Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Председник Србије из Брисела: Када водите слободну и суверену земљу, онда сте на удару свих који су против Србије

07.09.2020. 14:00 14:44
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Пренео је да ће разговори о ЗСО бити настављени 17. септембре на нивоу шефова преговарачких тима, а потом 28. септембра на високом нивоу.

Председник Србије Александар Вучић се налази у дводневној посети Бриселу где се настављају разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине. Он је у Брисел допутовао директно из Вашингтона.

Вулин: Одакле Тањи Фајон право да одређује ко је опозиција у Србији?

Вулин: Одакле Тањи Фајон право да одређује ко је опозиција у Србији?

ПЕСКОВ ЗАПУШИО УСТА ЗЛОБНИЦИМА: Ево шта је рекао након Вучићеве посете Америци

ПЕСКОВ ЗАПУШИО УСТА ЗЛОБНИЦИМА: Ево шта је рекао након Вучићеве посете Америци

ПОЧЕО САСТАНАК У БРИСЕЛУ: Вучић са Борелом и Лајчаком о горућим темама у јужној српској покрајини (ФОТО)

ПОЧЕО САСТАНАК У БРИСЕЛУ: Вучић са Борелом и Лајчаком о горућим темама у јужној српској покрајини (ФОТО)

Председник се јутрос на радном доручку састао са комесаром за проширење ЕУ Оливером Вархејијем. Вучић и Вархеји су, како је раније најављено, разматрали напредак Србије на путу евроинтеграција у светлу годишњег извештаја који би Европска комисија требало да објави почетком октобра.

Обраћање медијима

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас из Брисела критичарима, који траже његову оставку због потписивања споразума у Вашингтону, да се поноси оним што је постигнуто у Белој кући.

- Иза мене остаће ауто-путеви, болнице, фабрике... И у томе је разлика између наше и њихове политике - рекао је председник.

На питање о подношењу оставке, реакцији Хрвата и подршку Русије, Вучић одговара.

- Ја сам поносан на наш учинак, нема разлога да се подноси оставка. Што се тиче Хрвата, не, нисам на ивици суза због муслимана, само ви пустите нас да радимо свој посао, а што се тиче Руса, оптужују ме исти они који су ми цртали мету на челу, и ја сам опет поносан на реакцију суверене и независне Србије која ради само у интересу својих грађана, и захвалан сам и Пескову и Путину на подршци, они су нам дали пуну подршку и поверење, али ми ћемо увек да чувамо и штитимо своју земљу - истакао је председник.

- Увек ће слободарске снаге побеђивати слуге и нисам се насекирао, само су ми мало сузе кренуле зато што ће они наставити да губе, а ја се на њихове поразе нећу враћати - додао је он.

- Зашто не би били љубоморни на наш успех када они ни туристички нису били у Белој кући. Они су заказали изборе у Шапцу баш 5. септембра зато што су мислили да ће имати неког утицаја јер нисам ту. Али то се дешава када радите независно и када радите само у интересу својих грађана - рекао је председник.

- За проф др Ракића не знам шта бих рекао, ја нисам експерт за људе који се лажно представљају. А он се тако представаља - рекао је председник.

- Он говори без овлашћења и легитимитета, ја имам легитимитет који ми пружају грађани Србије. Мене брине само овај процес овде, и зато сам нерасположен и зато се мучим по целу ноћ и дан, знате, тешко је борити се против људи којима је савест чиста и зна да ради најбоље за своју земљу и свој народ. Ја никада нисам ћутао о свему шта су они радили и крали, али не ћутимо и о ономе шта смо ми радили, отварали фабрике, болнице, вртиће, градили путеве и зато немам чега да се плашим. Ја се не брчакм свака три дана као неки, ја радим, нисам богатији од онога што сам био и гледам који је најбољи пут за нашу земљу - истакао је председник.

- Да поднесем оставку због тога што учинили највећу част Србији, да можете бити у Овалном кабинету, потпишете нешто где нема ништа понижавајућег за Србију? Ја се тиме поносим - нагласио је у разговору о реаговањима опозиције на тај споразум.

Вучић је истакао да је српска делегација урадила најтежи могући посао у најтеже могућим условима.

- Али, разумем их и има право свако да тражи. Добиће за годину и по изборе, па ће да победе, као и увек. Верујем да ће Тања Фајон да их подржи као у Шапцу, па ће да поништавају изборе док не победе, јер мисле да неће суд имати смелости да каже крај замајавању народа - истакао је он.

- И чега онда да се плашим? Да ме не убију, да ме не стрпају у затвор? Па ваљда живите за то да има шта да се прича када одете, да има шта да се каже да је остало иза вас. Они не би завршили храм Светог Саве још за 300 година јер су неспособни - рекао је Вучић.

- Нећу се бавити њима, само ћу се захвалити председнику САД, Доналду Трампу на томе како су нас дочекали, Бриселу такође, а ми ћемо наставити да штитимо наше достојанство, штитимо нашу земљу и да самостално доносимо своје одлуке. Ми смо самостална, независна и слободна држава, неће мени нико од амбасадора да црта шта ће бити одлуке Србије, него ће народ сам одлучивати које и какве одлуке ће доностити - рекао је председник.

Вучић: Поносан сам на споразум

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да су, током нове рунде дијалога Београда и Приштине, отворене две нове теме - Заједница српских општина, као и имовина и финансијски захтеви.

Казао је, у изјави новинарима, да је разговарано данас о несталим особама, интерно расељеним и економским питањима, а да је усаглашено да се отворе две нове теме.

Пренео је да ће разговори о ЗСО бити настављени 17. септембре на нивоу шефова преговарачких тима, а потом 28. септембра на високом нивоу.

Вучић је рекао да долазе најтежа питања, према којима постоје потпуно супростављени ставови, због чега ће бити разговори компликовани и тешки.

- У сваком случају нисам незадовољан данашњим састанком - подвукао је он.

Председник Александар Вучић најавио је данас из Брисела да ће се, чим буде формирана нова влада и скупштина почне да ради у пуном капацитету, пред посланицима наћи тема Косова и Метохије.

Вучић је новинарима у Бриселу пренео да је током дана у две сесије разговарао са Авдулахом Хотијем и Скендером Хисенијем, додајући да ти разговори нису никад ни лаки ни једноставни за Београд.

- Чим се буде формирала нова влада и Скупштина почне да ради у пуном капацитету, идемо пред скупштину са темом КиМ. Имали смо пре 5-6 месеци у парламенту, али желимо да сви који учествујемо у разговорима изнесемо пред парламент о чему се разговара, шта је то што радимо, шта је добро, а чему се не радујемо - рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију суштинска тема, о којој се данас у оквиру дијалога разговарало у Бриселу, јесте економија, односно да се укину све баријере и омогући слободно кретање роба, људи, услуга и капитала.

Вучић је новинарима у Бриселу рекао да је изузетно важно да више у будућности ни са једне стране не буде увођења било каквих такси или тарифа.

- То је за нас важно. Многи људи то потцењују, нарочито они који пристојно живе и не занимају их таква питања, а то су питанај од суштинског значаја за нашу земљу - рекао је Вучић и подсетио да је споразумом у Вашингтону договорено и да се Приштина придружи иницијативи мини-Шенген.

Истиче да ће то створити заједничко тржиште рада и робе и да ће она допринети напредак целом региону.

Вучић наводи да се у Бриселу разговарало и о интерно расељеним и несталим лицима, као и о могућности увида у све архиве, како би се истражило где су посмртни остаци 1.000 Албанаца и око 530 Срба, који се воде као нестали.

Истиче да је то правда за њих, али и за њихову децу и чланове породице.

Вучић је указао да не прескаче ни једне ни друге и да и један и други народ заслужује правду, јер се тиме, истиче, гради поверење за будућност.

ХРВАТСКИ НОВИНАР ПРОВОЦИРАО ВУЧИЋА! Председник Србије му дао МАЕСТРАЛАН одговор!

ХРВАТСКИ НОВИНАР ПРОВОЦИРАО ВУЧИЋА! Председник Србије му дао МАЕСТРАЛАН одговор!

"ЂИЛАСУ И ЈЕРЕМИЋУ СМЕТА ПОБЕДА СРБИЈЕ У ВАШИНГТОНУ": Стефановић осуо пајбу по опозицији

"ЂИЛАСУ И ЈЕРЕМИЋУ СМЕТА ПОБЕДА СРБИЈЕ У ВАШИНГТОНУ": Стефановић осуо пајбу по опозицији

Маја Гојковић: Фајонова се сврстала на страну оних који би да у Народну скупштину упадну бакљама

Маја Гојковић: Фајонова се сврстала на страну оних који би да у Народну скупштину упадну бакљама

"ЈЕДИНИ НАЧИН ДА ПОБЕДЕ СНС У ШАПЦУ ЈЕ ДА ЗАБРАНЕ БРОЈ ЈЕДАН": Маловић сигуран у тријумф на изборима

"ЈЕДИНИ НАЧИН ДА ПОБЕДЕ СНС У ШАПЦУ ЈЕ ДА ЗАБРАНЕ БРОЈ ЈЕДАН": Маловић сигуран у тријумф на изборима

"ОСТРАШЋЕНОСТ И ЛАЖНО УНАПРЕЂЕЊЕ ДЕМОКРАТИЈЕ": Стефановић раскринкао Тању Фајон

"ОСТРАШЋЕНОСТ И ЛАЖНО УНАПРЕЂЕЊЕ ДЕМОКРАТИЈЕ": Стефановић раскринкао Тању Фајон