Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОБРАТИО СЕ ГРАЂАНИМА ИЗ БРИСЕЛА "Тежак период пред Србијом, само морамо да се надамо најбољем"

19.07.2021. 16:35 14:38
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Курти је оптужио Србију да је починила три геноцида на КиМ. Први је по њему био 1878. године, а последњи 1999. Вучић је жестоко реаговао на ове тврдње.

У Бриселу током трилатералног састанка председника Србије Александра Вучића и премијера тзв. Косова Аљбина Куртија уз присуство ЕУ посредника у дијалогу Београда и Приштине Жосепа Бореља и Мирослава Лајчака, настао је хаос.

"НАЈПРЕ НАМ ОДГОВОРИТЕ КО ЈЕ ПОКУШАО ДА УБИЈЕ ВУЧИЋА У СРЕБРЕНИЦИ" Вулин жестоко одговорио Турковићки

"НАЈПРЕ НАМ ОДГОВОРИТЕ КО ЈЕ ПОКУШАО ДА УБИЈЕ ВУЧИЋА У СРЕБРЕНИЦИ" Вулин жестоко одговорио Турковићки

Патријарх Порфирије честитао Курбан-бајрам свим муслиманима: Да овај празник проведете у здрављу, миру и љубави

Патријарх Порфирије честитао Курбан-бајрам свим муслиманима: Да овај празник проведете у здрављу, миру и љубави

ОФАНЗИВА ВУЧИЋА У БРИСЕЛУ: Председник Србије показао Куртију документа, овакав је положај Срба на Косову

ОФАНЗИВА ВУЧИЋА У БРИСЕЛУ: Председник Србије показао Куртију документа, овакав је положај Срба на Косову

 

Председник о злочинима Беливука

Потпуно је јасна хајка  на мене, државу и цео систем поводом фотографија које су грађани синоћ видели, истиче Вучић.

- Види се ко шта ради, и у СНС-у и у другим политичким странкама, али питање је зашто неко тражи да се овакав злочин не види. Па траже подршку и сакривају своје политичко криво. А то што они праве мешано месо о људи, што их убацују по кесама, кесе бацају у воду, па кад испливао јуре и бацају поново не би ли их неко нашао... Смеју се и пишу по томе, по кесама "овде је испливао тај и тај" - истиче председник и додаје:

- Што Ђилас и остала екипа нису санкционисали овакав криминал. Чија права штитие, зашто људи немају права да виде овакве гнусне злочине? Зашто се за време Ђиласове власти није очишћен клан из Шарићеве екипе, Земунског калана и осталих? Што се нисте обрачунали са њима на време? Ми се нисмо обрачунали на време, али на крају је држава победила.

AV
АВ / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник се дотакао и тога да иста мафија која се бави фотографијама, бави се и осталим питањима у Србији која нису у њиховом интересу.

- Блиско су Курти и Ђилас сарађивали око његове политичке кампање, као да имамо још пар држава, али ја немам више држава, ја имам једну Србију и за њу радим - рекао је председни и истакао да он не жели да се некадашњи Београд понови, сви желе да гледају у будућност и раде на томе да нашој деци обезбедимо боље сутра.

Председник је истакао да је око 16.000 људи било на скупу СНС-а, а за такав скуп нико не може да каже да није транспарентан и свима доступан.

Вучић прокоментарисао Куртијеву провокацију и оптужбе о геноциду

Председник је истакао да се Курти претворио у каквог тужитеља у Србији.

- Зар је важно да ли ће се овако изјава и оптужба допасти било коме, или ће је било ко користити у негативном контексту... Замислите само ту оптужбу да смо ми чинили геноцид - рекао је Вучић.

Председник се обратио грађанима и послао им важну порку рекавши да Србија нема потребе да брине, ми смо јака земља, боримо се, и настављамо да радимо само за добробит нашег народа.

AV
АВ / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

- Ја мало боље знам историју од њега, он мало зна о Другом светском рату и геноциду, али ја сам имао одговоре. Мене занима само Србија, зато је важно да наши грађани знају шта је политика наше земље. Нас занимају само границе наше земље и наш народ, ми имамо јасан став - истиче Вучић.

Додаје да је Србији једино важно да чува своје и да јасно стави до знања такву врсту политике. 

- Интересантно је то како од Срба сви лако праве фашисте, а заборављају како су они подржавали Куртија и говорили да је спаситељ - рекао је Вучић. 

Обраћање председника Вучића

Председник Србије рекао је да је Куртију све речено у лице како стоје ствари.

- Ми смо дали списак са стварима које су у последње време урађене Србима, не да би указали на растујући тренд насиља над Србима, већ да би побољшали квалитет живота људи на Косову - рекао је Вучић и додаје:

- Ми смо увек спремни на разговор, али све се своди на једно те исто, чека се да неко наговори Вучића да призна Косово и то је то.

На питање да ЕУ преферира тај дуализам, какви су резултати добијени до сада, председник одговара.

AV
АВ / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

- Немојте да се наљутите, али стално инсистирате на питање датума, а заправо је битније питање суштине. Да ли сте реални да причамо о геноциду? Па ја желим да причам о будућности, а они о геноциду, Дачићу и Одаловићу. Ови људи из ЕУ не верују у оно што виде, они не смеју да кажу, али ја смем, верујте ми, ово никад нисте видели - истиче председник.

Председник је прокоментарисао и то да озбиљних разговора са Београдом о КиМ под притиском Америке, то ће тешко иде.

- Они не желе да прихвате тачку 2, зато се и наоружавају, и то је велики проблем за Србију. То ме много брине, али морамо да останемо на свом путу - истиче Вучић.

Вучић је додао да он неће улазити у форму и обраћање Аљбина Куртија, ми ћемо гледати наш став и нашу политику, а они како хоће.

Председник истиче да Србија траже начин да оствари добру сарадњу када је дијалог у питању, али је изразито тешка ситуација за Србију.

- Све предлоге, свако мишљење ЕУ прихватамо сто одсто, али друга страна и Аљбин Курти не желе ни да чују о томе, тако да није све на нама - истиче председник и додаје да једино што Србија жели јесте да сви преузму и одраде свој део посла како би свим грађанима било лакше и како би боље живели - истиче председник на питање новинарке.

Добијамо велику подршку Жозепа Бореља, гледамо у будућност, договорили смо се да ћемо преговарати и у августу и наставити разговоре у септембру истиче Вучић и додаје да ће Србија остати јака и да има подршку.

- Не знам шта се дешава, али бринем само због њиховог става који одбија било какав споразум, само се надам најбољем - рекао је Вучић.

- Ја мислим да су им то стратегије, веровао сам у другачији исход овог разговора, али то нам је што нам је, надамо се најбољем - рекао је Вучић за крај обраћања.

Општи хаос у Бриселу

Како се сазнаје, Курти је оптужио Србију да је починила три геноцида на КиМ. Први је по њему био 1878. године, а последњи 1999. Вучић је жестоко реаговао на ове тврдње.

Подсећамо, предходно се председник Вучић одвојено састао састао са Борељом и са Лајчком.

У Бриселу напомињу да се ће се ова рунда разговора Вучића и Куртија фокусирати на напредак учињен до сада и договор о следећим корацима у дијалогу.

ЕУ као главни посредник у дијалогу задовољна је наставком процеса и одржањем динамике састанка уз оцену да нема назадовања у процесу и да "обе стране знају да морају да иду ка компромису и решењу".

Вучић им је представио списак и фотографије који јасно документују све инциденте ове године и показују какав је стварно положај Срба на Космету.