Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У "НОВОМ ЈУТРУ" Председник о Косову, ситуацији у Русији и инвестицијама: Србија сада мора да буде опрезна

25.06.2023. 10:05
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Председник Србије Александар Вучић данас је био гост Новог викенд јутра на ТВ Пинк.

Председник Србије Александар Вучић говорио је о свим актуелним темама, као и ситуацији на Косову и Метохији.

Подсетимо, председниково обраћање је јуче најавио директор канцеларије за КиМ Петар Петковић.

- Он ће изнети много више података и информација - рекао је Петковић јуче на конференцији за новинаре.

НЕВЕРОВАТАН ПРОЈЕКАТ У СРБИЈИ: Приказан план комплекса за "ЕКСПО 2027", откривена локација и на колико ће се хектара простирати

НЕВЕРОВАТАН ПРОЈЕКАТ У СРБИЈИ: Приказан план комплекса за "ЕКСПО 2027", откривена локација и на колико ће се хектара простирати

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ НЕ ЗНА ЗА ГРАНИЦУ! Бивша министарка изнела тешке увреде на рачун Путина

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ НЕ ЗНА ЗА ГРАНИЦУ! Бивша министарка изнела тешке увреде на рачун Путина

"САМО ОДГОВОРАН ПРИСТУП ВУЧИЧА ДОЗВОЉАВА ОДРЖАЊЕ КРХКОГ МИРА" Москва објаснила зашто Запад ескалира ситуацију на Косову

"САМО ОДГОВОРАН ПРИСТУП ВУЧИЧА ДОЗВОЉАВА ОДРЖАЊЕ КРХКОГ МИРА" Москва објаснила зашто Запад ескалира ситуацију на Косову 

EXPO 2027

Председник Србије, Александар Вучић, у гостовању овог јутра на једној домаћој телевизији коментарисао је ситуацију на Косову и Метохији, стање у Русији и остале актуелне теме, а дотакао се и економије.

- Спас за нас су стране директне инвестиције. Експо 2027, мислите да бисмо могли да га добијемо у неком другом стању? - казао је Вучић, рекавши да ће нам то донети нови замајац.

- У сваком смислу, ово ће нам донети раст, више од 2 милиона туриста. Успели смо да победимо Малагу. Порашће БДП, све гране привреде, туризам, угоститељство.

- Мислите да бисмо успели да добијемо Експо, да смо у стању рата?! - навео је председник Србије и даље најавио додатни раст плата и пензија у наредном периоду.

Иначе, према речима главног градског урбанисте, Марка Стојчића, Београд ће добити најмодернији сајамски простор и први Експо те врсте на Балкану.

Вучић је даље навео и да ће највероватније 28. јуна, на Видовдан, бити отворена обилазница код Бубањ Потока.

О ситуацији на Косову

Говорећи о ситуацији на Косову, Вучић је рекао да је кључним актерима јасно да је кривица на западу.

- Нисам сигуран да смо стигли до врха ескалације - рекао је Вучић и додао да Курти неће стати.

- Курти неће ЗСО, он зна да та заједница мора да буде у складу са принципима из 2015. које смо парафирали Иса Мустафа и ја. Они то неће да довзоле Србима. Он хоће да диже тензију, жели рат, жели да нас увуче у рат - рекао је Вучић и додао да је Куртију амбиција да Србију увуче у сукоб са НАТО.

Вучић је рекао да Србија сада мора да буде опрезна.

- Снага наше војске је неупоредиво већа у односу на косовске снаге, али су они опремљеније и наоружаније - рекао је председник.

- Турци су на веома озбиљан начин наоружали КСБ, који не сме да постоји ни по кумановском споразуму, ни по УН. Баш брига све за међународно право. То су они, право јачег. Они праве њихову војску која не сме да постоји - рекао је Вучић и додао да то правдају чињеницом да "су они постали независни".

- То право је изведено из противправне агресије - рекао је Вучић.

Он је додао да су Турци дали минобацаче, оклопна возила, барјактаре, хаубице од 105mm.

- То су све ствари које данас КСБ има. Ми то морамо да урачунамо. НАТО им није до сад дао да подижу барјкатаре, али имају ноћу видљивост десетинама километара. Ми морамо да будемо опрезни, јесмо и знамо шта радимо. Морамо да имамо адекватна средства ако наш народ буде угрожен да реагујемо. То нису приче и бајке, свет се променио - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је Србија одбила да купи турске барјактаре, јер су снабдевали Приштину.

- У року од 5 месеци стиже нам више стотина до 1000 камиказа дронова, које смо узели на Блиском истоку. То узимамо да бисмо одвратили потенцијалног агресора - рекао је Вучић.

Одговарајући критичарима председник је питао оне који би да се прогласи ратно стање да ли би они отишли доле.

- Тада то очекује да уради нека професионална војска. А кад би се војници вратили у ковчезима, рекли бисте да сам вас увео у рат, као деведесетих - рекао је предсендик.

Он је рекао да Србија мора да брине шта говори и запад и исток.

- Нисмо сами и много смо мали. Морамо да водимо рачуна о нашој позицији - рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће данас имати састанак са Србима са Косова.

- Мислите да је држава играчка, да су животи нечије деце игра. Мислите да је Радош Петровић пуштен зато што је Курти тако одлучио. Невин човек потпуно. То је резултат разговора у Бриселу. Шта је то што желите од своје државе. Хоће неко да пита Путина како си пустио да неко крене тенковима на тебе, а онда више није кривично правно одговоран. А хапсиш оног ко украде два сладоледа. Морао је тако да поступи да би избегао још већу несрећу - истакао је Вучић.

Он је питао водитељку Јовану Јеремић како би Србија требало да се бори.

- Хоће неко да пита Путина како си пустио да неко тенковима крене на тебе а није кривично одговоран, а хапсиш оног ко украде два сладоледа у продавници. Морао је тако да поступи да би избегао већу несрећу - рекао је он.

- Шта хоћете да урадимо? Да идемо против Америке? - питао је Вучић.

Он је рекао да је наша војска сада стотину пута јача него за време претходника.

- Наша полиција је јача, безбедност на улицама. Веће су плате и пензије. Нама су потребне инвестиције ми о томе морамо да бринемо - рекао је Вучић.

Председник Србије о ситуацију у Русији

На почетку гостовања Вучић је коментарисао ситуацију у Русији.

- Не могу себи да дозволим као председник републике да иступам као аналитичар. Наравно, Србија никад неће подржати пуч, преврат војним средствима. Нисмо подржали ни у Турској ни у Америци ни у једној земљи. То су ствари које не можете да дозволите - рекао је Вучић и додао да се власт мења на изборима.

Председник је рекао да ово није догађај који неће оставити последице ни по стање на бојишту у Украјини.

- Мислим да ће ово имати дубинске и тешке последице - рекао је Вучић.

Председник је подсетио на јучерашње обраћање рускох лидера када је говорио о Првом светском рату.

- Не знам колико гледаоци знају, да Русија није изгубила у Првом рату. Имали су више дивизија, али је тешка ситуација изнутра, и стране службе које су разбиле јединство у Русији, довели до немира у земљи. Упркос покушају Керенског, да у једној успешној бици у јуну 1917. године преокрене ствар, избија Октобарска револуција која је довела до деценија уништавања, свега што је православно, и деценија уништавања економије - казао је Вучић.

Како каже, када се пажљиво погледају истраживања у Русији види се како је неко пажљиво изабрана ниша којом се индиректно напада Путин.

- Оно што знамо са сигурношћу, ја као председник не желим да кажем ко је учествовао споља. Када каже Пригожин "па нису то мотиви за рат, рат је непотребан"... видите да се нико дубински не бави истраживањима. Сем једне агенције. Увек се питам да ли има још нека особа која то пажљиво прочита - рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да је много руских хеликоптера јуче срушено, укупно седам.

- То су вредни хеликоптери, нема их испод 40 милиона евра... Добро је да штета није много много већа. То је завршено захваљујући оштрој, децидној, јасној реакцији Путина - оценио је Вучић.

Како је нагласио, ово ће оставити велике последице и сада Путин има посебно тежак задатак.

- Мора да подигне мотивацију код војске... Ништа од тога неће бити лако - казао је Вучић и додао да сматра да је грешка била што је Вагнеру дата огромна моћ:

- Чим се дочепају милиона мисле да треба да одређују свет. Мисле да су све то урадили без помоћи државе. Можете мислити како је кад неком дате три хиљаде тенкова, 10 авиона, 150 хеликоптера, сву силу овога света, шта тај у неком тренутку помислим. Питање одбране је питање државе, плашим се да су Руси много тога из деведесетих поновили.

Вучић је рекао да не би коментарисао како би евентуално слабљење моћи Путина могло да утиче на Србију.

- Морате да имате целину слике, не навијачки приступ. Ми имамо у Србији слику по питању међународних односа као неко ко навија за Звезду или Партизан. Заборавите то кад су у питању међународни односи, ми имао једну Србију. Не можете да држите придике држави и причате шта мислите, без да размишљате о санкцијама - рекао је Вучић.