5%

Председник Србије каже да наша земља прва креће у отварање, али уз сагласност епидемиолога.

- Код нас су фризерски салони отворени седам дана пре него у првој земљи Европе. Нама су мали привредници важни, и нисам ја рекао да ћемо бити најздравији, а ја сам доказани скептик и опет сам сигуран у одлучне резултате. Између 5,1 и 5,2 је наш раст, а био би и виши да нисмо имали ванредно стање - каже Вучић.

Додаје да увек себе подцењујемо и да смо увек навикли да смо у кризи. Истиче да ћемо се брзо подизати и да је поносан јер то потврђују и све светске институције.

- Индустријска производња нам није пала, расте прерађивачка индустрија! Расте све оно што је срж индустрије! Наша економија је снажна и може то да издржи, па и помоћ од 100 евра. Молим људе само да тај новац потроше у Србији. Хрватска ће имати -9, а ми ћемо бити на нули око нуле. Надам се да ћемо чак бити и позитивни - каже Вучић.

Истиче да је најбоље и најсигурније преко лета остати у земљи.

- Наша Србија је прелепа и све је уређенија и са одличним капацитетима. Желимо да нам кафићи и ресторани што пре прораде, и то нам је додатни прилив ПДВ-а. Рачунали смо 76 млрд приходне стране, али је она на 84 млрд. Зидали смо фабрике и отварали их и зато привреда све лакше подноси. Сада нам остаје што брже отварање европске економије - каже Вучић.

У хотелијерско-туристичком сектору ће, каже, бити највише проблема, као и у догађај индустрији.

Vučić
Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

- Боримо се "Финал eight", чиме ћемо довести 3.000 људи у наше хотеле. Као што смо у спортовима у врху, тако ћемо гледати да будемо и у економији - каже Вучић.

За две године ћемо, каже, претећи Хрватску по БДП-у.

Говорећи о томе да су богатије земље прошле лошије у односу на земље социјалистичког блока, Кон каже да је социјалистички модел у центар стављао човека, па читав систем здравља је слично постављен.

- Ми сада имамо потпуно нову ситуацију и определићемо се према народном здрављу, како бисмо развијали капацитете у смислу бржег и тачног реаговања. Не треба чекати. Систем јавног здравства је опстао и показао флексибилност и адаптивност, и то није успео сам од себе. Захвлајујући брзом реаговању државе, систем је успео да функционише, што нам је дало велику снагу - каже др Кон.

Председник каже да је показана велика ефикасност, те да КЦ Србије мора да буде готов до септембра наредне године. Подсећа да се здравственом сектору повећавају плате и да је важно улагати у људе и у институте.

Председник је додао да ИТ сектор страховито расте, он ће доћи и до 10% за годину дана, и то ће бити јако велики успех, у Нишу се отвара научно-технолошки парк који је као свемирски брод.

На излагање доктора Кона, председник је додао да ће улагати у здравство, у болнице, у институте, у зграде, цео медицински систем ће сада добити већу плату и да направимо нешто, да цео здравствени систем буде на мањем, али ефикаснијем нивоу, али то су идеје и планови за будућност али тај предлог ћу изнети доктору Кону и стручњацима, па ћу уз њихово знање наставити даље, рекао је председник.

Предлог борј 4 - 5Г мрежа 1.део

- Оно што ја морам да објасним, имам обавезу, јесте овај други талас о коме говоре. Видите, када један вирус пролази кроз целу планету, он има одређено понашање у природним процесима, тако смо и знали да ће трајати од 6 до 8 недеља, иначе не би ни знали, он после неког времена прелази на јужну хемисферу и на тај начин нам остаје само да чекамо да ли ће се вратити или не - рекао је др Кон.

Осврнуо се на излагање његове колегинице, ендокринолога, и рекао да он није Сорошев плаћеник и осврнуо се на вакцину.

Др Кон је, говорећи о другом таласу епидемије, каже да вирус има одређене "законитости" када пролази кроз популацију.

Говорећи о др Нади Костић и њеној изјави, рекао је да му је жао што она тако размишља.

- Сада је време да се прича о вакцинацији, ми епидемиолози морамо о томе расправити, то није згодна тема, није актуелна јер вакцине још нема, али наше друштво мора да зна да ли ће се лечити тако што ће се разбољевати и пребољевати или ће примити вакцину - рекао је др Кон.

- Деца се неће вакцинисати, ми још немамо адекватна сазнања, али моја колегиница је започела ову тему, па ја сад морам да одговорим. По питању вакцинације не говорити ништа, или говорити врло површно јер немамо нека велика сазнања, закључак је да ми нећемо користити вакцину која није испитана и проверена - додао је др Кон.

Председник се осврнуо на мигранте и коментаре да они уносе 5Г мрежу у Србију и вакцинисању.

Вучић је истакао да смо ми имали 8.200 миграната почетком марта, а данас их је 8.600 и да нема никаквих значајних промена што се њих тиче.

Говорећи о вакцинацији, каже да ће се вакцинисати, ако тако лекари буду тако рекли и додао да нема никакав коментар на разне теорије завере које се шире друштвеним мрежама.

- Велико је питање да ли ће вакцине уопше бити, али ако је буде било у свету, биће је и у Србији, ја вам то гарантујем - додао је председник.

На питање да прокоментарише став Новака Ђоковића о вакцини, др Кон одговара.

- Новак Ђоковић је најбољи мајстор спорта, али сам га саветовао да не прича о вакцини јер има велики утицај и сви га слушају. Ја сам фан Новака Ђоковића, али сам само написао што се вакцина тиче - истиче он.

Предлог број 5 - "Милановићев бљесак"

Председник Хрватске Зоран Милановић напустио је свечаност обележавања злочиначке акције "Бљесак" јер је један од хрватских ратних ветерана који је пре њега требало да положи венац, имао мајицу са грбом некадашње страначке милиције Хрватске обрамбене снаге (ХОС), на којем је усташки поздрав "За дом спремни".

Вучић каже да је ово било највеће етничко чишћење после Другог светског рата, а да он не жели да се бави унутрашњим питањима Хрватске.

- Не могу да се сложим са слављењем ових датума, желим да се суздржим по овом питању, пре свега због свега што се догодило мојој породици и због онога што су усташе урадиле породици мог оца - каже Вучић.

Истиче да је важно да имамо најбоље могуће односе са Хрватском, добру трговину, а да ће он увек говорити о "Бљеску" и "Олуји" оно што мисли.

- Немам потребу да се додворавам и важно је да гледамо будућност и то како наши народи живе. Око прошлости се сигурно никада нећемо разумети, али добро би било да покушавамо - каже Вучић.

Др Кон каже да му није важно шта странци мисле о нашој борби и да су поједине изјаве бесмислене. Каже да ћемо увек посматрати различито догађаје из прошлости, те да се не могу тешки датуми у српској историји тек тако заборавити.

Вучић је анализирао ситуацију са корона вирусом у региону.

- Словенија је једнако успешна као ми. Аустрија има три пута више мртвих, Мађарска знатно мање тестираних и четири пута више мртвих. Македонија има 90 мртвих, али је четири пута мања. Дакле остају Приштина и Загреб! Уживам да читам све лоше што се у хрватској пишу о мени, и само рачунам колико месеци нам је остало док их не престигнемо по БДП-у - каже Вучић.

Предлог број 6 - Пасарела 

- Шетња је могућа, шетња није окупљање, а двоје могу да шетају, поготову ако живе заједно у домаћинству, могу и више њих ако живе заједно, ако узмемо у обзир могућност заражавања - рекао је на почетку др Кон.

Он је додао да се радује свему што се ново дешава и да ће врло радо прошетати и видети о чему се ради.

Председник Вучић је рекао да ће похвалити све људе који су на овоме радили, као и Весића, и да чека израду Гондоле, јер ће Гондола повећати наше туристичке приходе.

На прво телефонско укључење, и похвале за рад Кризног штаба, др Кон одговара.

- Мени је битно само да немамо мртвих, да немамо заражених, мени ће тек тада пријати ове похвале, борби још није крај, тек када се угаси читав тај систем, тада ћу слушати ове похвале - рекао је др Кон.

Председник је свој глас дао борби свим стручњацима, доктору Кону, и свим осталим лекарима коју су дали све од себе да сачувају животе нашим родитељима, бакама и декама и још једном се захвалио свима њима што су сачували нашу земљу.

Доктор Предраг Кон је свој глас дао предлогу број 3, односно расту економије, јер буди наду, ово је вера у будућност која је потребна.

На питање шта су планови председника за будући период, рекао је да ће радити свој посао као и до сада, да нема времена за кампању и да ће помоћи својој странци у изборима, тек тамо у финишу, у јуну. 

На исто питање, доктор Кон је рекао да своје мере не може још да се релаксира од целе ситуације, јер се ситуације мора пратити, мора да се води рачуна и да се мере постепено и полако укидају сходно бројкама и подацима.

Председник Србије се још једном захвалио целом здравственом систему, желим им добро здравље и пуно успеха у животу, рекао је председник за крај емислије "Хит твит" уз аплауз.

Разрешена мистерија: Др Кон објаснио због чега су сиромашније земље боље одреаговале на корону од богатијих

Разрешена мистерија: Др Кон објаснио због чега су сиромашније земље боље одреаговале на корону од богатијих

Водитељка питала Кона шта мисли о 5Г мрежи и чиповању људи - он дубоко удахнуо па рекао: ЈА НИСАМ САТАНИСТА

Водитељка питала Кона шта мисли о 5Г мрежи и чиповању људи - он дубоко удахнуо па рекао: ЈА НИСАМ САТАНИСТА

"ПРИХВАТАМ ОДГОВОРНОСТ, АЛИ НЕ И КРИВИЦУ": Др Кон поручује да је од сада све на грађанима

"ПРИХВАТАМ ОДГОВОРНОСТ, АЛИ НЕ И КРИВИЦУ": Др Кон поручује да је од сада све на грађанима

Вучић: Србија ће имати највиши раст. У Европи само један конкурент

Вучић: Србија ће имати највиши раст. У Европи само један конкурент

Нисам хтео ово да кажем, али ситуација је била језива: Кон жустро - ДО САДА ГА НИСМО ЧУЛИ ОВАКВОГ

Нисам хтео ово да кажем, али ситуација је била језива: Кон жустро - ДО САДА ГА НИСМО ЧУЛИ ОВАКВОГ