Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАКОН САСТАНКА СА ЗЕЛЕНСКИМ: Неће бити промене у поштовању територијалног интегритета Србије

22.08.2023. 08:19 09:27
Пише:
Србија Данас
vucic
вуциц / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник Србије Александар Вучић састао се са украјинским председником Володимиром Зеленским, након чега се обратио медијима.

У Атини се председник Србије Александар Вучич састао са председником Украјине Володимиром Зеленским, после чега ће разговарати и са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом и председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.

Вучић је на Инстаграму објавио слику са састанка и написао:

- Добар и отворен разговор са председником @zelenskiy_official о свим важним питањима, како за Србију и Украјину, тако и за цео регион и свет. Осврнули смо се на дешавања у Украјини и на КиМ, а ја сам још једном истакао да Србија поштује територијални интегритет Украјине, што јасно и недвосмислено говоримо од почетка сукоба - написао је Вучић.

ВУЧИЋ ИЗБАЦИО САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ИЗ ДЕКЛАРАЦИЈЕ У АТИНИ: Због противљења председника Србије није усвојена одредба

ВУЧИЋ ИЗБАЦИО САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ИЗ ДЕКЛАРАЦИЈЕ У АТИНИ: Због противљења председника Србије није усвојена одредба

"НАШ ПОСАО ЈЕ ДА СЕ БОРИМО ЗА СРБИЈУ" Председник Вучић послао поруку са неформалне вечере из Атине! (ФОТО)

"НАШ ПОСАО ЈЕ ДА СЕ БОРИМО ЗА СРБИЈУ" Председник Вучић послао поруку са неформалне вечере из Атине! (ФОТО)

"ОБАВЕСТИЋУ ВАС ШТА СЕ ТАЧНО ЗБИВА, БЕЗ СКРИВАЊА" Вучић најавио важно обраћање нацији: "Зато смо у тој позицији..."

"ОБАВЕСТИЋУ ВАС ШТА СЕ ТАЧНО ЗБИВА, БЕЗ СКРИВАЊА" Вучић најавио важно обраћање нацији: "Зато смо у тој позицији..."

Обраћање Вучића након састанка са Зеленским

- Управо сам завршио састанак са Зеленским, председником Украјине. Предстоје састанци са Милатовићем и Мицотакисом. Разговарали смо са Урсулом фон дер Лајен и Шарл Мишелом који су нагласили важност агенде и програма раста за земље Западног Балкана да би унапредили наше економске перформансе. Ту очекујем субвенције и подстреке за зелену агенду и додатни новчани прилив за земље Западног Балкана.

- Говорили смо о стратешким стварима, очекујем у децембру датум за почињање преговора Украјина и Молдавије, очекујем да добију и више од тога. За нас је важна подршка политике раста.

- Очекујемо преко 4 милијарде инвестиција, али морамо да радимо још више. Било је интересантно слушати људе. Ковачевски је снажно реаговао против Куртија, и јавно и отворено. Зато молим наше званичнике, да буду пажљивији, да не изјаве нешто што би могло да буде искоришћено против, да нас не ставе у исти кош са Куртијем.

- Имао сам искрен разговор са Зеленским. Говорио сам шта се збивало 1999. године и о нашем територијалном интегритету и да Србија подржава интегритет Украјине. Други би да подржавају украјински а неће српски територијални интегритет, понашају се како им одговара.

- Разговарали смо о различитим облицима сарадње у будућности. Они су у великом сукобу, али морају да размишљају како ће да обнављају земљу.

- Мислим да неће бити промене о украјинском поштовању територијалног интегритета Србије. Подржали смо Украјину на европском путу.

- Синоћ је та декларација усвојена. Било нас је 14 за столом, сви су тражили снажнији наратив и речник, ми не можемо као једна мала земља да мењамо оно што чине велики, али смо успели да издејствујемо да се ствари које су противне нашој политици не нађу у декларацији.

- Нисмо се усагласили са применом санкција, има још један део, али о томе ћу прецизно касније.

- Што се тиче разговора од јутрос, надам се да ћемо наставити добру сарадњу са земљом која никада ништа лоше није урадила Србији. Трудили смо се да не будемо најгласнији ни у оптужбама на рачун других, на нама је да чувамо нашу земљу.

- Није било никаквих застава, само имена људи. Грчка је била веома фер. Данас ћу имати разговор са грчким пријатељима. Неће бити промене става Грчке по питању Косова.

- Биће много проблема, Фон дер Лајен и Мишел су нагласили да је енергетска ситуација у Европи много боља, али ме брину цене нафте, ако наставе да расту. Верујем да су магацини попуњени и да струја и гас неће отићи прескупо.

Вучић је у понедељак уочи неформалне вечере за лидере Западног Балкана и европским званичницима, коју је организовао грчки премијер Кирјакос Мицотакис, рекао да је билатералне разговоре тражио украјински предсендик и да ће са Зеленским у четири ока разговарати "о свему ономе што се у последње време догађало око КиМ, око признавања и непризнавања територијалног интегритета једних и других и свих других питања".

Председник Србије изразио је очекивање да ће то бити добар и отворен разговор.

Поред састанака са председником Украјине, Александар Вучић данас у Атини разговара и са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем и премијером грчке Киријакосом Мицотакисом.

На неформалној вечери лидера Западног Балкана и европских званичника усаглашена је Декларација којом се даје подршка Украјини и њеном председнику Володимиру Зеленском, али се и истиче да је важно да се заокружи визија Европске уније, у чијем би саставу били Западни Балкан, Украјина и Молдавија.

На противљење председника Србије Александра Вучића у завршној Декларацији није усвојена одредба о позиву на увођење санкција Русији, пренео је Спутњик.