Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић: ЗАТВАРАЈУ се границе Републике Србије, УКИДА се међуградски саобраћај

19.03.2020. 18:07
Пише:
Србија Данас
Foto: Instagram/@avucic
Фото: Instagram/@avucic / Извор: Фото: Instagram/@avucic

Председник Србије Александар Вучић обратио се вечерас грађанима поводом сазнања да се очекује јак удар корона вируса на Србију.

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности, и саопштио нове мере Владе у борби против ширења заразе корона вирусом. 

18:09
Инфективна клиника је скоро пуна

- Нама је Инфективна клиника сада скоро пуна и прелазимо на болницу Драгиша Мишовић, болнице су све пуније, а лекари се држе јуначки - рекао је председник описујући тренутно стање у болницама.

- У овом тренутку Србија има 103 лица са потврдом да су заражени коронавирусом. Шест лица је у тешком стању, налазе се на респиратома. Очекујемо, у недељама које долазе, даље убрзано повећавање броја заражених. Нама је инфективна клиника у Београду готово пуна - рекао је председник Вучић, додајући да су смештајни капацитети и у болници Драгиша Мишовић на Дедињу.

18:11
Стигли нови респиратори

- Пре сат времена су стигло 6 нових респиратора, а очекујемо још 9, док у суботу треба да стигне стотину из Кине - рекао је председник.

18:16
Од сутра затворени сви гранични прелази

- Од сутра ујутру у 8 часова ће бити затворени сви гранични прелази у Републици Србији. Нико, сем транспортних камиона неће моћи да уђе на територију Србије.

18:21
Пензионери, молим вас, немојте да излазите.

Председник Србије је вечерас опет упутио апел пензионерима да не излазе из својих домова, да се не излажу ризику и да се не супротстављају полицајцима који све раде само да би заштитили грађане.

18:27
Укида се међуградски саобраћај

- Од сутра у 12 часова међуградски саобраћај ће бити потпуно обустављен. То значи да неће бити полазака аутобуса и возова. 

18:30
Сви грађани Србије ће имати маске

- Мене је Ана задужила за то, сви грађани Србије ће следеће недеље имати маске. Домаће фирме већ шију - рекао је председник Србије. Он се захвалио и затвореницима који вредно раде да би се грађани снабдели потребном заштитом.

18:33
Стижу и дезинфекциона средства
18:35
И војном здравству се повећавају плате

- Имамо средстава за то, од следећег месеца ће и они који раде на ВМА и у осталим војним институцијама ће примити 10% већу плату.

18:36
Средином априла креће исплата помоћи пензионерима

- Већ око 12 - 13 априла ћемо почети са исплатом помоћи пензионерима. Сви ће примити по 4.000 динара.

18:39
Очекује се више заражених наредних дана

- Ми у наредним данима очекујемо најјачи удар. Циљ нам је да обезбедимо наше болнице. Бићемо спремни да у болнице примимо 10 хиљада пацијената. Тестова ће, такође, бити довољно - казао је председник. Он је најавио и помоћ околним државама.

- Имаћемо довољно тестова, некима ћемо их слати. Молим људе да буду веома дисциплиновани и да разумеју да све што радимо радимо због њих. Покушавамо да избегнемо сценарио као у Италији, за то молим пензионере, не излазите из куће и не љутите се на полицајце. Немојте да мислите да нећете добити вирус ако сте добро осећате. ДРаги наши родитељи, ово радимо зато што вас бескрајно волимо. Поведите рачуна о себи, али не само о себи. Молим наше људе из иностранства да буду дисциплоновани, навикли сте на диспилину.

Председник је истакао да је смисао свих ових мера да се избегне итаијански сценарио. Како је рекао, ово је невидљиви непријатељ, који веома угрожава старије особе. 

18:45
У наредним данима се продужава време забране кретања

- Очекујте продужење времена забране кретања, о томе ћете бити обавештени у наредних 48 или 72 сата.

18:48
Моле се сви који су дошли из иностранства да буду дисциплиновани

Председник Србије поново је апеловао на Србе из иностранства да буду пажљви и дициплиновани и да се управо због масовног повратка наших људи очекује највећи "удар", односно да број оболелих порасте.

- Рачунајте да је у последњих 10 дана стигло преко 200.000 људи јер знају да на западу неће имати шта да раде до Ускрса, и није проблем, али будите одговорни - поновио је Вучич.

19:00
Рад кафића и ресторана

На питање да ли се разатра потпуно затварање кафића и ресторана, председник је рекао да се то разматра, да разговарају о томе, али да покушавају да не угрозе и власнике кафића - Знате, има оних који се потпуно придржавају и размака и радног времена. Трудићемо се да их не оштетимо, да им помогнемо. Они трпе огромну штету већ сада.

10:01
Заробљени становници ван земље

Председница Владе, Ана Брнабић је изјавила да Министарство спољних послова ради на томе да врати све студенте који су у иностранству и да они само треба да се јаве дипломатским представништвима у земљама у којима се налазе. Како је навела, већ се праве спискови у дипломатским представништвима и да ће се, што пре организовати авиони којима ће се студенти вратити из иностранства.

19:12
Сваки дан је битан - изолација кључна

- Изолација не значи да не излазимо напоље, она значи и да се не окупљамо и не дружимо у кућним условима. Овај вирус се налази и у нама, у некима од нас. Имамо потврђено 103 случаја, али реално тај број је много већи. Већина нас неће осетити никакве симптоме. За неке који добију ову инфекцију биће компликација, могуће је да ће бити и смртних исхода и зато је јако битно да се сви понашамо као да смо потенцијални носиоци инфекције. Уколико је неко себичан и није му стало до здравља популације, сигурна сам да му је стално до здравља његове породице - рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

На крају обраћања председник је замолио све присутне да аплаудирају доктору Стевановићу и свим осталим лекарима и рекао да ће у 20х све то да понове.

Вирус корона је потврђен код још 8 особа у Србији, тако да је укупан број оболелих порастао на 97, најновији су подаци Министарства здравља.

Због корона вируса, председник Србије, Александар Вучић, је у недељу увео ванредно стање на територији читаве наше земље. Обустављен је рад школа, вртића и факултета, организована је настава на даљину. Затворени су гранични прелази за све, осим за дипломате и грађане Србије.

Од синоћ у 20 до 5 сати јутрос на снази је био полицијски час, што значи да нико не може да буде на улицама, а потпуна забрана кретања уведена је за особе старије од 65 година у урбаним срединама и за особе старије од 70 година у сеоским.