Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ ПОСЛАО ВАЖНЕ ПОРУКЕ Званичан став Србије: Ово је часна одлука због које ћемо трпети последице (ВИДЕО)

04.08.2023. 11:25
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Фото Срна/Борислав Здриња

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће обележавању Дана сећања на страдале и прогнане Србе током акције "Олуја" које се одржава у Приједору.

Председници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик данас су положили венце на спомен-обележје на Петровачкој цести, на месту где је гранатирана колона српских избеглица.

НЕ СМЕМО ДА ЗАБОРАВИМО ДА СМО НЕГДЕ И МИ ПОГРЕШИЛИ КАДА СМО ДОЗВОЛИЛИ "ОЛУЈУ" Шапић послао снажну поруку: Да се никад више не понови

НЕ СМЕМО ДА ЗАБОРАВИМО ДА СМО НЕГДЕ И МИ ПОГРЕШИЛИ КАДА СМО ДОЗВОЛИЛИ "ОЛУЈУ" Шапић послао снажну поруку: Да се никад више не понови

СВЕ СЕ ПРОМЕНИЛО ДОЛАСКОМ ВУЧИЋА Додик на годишњици "Олује": Претходни су крили страдање Срба да се не би замерили другима

СВЕ СЕ ПРОМЕНИЛО ДОЛАСКОМ ВУЧИЋА Додик на годишњици "Олује": Претходни су крили страдање Срба да се не би замерили другима

ОБЕЛЕЖАВА СЕ 28 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНАЧКЕ АКЦИЈЕ "ОЛУЈА": На данашњи дан почело је етничко чишћење Срба из Хрватске

ОБЕЛЕЖАВА СЕ 28 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНАЧКЕ АКЦИЈЕ "ОЛУЈА": На данашњи дан почело је етничко чишћење Срба из Хрватске

Обраћање Вучића и Додика

Обраћање председника Србије

Пошто се захвалио на срдачном дочеку, председник Србије је нагласио да Србија поштује Повељу УН али и Дејтонски споразум који почива на три конститутивна народа и два ентитета.

- Србија поштује принципе међународног права и поштује и поштоваће све норме Дејтонског споразума као темељ БиХ, поштовала је и поштоваће територијални интегритет БиХ као и два ентитета, очекујемо да и БиХ поштује територијални интегритет Србије.

Председник је то двапут поновио, подсетивши и на гласање у Савету Европе кад се БиХ није понашала према тим принципима и није гласала у складу са поштовањем територијалног интегритета Србије како то Србија чини кад је реч о БиХ и поштовању Дејтонског споразума.

- Наши односи са РС на изузетном нивоу, захвални смо што заједно обележавамо све важне догађаје из прошлости, ми не бежимо од пружања поштовања према жртвама свих других народа, али нисмо спремни да заборавимо српске жртве.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube printscreen РТРС вијести

Председник Србије се као и Додик осврнуо на санкције најмоћније земље света према председнику Српске, док је Вучић подсетио и на тешку ситуацију на северу Космета и санкције Србима који тамо живе.

- Кад је реч о санкцијама, званичан став Републике Србије јесте следећи: Кад је реч о Српској, понашаћемо се као да санкције не постоје - рекао је Вучић и нагласио да их "нећемо примењивати нити усагласити са онима који су их уводили".

То је образложио рекавши да су сви из Српске који су под теретом тим санкција добродошли у Србију и да неће бити никаквих блокада на Дрини као што је то некад било.

- Када вам најмоћнија земља света уведе санкције најпре према делу Срба са КиМ, а ниједног секунда не кажњавајући оне који долазе са албанске стране. Онда долазе санкције према Вулину. У међувремену су биле санкције према Додику, као и званичницима РС. Наравно да су то одлуке за које морамо да будемо забринути. То су не лаке стваи. Србија сматра да политика санкција увек производи погрешне ефекте. У складу са тим, Србија ће се односити према санкционисаним особама као да санкције не постоје и ни на који начин се нећемо одности према њима. То је праведна, часна одлука, због које ћемо сигурно трпети последице, не директне, али индиректне. Уверени смо да санкције ником неће донети добро - казао је председник и говорио о бројним пољима сарадње између Србије и РС.

Осврнуо се и на иницијативу Отворени Балкан од које никада нећемо одустати јер "сматрамо да то доноси само просперитет читавом региону".

- Ми у Београду од 45 до прошле године нисмо имали улицу посвећену јасеновачким жртвама. Имали смо најбесмисленије улице, али то показује како смо били васпитани, да се стидимо нашег рода. Та времена су прошла. Република Србија је спремна да пружи и одређену финансијску подршку општинама у РС али и ван Српске. Онолико колико можемо. Задовољни смо напретком наших односа. Значајано је да разговарамо и са људима у Сарајеву. Важно нам је да наставимо и на увозу и на извозу и да радимо на свим капиталним пројектима. У сваком другом смислу, да Република Србија тражи отварање конзулата у Бијељини. Ми смо дали све дозволе за отварање конзулата у Пазару, хоћете у Нишу, Краљеву, Чачку, изволите. Не разумем у чему је проблем да Србија има конзулат у Бијељини. Само бих желео да имамо рационалне и прагматичне односе. Ми ћемо у октобру месецу заказати поново Савет у Србији, у Београду или неком другом месту.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Вучић се осврнуо и натписе хрватских медија да "Вучић опет прети" и натписе немачких да сања о "српском свету и српском царству", те рекао да то није тачно јер никада у животу није употребио синтагму "српски свет" а пошто ни у речима ни у делима такво понашање не могу да му пронађу и припишу, сад су решили да му улазе и у снове па причају шта он то наводно сања.

Обраћање Додика

- Република Српска и Србија имају најбољу могућу сарадњу која није усмерена ни против кога. Разговарали смо о предузетим санкцијама. Та иста сила покушава да извргне Дејтонски споразум, да Републику Српску доводе увек у неку негативну страну. Пре сат времена смо били на Петровачкој цести. Нико за злочин није одговарао. Да није било Србије, тај злочин би био заборављен. Са српске стране нема нигде да неко онемогућава било какво обележавање. РС има своју законодавну и извршну власт. Данас једна патолошка ситуација долази од господина Бећировића. БиХ не може остати изван Дејтонског оквира. Сада видимо да су нервозни, желе да нам наметну глобални наратив.

- Јуче смо били у вртићу у Србцу. У свакој општини у РС и 4 у Федерацији ми ћемо завршити пакет и обновити програм. Веома је важно потписивање меморандума данас, како би се приказао обим страдања. Желим да кажем да РС подржава Отворени Балкан. Међутим, видимо да све што долази из Србије има патолошки однос.

Након Савета за сарадњу Србије и Републике Српске и потписивања Споразума о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама - један у Градини, други у Београду, председници Вучић и Додик обраћају се медијима.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и председница Владе Србије Ана Брнабић потписали су споразум. 

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Пеђа Вучковић

Полагање венаца уз тактове "Посмртног марша

- Боље икад него никад... Добро је да смо то обележили а не да смо се довека правили да се то није догодило... Ставили смо ту крст, да се обележи страдање нашег народа - рекао је председник Вучић одговоривши на констатацију да је први председник Србије који је на месту на којем су изгинули Срби у збегу, међу којима је и четворо дечице од 9 до 11 година.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Он је подсетио да нико није одговарао за овај злочин и да ни после 25 година оптужница није подигнута.

Додао је да када се погледају бројеви оних који су отишли, јасно је да се ради о систематском протеривању српског народа.

- Ово је посебан злочин - рекао је Вучић.

Како је додао, нико 25 или 26 година није хтео да подигне оптужницу, а када је он то урадио, постао је најгори рушитељ мира и стабилности у региону.

- Јер нисам хтео, јер Србија није хтела да дозволи да убијање деце прође некажњено. Мислим да је ово важно - рекао је председник.

Обраћање председника Вучића

- 28 година је прошло, безброј пута сам помислио на избеглице које су пролазиле Петровацком цестом и како су страдали наши људи, годинама нисмо обелезавали трагедију наших љиуди.

- Често сам замишљао ово место... читавих 28 година...има ли шуме, је ли ту ливада... На овом месту убијено је 10 људи само зато што су Срби, а међу њима и четворо деце - Јовица, Невенка, Жарко и Дарко.

Вучић је изјавио да пијетет према другим жртвама мора да се покаже - хрватским, бошњачким - али да Србе не треба да терају да забораве српску децу убијену само због српског имена.

- Да се одричемо својих огњишта, својег имена и презимена. Намерно је прећуткивано све, а ретки храбри су говорили о овоме. Ни ми више нећемо никада да ћутимо над нашим српским народом - рекао је Вучић приликом полагања венаца на спомен-обележје на Петровачкој цести.

Како је рекао, да би људи знали колико је тешко и нашим људима, показује и то да је два пута дизан спомен крст - прво један дрвени скроман да никоме не смета, али да се обележи.

- Онда су га срушили па смо подигли мали алуминијумски, који су исто срушили, сада смо већи и ако нам га буду срушили, изнова и изнова ћемо га дизати - рекао је Вучић.

Petrovačka cesta
Петровачка цеста / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Обраћање председника РС Милорада Додика

- Драга браћо и сестре, поново смо на Петровачкој цести, на месту на којем су страдали наши људи, наша браћа и сестре, наша деца, наши родитељи... Наше жртве нећемо заборавити... - рекао је Додик подсетивши на губитак Крајина као болан тренутак јер је то и губитак завичаја и губитак душа.

Он је подсетио окупљене да до Александра Вучића нико није хтео да ово обележи, да сними филм о Јасеновцу иако је он то лично мислио неке друге власти у Београду које су то избегавале речима "да то не треба да радимо, да не љутимо друге".

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Фото: Printscreen/Pink

Додик је подсетио да "ниједан државник није никада дошао на ово место, ни после Другог светског рата, ни после оног деведесетих, до Вучића."

- Овде су побијени цивили без иједног разлога. Нека живи Република Српска, нека живи Република Српска, нека живи Александар Вучић! 

Председника су окупљени Срби поздравили овацијама и аплаузом после чега се он с њима и руковао, те и обратио.

- Добар дан, добри људи... - поздравио их је председник Србије.