Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБЕЛЕЖЕНО 26 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНАЧКЕ АКЦИЈЕ "ОЛУЈА" Вучићеве речи одјекнуле Бусијама: Мирно спавајте соколови српски, Србија све памти (ФОТО)

04.08.2021. 19:57 22:14
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/авуциц

Дан сећања на страдале Србе у злочиначкој акцији "Олуја" организован је у насељу Бусије, у 19:30.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној злочиначкој акцији "Олуја".

"Олуја" је почела 4. августа 1995. године нападом хрватске војске и Хрватског вијећа одбране на Републику Српску Крајину, због чега се сваке године тај датум обележава као дан посвећен страдалим и прогнаним Србима.

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију је операцију „Олуја“ у првостепеној пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу окарактерисао као удружени злочиначки подухват, са циљем трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са простора бивше Републике Српске Крајине у Хрватској.

Обраћање председника Србије Александра Вучића

- Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо.

Говоримо о нашем идентитету, у који су, заувек, уграђене колоне на тракторима, збегови, убиства на Петровачкој цести, и нечија јасна намера да Срба у Хрватској више нема.

Говоримо о оном идентитету, у који су уграђени, вечно, и Јасеновац, Јадовно, свака јама, сваки маљ и свака кама који су били последице исте те политике, истребљења Срба, неких педесет година раније.

Казао је да не треба то узалуд очекивати од било кога.

- Никада неће рећи да су Срби страдали. Постоји једна истина за њих, а то је Срби штрче, да су непослушни, непоколебиви и непокорни, и да им нису такви потребни. Ти који штрце не смеју да остану. Никада не рачунајте да ћемо добити извињење или да се неко покаје за злочине над Србима - истакао је Вучић.

Рекао је да делом то и разуме имајући у виду и како смо се сами односили према жртвама, неретко се извињавали што су други чинили злочине над нама.

- Поносан сам што је Србија стасала, што има нову генерацу која хоће поносно да држи своју српску главу, да говори о злочину над својим народом, укаже на злочин других, али и да се не извињава за злочине над нама - додао је он.

- И јесу Срби из Хрватске можда из њиховог угла нестали, они су их истрабили. Они овај дан прослављају као Дан победе. Победу над добрим људима... Николи Тесли поубијали су породицу, 14 његових је заклано...

- Иконе нашег сећања су наше мајке које превијају своје бебе на српским грудима које унезверено гледају... - рекао је председник.

Вучић је указао да никада као данас није се прекрајала историја.

- Они који су изазвали Други светски рат, који су убијали стотине хилђа људи у региону нам држе придике како смо агресори и геноцидни. Одлазе у нацистичке постојбине шаљући поруке слободе. Мислите ли да можете да нас уплашите, а при свему томе од нас не чујете ниједну ружну реч, ниједну претњу. Ништа лоше не желимо никоме, једино што вам кажемо је чуваћемо своју земљу и свој народ, неће више бити "Олује" и "Бљеска" и то је завет који смо дали и који чувамо - рекао је он.

Вучић је изразио задовољство што је из године у годину све више Срба који долазе на ово сећање на жртве, све више поносних на своју земљу и српски род.

- Никада, а свох осам година био сам на обележавању и говорио сам о Олуји, али вам хвала на томе што је било све више Срба који су поносни на своје порекло и род. Никада неће нико из Хрватске заплакати због наших жртава и наше страдале деце.

- Неретко смо се извињавали што су поједини извршили злочине над нама. Поносан сам на нове генерације Срба. И апелујем на све да се наши млади не извињавају зато што је неко убијао стотине и хиљаде Срба.

- Нећу да газим по убијаним Србима, нећу да дозволим било коме у Србији да гази над онима који су штитили Србију и српско име и презиме. Никада до данас се није прикрајала историја - рекао је Вучић након чега је уследио громогласан аплауз.

- Морамо се борити за мир. Видео сам велики број колевки у Бусијама, веома сам поносан што су у Бусијама хиљаде и хиљаде људи. Поносних Крајишника. И Србија, ова Србија која је јасно рекла и која има снаге и памети да јасно и недвосмислено потврди да више неће бити "Олуја". Да Србија нема крајишко срце не би могла да устане. Наш завет је да ће ова Србија остати Србија кома ПАМТИ - рекао је председник и додао да ће држава увек бити ту за свој народ и да покаже своје најлепше лице, лице Љубана Једнака.

- Мирно спавајте соколови српски - рекао је председник на крају обраћања, мислећи на српску децу.

- Нека је вечна слава свим жртвама. Србија је мајка, а не маћеха. Србија памти. Живела Србија! - закључио је Вучић.

Слободан Тркуља извео песму "Заспо Јанко"

Slobodan Trkulja
Слободан Тркуља / Извор: Фото: Printscreen

Одигран део из "Даре из Јасеновца" на позорници у Бусијама

Део филма "Дара из јасеновца" одигран је на позорници у Бусијама, а ту сцену је одиграла феноменална Биљана Чекић, која је и глумила главну улогу у истоименом филму.

Biljana Čekić
Биљана Чекић / Извор: Фото: Printscreen

Обраћање Милорада Додика

- Окупљени смо да памтимо шта се деисло нашем народу у злочиначкој акцији 2Олуја" када је хиљаде Срба истерано са својих огњишта, од чега је 2.000 цивила страдало, али и деце... Морамо памтити све. Морамо памтити страдање библијског народа. Усташке независне државе Хрватске која је промвисала да треба трећину истрабити. 

- Окупљени смо овај пут што су Р. Спрска и Србија нашли довољан разлог и памет да послушају и прихвате памет да на овај дан и на овакав начин обележавамо ово и памтимо. наш народ је страдалачки. Наш народ никада није био себичан. Слушам овде речи Фрање Туђмана који каже да треба начинити такав ударац да Срби нестану. Не постоји државник који сме да каже такве речи. 

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Фото: Printscreen

Олуја говори о томе да су Хрвати и Западни ментори завршили нешто што су планирали годинама уназад.

- Али, доказ да они нису успели јесу наши животи, и јесу животи свих оних који су преживели логоре.

Приказан филм о српском страдању у злочиначкој акцији - минут ћутања за све жртве

Film
Филм / Извор: Фото: Printscreen

Након приказаног филма одржан минут ћутања за све жртве страдале у злочиначкој акцији "Олуја"

Хор

Интониране су и химне Републике Србије и Републике Српске.

Обраћање патријарха Порфирија

Патријарх српски Порфирије каже да се молимо за оне који су страдали и пре "Олује", још од задарске Кристалне ноћи. 

Он је подсетио и на усташке злочине из Другог светског рата, од Глине до Јасеновца. Патријарх је подсетио и на речи светог Вукашина из Клепаца - Само ти дијете ради свој посао, те објаснио да је то парадоксални пример победе жртве.

Он је рекао да је много пута био у Далмацији и да је заволео ту земљу.

- Мало где ми је небо било близу као тамо - рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије каже да је човек поражен, а Бог изневерен, указујући на то колико су опустошена крајишка села.

У Бусијама су и лидери Срба у РС Милорад Додик и Жељка Цвијановић, лидери Срба из Црне Горе, вође Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и представници Српске листе са Косова и Метохије.