Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АНГЕЛА ВЕЋ СУТРА НЕЋЕ БИТИ У СРБИЈИ: "Краљица Европе" након боравка у Београду захвалила српском председнику (ФОТО/ВИДЕО)

13.09.2021. 15:36 22:40
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić i Angela Merkel
Александар Вучић и Ангела Меркел / Извор: Фото: Танјуг/Председништво Србије/Димитрије Goll

Немачка канцеларка преспаваће у Београду.

Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас немачку канцеларку Ангелу Меркел. 

Ангела Меркел, непосредно пред окончање канцеларског мандата, дошла је у посету Србији, где се састала са председником Вучићем и представницима цивилног друштва из свих земаља Западног Балкана.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Меркелова је на београдски Аеродром "Никола Тесла" стигла нешто после 16 часова, где јој је приређен дочек. Она ће преспавати у Београду, након чега путује у Тирану.

Обраћање Ангеле Меркел

- Задовољство ми је што сам у Србији. Очекују ме важни разговори. Сутра ћу већ бити у Албанији - рекла је Меркелова на почетку обраћања.

- Драго ми је што је председник поменуо успехе јер су очигледни - рекла је она.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Фото: Printscreen

- Хвала на великом госопримству и величанственом пријему - додала је.

- Морамо се сетити осамдесете годишњице напада Вермахта на Југославију, и радује ме што могу најавити износ од 500.000 за обнову, и драго ми је што смо ратификовали споразуме о меморијалима - рекла је Ангела Меркел.

Она је истакла да ће се сутра састати са другим лидерима из региона, са којима ће разговарати о европском путу западног Балкана.

- Разговарали смо о низу различитих тема, и верујем да је искреност у нашим разговорима, али и способност да се друга страна саслуша је што одликује односе Вучића и мене. Ја њега знам као човека који не даје лажна обећања. Хвала вам на гостопримству - рекла је она.

- Србија има нешто што заиста вреди, видећемо дали ће се експлоатација литијума вршити, али свакако да ће ти бити са највишим еколошким стандардима. ЕУ ће се позабавити овиме, ово је заиста важно питање - додала је.

Обраћање председника Србије

Председник Србије и немачка канцеларка се обраћају нацији.

- Потписани су споразуми о меморијалима, одбрани и верујем да оно што ће бити технички завршено то су споразуми о култури и обнови народне библиотеке. Кренули смо да радимо на споразуму са Немачком о климатксим споразумима - рекао је председник.

- Ово је велика част за нашу земљу. Драго ми је што баш ја дочекујем немачку канцеларку на крају њеног мандата - рекао је председник на почетку и додао:

- Желим да изразим задовољство и захвалност канцеларки Немачке што је у нашој земљи. То је за нас велика част. Имали смо конкретне разговоре - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Разговарали смо и о резултатима Берлинског процеса, и ових дана имаћемо прилике да видимо шта је конкретно наслеђе Ангеле Меркел - рекао је председник Вучић.

- За нас је веома важна подршка Немачке - рекао је председник.

- Ја немам потребе да овако лепе речи говорим канцеларки, пошто би многи рекли да она одлази са функције, али ја то искрено мислим. Данас 72.000 људи ради у немачким компанијама. Немачка је наш највећи трговински партнер. Ми смо три пута увећали спољнотрговинску размену са Немачком - казао је председник.

Свечани дочек испред Палате "Србија"

Химна Немачке и Србије чула се испред Палате, а немачка канцеларка морала је да седи током свечаног пријема због здравственог стања.

МОРАЛА ДА СЕДИ ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА: Погледајте детаљ са свечаног пријема Меркелове који је изненадио многе (ВИДЕО)

МОРАЛА ДА СЕДИ ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА: Погледајте детаљ са свечаног пријема Меркелове који је изненадио многе (ВИДЕО)

Чула се почасна артиљерјска паљба током свечаног пријема.

Након овога, следи састанак у четири ока председника и Ангеле Меркел.

Реакција немачке канцеларке на поклон председника Вучића

Председник Вучић је по изласку немачке канцеларке из авиона поклонио немачкој канцеларки цвеће, како је изгледало то, погледајте у следећем видеу:

Порука Ангеле Меркел по изласку из авиона

Боја сакоа немачке канцеларке много говори - више прочитајте у линку испод. 

СВИ СУ ГЛЕДАЛИ У САКО АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Коју поруку је сада њиме послала Србији? (ФОТО)

СВИ СУ ГЛЕДАЛИ У САКО АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Коју поруку је сада њиме послала Србији? (ФОТО)

Меркелова слетела у Београд

Немачка канцеларка Ангела Меркел слетела је у 16.15 на београдски аеродром. Она је на себи носила сако беж боје, што носи поруку мира.

Свечани дочек приређен је у Палати Србија.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Свечана церемонија биће организован испред Палате Србија након чега ће уследити тет а тет састанка двоје државника, а потом и састанци делегација.

Авион којим је дошла канцеларку допратили су мигови 29 Војске Срибије, коју су бригу о безбедности Меркел преузели по уласку наш ваздусни простор.

У част Мекрел, кају зову и Краљица Европе, у знак добродошлице на зграду Генекса на Новом Београду постављене су огромне заставе Немацке и Србије, а широм града и бројни билборди на којима пише добродошли канцеларко.