Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ОБИШАО ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ УКРАЈИНЕ: "Желим вам да што пре дочекате мир, да се вратите својим домовима" (ФОТО/ВИДЕО)

03.06.2022. 14:58
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас Центар за азил у Врању, у којем су смештени избегли из Украјине.

Обилазак је почео у 15.00 часова, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председникаСа председником Вучићем, у посету Центру дошли су и амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач, амбасадор Србије у Украјини Ацо Јовановић, министри Дарија Кисић, Златибор Лончар, Вања Удовичић и комесар за избеглице Владимир Цуцић.

"ПОЧИВАЈ У МИРУ, ДРАГИ ПРИЈАТЕЉУ" Вучић се опростио од новинара Пеце Јеремића: Многе његове колумне се и данас памте

"ПОЧИВАЈ У МИРУ, ДРАГИ ПРИЈАТЕЉУ" Вучић се опростио од новинара Пеце Јеремића: Многе његове колумне се и данас памте

"ИМАЋЕ ЗАГАРАНТОВАН ПОСАО" Завршен састанак премијерке и радника Фијата: Ево шта је договорено

"ИМАЋЕ ЗАГАРАНТОВАН ПОСАО" Завршен састанак премијерке и радника Фијата: Ево шта је договорено

РАТКО МЛАДИЋ У ВЕОМА ЛОШЕМ СТАЊУ! Хитно се огласио његов адвокат: Лечи га Доктор смрт

РАТКО МЛАДИЋ У ВЕОМА ЛОШЕМ СТАЊУ! Хитно се огласио његов адвокат: Лечи га Доктор смрт

Обраћање председника Вучића

- Срећан сам што видим много радосне деце у овом вашем новом дому. Желим вам да што пре дочекате мир, да можете да се вратите својим домовима. Ко год буде желео да ради у Србији, може. Осећајте се као код куће. Све што мислите да можете да помогнемо, спремни смо. Важно је да ова деца овде имају пристојно детињство. Видите колико вас волимо и разумемо тешку судбину. Чини ми се да се одлично разумемо - казао је Вучић.

Вучић је истакао да се нада да су у Србији осетили срце добрих домаћина и да жели да људи виде колико их Срби воле, пошто је и наш народ пролазио кроз муке и патње кроз историју.

Председник се захвалио амбасадору Толчаку, и још једном поручио да је држава спремна да помогне свима, као и да пружи медицинску помоћ пострадалима у рату.

Украјински амбасадор се захвалио на гостопримству и за то што је људима омогућено да побегну од рата и трагедије на сигурно.

Председнику је у једном тренутку пришла жена која му је испричала да је докторка, и да тражи посао и спремна је да ради у Србији, на шта је Вучић позвао министра Златибора Лончара како би се информисао шта је могуће урадити по том питању.

- Када се навикну људи на Врање и на ово гостопримство, неће хтети да оду. Ово је дивно овде, дивни људи - рекао је Вучић амбасадору Толчаку приликом обиласка центра.

Вучић је новинарима поручио да ће за 15 до 20 дана почети упумпавање српског гаса у мађарска складишта, и да држава купује угаљ како би се спремили за зиму.

- Све је много компликовано. Ако не трошите гас морате да надоместите електричном енергијом из ТЕНТ-а или Костолца. То је све повезано једно са другим. Ми још нисмо добили одлуку око ових нових санкција на руску нафту, како то нас погађа. Цена је невероватно порасла - рекао је председник.

Он је истакао да ће новац бити најважнији ресурс до зиме, а да када наступи хладноћа тада неће помагати ни новац, пошто нико неће хтети да продаје енергенте.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

- Ми као држава се припремамо. Али биће ствари које нећете моћи да купите. Нико вам у децембру неће продавати струју и гас по нормалној цени. Сада је лето, нико не троши гас, а кошта 1000 долара за 1000 кубних метара. То да ли ће ићи на 3000 или више видећемо. Сналазимо се и боримо колико можемо - казао је председник.

Вучић је додао да је одговорном политиком могуће превазићи многе проблеме, али да цео континент чека тешко време.

- Људи желе да живе своје нормалне животе, и не желе да саслушају аргументацију. Нико није отказао одлазак на море, сви живе као да је све и даље нормално. Ми ћемо све учинити да ситуација остане нормална. Хране ћемо имати довољно, видим да је поново помама за извозом неких производа. Зиму ћемо дочекати што спремнији - додао је он.

Председник каже да финансијски ово нико није очекивао, и да је добро што смо имали нижи дефицит него што је очекивано.

- У мају смо велики скок направили и смањили разлику у односу на прошлу годину, што је просто невероватно са обзиром на то да је рат - рекао је Вучић.

Он каже да није пало довољно кише у Срему, док у Бачкој и Банату јесте.

- То је све углавном добро. Посебно је било у Браничевском округу доста кише, што је добро за више култура. Али Војводина је та која носи све. Она је суштински важна због ратарских култура - казао је председник.

На питање новинара да ли ће шеф руске посетити Србију, што је данас потврдила и Марија Захарова, Вучић је рекао да су се у медијима појавили многи тенденциозни наслови.

- Ја сам видео на некима од ваших медија да сте рекли како је Захарова негирала нешто што сам ја рекао. Наравно да је посета планирана, ја сам говорио о неким другим стварима тада. Видећемо наредних дана - одговорио је он, и додао:

- Да ли ви стварно мислите да сам толико глуп или неписмен да ме толико потцењујете. Стрпите се дан или два па ћемо да видимо. Могуће је да ће све бити у реду, могуће је и да не буде. 

Председник је рекао и да не искључује да посета Сергеја Лаврова може да угрози посету немачког канцелара Олафа Шолца.

 Vučić sa ukrajinskom decom
Вучић са украјинском децом / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

О забрани богослужења у приштинском храму је рекао да га то уопште не чуди.

- То је бахатост и ароганција неких људи. Шта ја ту да радим, то говори о њима. Нажалост то никада неће наићи на осуду међународне заједнице. Све што неко учини против Срба није никакав проблем.

Вучић се поново вратио на питање енергетике, и рекао да су и у Америци драстично скочиле цене горива.

- То није до нас. То нам утиче и на инфлацију и на све. Неко ће да правда овим, неко оним, и на крају сви страдамо због онога што се збива. Али преживећемо, пошто до зиме гориво неће драстично поскупети. Можда пет до десет динара. А зими, то нико не може да вам каже. Борићемо се и ми ћемо да пунимо наша складишта, али наша складишта су мала. Сада разговарамо са Енглезима да правимо складишта за сирову нафту и за дизел. Али за то треба више година - рекао је он.

Председник је још једном рекао да глад може изазвати још већи талас избеглица.

- Ако не крене жито из украјинских лука то је пакао. За Египат, за велики део света. Тешке су суше биле ове године у Аргентини. Много је проблема, све је то увезано, и нафта, и гас, и струја и храна - додао је Вучић.

Вучић је говорио и о дуговањима спортских клубова, о којима је већ причао, а након чега је уследило више саопштења вечитих.

- Па изгледа да нико не дугује. Али народ ће да види. Не желим никога да кривим, само хоћу да подигнем степен одговорности за плаћање пореза. Тако и људи када уђу у ресторан, па неће да траже фискални рачун. Онда се неко богати на рачун вашег детета. Ми смо тим фискалним рачуном финансирали овај ауто-пут којим смо дошли. Ми више не живимо у социјалистичком самоуправљању, људи морају да буду реални. И сви морамо да тражимо фискални рачун - казао је он.

Председник је додао и да ако су толико јаки и имају армије навијача, морају да плате порез.

- Платите порез. Нема пардона ни према коме, знате ли колико је држава помагала. Најексклузивнији сплавови су затворени. Можете мислити колика је лудница у Пореској управи, а мене нико не сме да позове. Срећом. Они имају стотине хиљада и милиона дневни приход а нула је пријављено. Тиме украду 15-20 пензија дневно. Зашто то радите људи - казао је Вучић.

Држава мора да функционише онако како функционише свака земља на свету, исткаао је он.

- Није ту питање дуговања држави, већ сваком грађанину. Видели сте да реконструишемо готово 50 километара ауто-пута. Па то неко треба да плати - казао је он.

Председник се на крају обраћања захвалио украјинском амбасадору, и рекао да ће држава наставити да помаже свима који су спас потражили у Србији.

- Ми морамо бити истинско уточиште за све који су у невољи. Тиме показујемо људско срце које имамо. А од ове деце ће бити много успешних људи. Можда ће и неки сутра, да се не наљути његова екселенција, представљати и Србију, као најбољи математичари и спортисти - закључио је Вучић.

Вучић стигао у Врање

Председник Александар Вучић стигао је у азил смештен у Врању у којем су смештене избеглице из Украјине.

Председник је по доласку дочекан аплаузом, и интересовао из којих градова су стигли избегли, као и да ли су деца почела да иду у школу.

- Долазе углавном из места у којима су тешке борбе - рекао је председник.

Председник је поручио родитељима деце да се у избеглиштву рађају велики људи.

Вучић је затим предао поклоне малишанима који су смештени у центру, и побегли су од рата.

Снажна порука председника Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић послао је снажну поруку грађанима Србије пре одласка у Врање на свом инстаграм профилу "авуциц".

- Служим само својој земљи и интересима Србије - објавио је Вучић на свом Инстаграм профилу.

Подсетимо, Вучић је јуче на годишњем "ГЛОБСЕЦ 2022 Форуму" у Братислави изјавио да је Србија помогла са више од три милиона евра Украјину, као и да је наша земља слала медицинску помоћ.

- Сутра ћу обићи украјинске избеглице. А оружје нећемо слати, зато што нећемо да будемо страна у рату - казао је председник.