Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Ана Брнабић мандатар за састав нове Владе - Вучић говорио и о осталим актуелним темама (ФОТО/ВИДЕО)

27.08.2022. 10:02 11:10
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности поводом избора мандатара, говориће и о ситуацији на КиМ.

На основу уставних овлашћења, председник Републике предложио је Народној скупштини кандидата за председника Владе, пошто је саслушао мишљења представника изабраних изборних листа.

Председник је говорио о ситуацији на Косову и Метохији али и осталим актуелним темама.

Питања новинара

На питање да ли ће Синиша Мали остати министар финансија, поред тога што ће бити потпредседник Владе, Вучић је рекао да мало ко у Европи има доброг министра финансија као што има Србија.

На питање новинара Н1 на основу ког члана Уставе ће доћи до рекомпозиције Владе 2024. године, Вучић је рекао да се то не ради на основу Устава него договора.

- Ви током мандата можете да мењате министра. А можете и да идете на изборе. Тада имамо локалне изборе, широм Србије, могуће је да се иде на изборе, а могуће је и да се не иде. Али сам разговарао са Аном, колико може да издржи, она има и породицу, помагаће увек, али је ово период колико је реално да води Владу. Ми се Устава држимо веома стриктно - одговорио је председник.

Вучић је новинарки Н1 дао копију Устава Србије, и одговорио је да му не пада на памет да мења Устав како би остао председник, и да за пет-шест година неће бити председник нити ће бити на власти.

- Да ражалостим вас са Н1, знам да ви мене највише подржавате и да сте ми огромна подршка. Имамо ми још Устава - рекао је Вучић.

Председник је говорећи о БДП рекао да смо закључно са следећом годином ми готово удвостручили наш БДП, док га Хрвати нису повећали ни за 50 одсто.

- Они ће и даље бити богатији, али ће се смањивати. Данас они имају 1100 евра просечну плату, а ми данас имамо 635. То више није три према један. Полако се приближавамо. Они су успешна земља, и нема ту неке филозофије. Али да ли ће Србија успешно да расте? Хоће. Да ли ће неко зауставити Србију? Неће. Нажалост ми немамо туризам да зарађујемо милијарде. Али имамо фабрике и инвестиције. Желим им успех - истиче он.

Вучић каже да бисмо ми могли да подижемо оптужнице против њихових највиших функционера. 

- Боље је да ми лепо разговарамо, и да лепо и мирно тражимо само једну ствар. Да лепо мирно положимо цвет на Јасеновачки цвет. Нисам ни могао да помислим да ће то изазвати толико хистерију. А онда и да ће наступити таква реакција зато што гонимо убице деце, недвосмислене убице - казао је председник.

Председник је додао да се Србија на време спремила за период који предстоји и да ће Србија избећи катастрофалне последице.

- Ако Руси буду овако полако и споро водили рат, и ови други такође, и то траје још годину и нешто дана, следеће године нема ко да преживи у Европи. Ову зиму још некако, а следеће године пиши пропало. Сачувај Боже, у августу цена 4000 долара. Ужас. Али, народ у Србији да зна, срећом ми смо на време почели да се спремамо, па ћемо неке катастрофалне последице да избегнемо. Мени је мајка говорила "прво скочи па реци хоп". Да сачекамо ми март, па да видимо ко је како прошао - додао је он.

Вучић каже да има велико поверење и у Ану Брнабић, и у Милоша Вучевића и у Ивицу Дачића.

- Они су знали све то, о свему томе сам разговарао са њима. Жао ми је што у чаршијским причама нико није погодио. Јавила му фризерка, а она ме је видела на четвртом спрату зграде на Дорћолу, па су знали да ће бити Дачић. Па да Синиша Мали пише експозе. Тако нам иде све у Србији. Нападаће хомосексуалци манастири и богословије. То су све глупости. И још нисам чуо како је то Анин прадеда или деда усташа, или како је брат отац њеног детета. Како су њени деда и отац били усташе, или бар кажите извините. Да ми не читате "Таблоид" или ове друге портале баљезгарије и неистине. Гадим се и име да им поменем. Тако вам је и са овим таблоидима: "Вучић уводи рестрикције". Па не уводимо - казао је он.

О изјавама Ескобара поводом ситуације на КиМ и шта се у разговорима тражи од Србије.

- Ту постоји неколико ствари које различити можемо да тумачимо и дефинишемо. Чак ни наши пријатељи са Н1 још нису пронашли нешто што смо ми погазили. Не могу да заборавим да је Косово део Републике Србије. Тај човек представља америчку политику, шта очекујете од њега? Што сте изненађени кад нам то говоре 23 године. И тад то нису били терористи него борци за слободу. Данас да виде неког Србина са истом том пушком, били би терористи. Што се правимо блесави да не знамо шта им је политика. Америка неће да промени политику према КиМ. Очигледно да имамо проблема у Приштини с датумом преговора, али то је и даље помак. Американци разумеју да се ми с тим не усаглашавамо, имамо дијалог јер нисмо сагласни по питању припадности народа на КиМ. Да опсујем мајку нација би била одушевљена, а тиме не бисмо добили ништа. Шта очекују од нас – ништа. Све што смо могли, понудили смо. Оно што пише можемо да понудимо, преко тога не можемо. Нећемо да одустанемо од државности Србије на КиМ. У овом тренутку желим да вас обавестим да у мојој фиоци и оној министра спољних послова налази се седам докумената о повлачењу признања, траже то од свих могућих, тако да смо и ми мало радили, па смо тај број са 4 повећали на 7, кад буде требало, обелоданићемо. У мом сефу је седам. Да нисте питали, не бих вам ни рекао, напоран је то рад и тешка борба. Само да они имају у виду да пратимо ми све. Кад кажу да њихова свака врста полиције има право да иде по Косову, лажу. Не пише, да обавестим КФОР у бриселском споразуму, да могу да убацују албанске јединице онолико колико хоће. Брзо да они лепо погледају бриселски споразум још једанпут, Толико следеће недеље видећете колико они не подржавају Резолуцији 1244 - закључио је председник Србије.

Обраћање председника

Председник је предложио Ану Брнабић као кандидата за новог премијера Србије.

- У складу са Уставом, након што сам саслушао мишљење представника изборних листа, донео сам одлуку о предлогу кандидата са председника Владе Србије. Одлука је била компликована и сложена, и унутар највеће странке у земљи, и сва три кандидата за председника Владе ће бити чланови Владе. Када је дошло до избора између Ане Брнабић и Милоша Вучевића ниједна страна није превагнула, јел имају јаку подршку у странци. Предлажем Народној скупштини Ану Брнабић за председника Владе - рекао је Вучић.

Он је додао да Ана Брнабић неће бити цео мандат председница Владе, и да ће 2024. године доћи до рекомпозиције нове владе.

Подсетимо, поред Ане Брнабић у трци за мандатара био је и Милош Вучевић.

- Ивица Дачић ће такође имати важну функцију, имаће и функцију координатора служби безбедности. Синиша Мали, у ког имам огромно поверење, биће један од потпредседника Владе, по ономе што сам могао да закључим на састанку Председништва странке. Ово је наш договор, код нас нема трзавица и свађа, ми смо за ово време постали и пријатељи, и добро знамо шта радимо и како да сачувамо стабилност државе у овом тренутку. Мислим да ће Милош унети додатну дозу стабилности и одговорности, и припремити се у неком будућем периоду за важне дужности, као и Синиша што се припрема - казао је Вучић.

Председник је додао да има огромно поверење у Ану Брнабић.

- Један од народних посланика је рекао да је проблем да изаберемо Ану зато што је сатанизована. И управо зато сам и одлучио да је изаберемо. Она ради за ову земљу изузетно много, у стању је да седи са пољопривредницима по 17 сати, и не мора да се слика са кућним љубимцима три пута дневно да би је људи волели. Поносан сам што имам таквог сарадника. Способна и образована жена, марљива, и пре свега лојалну Србији - казао је он.

Вучић додаје да нам предстоји тежак период, и упозорава на опасност од крајње деснице која би могла да разори земљу, као и од крајње левице и либерала који би уништили све што је национално у Србији.

- Биће нових људи, који ће да донесу нову крв, спремних да раде и гризу за своју земљу. И да покушамо да ову тешку јесен и зиму преживимо. Објаснићу зашто. Желим да кажем људима да ми нисмо планирали никакве рестрикције, али хоћу да укажем људима на један озбиљан проблем, и да сви то разумеју - казао је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Председник истиче да неће да лаже било кога, и још једном поновио да жели да сви схвате шта се дешава.

Председник о енергентима

- Нећемо да вам причамо глупости и говоримо да ће све бити у реду. Нећу да причам о Украјини и нафти, и мазуту. Све то ћемо да оставимо по страни, то ће решити држава. Али погледајте следећу ствар. Ми годишње трошимо 3.2 милијарде кубних метара гаса. Толико трошимо годишње. То је увек нешто више индустрија, нешто мало мање су домаћинства. Од те 3.2 милијарде ми од Руса набављамо 2 милијарде, по цени просечној од 400 долара по 1000 кубних метара гаса. Ми 63 одсто наших потреба платимо 800 милиона евра. То је фантастична цена. Али шта са додатних 1.2 милијарде. Ми смо куповали по нижим ценама гас и стављали у Мађарску, и спасили смо државу банкрота. Ове 1.2 нас чекају 4.8 милијарди евра. Цео српски буџет је 13.5 милијарди евра. То значи банкрот. Срећа па смо набављали гас раније, као да смо знали - рекао је Вучић.

- Имамо нове фабрике, ради нам фабрика Бор, ради нам железара. Грађанин плаћа цену струје 41 евро по мегават сату. Производна цена струје код нас је око 57 евра по мегават сату. Нас скупље кошта и оно што ми производимо, него оно што дајемо грађанима. До скоро смо куповали струју. Зими трошимо 120, а можемо да произведемо до 105. Фали нам 20 гигават сати. Увек смо морали да увозимо, на дан када нам фали 20 гигават сати, ми то моирамо да купимо. Цена електричне енергије је била 100 евра на тржишту. Да купимо 20 гигавата дневно, крваримо дневно 2 милиона евра као држава. У Србији је цена стигла до 700 евра, дневно губимо 20 милиона евра. У овим условима бисмо губили 60 милиона евра месечно. А сада 600 милиона евра месечно, пута 4 месеца 2 милијарде 400 милиона месечно. То је банкрот. А можете да мислите какав је банкрот за неке друге. Не постоје те паре у било којој земљи и окружењу, говорим пропорционално о њиховој снази. Морате да разумете да је струја берзанска роба. Још горе, нема кише, ништа не ради ни Пирот ни Власина. Следи катастрофа Европи, ми нисмо направили планове за рестрикцију, само вам говорим колико је тешка ситуација и зато је важно да се што пре мазутом обезбедимо - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

- У односу на исти месец претходне године биће драстични попуст на цене електричне енергије зато што нам је јефтиније да ми платимо оних 57 евра своје производње, и додатну цену па нека нас кошта и 100 евра, али да не плаћамо 1.000 евра и да грађани то не осете. Морамо да држимо Србију што је могуће даље од банкрота.

О Косову и Метохији

Вучић је рекао да су пред нама важни дани по питању Косова и Метохије, и да нас чека велика сесија Отвореног Балкана.

- Биће то фантастична манифестација, промоција Србије и Београда, и Скопља и Тиране. Нашег заједништва и заједничког приступа будућности. У складу са свим тим ми никада нисмо бежали од отворености према људима других нација. Али наши разговори са косовским Албанцима су били тешки, наши разговори са посредницима су били изузетно тешки. Кратко да поручим, нема говора о међусобном признању, нећу о томе ни да причам и немојте да трошите паре на авионске карте - казао је председник.

Он је потом говорио о питању докумената.

- Курти је убеђен да ће говором на српском убедити Србе да одустану, зато што желе да им покажу да Косовска Митровица није Србија. Ми смо Албанцима рекли две ствари, што се тиче докумената. Можемо да их издајемо и вама и нама, али нама је важно да Срби са КиМ могу да се крећу и улазе и излазе са територије КиМ. Ми смо спремни да прихватимо њихова документа, али да издамо један општи "дисклејмер" који би истакли на административни прелазима, чиме би прихватили њихова документа. У том "дисклејмеру" пише: "Омогућавање личних карата од стране Приштине се врши само из практичних разлога, ради омогућавања слободе кретања, и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова, нити прејудицира суверенитет." Ми за то тражимо гарантије од ЕУ, тражимо да сваки Србин са севера КиМ може да уђе на територију КиМ, и да могу да изађу кад хоће. Ако нам то потврде, ми смо један мањи проблем решили.

Председник додаје да и даље чекамо гарантије за тај предлог, и да се криза продубљује.

- Важно је да реагујемо мирно и стабилно, и важно је да ми не будемо проглашени кривим за пропаст преговора, и зато морамо бити озбиљни и посвећени дијалогу - додаје он.

Отказана Парада Поноса

Вучић каже да је у договору са већином чланова Владе донета одлука да се откаже Парада Поноса.

- То говорим не зато што сам срећан, него зато што не можемо у овом тренутку, када имамо кризу на КиМ, за коју се плашим да ће се продубити, ми немамо куд да се померимо. Нећемо одустати од КМ таблица. Нећемо да прихватимо ни ово око докумената, осим ако не прихвате наш предлог. Нећу много ни да причам да литије против параде предводе рашчињени монаси, противници српске цркве. Скуп заказује неки Божић, осуђен за породично насиље и трговину дрогом, а предводи их рашчињени монах Антоније. Знам да има људи који верују да ће их ово угрозити, и ми угрожавамо права мањине, али држава је сада притиснута са свих страна - истиче председник, и додаје:

- А овима којима парада прети, и пореде је са Косовом, само да кажем срам вас било. И овим партијама које од тога живе, да кажем срам вас било. Мени се те манифестације никада нису допадале, али ја тај један дан могу да читам књигу или гледам неки спорт. Ти људи су наша браћа, деца, сестре и родитељи. Само се правите да то не видите, или сте себи опростили све што другима нисте, па треба још и да их угњетавамо. Уз рашчињене монахе нећете имати ове године прилике да нападате било кога. Неће никога да бране на Косову, ал су спремни да туку по Београду. Е па нећу вам дати прилику. Ја сам ово рекао да не би оптуживали Владу, нека кажу крив је председник, он не да - истакао је Вучић.