Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ОБИШАО ЗЛАТИБОРСКИ ОКРУГ: Од Ужица до Мећавника и сусрета са Кустурицом (ВИДЕО)

17.08.2021. 08:56
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Председник је отоврио нову Спортску халу Крчагово.

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас Ужице, општину Бајина Башта и туристичко насеље Мећавник-Дрвенград.

Председник је отворио нову Спортску халу Крчагово, и посетио Здравствени центар Ужице.

Вучић је посету завршио обиласком турисичког насеља Мећавник-Дрвенград.

Одговор на текстове поводом објава о законитости мандата проф. др Хасана Ханића као председника Управног одбора Агенције за осигурање депозита

Одговор на текстове поводом објава о законитости мандата проф. др Хасана Ханића као председника Управног одбора Агенције за осигурање депозита

Елитни строј наше Војске, спреман да испуни сваки задатак: Упознајте неке од припадника - даноноћно штите Србију (ФОТО)

Елитни строј наше Војске, спреман да испуни сваки задатак: Упознајте неке од припадника - даноноћно штите Србију (ФОТО)

"Велики људи делима исписују златне странице историје народа" Одата почаст краљу Петру Првом на Опленцу (ВИДЕО)

"Велики људи делима исписују златне странице историје народа" Одата почаст краљу Петру Првом на Опленцу (ВИДЕО)

 

Вучић стигао у Мећавник

 

 

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Мећавник - Дрвенград где га је дочекао Емир Кустурица.

Дрвенград, познат и као Мећавник, је етно-село у Србији у Мокрој Гори у Златиборском округу, смештен на размеђи Златибора и Таре. Основано је и изграђено на брду Мећавник по замисли филмског редитеља Емира Кустурице за потребе снимања филма "Живот је чудо".

- Невероватно изгледа, шта год причао било ко, погледајте шта је човек урадио - рекао је Вучић.

- Захвалан сам Кустурици на гостопримству, пре свега сам захвалан што чини за наш народ, на свему ономе што је урадио у Западној Србији, и под три, што он овде живи и што се бори са многим недаћама, недостатком струје, пожарима. Сада овде све обележава оно што је он замислио. Одушевљен сам, помоћи ћемо у инфраструктурном смислу, за 15 дана, крећемо да градимо пут пут према Митровцу ка Тари. Ово је нешто што остаје Србији, нашем народу, зато професоре бескрајно хвала. Никад ми не бих пало нешто овако да направим као што сте ви - рекао је Вучић.

- Врло често метафоре боље изразе стварност него што то стварност уради. Морам да кажем да је ово први пут да председник говор даје на трави, подсећам не то на говоре у Белој кући. А овде ни траве некада није било. Сад смо дошли до оволиког објекта на 6 хектара. Још 2007. је почела добра комуникација са државом. Председник Вучић нам је омогућио да монтирамо пречистач. Живот на селу не подразумева више само сељаке, него и људе који живе тамо где има свежег ваздуха - рекао је Емир Кустурица.

12:17
Питања новинара у Бајиној Башти

Да ли Кривокапић може да дође у Београд?

- Он је био више пута, а што се тиче званичних састанка то је мало другачије, немојте да заборавите да је прошло годину дана од протеривања амбасадора. То је само једна ствар, ситница, немојте да говоримо о разним одлукама које су доносили против нашег народа. Желимо најближе односе са Црном Гором, али нећемо да дозволимо да нас неко понижава. Политика заснована на трачевима и бесмислицама није политика. Када видите нечију децу која ствара резултат, могу да га волим или не волим, али резултат говори све - рекао је Вучић.

- Данас се води хајка против Србије, мисле да хоћемо нешто од њих, а нећемо, само нешто кукате и жалите се, наше је да радимо - рекао је Вучић.

О Твитеру?

- Ти људи су најлепше рекли о тим медијима, ми и не плаћамо већину тих медија, шта је лоше о томе што сарађују са Владом. Ко је уствари цензор, они би волели да су ти цензори, волео бих да ми укине профил, да будем нови Трамп, ја да будем послушник, нећу! - рекао је Вучић.

10:40
Председник обилази Бајину Башту

Обилазак Златиборског округа Вучић наставља посетом Бајиној Башти, а најпре је у домаћинству Љуба Благојевића у селу Пепељ. Том приликом је пробао ракију.

- Хоћу ли платити казну због овога, ма свеједно, платићу. Добра, стварно добра ракија - рекао је Вучић. 

Председник је присутнима најавио да ће се радити тунел испод Кадињаче. Радови би могли да почну од 1. марта до 1. априла, а да буде завршено до краја 2023.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Сви радови на ауто-путевима, као и тунел испод Кадињаче значиће живот за житеље Бајине Баште. Оно што ме брине што главни човек за то не зна ко би то могао да ради - рекао је Вучић.

Председник је позвао Јелену из ЕПС-а да појачају далековод и кратку мрежу у Бајиној Башти.

- Није проблем у далеководу, то одмах може да се реши - рекао је Вучић након разговора са Јеленом.

Председник је на поклон од мештанина Дарка Радовановића добио на поклон чутуру са домаћом ракијом.

Čutura za predsednik Srbije
Чутура за председник Србије / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Кадињача је село, четрнаест километара удаљено од града Ужица, на траси магистралног пута Ужице-Бајина Башта. Позната је по спомен обележју Кадињача.

Поред прекрасне природе, Кадињача се може похвалити успехом у производњи кромпира, малине и добром шљивовицом. Мештани тог краја су у великој мери везани за град Ужице у коме су многи запослени по ужичким предузећима.

Председник Србије посећује центар Бајине баште.

- Нисам веровао да оволики број грађана може да дође да ме дочека. Дошао сам да вам кажем једну битну вест. Обећавам, кренућемо у изградњу тунела испод Кадињаче, пре краја 2023. године завршићемо тунел и пут између Бајине Баште и Ужица. Све ово ће коштати 80 милиона евра - рекао је Вучић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Радимо и обилазницу око Ужица, данас нам је чеп код Чачка, градићемо ауто-пут ка Ужицу, урадићемо још 4.5 км пута Косјерић-Драмовина. Срамота је што нисмо завршили градски трг, завршите већ једном. Урадићемо пут Митовац-Мећавник 15 километара, стиже водовод и канализација, биће споро али и то ћемо да урадимо. Много потенцијала ћете имати, и у туристичком смислу. Ви нас држите за реч, ми већ у марту крећемо са копањем тунела - рекао је Вучић.

Председник је истакао да се на ово чека 80 година.

- Пред нама није лако време, појачаваће се притисци што се тиче Косова, али моју порука је: Србија ће бити увек уз вас, на апсолутно сваки начин, ми наш народ нећемо оставити, нећемо. Нових Олуја и Бљеска неће бити. Сувише смо патили да би се то опет дешавало, да чувамо мир, да градимо будућност. Да се више никад не догоди оно што нам се дешавало 90-их и током другог светског рата. Молим вас једну ствар, када вам говоре ко је добар ко није, јао грозан је Вучић, све јесам, само питајте за резултате, дал имате веће пензије, јесу ли нам бољи путеви, јесу ли нам веће плате, јел градимо болнице, само размислите о резултату. Резултати говоре све. Мене држите за реч за ово што сам вам обећао. Живела Србија, живела Српска - рекао је Вучић.

Председник Србије своју посету у Бајиној Башти завршава обиласком компаније Роломатик д.о.о.

Aleksandar Vučić posetio danas kompaniju Rolomatic
Александар Вучић посетио данас компанију Роломатиц / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Срећан рад свима - рекао је Вучић током обиласка компаније. 

Председник је истакао током обиласка да је највећи проблем што нема довољно занатлија. 

- Немамо ни кувара, ни машинбравара, ни конобара... - рекао је Вучић.

- Сви су имали народне паре, па ништа са њима нису направили - рекао је Вучић.

Компанија Роломатик се бави изградњом гаражних врата.

Aleksandar Vučić posetio danas kompaniju Rolomatic
Александар Вучић посетио данас компанију Роломатиц / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Хвала породици Јовановић ово је њихових руку дело, добри су домаћини, струју плаћају у дан, поготово компаније које троше доста електричне енергије. Оно што су тражили је ништа, тражили су све оно што су и други тражили. Путеви, Кадињча, оно што смо најављивали цео дан, још једном, направићемо све што смо обећали. Оно што је трајало 50, 55 минута, трајаће 25 минута. Много улагања у Бајину Башту и Ужицу, Клинички Центар, обилазница око Ужица, захвалан сам Предрагу Јовановићу што нису ништа тражили. Градимо тај трг као скадар на Бојани, истина је, градимо га две године, дај да га завршимо. Сад ће то морати да заврше - рекао је Вучић и додао:

- Верујем да ћемо имати више туриста, имамо овде Тару, људи ће моћи да се упознају са вашом робом - рекао је Вучић.

- Јединствена прилика што је председник Србије посетио наш крај и што ћете уложити паре у овај део наше земље - рекао је Предраг Јовановић.

09:35
Посета Здравственом центру Ужице

Председник Србије се након отварања хале Крчагово налази у посети Здравственом центру Ужице.

- Ако уложимо 35 милиона евра, они би били као прави клинички центар? - питао је Вучић Лончара на шта му је он одговорио позитивно.

За обнову целог Здравственог центра са целом инфраструктуром потребно је 80 милиона евра.

Председник је најавио да ће увести хирургију којом ће Ужице подићи на један виши ниво.

- Повећаћемо плате, и то неће бити безначајан раст плате. Марко шта је то што ће људи највише да осете? Хирургија ће донети нешто ново људима у граду. Ако дамо 80 милиона за ово, ако дамо 30 милиона евра за обилазницу, нећу да причам о водама, то ће бити веће улагање него у претходних 70, 80 година - рекао је предсеник. 

- Људи траже да увек буде боље него што јесте, ако погледате плате пре 6, 7 година и данас, то је огроман напредак - рекао је Вучић.

Председник Србије је поздравио све грађане испред Здравственог центра.

- У року од 3 године добићеш канализацију! - рекао је Вучић једном грађанину.

09:11
Вучић отоворио спортску халу Крчагово

- Очекујемо медаље не само на ОИ већ на следећим првенствима. Целом региону ће значити ова хала, новац није био проблем, већ у организацији. Требало нам је четири године, али добро, треба учити. Овде ће моћи да се игра фудбал, кошарка и одбојка. Ви децо важно је да уживате овде, да се бавите спортом, важно је да побеђујете у животу, и да губите. Желим вам много успеха, уложићемо више у спорт, желим да напредујете, и да постанете шампиони - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Председник Србије је након кратког говора поделио кошаркашке лопте најмлађима. У шали их је питао да ли неко може да пипне обруч коша.

- Ко брани? Ко је добар у одбојци? Ви да тренирате вредно, прво у Слободи, па онда негде преко - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Вања Удовичић је на захтев председника најавио да сутра долазе одбојкашке лопте. 

Председник Србије се сликао са најмлађим грађанима Ужице.

09:00
Председник Србије стигао у Ужице

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Ужице где је поздравио народ који га је у великом броју дочекао.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- Да може бити оволико вас у 9 ујутру, не бих му веровао, хвала вам. Дошао сам да вам кажем шта ћемо да урадимо за Ужице. Донели смо одлуку да направимо обилазницу око Ужица од 5 километара, коштаће најмање 25 милиона евра, а највише 30 милиона евра. Радимо пут према Прибојској бањи. Причало се да немамо новца да платимо нови вртић на Царини, има новца, биће нови вртић. Хтео бих да кажем Бајној Башти да ћемо урадити тунел испод Кадињаче. То су тектонске промене, то вреди 50 милиона евра. Спајамо Митровац и Мећавник, тих 15 километара, да увежемо што више путева на Златиборском округу, потом снабдевање водом да средимо у наредним годинама - рекао је Вучић.

- После тога да доведемо још једног великог инвеститора у Ужице. Просечна плата 2012. 346 евра, данас је плата 520 евра, то није идеално, али вам то показује како смо за мало година доста напредовали. Ако све ово урадимо, променићемо Ужице, неће велики инвеститори да дођу без добре инфраструктуре - рекао је Вучић.

Председник је истакао да ауто-путевима треба да идемо до Вишеграда и до Црне Горе.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- Морамо да видимо шта можемо да урадимо са Пониквама, можемо ли да издржимо финансијски, макар да га средимо за мање авионе, за АТР авионе, наставићемо да улажемо у вртиће, школе, ауто-путеве. Данас имамо више новца, радићемо на повећању пензије и нови поклон у виду од 20.000 динара следеће године, и у новембру и децембру 50 евра плус 30 евра. То је захваљујући вама, јер сте препознали да треба да подржите политику рада, обилазницу око Ужица кренућемо да радимо најкасније пре краја октобра. То ће да промени животе ваше деце - рекао је Вучић.

- Мислим да никада нигде нисам имао овакав дочек у 9 ујутру! - нагласио је Вучић.

Програм посете председника Србије

Програм посете:

Ужице
  • 09:00 Отварање нове Спортске хале Крчагово
  • 09:35 Посета Здравственом центру Ужице
Бајина Башта
  • 10:40 Посета домаћинству Љуба Благојевића и разговор са мештанима
  • 11:20 Посета центру Бајине баште
  • 11:35 Обилазак Компаније Роломатик д.о.о.
Мокра Гора
  • 13:10 Обилазак туристичког насеља Мећавник - Дрвенград
Председник Србије посећује Ужице, Бајину Башту и Мокру Гору

Председник Србије Александар Вучић обићи ће данас Ужице, општину Бајина Башта и туристичко насеље Мећавник-Дрвенград. Том приликом председник ће отворити нову Спортску халу Крчагово, а потом ће посетити Здравствени центар Ужице.

Вучић ће посету завршити обиласком турисичког насеља Мећавник-Дрвенград.

Током посете општини Бајина Башта, Вучић ће посетити домаћинство Љубе Благојевића, разговараће са мештанима и након тога обићи ће компанију Роломатик д.о.о.