Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Председник Србије обраћа се грађанима из Словеније: У Вашингтон путујем са већом енергијом и чвршћим ставом (ВИДЕО)

31.08.2020. 14:53
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник Србије, Александар Вучић, обраћа се грађанима из Словеније.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је 15. Бледском стратешком форуму, традиционално главни спољнополитицки догадај у Словенији, на којем је био један од главних говорника на лидерском панелу "Европа после Брегзита и Ковида-19".

СВЕЧАНИ РУЧАК У СЛОВЕНИЈИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Вучић и Пахор у прелепом амбијенту (ФОТО)

СВЕЧАНИ РУЧАК У СЛОВЕНИЈИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Вучић и Пахор у прелепом амбијенту (ФОТО)

КАДА ЈЕ ВУЧИЋ ОВО РЕКАО ПРЕ ПОЛА ГОДИНЕ, СВИ СУ ГА НАПАЛИ: А данас је исту причу потврдио бугарски премијер Борисов

КАДА ЈЕ ВУЧИЋ ОВО РЕКАО ПРЕ ПОЛА ГОДИНЕ, СВИ СУ ГА НАПАЛИ: А данас је исту причу потврдио бугарски премијер Борисов

Орбан: Без проширења ЕУ и примања Србије у њу Унија није потпуно безбедна

Орбан: Без проширења ЕУ и примања Србије у њу Унија није потпуно безбедна

Председник Србије, раније данас изјавио је да је Форум на Бледу од изузетне важности.

- Форум на Бледу биће веома интересантан. Мислим да је добро да сте овде, да чујете и друге људе шта ће да кажу. Мислим да смо надомак значајних промена, које неће ићи лако, али ће ићи много брже него што су ишле раније у Европи и свету - рекао је Вучић новинарима на Бледу, у предвечерје Форума, а након састанка са премијером Словеније Јанезом Јаншом и свечане вечере на којој су били и премијери Бугарске и Мађарске Бојко Борисов и Виктор Орбан.

- У Словенији сам само говорио о томе како да побољшамо нашу економију, привреду, и не морам ни да причам колико би нам то значило - рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима на Бледу да је имао данас одличан телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и да га је охрабрила пред пут у Вашингтон и Брисел.

- Дуго нисмо имали такав разговор један на један, кад кажем дуго мислим на неколико месеци било лично или телефонски, а разговарали смо пре свега о КиМ и путу Србије ка ЕУ - истакао је председник.

Захвалио је Меркел на помоћи коју Немачка пружа Србији.

Вучић је рекао да је она поновила исто што је рекла после конференције у Паризу, где су били и Хоти и други, како он све више користи искуство и показује мање емоција и додао да ће се трудити да тако и настави.

- Охрабрила ме пред пут у Вашингтон и Бирсел и сада са свом енергијом и подршком коју имам од стране нашег народа, уз овај разговор са Меркел, још са чвршћим ставом путујем на та два важна места, Вашингтон и Брисел - рекао је Вучић.

Вучић је додао да су констатовали колико је значајан споразум који је недавно потписан са немачким министром за привреду и енергетику Алтмајером.

- Сада је време за пут у Брисел, морам да покушам да постигнем поново оно што је најбоље за нашу земљу - рекао је председник.

- Са Меркел сам ја пре неколико дана тражио разговор и то је други пут да сам ја тражио разговор са њом, ја нећу да је мучим и малтретирам, али сам сада хтео да се чујемо, пред пут који нам је заиста битан - рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након учешћа на 15. Бледском статешком форуму, да је очигледно да се рађају нова, другачија виђења ситуације у Европи.

- Ја сам као представник релативно мале земље био уздржан по тим питањима, али сам указао на двоструке аршине и лицемерна решења, очекујући поштовање ЕУ, које ми указујемо према њој, у жељи да будемо део ЕУ што је могуће пре - рекао је Вучић новинарима после панела на којем је учествовао са више европских лидера.

Он каже да се на панелу много тога могло прочитати и између редова.

- Присуствовао сам многим панелима, некада је то добијање медијског просотра, некад губљење времена у правом смислу те речи, а ово је било све само не то. Овде је могло много тога да се чује, види и осети - рекао је Вучић.

Он је навео да је бугарски премијер Бојко Борисов говорио сасвим искрено о томе да није постојало солидарности у Европи, што је, подсећа Вучић, он говорио на почетку пандемије корона вируса.

- Кад сам ја то говорио на почетку пандемије, оно што је данас Бојко рекао, цела Европа ми је скочила за врат, а данас је то рекао и Борисов - рекао је Вуцић.

Вучић је подсетио да је премијер Чешке Андреј Бабиш на панелу рекао да би Бугарску, Румунију, Хрватску и Србију одмах требало примити у Шенген, што би, како је рекао председник Србије, за грађане и привреду значило много, пре свега прекогранични промет без ограничења и зараду економије.

Додао је и да је премијер Мађарске Виктор Орбан са пуно поштовања говорио о Србији и о важности уласка Србије у ЕУ, и због безбедносног аспекта.

- Он је изнео идеју говорећи да Европа заостаје с војском, јер се сва важна технолошка достигнућа везују за велики напредак војне индустрије - рекао је Вучић.

И пољски премијер Матеуш Моравијецки оштро се, каже, супротставио модератору панела по питању владавине права, указавши да постоје двоструки аршини.

- Чекајте, када ви батинате и хапсите 300 људи, онда је то демократија, кад други ухапсе мање и не пребијају на такав начин, онда је диктатура - рекао је Вуцицћ.

Вучић је рекао да је на Бледу имао добре разговоре са словеначким премијером и председником Јанезом Јаншом и Борутом Пахором и да мисли да су решени одређени проблеми.

- Мислим да смо добро разговарали о будућности целог региоина и важно је да у Словенији имамо савезника - рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на Бледу имао отворен и искрен састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, којем је захвалан што говори о нормализацији односа.

Вучић је новинарима на Бледу рекао да је Лајчаку рекао који су циљеви Србије, а то је, додаје, пре свега испуњавање Бриселског споразума, односно формирање Заједнице српских општина.

- Веома поштујем што Лајчак говори о нормализацији односа. Та нормализација односа је и правно и политички другачија од онога што говори Приштина и неки други - рекао је Вучић.

Говорили су, додаје, и о компромисном решењу између Београда и Приштине, како доћи до тог решења, како да се Србија избори за своје интересе, како Србију увести у ЕУ и како обезбедити грађанима Србије да буду успешнији.

Приметио је да се сваки политички разговор на крају сведе на економију, те је, истиче, и тема која се највише провлачила данас на Бледском форуму била управо економија.

Вучић је навео да се говорило о томе како ће напредне економије имати пад од 10 одсто, земље централне Европе од шест одсто, док ће, каже, Србија имати најбољу економију у Европи.

Очекује да ће стопа раста у Србији бити око нуле, што је, наводи Вучић, изненадило синоћ на вечери неке европске званичнике.

На питање да је само у Србији моћан, а да пред другим лидерима ћути, Вучић одговара.

- Опште је познато да сам ја мали, а они велики. Виктора и Орбана доживљавам као своје пријатеље, а што се тиче величине, још не постоји тај човек, од светских лидера који причају да сам ја моћан само у Србији, а пред њима не. То још нико није рекао, они зато и воле Србију и мене, зато што сам искрен и кажем шта мислим, некад и више од онога колико и како би требало - истакао је Вучић.

- Морате у политици и да научите да признате поразе, и да честитате ономе ко је победио. А видите нас, нису у стању ни да нам честитају када смо добри у економији, нису спремни да честитају ни победу на изборима - додао је Вучић.

На питање да ли ће Црна Гора бити нова тачна нестабилности на Балкану после избора, Вучић одговара.

- Све је на грађанима Црне Горе, они морају да доносе одлуке, а чим резултати буду коначни, ја ћу сигурно честитати победнику и целу владу. Ја сам сигуран да ћемо имати добре и стабилне односе и да ћемо наставити да лепо сарађујемо. Црној Гори желим само најбоље и да увек имају добре односе и сарадњу, најближе односе са нама јер ми ближих немамо, ни они од нас, ни ми од њих. Нека они раде свој посао, ми ћемо свој, али мир и стабилност морамо да сачувамо - поручио је председник.

- Ми морамо да наставимо дијалог, морамо да постигнемо договор за сва значајна питања и за Србе и за Албанце, не прихватамо никакве услове. Ја сам имао добар разговор са Ангелом Меркел и другим званичницима, као и Лајчаком и они разумеју шта је наш циљ. Ми се разговора и дијалога не плашимо и видећемо да преговори буду што чешћи како би се ово питање решило - рекао је председник.

- Морамо да пробамо да регулишемо све препреке. Хвала вам свима и видимо се - рекао је председник за крај разговора.

ПРЕДСЕДНИК У СРЕДУ ПУТУЈЕ У ВАШИНГТОН: Састанак у Белој кући заказан за петак, Србију чекају тешки разговори

ПРЕДСЕДНИК У СРЕДУ ПУТУЈЕ У ВАШИНГТОН: Састанак у Белој кући заказан за петак, Србију чекају тешки разговори

ВУЧИЋ СТИГАО НА БЛЕДСКИ ФОРУМ: Не можете више да понижавате Србију

ВУЧИЋ СТИГАО НА БЛЕДСКИ ФОРУМ: Не можете више да понижавате Србију

"ВУК ДЛАКУ МЕЊА, АЛИ ЋУД НИКАДА" Весић открио Ђиласову највећу малверзацију! ТВ Шабац у згради ГО Стари Град (ФОТО)

"ВУК ДЛАКУ МЕЊА, АЛИ ЋУД НИКАДА" Весић открио Ђиласову највећу малверзацију! ТВ Шабац у згради ГО Стари Град (ФОТО)

"НАДОМАК СМО ЗНАЧАЈНИХ ПРОМЕНА КОЈЕ НЕЋЕ ИЋИ ЛАКО": Председник Србије данас на Бледском форуму

"НАДОМАК СМО ЗНАЧАЈНИХ ПРОМЕНА КОЈЕ НЕЋЕ ИЋИ ЛАКО": Председник Србије данас на Бледском форуму

СА КИМ САМ ЈА ТО ДОГОВОРИО НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА? Вучић са Бледа о путу у Вашингтон: Греше они који мисле да смо много мали и слаби

СА КИМ САМ ЈА ТО ДОГОВОРИО НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА? Вучић са Бледа о путу у Вашингтон: Греше они који мисле да смо много мали и слаби