Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Вучић: Гласови се не добијају плакањем! Пред народ идете са планом и програмом, са оним што се урадили

04.05.2020. 17:29 19:35
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Вучић се обратио на конференцији за медије након састанка са представницима странака које су најавиле учешће на изборима.

Председник Србије Александар Вучић састао се са представницима странака које су најавиле учешће на изборима, а тема састанка била је питање наставка изборних радњи и одржавања избора.

Након састанка уследиле су изјаве за медије.

"Позивам ове који се "ломе" да изађу на изборе. Желим им сву срећу"

На питање о најавама демонстрација, каже да могу да раде шта желе, али да морају да се држе закона. Подсећа да се власт мења на изборима, те је позвао оне који се "ломе" да искористе прилику и победе на изборима.

- Хоће ли да вичу "Вучићу, педеру, лопове, лудаку"? Да се моја деца плаше? А то свакодневно слушају на њиховим телевизијама и медијима. Међутим, моја деца нису деца, само они имају децу - каже Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Када је реч о одржавању избора, Вучић каже да је већина из власти хтела да буду одржани 14. јуна, да је део опозиције хтео исти овај датум, а да су неки ипак хтели 21.

- Избори нису играчка. Протекао је део изборних процеса, а сада се изборне радње настављају и имамо тачно прописан број дана (37 или 38). У техничком смислу имали смо добар разговор, иако је било много политике, али је и то делотворно и благородно - каже Вучић.

''Осуђујем све увреде''

На питање новинара да ли ће осудити напад на Ђиласову породицу, Вучић је запитао ко је поменуо Ђиласову децу и ко их је напао.

- Нико их није поменуо. Само сам чуо нападе на моју децу. Мислим да је у Србији све јасно. Ја осуђујем све увреде, али ово са његовом децом никакве везе није имало. Некоме је било потребно да од овога направи случај - каже Вучић.

На питање о "шерповањима", Вучић каже да су ове акције лоше утицале на првобитан циљ, да се да подршка лекарима.

- То је постала политичка акција и изгледа да медицински радници нису више битни. Ипак, то је демократско право и немам ништа са тим - каже Вучић. Када је реч о бакљама, каже да су пред станом Горана Весића оне биле дозвољене.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Сада су бакље проблем. Договорите се који су аршини у реду. Око бакљи је једино пробле то што су постојала прекршења полицијског часа и они морају бити кажњени. Они који су палили бакље са тераса својих станова, те молим да то не раде јер неко може бити повређен - каже председник.

Додаје да је поносан на то што из његових редова не стижу удрове, нити напади на туђу децу, а да ће бити осуђен свако ко буде радио нешто од наведеног.

Вучић о ''кукању'' Драгана Ђиласа

Када је реч о "кукању" Драгана Ђиласа, Вучић је рекао да неће изговарати имена политичких противника док траје ванредно стање, без обзира на то што је свакодневно био мета најтежих увреда.

- Не мислим да се гласови добијају плакањем, што се већ показало. Пред народ идете са планом и програмом и то је моја идеја. Не мислим да треба да кукам и сада бих да говорим о томе какав је проблем настао јер смо очекивали знатно већи раст. Због тога бих пре био тужан и близу сузама, него због тога да бих испао жртва у очима јавности - каже Вучић.

Каже да је лоше уносити атмосферу линча и претњи, али да се оне неће обистинити.

- То су људи који немају храбрости ни снаге да покушају било шта. Шта могу да ми ураде? - запитао је Вучић. Додаје да држава неће дозволити да до тога дође и да држава трудила да на провокације не реагује.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Подсећа да је некада, када је био опозиција, било забрањено да шета Таковском и да је тада убијен Ранко Панић.

- Ми то нећемо дозволити ни за живу главу. Желимо да покажемо толеранцију према другачијем ставу, иако то није став већ само псовке и најгоре увреде - каже Вучић. Додаје да ће се трудити да одговори радом, плановима и добром енергијом.

Додаје и да жели да утиче на оне који су разумнији и пристојнији и да апелује да не одговарају на начин на који они нападају.

Вучић о дијалогу Београда и Приштине

Одговарајући на питања новинара о дијалогу Београда и Приштине, Вучић каже да Србија има јасан програм, план и споразуме који се морају поштовати, иако их неки не поштују.

 - Добро смо се држали, будући да је 2012. све око Косова било завршено, било је завршено све око његове независности. Озбиљном и одоговрном политиком вратили смо Косово на сто и наставићемо да штитимо интересе нашег народа и нећемо донети одлуку на штету нашег народа - каже Вучић.

Одлучен датум одржавања избора у Србији

Парламентарни и локални избори у Србији биће одржани у недељу 21. јуна, одлучено је данас након састанка председника Александра Вучића са представницима политичких странака.

- Изашли смо у сусрет странкама које су желеле још тих неколико дана да се спреме за изборе. Дакле, избори у Србији биће 21. јуна. Оно што постоји као проблем за један део политичких странака је доступност нотара. Свих девет листа које су већ скупиле потписе сложиле су се да поред нотара и општински записничари могу да оверавају те потписе - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Желим свим учесницима добру кампању, успех на изборима, да буду задовољни својим радом и могућношћу да представе своје планове и програме - каже Вучић. Замолио је за солидарност и коректност.

Још једна новост је усвојена на састанку Вучића и представника политичких странака које су најавиле учешће на изборима. Потписи грађана неопходни за изброне листе ће се оверавати и у општини, а не само код нотара као што је до сада био случај.

Тако се практично скраћује трајање читавог процеса будући да је ограничен број нотара.

Председник о укидању ванредног стања

- У среду се укида ванредно стање, ако све буде како очекујемо - рекао је Вучић

Председник је рекао да то да ли ће бити скупова, зависи од нивоа епидемије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Састанку у Палати Србија присуствовала је председница Скупштине Маја Гојковић, премијерка Ана Брнабић, генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

На састанак су стигли лидер социјалиста Ивица Дачић, заменик председника СРС Александар Шешељ, председник ДС С Милош Јовановић, члан Председништва покрета Метла Новица Антић, председник Нове странке Зоран Живковић и његов сарадник Арис Мовсесијан.

У Палати Србија су пристуствовали и председник Странке правде и помирења Муамер Зукорлић, представница Заветника Милица Ђурђевић, председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма. Присутни су и Марко Ђуришић из организације "Србија 21", Бојан Костреш из ЛСВ, председник СПАС-а Александар Шапцих, Милан Стаматовић из "Здраве Србије", председник и потпредседник СВМ Иштван и Балинт Пастор, као и представници Покрета "1 од 5 милиона".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Подсетимо, избори у Србији расписани су 4. марта, а грађани су на биралишта требали да изађу 26. априла. Ипак, због епидемије корона вируса, најпре је уведено ванредно стање 15. марта, да би се два дана касније, на заједничком састанку председника Вучића и представника странака, постигао договор да се све изборне радње обуставе док траје епидемија.

МОГУЋА ДВА ПОТЕНЦИЈАЛНА ДАТУМА за одржавање избора: Вучић данас са представницима странака

МОГУЋА ДВА ПОТЕНЦИЈАЛНА ДАТУМА за одржавање избора: Вучић данас са представницима странака

Избори 14. или 21. јуна

Избори 14. или 21. јуна

Вучић сутра поподне са представницима странака о изборима

Вучић сутра поподне са представницима странака о изборима

БРНАБИЋ: Одлука о изборима на основу Устава и законских прописа

БРНАБИЋ: Одлука о изборима на основу Устава и законских прописа

ВУЧИЋ ОТКРИО: До овог датума нема скупова политичких партија!

ВУЧИЋ ОТКРИО: До овог датума нема скупова политичких партија!