Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић на обележавању 75. годишњице ослобођења Аушвица: Светска елита у БОРБИ ПРОТИВ АНТИСЕМИТИЗМА (ВИДЕО)

23.01.2020. 12:44 13:59
Пише:
Србија Данас
Izrael
Израел / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Tanjug News Agency official

Председник Србије Александар Вучић од јуче борави у Израелу

Председник Србије Александар Вучић стигао је јуче после подне у Јерусалим, где на позив председника Израела Рувена Ривлина учествује на Петом светском форуму о Холокаусту "Сећање на Холокауст, борба против антисемитизма".

Обраћање председника Вучића из Јерусалима: Разговор са Ђукановићем је био претежак, али ИЗБЕГНУТ ЈЕ СУКОБ!

Обраћање председника Вучића из Јерусалима: Разговор са Ђукановићем је био претежак, али ИЗБЕГНУТ ЈЕ СУКОБ!

"НИЈЕ МОГУЋЕ ПОСТИЋИ ЗАЈЕДНИЧКИ СТАВ!" Вучић се састао са Милом Ђукановићем!

"НИЈЕ МОГУЋЕ ПОСТИЋИ ЗАЈЕДНИЧКИ СТАВ!" Вучић се састао са Милом Ђукановићем!

ВУЧИЋ СПЕКТАКУЛАРНО ДОЧЕКАН У ИЗРАЕЛУ: Када је видео МОЋНИ БИЛБОРД, одмах је то поделио са СВИМА! (ФОТО)

ВУЧИЋ СПЕКТАКУЛАРНО ДОЧЕКАН У ИЗРАЕЛУ: Када је видео МОЋНИ БИЛБОРД, одмах је то поделио са СВИМА! (ФОТО)

Више од 40 лидера, међу којима и председник Србије, присуствује данас церемонији у меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму, поводом обележавања Међународног дана сећања на Холокауст и 75 година од како је Црвена армија ослободила Аушвиц, логор смрти у којем су нацисти убили око 1,3 милиона људи, међу којима више од милион Јевреја.  

Церемонија у меморијалном центру "Јад Вашем"

Церемонији обележавања 75. годишњице ослобођења једног од највећих нацистичких логора смрти, поред председника Израела Рувена Ривлина, присуствовали су и челници Русије, Немачке и Француске Владимир Путин, Франк Валтер Штајнмајер и Емануел Макрон, британски принц Чарлс и потпредседник САД Мајк Пенс.

Од самог оснивања 1953. године Јад Вашему, који сведочи о једном од најмрачнијих поглаваља у историји човечанства, поверено је документовање историје страдања јеврејског народа за време Другог светског рата, уз очување сећања и сведочанстава сваке од шест милиона жртава и преношење наслеђа Холокауста новим генерацијама кроз архиве, библиотеке, школе, музеје и признања "Праведник међу народима".

Јад Вашем је место које званичници Србије и СПЦ неизоставно обилазе током сваке од посета Израелу, а у њему се између осталог чува и сећање на страдале у Јасеновцу. Београд је меморијалном центру Јад Вашем уступио копије више од 30.000 докумената који сведоче о поступању нациста према Јеврејима у Србији и бившој Југославији.

Председник Србије Александар Вучић сусрео се данас, пред почетак програма 5. Светског форума о Холокаусту у Јерусалиму, са шпанским краљем Фелипеом ВИ и потпредседником САД Мајком Пенсом.

Светском форума о Холокаусту присуствују бројни светски званичници, а председник Србије је у Јерусалим стигао јуче поподне, на позив председника Израела Рувена Ривлина.

Председник Србије је на згради Председиштва на Андрићевом венцу истакао заставу са Давидовом звездом због чега му је Израел изразио захвалност.

Говор Путина на церемонији

Председник Русије Владимир Путин назвао је праведним гнев према нацистима због почињених дела Другог светског рата: ниједна кинохроника не може пренети ту трагедију.

- Двадесет седмог јануара 1944. године завршена је једна од најдраматичнијих и најхеројскијих страница у историји Другог светског рата — коначно је пробијена опсада Лењинграда - рекао је Путин на церемонији откривања споменика херојима опкољеног Лењинграда у Израелу "Свећа сећања".

Руски лидер је истакао да у историји постоји много примера упорности, жртвених подвига, "али опсада Лењинграда и Холокауст не могу ни са чим да се упореде".

- Наш заједнички праведни гнев због нацистичких дела, опсаде Лењинграда и околних села, али и посвећеност њихових становника и бранитеља познати су целом свету. Чињенице приказане у документима су застрашујуће, али ниједан документ, ниједна прича и дневник, кинохроника не могу пренети оно што су људи тада заиста претрпели - закључио је Путин.

Он је додао да су Русија и Израел огорчени покушајима негирања Холокауста и ревидирања исхода Другог светског рата.

- Желео бих да са захвалношћу и признањем истакнем да Израел придаје посебан значај очувању истине о одлучујућем доприносу Совјетског Савеза у победи против нацизма. И овде су, као и у Русији, забринути, узнемирени и огорчени покушајима негирања Холокауста, ревидирањем резултата Другог светског рата и оправдавањем убица и злочинаца - истакао је руски лидер.

Према његовим речима, откривање споменика у Јерусалиму представља симбол "дубоког заједничког сећања".

- Драгоцен нам је и назив споменика који се данас открива. Сваке године на дан почетка Другог светског рата, 22. јуна, у 4 ујутру у Русији почиње акција ’Свећа сећања‘. У свим градовима, насељима, селима, људи пале светло у знак жалости за погинулима у том страшном рату. Ова традиција почела је управо у Санкт Петербургу, бившем Лењинграду, 2009. године. Сада "Свећа сећања" постоји и овде, у Израелу, где живи скоро 1.300 преживелих из опсаде Лењинграда, њихови потомци, пријатељи, и где поштују своје хероје, памте пале - рекао је Путин.

Председник Русије у свом говору такође је поменуо невиђени подвиг становника опкољеног Лењинграда.

- Пре неколико дана, узимајући документе, открио сам чињеницу која ме је шокирала. Током година блокаде, становници су донирали 144 тона крви за потребе фронта - рекао је Путин и додао да су "лишени хране, светла, топлоте, наставили да раде у болницама, баве се уметношћу, науком и образовањем, и жртвујући се спасли велики град за будуће генерације".

- Непокорени Лењинград постао је права легенда, а снага дуга и вере у победу његових становника — врхунац људског достојанства - нагласио је председник Русије.

Владимир Путин о Холокаусту

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је Холокауст заједничка трагедија Русије и Израела, истакавши да је 40 одсто страдалих Јевреја било из Совјетског Савеза.

- Када је реч о трагедији Холокауста, 40 одсто страдалих Јевреја су Јевреји из Совјетског Савеза - изјавио је Путин током састанка са председником Израела Реувеном Ривлином.

Он је додао да је то заједничка трагедија двеју земаља, у пуном смислу те речи. Руски лидер је нагласио да се антисемитизам завршава Аушвицом.

- Сада сте рекли да се не зна где завршава антисемитизам. Нажалост, ја знам — завршава се Аушвицом. Због тога морамо бити веома опрезни како не бисмо допустили било шта слично у будућности, и како би се супротставили било каквим манифестацијама ксенофобије и антисемитизма, без обзира на то одакле долазе - рекао је Путин.

Он је истакао да Црвена армија није само ослободила Аушвиц, него је дала и пресудан допринос у борби против нацизма.

- И совјетски народ, руски народ је много страдао током тог рата - нагласио је Путин.

Руски лидер је захвалио председнику Израела на позиву и истакао да Русија примећује напоре руководства Израела да сачува сећање на трагичне догађаје из Другог светског рата. Председник Русије Владимир Путин стигао је у Израел како би присуствовао форуму "Чувамо сећање на Холокауст, боримо се против антисемитизма", као и откривању споменика херојима опкољеног Лењинграда у Јерусалиму.

Председник се јавио уживо из Јерусалима

Председник Вучић је на почетку свог обраћања истакао да су ово места на којима се увек разговара са онима који су важни за нашу земљу и додао да је разговарао са многим званичницима.

- Вечерас ћу разговарати са председником Изреала, синоћ сам разговарао и са Нетањахуом. Разговарао сам са многим званичницима синоћ на вечери. Разговарао сам и са председником Европског савета и очекујем да он у фебруару организује један скуп, где ће доћи сви лидери Западног Балкана, где ће се разговарати о позицији пре свега Србије и Црне Горе и нашем уласку у Европску унију. Доста времена сам провео и са Андрејем Бабишом, али причао сам и са Колиндом Грабар Китаровић. Највише сам времена провео  у разговору са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, био је то један тежак разговор. Многи мисле да то може једноставно, али то не може тако. Многи мисле да треба пустити цркву и попове да раде шта хоће, други мисле да ја превише фино комуницирам са Црном Гором. Истина је да ја радим све што је у мојој моћи и да користим свој ауторитет који није мали, да побољшам положај Срба у Црној Гори - рекао је Вучић и додао: 

- Мој посао је да бринем о позицији српског народа у региону. Црна Гора је данас независна држава, нисмо ми више једна држава и радим све што могу и да личним ауторитетом на паметан, озбиљан и одговоран начин побољшам положај српског народа у Црној Гори. Али смо као озбиљни и одговорни људи разумели да нам не треба сукоб  - рекао је председник. 

Председник Србије је рекао да Црна Гора и Србија морају да буду пријатељске и братске земље и у будућности, као и до сада.

-Не искључујем могућност да убудуће заједнички тражимо бољу позицију за обе земље у међународној заједници. По том питању можемо имати ближу сарадњу. Митрополит Амфилохије ми није "трн у оку" иако тако говоре моји неистомишљеници. Мило Ђукановић и ја се нисмо усагласили око многих питања, морамо наставити да разговарамо и да водимо дијалог - рекао је Вучић.

Детаљније о овоме можете прочитати кликом ОВДЕ. 

Вучић ће имати и званичан састанак са председником Израела Рувеном Ривлином, а јутрос се састао са председником Молдавије Игором Додоном. 

Подсетимо, након учешћа на Светском економском форуму у Давосу, председник Србије отпутовао је за Израел. У Јерусалиму је срдачно дочекан о чему сведоче и фотографије са његовог званичног Инстаграм профила. Председник Србије Александар Вучић присуствовао је синоћ вечери коју је поводом обележавања 75 година од ослобађања Аушвица у Јерусалиму за светске званичнике организовао израелски председник Рувен Ривлин.

Путин и Нетанијаху у Јерусалиму открили споменик жртвама блокаде Лењинграда

Председник Русије Владимир Путин стигао је у Израел како би присуствовао форуму "Чувамо сећање на Холокауст, боримо се против антисемитизма" и откривању споменика херојима опкољеног Лењинграда.

Споменик херојима блокаде Лењинграда откривен је у парку Сакер у самом центру Јерусалима, који се налази у близини Кнесета, Врховног суда и израелског Министарства спољних послова. Премијер Израела Бењамин Нетанијаху и председник Путин присуствовали су церемонији свечаног откривања споменика.

Путин и Нетанијаху су на церемонији пресекли врпцу која је повезивала тканину која покрива споменик. Споменик је посвећен јуначком подвигу бранитеља и становника опкољеног Лењинграда током Другог светског рата. У његовом постољу налази се капсула са земљом Меморијалног гробља Пискарјовскоје.

Споменик су заједнички пројектовале петербуршке и израелске архитекте. Његова инсталација је заједничка иницијатива ветерана Другог светског рата, преживелих становника опкољеног Лењинграда и држављана Русије који живе у Израелу, као и власти Санкт Петербурга.

Споменик представља месингану стелу на чијем је горњем делу, симболизујући пламен свеће, постављен ливени део од бронзе. Ефекат кретања овог „пламена“ постиже се захваљујући облику спирале. Штавише, унутра ће бити монтирано позадинско осветљење које ће у мраку осветљавати силуете људи урезаних у калуп.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху је током церемоније откривања споменика жртвама блокаде Лењинграда у Јерусалиму рекао да ће Израел увек памтити да су управо совјетски војници ослободили Аушвиц.

- Увек ћемо памтити да су војници Црвене армије отворили врата Аушвица - рекао је премијер Израела на церемонији, којој је присуствовао и руски председник Владимир Путин.

Нетанијаху је такође истакао да ће откривени споменик бити вечни подсетник на јунаштво становника опкољеног Лењинграда.

- Подвиг становника Лењинграда је пример јунаштва. Ова стела говори  универзалним језиком, језиком љубави према отаџбини, језиком жртвовања, упорне борбе и победе. Победа не смањује ниво трагедије, јер је само у Лењинграду страдало скоро милион људи. Жртва бившег Совјетског Савеза и Црвене армије због те победе била је огромна. Ожиљци нису нестали - нагласио је премијер.

ИЗА КУЛИСА ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА! Трампов човек понудио Србима ПОМОЋ: Ту смо за СВЕ, ЗНАМО ДА ВАМ ЈЕ ТЕШКО!

ИЗА КУЛИСА ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА! Трампов човек понудио Србима ПОМОЋ: Ту смо за СВЕ, ЗНАМО ДА ВАМ ЈЕ ТЕШКО!

УБИЈЕНА САМО ТРИ МЕСЕЦА ПРЕ ОСЛОБОЂЕЊА! Ево ко је Ева чију је причу Вучић поделио на инстаграму! (ВИДЕО)

УБИЈЕНА САМО ТРИ МЕСЕЦА ПРЕ ОСЛОБОЂЕЊА! Ево ко је Ева чију је причу Вучић поделио на инстаграму! (ВИДЕО)

Александар Вулин одговорио црногорском министру одбране: ЈЕДИНИ ХИБРИД КОЈИ СРБИЈА УВОЗИ У ЦГ ЈЕ КУКУРУЗ

Александар Вулин одговорио црногорском министру одбране: ЈЕДИНИ ХИБРИД КОЈИ СРБИЈА УВОЗИ У ЦГ ЈЕ КУКУРУЗ

ПРЕДСЕДНИК ИЗ ДАВОСА: Борили смо се за то да "Ер Србија" не лети за Приштину, а за то постоји РАЗЛОГ

ПРЕДСЕДНИК ИЗ ДАВОСА: Борили смо се за то да "Ер Србија" не лети за Приштину, а за то постоји РАЗЛОГ

ВУЧИЋ ЗА БРИСЕЛСКИ "ЕУРОЊУЗ": Досадило ми је да ми европски лидери држе предавања о нашим везама са Русијом и Кином!

ВУЧИЋ ЗА БРИСЕЛСКИ "ЕУРОЊУЗ": Досадило ми је да ми европски лидери држе предавања о нашим везама са Русијом и Кином!