Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВОГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА: Приоритети у 2021. биће државни интереси, борба са короном и бољи животни стандард

28.12.2020. 13:04 21:21
Пише:
Србија Данас
AAV
ААВ / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Вучић се обраћа грађанима Србије из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

Председник Србије Александар Вучић одржао је Новогодишњу конференцију за медије, на којој је сумирао резултате у овој години и представио планове за 2021.

Александар Вучић постхумно "наградио" књижевника: Сретењским орденом трећег степена одликован Добрица Ерић

Александар Вучић постхумно "наградио" књижевника: Сретењским орденом трећег степена одликован Добрица Ерић

Министар Стефановић: Војска Србије ослањаће се на домаћу војну индустрију!

Министар Стефановић: Војска Србије ослањаће се на домаћу војну индустрију!

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊА: Вучић поделио златне медеље за заслуге поводом Дана примирја

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊА: Вучић поделио златне медеље за заслуге поводом Дана примирја

Питања новинара

Председник Србије одговорио је на питање о кршењу Бриселског споразума, и лажи упућених на његов рачун.

- Ми нисмо прекршили никакву тачку. Шта је требало, да најавим да ћу да донесем вакцине свом народу - упитао је Вучић и додао:

- Ево ја им кажем да ми наведу када је Србија прекршила неку тачку, члан... Немојте да причате глупости, ја нисам од оних који ће да расправља ко је у праву, ко није, ја ћу да радим и да помажем нашем народу на Косову, да водим озбиљне разговоре о Косову, а они нека наставе да тупе - рекао је Вучић и додао одговор на питање о раду Владе Србије у протеклих два месеца.

- Ја сам задовољан радом Владе Србије с обзиром на отежане услове рада и веома сам захвалан Ани што са мном дели ко ће обавити који посао. Овде су и Дарија и Златибор, јако је важно да и они буду ту и одговоре и допуне оно што ја нисам стигао да кажем, зато сам и задовољан како и шта раде - рекао је Вучић.

- Три велика пројекта била су иза нас, и све што смо урадили и градили показало се као добро и важно што смо то радили. Нисам помињао, али и Београд на води је јако важна тема, следеће године биће покренута и изградња и метроа и са тим бих завршио да је Србија једна од водећих земља у Европи што се изградње тиче. И бронзана и сребрна медаља су сјајне за нашу земљу - рекао је Вучић и навео као лоше стране ове године то што је корона уништила живот како старима, тако и младима, што нисмо имали слободан живот због мера које доносимо како би се заштитили од короне.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

На питање о дијалогу Вучић одговара да је то на свакодневном нивоу, и да председник о дијалогу разговара на свом нивоу, решава битна и горућа питања и не меша се у туђи посао.

Што се гостовања на телевизијам тиче и клевета опозиције, Вучић наводи да се опозицијом наводе они који заједно не могу ни 5 - 6 одсто на изборима да скупе.

- Шта да радимо, то тако изгледа кад имате много пара и медија, онда причате шта хоћете и радите шта хоћете. Свако ради свој посао, а они се на свакодневном нивоу истичу својим радом. Сећате се само да су једно време причали да "Београд на води полако тоне", а никад више се није градило. То вам је јасан пример да свако од нас води дијалог на свој начин, само што једни навијају за Србију, свим срцем, а они за корону против Србије - истакао је Вучић.

Председник Србије додао је да корона траје већ годину дана и да грађани Србије сигурно виде ко ради и ко се бори за њих.

Председник Србије објаснио је којим темпом ће вакцине стизати у Србију, и какав је однос Србије са Црном Гором и каква је одлука, шта се дешава са протеривањем амбасадора Србије из Црне Горе и сарађивања са Албанцима.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Вакцина стиже од почетка јануара, на недељу дана и то по 20.000 доза, ми тренутно контактирамо све компаније, разговарамо са Русима, њих чекамо пре краја године, али све зависи када ћемо их давати грађанима и лекарском особљу. Ми се трудимо, имали смо успеха и надам се да ћемо их имати и у будуће. Ми не можемо да се меримо са ЕУ и будемо у истој позицији са њима, али верујем да ћемо сами наћи пут и да нађемо брзо све вакцине у дозама које нам требају - одговара Вучић.

Што се односа Црне Горе и Србије тиче, председник Србије наводи да је очекивао да ће повучи одлуку о протеривању амбасадора, али, како председник наводи, сачекаће још мало.

- Ми ћемо градити братске и пријатељске односе са Црном Гором уз поштовање воље, жеље и интереса наших народа. Нагледао сам се ја много јунака о Косову, а међу њима само тај издајник Вучић није издао Косово - рекао је Вучић.

На питање о борби против корупције, председник Вучић одговара да је поносан на чињеницу што не постоје картели између власти и појединих фими.

- Постоји много проблема, и много људи који не сањају исте снове. Ја имам слику веће, боље и јаче Србије, а неко са лажима о вакцини, шприцевима и Београду на води. Али, само стрпљења, и они који су се обогатили на рачун грађана, дајте им само мало времена и видећете да ће се и они почистити. Можда не можемо све, увек остане неко зрно, али највећи део ћемо очистити - рекао је председник Србије.

На питање о пуцању цеви у ковид болници у Батајници, председник Србије одговара:

- Јуче је дошло до пуцање цеви у ковид болници у Батајници је нешто што је нормално, што се дешава, али у тој болници имате 500 људи којима се медицинари боре за живот, брину се о техничким стварима, боре се за туђе животе и на рај начин ризикују свој... Па од Србије ни дан данас ништа не би било да су такви људи, који се овоме радују, на власти. Ми барем нешто радимо, они гледају само да свој џеп обезбеде. То је наш проблем одавно, ми не знамо да се боримо за себе, за своју земљу... Ми имамо један заједнички дрес, не милион - одговорио је Вучић.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Што се тужби које су упућене Вучићу и његовом раду тиче, председник одговара да са тим нема никакав проблем, само нека се наставе тужбе:

- Ја то нисам пратио, али сам после видео у медијима и био сам одушевљен чињеницом да је неки човек Славко Микић рекао да сам ја издајник. И, сада, погледајте чињеницу, зашто нису срећни, па нису зато што Србија није више џак за ударање, сада имамо свој став, одговорност и мишљење, и за овакве који ме туже и овакве ствари причају, заувек ћу бити издајник.

- Ја сам спреман да одговорим на сваку њихову увреду, али не желим да као они говорим увреде и лажи, само нека се запитају зашто су некима уништавали породицу, име и углед... Све су то јунаци, велики јунаци - рекао је Вучић.

На питање о смрти пилота који је први довезао помоћ из Кине у првом таласу корона вируса, и када ће се председник, и којом вакцином вакцинисати, председник одговара:

- Ја сам породици покојном Светиславу упутио саучешће, то је феноменалан човек био. Како сам сазнао, он је боловао од короне, после тога је дошло до тромбозе и других компликација услед чега је преминуо. То је такав губитак да не могу ни да вам кажем. Он је био борац, борац и херој Србије и његова породица ће заувек знати да нам је он помогао у суровој борби и пошасти - рекао је Вучић и додаје да су наши односи са Кином сјајни. 

- Наши односи са Кином су никад бољи, имамо много заједничких инвестиција, много инфраструктурних пројеката, верујем у њихову вакцину, али чија год да вакцина стигне, ја ћу примити шта год наши стручњаци кажу да је одобрено и да се може примити. Ми верујемо у вакцину, вакцина је спасила човечанство и коју год да одобре, ту ћу да примим.

"Поносан сам на наше здравство"

Од почетка епидемије, поносан сам на рад наших здравствених радника, навео је Вучић.

- Поносан сам на наше бројке, на број хоспитализованих, број опорављених, број људи на респиратору, на вакцину. Ми смо прва држава која је у региону добила вакцину. Ја помажем лекарима колико год могу, шта год да кажу да им треба, ја се трудим да им то постане доступно, да имамо и да наставе са својим добрим и квалитетним радом - навео је Вучић и додаје:

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Желим само да нагласим да настављамо да се бринемо и за наше становништву на Косову, шаљемо вакцине, лекове, све што им треба, и све што им буде требало ми ћемо настојати да шаљемо. Ми нисмо слали тенкове и топове, ми шаљемо лекове и вакцине, а можемо да шаљемо и Албанцима, ако им треба - нагласио је Вучић и пожелео свим грађанима Србије срећну Нову годину, добро здравље, да се сви чувају, да наставимо да будемо успешнији, здравији и срећнији. 

Обраћање председника

Председник Србије навео је на почетку обраћања да се радило на томе да се очува мир, безбедност и јака Србија, као и њено пријатељство са земљама у региону и додаје још два битна циља Србије.

- Када говоримо о томе шта је други најважнији циљ, то је брига о здрављу грађана, о томе како да победимо ковид 19 и како да унапредимо наш здравствени систем, и као трећи циљ, јесте побољшање животног стандарда грађана Србије - рекао је Вучић. 

- Ово је била главна молба и главни циљ Владе да не би нашој деци оставили дугове, већ да домаћински послујемо, и да заједно, јачи идемо напред - додаје Вучић.

Што се плата тиче, председник Србије наводи да је циљ да се до краја године просечна плата повећа до 690 евра и додаје да је предвиђено да се здравственим радницима од јануара повећа плата на додатних 5 одсто и додаје да ће се радити посебно на пословање међународног духа, и наводи да ће се то бити од великог значаја за даљи развој Србије.

- У наредном периоду ми ћемо радити на томе да ојачамо наше капацитете, наше здравство и да радимо на томе да наши здравствени радници остану у Србији - рекао је Вучић.

Вучић је најавио многе специјализоване болнице у Србији у наредном периоду, и додао да се што се вакцинације тиче, очекује се од јануара више од 70.000 вакцина, које ће стизати у Србију на недељном нивоу.

- У јануару ћемо највећи део људи који раду у ковид систему успети да вакцинишемо, и самим тим успели смо да смањимо оптерећења и помогнемо здравству - рекао је Вучић и додао да почетком године очекујемо вакцину из Русије, Кине, али и компанија из других земаља.

AV i DK
АВ и ДК / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Као другу и трећу тачку председник наводи инфраструктуру, и наводи Пожегу као најтежи и најдужег дела изградње пута.

- Оно што је важно, то је да су радови на три локације у току, очекујемо од Немачког инвеститора да покрене посао и уложи новац у Ваљево, али то не можемо без ауто-пута, зато и радимо на томе. Завршавамо и мост преко Саве, помажемо у изградњи ауто-пута до Бијељине, важно је и за нас и за Босну, а надам се и желим да верујем да то значи и људима у Тузли и Сарајеву - рекао је Вучић и додаје.

- Надам се да ћемо у фебруару завршити пругу Београд - Нови Сад, потписујемо уговор и за Пожег - Дуге Пољане, па све до границе са Црном Гором - рекао је Вучић.

Што се енергетике тиче, Вучић наводи секундарну мрежу гасова у Врању и Ваљеву како би се привукли додатни инвеститори у нашу земљу и додаје да се велика нада полаже у канализацију и пречишћавање воде.

- Само за Крагујевац имамо 650 км канализационих цеви, па где је Ниш... Али све је то у оквиру плана "Србија 2025." - наводи Вучић.

kanalizacija
канализација / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Као кључну ствар у оно у шта ће се највише улагати следеће године, председник наводи образовање и дигитализацију. 

- Морамо да изградимо вртиће, школе, 23 вртића следеће године биће изграђено у Београду - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је поносан на број страних инвеститора и радом Србије са страним инвеститорима.

Председник је у току обраћања истакао и да ће се наредне године улагати у спорт више него ових година, на потпуном развоју туризма и додаје да ће се додатно улагати у културу, историју и музеја.

- То су велике ствари које нас очекују, оно што је за нас важно јесте да чувамо мир, слободу, безбедност и сигурност, стабилност, да радимо и покушамо да достигнемо најбоље резултате - истакао је Вучић.

Вучић истиче да Србија мора да води добру, здраву политику, политику која ће Србију довести до прве три земље у Европи по стопи раста и наводи да је за то потребно да јачамо снаге наше полиције и здравства.

Новогодишња конференција

Како је најављено, Вучић се на новогодишњој конференцији осврће на годину која је иза нас, говори о изазовима са којима се Србија суочавала, резултатима у борби против короне, спољној политици, као и кључним плановима за 2021. годину.