Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Завршена ванредна седница Владе: Уведене нове мере, примена од уторка! (ВИДЕО)

15.11.2020. 13:08 14:24
Пише:
Србија Данас
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Ванредна седница Владе Србије је почела данас у 13 часова

Завршена је ванредна седница Владе Србије на којој се расправља о увођењу нових мера у борби против коронавируса. 

Примена нових правила креће од уторка 17.новембра. Предвиђено је да се ове мере примењују 15 дана.

Обраћање председнице Владе Републике Србије

Премијерка Републике Србије Ана Брнабић истакла је да је Влада Србије донела одлуку да се уведу нове рестриктивније мере како би се умањио број ширења заразе коронавирусом. 

- Прихватила сам савет струке кризног штаба да уведемо још рестриктивније мере како би зауставили ширење вируса. Ограничава се рад свих локала осим апотека, достава хране и бензинских пумпи, као и привреде у трећој смени. Радно време локала ће бити од 5 ујутру до 21 час, од тада нема рада локала. Посебно се односи на угоститељске објекте. Мере крећу од 17. новембра са применом и трајаће до 1. децембра. Када истекну ове мере, биче одржан нови састанак па ћемо разматрати даље кораке - рекла је Брнабић.

Премијерка Србије је рекла да би следећа мера епидемиолошка која би могла да буде уведена била ограничење кретања грађана. 

- Након увођења данашњих мера једино што касније преостаје као могућа мера је ограничавање кретања грађана. За сада та мера неће бити уведена и пратиће се ситуација, али могуће је да ће бити уведена уколико се стање буде погоршавало. Очекујемо да ове постојеће мере дају резултате, како не бисмо морали да ограничавамо кретање. Имали смо састанак и са председником Вучићем и Влада и Кризни штаб, ту смо анализирали све индикаторе који обухватају здравље и економију и у складу са тим смо донели одлуке - истакла је Брнабић.

Премијерка Брнабић је истакла да Србија у овом тренутку једну од најмањих стопа смртности од короне у свету.

- Стопа смртности је 1,3 одсто, за ову бројку је заслужна целокупна медицинска струка. У зеленој смо зони, смртност је 1,3 одсто у овом тренутку, у региону и Европи само пар земаља је испод нас. Важна вест је и да Србија и даље има слободне кревете у болницама, а то није случај у многим земљама. Ми смо далеко од сценарија да шаљемо даље наше грађане на лечење, у другу земљу, као што раде неке земље. Имамо све што нам је потребо да збринемо наше пацијенте - додаје премијерка Брнабић и додаје да се око пет до 12 сати чека на резултат теста.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

- Србија је у овом делу Европе земља која највише тестира становника. После нас је Словенија, па онда Румунија. И поред ових бројева у односу на то каква је ситуација у региону ми смо и даље у зеленој зони. Упркос томе што смо у зеленој зони важно је да се уведу нове мере како би се крива заравнила и наставила у том тренду. Циљ нам је да крива настави да пада, не да расте. Што се економских резултата тиче, Србија је добростојећа и то треба да буде понос за све. Србија се изборила и за стабилан економски и здравствени систем. Најавила је и отварање две нове ковид болнице. Постоје земље ЕУ које су због катастрофалне ситуације наложиле медицинским радницима да раде упркос томе што су ковид позитивни. Код нас није таква пракса. Морамо да купимо сваки дан за нашу привреду и наше лекаре - истакла је Брнабић. 

Говорећи о ситуацији у школама, Брнабић је истакала да је она лично за то да школе наставе са радом, јер су деца тамо најбезбеднија.

- Апсолутно се залажем да деца иду у школу, тамо им је место и тамо су најбезбеднија и то подаци показују. Ми имамо 39 заражених заражених у основним школама, а у средњим 52 ученика. У школама је ситуација безбедна. Апелујем на свест грађана и молим вас за дисциплину у поштовању свих препоручених мера. Почеће потпуна имплементација закона у спречавању ширења заразних болести, а са кажњавањем се већ кренуло и то је довољно за борбу против ковида - рекла је председница Владе.

Обраћање министра здравља Златибора Лончара

Министар зравља Златибор Лончар захвлио се свим медицинским радницима и честитао им на резултатима које су постигли.

-То је њихов резултат и поносан сам на њих. Да неко не помисли да смо до ових мера дошли на пречац. Све капацитете у Београду смо претворили у ковид систем, то је најтеже. Целу бању "Селтерс" данас претварамо у ковид систем, сутра бању Ковиљачу такође. Не постоје капацитети који су неисцрпни тако да апелујем на поштовање мера Кризног штаба. Молим вас да се у наредних 15 дана придржавате свих наведених мера. Такође, на улицама ће бити и комуналних полицајаца и припадника МУП-а који ће то контролисати. Једини циљ нам је да сачувамо здравствени систем  - нагласио је Лончар.

Питања новинара

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће се размислити и о мери обавезног ношења маске на отвореном, али је додала да више верује у свест појединца, него у казнену политику.

-Ставите маску на отвореном простору, ако видите да не можете да држите дистанцу. Казнена политика, изменама одговарајућег закона, уведена је као механизам који ће мало помоћи у сузбијању ширења вируса. Ово није борба коју можемо да добијемо сами, или сви заједно или је губимо- апеловала је Брнабић.

Како је рекла, нема ни довољно инспекција да се обиђу сви кафићи, ресторани, тржни центри, пешачке зоне.

-Али и не треба да се играимо мачке и миша и да се јуримо. Људи знају зашто су ове мере донете- рекла је Брнабић и апеловала на младе и све који мисле да њима корона не може да нашкоди, да буду свесни да ће доћи у контакт са неким коме ће пренети вирус, за кога ће он можда бити фаталан.

Корона биланс у Србији

Подсећамо, јуче је у Србији забележено 3.882 нових случајева заразе корона вирусом, тестирано је 14.015 особа.

Преминуло је 17 људи, док се на респираторима налазе чак 163 оболела.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек упозорио је данас да је ситуација са корона вирусом алармантна и да су последња 24 сата тешка не само за Београд, већ и за Србију, али и напоменуо да ово нису бројке које су најгоре и да се очекује да број заражених расте.

- Надам се да ћу погрешити, али очекује се да број заражених из дана у дан расте. Министарство здравља ће учинити све да свим пацијентима пружи здравствену заштиту и ту ће бити доста проблема, али сам сигуран да ћемо успети да урадимо оно што се очекује од државе - рекао је Ђерлек.