Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ОБИШАО СЕКТОР Б5 ОБИЛАЗНИЦЕ ОКО БЕОГРАДА: "Спреман сам да примим ударце на своја леђа, правда и морал су на страни Србије" (ФОТО/ВИДЕО)

15.06.2022. 11:03
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Вучић данас је присуствовао отварању новог сектора обилазнице.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању сектора Б5 обилазнице око Београда од петље Орловача до тунела Стражевица.

ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБИЈУ: Председник Вучић данас на отварању сектора Б5 обилазнице око Београда!

ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБИЈУ: Председник Вучић данас на отварању сектора Б5 обилазнице око Београда!

"СРБИЈА ВОДИ ОДГОВОРНУ ПОЛИТИКУ ПОМИРЕЊА У РЕГИОНУ" Обраћање министарке правде Маје Поповић пред Саветом безбедности Уједињених нација

"СРБИЈА ВОДИ ОДГОВОРНУ ПОЛИТИКУ ПОМИРЕЊА У РЕГИОНУ" Обраћање министарке правде Маје Поповић пред Саветом безбедности Уједињених нација

"СЛОБОДА СРБИЈЕ ЈЕ БИЛА И ОСТАЋЕ НАЈВЕЋА ВРЕДНОСТ ЗА КОЈУ СЕ БОРИМО" Вучић објавио снимак са моћном поруком на дан када је завршена битка на Кошарама (ВИДЕО)

"СЛОБОДА СРБИЈЕ ЈЕ БИЛА И ОСТАЋЕ НАЈВЕЋА ВРЕДНОСТ ЗА КОЈУ СЕ БОРИМО" Вучић објавио снимак са моћном поруком на дан када је завршена битка на Кошарама (ВИДЕО) 

Вучић одговорио на питања новинара

 Вучић је након обиласка новог сектора обилазнице око Београда одговорио и на питања новинара. 

Он је навео да се кроз извештај министра финансија Синише Малог могу видети две ствари на којима Србија инсистира. 

На питање да ли ћемо имати пара за све у ова тешка и кризна времена и на питање у вези са улагањем у фудбалске клубове Звезда и Партизан одговорио је:

- За мене је чињеница да смо ми тим улагањима помогли Звезди и Партизану да се лакше такмиче на европској сцени. Ништа не би било могуће без подршке државе. Што се тиче њиховог међусобног односа, то је на апотекарској ваги вагањи, и ту смо били апсолутно фер. За нас је битно плаћање пореза, то сад да ли неко признаје или не... порез ће морати да плате сви, и ФК Звезда, и ФК Партизан... Мораће сви да плате. Верујем да ће моћи у скалду са унапред припремљеним платом да плаћају своје обавезе, у противном уследиће блокаде и стечај. Помоћи ћемо на сваки начин, не излазећи из оквира у ком сам говорио под тачком један. Нећу да говорим о страним спонзорима, али они промовишу снагу компанија. Велике су обавезе. Они своје обавезе морају да измире. Желимо им много успеха, надамо се да ће имати добре приходе, али да своје обавезе исплаћују у року и на време -  рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

- Што се тиче припрема за зиму, оне теку. Али како да кажем, заврнуто је нешто на северном току, исте секунде за 15 одсто скочи цена гаса. То су немогуће борбе. Разлика између 1000 и 2000 долара, између 15 и милиона евра је за нас разлика. Кукао сам док нисам нашао решење и док на председник Си није помогао. Овде исктварите 100 милиона за седам дана. Држава крвари, не може то да изнесе и да прихвати. Главна бртига је некима да иду на море, па ће се купате зими, али не знам да ли у хладној или топлој води. Нова Влада кад се формира мораћ еда ради. Пола што кажу да су спремили, ми ухватимо да лажу - рекао је председник.

- Коначно Србија има најмању завничну стопу јавног дуга. Ми и даље, иако имамо проблеме, видећете шта ћемо све сада да урадимо. Од уштеђених пара, од пара које су сачуване, нисмо се разбацивали. Много смо уложили у фискалне касе и е фактуре, али прве ефекте очекујемо већ сада. Сви наши проблеми занимају само нас. Што се тиче примања, имаћемо добре и велике вести. Сутра крећу разговори са ММФ-ом. Када нам је 9, 1 учешћа БДП-а ми имамо право на ванредна повећања. 10, 5 нам је швајцарска формула... Велика вест за пензионере је да ће имати повећање пензије. Из два наврата. Један већ ове године, октобар, новембар, децембар, други од 1. јануара. Укупно повећање неће бити мање од 18, 2 одсто. Говорим о сталном повећању - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Што се тиче плата и минималаца, он је рекао да се не можемо играти као неки да повећавамо јавни дуг.

- Гледаћемо да повећамо минималац, али на терет државе, да се не оптерете послодавци. Очекујемо да повећање буде двоциферено преко 12, 13 можда и 14 одсто. Повећање неће бити мало, али неће ни угорзити инвестције и стопу јавног дуга. Просечна плата за 7-8 месеци иде на 710 евра - навео је Вучић и најавио и двоцифрено повећање плата у јавном сектору.

Говорећи о набавци енергената, Вучић је рекао да држава спрема милијарду евра, али да није сигуран хоћемо ли моћи да запушимо све рупе.

- Лоша вест је да и даље незнамо како ћемо са енергентима ове зиме. Финансијски ћемо то и некако моћи. Спремни смо да додатну милијарду спремимо, бацимо у бунар и не знам хоћемо ли моћи да попунимо све рупе. Тако да нам је тешко, али гледамо да затворимо на сваки могући начин. Ове додатне количине гаса почећемо да отискујемо у Мађарску. Све што можемо пунимо сада, плаћамо сада, боље него кад гас буде 5. 000 долара - навео је он. 

На питање да ли мисли да ће у контексту Русије и Украјине бити убрзан дијалог између Београда Приштине и да ли је истина да се продаје ЕПС, Вучић је одговорио да је реч о неистини. 

- Реч је о ноторној лажи. Нико није разматрао такву могућност. Тај ко би то урадио био би много глуп. То је све што имам да Вам кажем. Никада то није разматрано, ми разматрамо да купимо у региону нешто - рекао је он. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

- У преговорачком оквиру говори се о нормализацији Београда и Приштине. Међусобно признање је њихова жеља, ми то не желимо. Свако свој посао. Они су много важни, ми нисмо. Може нам се да имамо своје мишљење. Спреман сам да примим њихове ударце на своја леђа јер знам да су правда и морал на страни Србије. Наша одлука је оваква, надам се да ће и парламент Србије, али и Влада Србије ово потврдити - рекао је Вучић. 

Одговарајући на питања новинара председник се дотакао и теме напада појединих медија на његову породицу. 

- Више говоре о себи. Кажу да ја дискриминишем њихове медије. Дискриминишем Н1 и Нову С тако што одговарам на питања сваки дан? Нападали сте мог сина много пута, видео сам сина на слици са криминалцима и убицама, то могу да вам доставим кад год хоћете. Ако кажете да није, хвала што сте рекли да није, јер ће се јавност уверити у то - одговорио је он. 

Када је у питању снабдевање гасом из Хрватске он је навео да никада нисмо имали проблем. 

- Када можете да добијете исти квалитет пута за милион евра или за три милиона, колико би платили? Ваљда милион. Па што да платимо гас скупље, не одговара нам цена. Спремни смо да разговарамо. Имамо стари југословенски нафтовод. Хрвати су били коректни и није долазило у питање снабдевање нафтом. Морамо да размишљамо о изградњи нафтовода да се спојимо са Мађарском. Што се тиче снабдевања никад нисмо имали проблем са Хрватском али просто нам не одговара. Ко има најбољу понуду, њему Србија даје новац - закључио је Вучић.

Обраћање председника Вучића

- Ако желите да с еобогатите, прво изградите пут. То описује најбоље и успех србије. У свему томе имали смо велику подршку пријатеља из Кине, Азербејџана. У ова тешка времена Србија се развија и напредује, у другом кварталу је 3,7 одсто. У време веома динамичног раста Србије, ми морамо да изразимо захвалност. Без изградња не бисмо могли да напредујемо. Све што смо изгради до свега онога што сада градимо, јасно је да наша земља хита у будућност. Обилазница око Београда је један капитрални пројекат који је важан за цео Србију. Најдужи тунел од 760 метара, то је овај тунел који изгледа као да је у Швајцарској. Модернији и од Аустрије и Швајцарској... Наши увек касне, рачунајте вечерас од 19 сати да ћете овде проћи и да ћемо тако уштедети. Најтежи пројекат, остала је обилазница Б6 и до краја марта до Бубањ потока имаћемо комплетну обилазницу око Београда. То је велики помак. Посебно сам поносан на рад градитеља под тешким условима. Тешка набавка. Није довољан само уговор. Уговор имају многи, али не граде - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

- Онда када букти рат у Европи, добром делу света, не само на истоку, Србија има снаге да гради и отвара нове путеве и отвара нове саобраћајнице, као што никада у животу није градила. Поносан сам на градитеље, народ, а људе позивам да вечерас виде како смо модерно изградили и направили. Надам се да ћемо се у марту обрадовати крају обилазнице. Да бисмо људима обезбедили добра примања, али снабдевање енергентима, али и храном. Честитам Влади, честитам свима, живела Србија -  закључио је председник.

Обраћање Тијана

- Велико ми је задовољство што са председником Вучићем присуствујем отварању овог значајног пројекта. Када се свет суочава са озбиљним проблемима, Србија је успела да задржи баланс. Захвалио бих се Србији и очекујемо да се опет видимо у блиској будућности - рекао је кинески држављанин. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Председник обишао нови сектор обилазнице

Председник је одмах на почетку истакао да је пролаз обилазницом могућ вечерас од 18 часова.

Председник је обишао обилазницу и успут разговара са извођачима.

- Вечерас од шест сати људи могу да се возе овом деоницом - рекао је председник на почетку обиласка.

- Градимо 10 брзих саобраћајница, само са једном нисам задовољан, све плаћамо, не одустајемо ни од једног пројекта. Волео бих да Фрушкогорски коридор иде боље, има ту и наше кривице - рекао је Вучић. 

- Морам да кажем, пројекат урадити што пре - додао је Вучић.

Он је додао да је експропријација стара бољка

О пројекту

На овој деоници обилазнице која је дуга око 4 километра, завршена је лева трака аутопута са три моста и лева тунелска цев испод брда Стражевица дужине 720 метара. 

Кинеска компанија "Power China", азербејџански Азвирт и домаћи подизвођачи увелико раде на изградњи сектора 6 обилазнице од тунела Стражевица до Бубањ потока, где ће се она спојити са аутопутем Е 75 ка Нишу.

Obilaznica
Обилазница / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Дужина читаве обилазнице око Београда од новог моста на Сави код Остружнице до Бубнањ потока је 20,4 километра и она би требаладо буде завршена у марту наредне године.

Вредност радова је 207 милиона евра, од чега се 15 процената улаже из буџета Србије, док се преосталих 85 процената финансира од кредита кинеске Ексим банке.