Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(ВИДЕО) "ПОДСЕЋАЋЕМО НА ОВАЈ ДАН ВАС 19, ВЕЛИКИХ ПО СИЛИ, НЕ БАШ И ПО МОРАЛУ" Вучић у једној реченици објаснио злочинцима и свету шта значи 24. март

24.03.2021. 20:05
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је вечерас обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године.

Данас се навршава 22 године од НАТО агресије на тадашњу СР Југославију, када је током непрекидних 78-дневне ваздушних напада, према подацима који званично нису усаглашени, погинуло од 1.500 до 3.500, а повређено више од 12 хиљада људи.

ТУЖБА ПРОТИВ НАТО У БРИСЕЛУ ЗА 15 ДАНА: Дошло је време за правду, крволоци морају да одговарају за бомбардовање 199

Према подацима Министарства одбране Србије током ваздушне агресије Алијансе убијено је 2. 500 цивила, међу њима 89 деце и 1. 031 припадник Војске и полиције. Према истом извору теже и лакше је рањено око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се и данас води као нестало.

20.57
Обраћање председника Србије

- Радимо и градимо и хоћемо да будемо безбедни на свом, нећемо више нико да нам напада децу, хоћемо да будемо слободни. Данас кад чујемо идеју да нас Косово призна, а да ми признамо Косово. Није нам потребно то признање. Нећете од нас добити гажење по нашој прошлости и будућности. И данас када нам прете формирањем Велике Албаније и кажу да нема ништа од формирања ЗСО, поручујемо да нисмо слаби као што смо били. Србија није и неће бити шака зоби за сваку белосветску врану која би да је позоба. Молим само да нам не прете и не мисле да је Србија сломљена и да неће знати да одговори. Опростили смо много, али баш никада нећемо заборавити. Спремни смо од целог Балкана да направимо јак регион. Ми Срби знамо која је цена слободе, имамо право да је чувамо - рекао је Вучић и додао: Нека почивају у миру све жртве НАТО агресије. Никада нећемо заборавити. ЖИВЕЛА СРБИЈА.

- И данас када нам прете имамо само једно да поручимо. Умећемо да сачувамо своје, не дирајући ништа туђе. Србија ће имати снаге да одговара увек. Молим вас, Албанске комшије да нам не претите, јер не желимо да имамо поново убијену, нити да туђа деца буду убијена. Србија је снажнија, Србија је јединствена - рекао је председник.

Aleksand o NATO
Александ о НАТО / Извор: Фото: Printscreen

- Изгубили смо много, изгубили смо очеве, браћу, децу, али образ и српско срце још су ту које чувају Србију, а неуништива је. Све што нам је остало, било је једно тело земље која је измучена и осушена за све што се током читаве историје догашало. Србија више није део проблема. Србија жели живот у миру и разумевању. Србија не шаље бомбе, већ вакцине, не само за себе већ и за цео балкан - рекао је Вучић у свом исцрпном обраћању поводом НАТО агресије.

- Никога СФРЈ тада није напала. Догодио се напад без одобрења УН - истакао је председник.

- Ваша светости, поштовани Додиче, поштовани председници Народне скупштине РС и Републике Србије, поштовани представници Влада, уважени министи, драги гости и пријатељи... Хвала вам што смо данас заједно и што је српски дух непокорив. Убијено је много деце, без икакве своје кривице, никакав грех нису починили. Никада нико није одговарао за овај злочин. Нико за 2.500 хиљаде убијених цивила, полицајаца... и све то само зато што су бранили своје. Објаснити то и после 22 године од агресије, није могуће. Не постоји оправдање. Нема смисла. Остала су само имена као вечити грех који је почињен - рекао је председник и прочитао имена све страдале деце... (89 имена не само српских)

20.42
"Данас се молимо за убијене..."

Након обраћања председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, приказан је још један кратак филм, који је показао све ужасе НАТО агресије 1999. године, над тадашњом Југославијом.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
20.36
Милорад Додик о НАТО агресији

- Често говорим на оваквим местима, али кад год пробам нешто да напишем недостаје ми речи јер не знам којима да опишем бол и тугу на оваквим местима. Наш српски језик има 150.000 речи, то сам негде прочитао, али некако кад дођем са оваквог догађаја мислим да нисам ништа ни рекао. Зато мислим да је најадекватнији одговор тишина која је наше мајке, жене и децу одвела у ноћ. Тај НАТО је желео да покаже своју снагу тиме што је бацао бомбе у Србији и Републици Српској. Трагове тог осиромашеног уранијума осећамо и данас и многи обољевају. Слали су нам "милосрдне анђеле" да убијају наше људе. Тамо где је било људских жртава називали су то колатералном штетом.

Milorad Dodik o NATO agresiji
Милорад Додик о НАТО агресији / Извор: Фото: Printscreen

- Ми смо се овде окупили да се сећамо. И нећемо никада заборавити. Нека живи Србија и нека живи Република Српска. Нека живи српски народ - рекао је Милорад Додик.

20.20
"Децо, избројаше вас црне мараме..."

После обраћања патријарха Порфирија, глумица Ивана Жигон изрецитовала је песму посвећену свим жртвама НАТО агресије. Такође, приказан је и краткометражни филм о овом тужном догађају за Србију и бившу СР Југославију. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
20.09
Патријарх Порфирије - обраћање

- Господине Председниче, господине Додик, господине Дачићу, даме и господо уважени представници Срба из Републике Српске и Републике Хрватске, посланици у Народној скупштини... на овом месту сам отворио Нови завет и нашао се на почетку седме главе - Не судите да вам се не суди - Дошао сам са осећањем да смо се сакупили, не да судимо, али да се сетимо шта се све догодило. Пре 22 године, пре свих да се сећамо и да се молимо за невине жртве. А наше жртве су невине, и то је јасно свима у свету. Сећамо се свих погинулих јунака, свих наших небеских витезова и невиних цивила. Страдалих у путничком возилу у Грделичкој клисури... сећамо се погинулих у РТС-у. Њих је Бог уписао у књигу вечног живота. Вечерас ћелим да истакнем да се у тих 78 дана и код других који су се склањали од бомби тада појавила једна суштинска особина - међусобна солидарност и хришћанска љубав за ближње. Делили смо све. У време бомбардовања, у тих 78 дана сви смо сведоци дубоке љубави и солидарности нашег народа - рекао је Патријарх Порфирије на почетку обраћања и додао да поново можемо да видимо солидарност и у овој пандемији и да су хероји овог доба наши цењени лекари.

Patrijarh Porfirije o NATO agresiji
Патријарх Порфирије о НАТО агресији / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

- Дошли смо овде да се сетимо невино страдалих жртава из бомбардовања које је трајало 78 дана. Окупили смо се да се молимо за жртве - рекао је Патријарх.

20.05
Обележавање почело химном Републике Србије

Обележавање 22 године од НАТО агресије почело је у Комбанк дворани у 20 часова, химном Републике Србије, а присуствује председник Вучић који ће се и обратити. 

Поред председника, присуствују Ивица Дачић, Патријарх Порфирије, Милорад Додик као и многи други. Наравно, обелећавање се одржава уз поштовање свих епидемиолошких мера.

БОНУС ГАЛЕРИЈА - НАТО агресија 1999. године