Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИШТА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТО! Вучић и Брнабић се обратили јавности: "Огромне промене за нашу земљу" (ФОТО/ВИДЕО)

08.08.2023. 18:03
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić i Ana Brnabić
Александар Вучић и Ана Брнабић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Велики план за развој Србије!

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић обратили су се данас јавности из Палате Србија одаке су представили план за реконструкцију и развој Србији у наредном периоду, а пре почетка EXPO 2027.

СИТУАЦИЈА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ У ФОКУСУ Вучић на састанку са америчким амбасадором: "Искрен и отворен разговор" (ФОТО)

СИТУАЦИЈА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ У ФОКУСУ Вучић на састанку са америчким амбасадором: "Искрен и отворен разговор" (ФОТО)

"ДО СЛЕДЕЋЕГ СУСРЕТА ДРАГА ПРИЈАТЕЉИЦЕ" Председник Вучић испратио амбасадорку Чен Бо на аеродром (ФОТО)

"ДО СЛЕДЕЋЕГ СУСРЕТА ДРАГА ПРИЈАТЕЉИЦЕ" Председник Вучић испратио амбасадорку Чен Бо на аеродром (ФОТО)

"ЖИВИ ДОКАЗ ДА КУРТИ УЖИВА ПОДРШКУ ЗА ПОДРИВАЊЕ МИРА" Брнабићка жестоко одговорила британској посланици па све поткрепила конкретним бројкама

"ЖИВИ ДОКАЗ ДА КУРТИ УЖИВА ПОДРШКУ ЗА ПОДРИВАЊЕ МИРА" Брнабићка жестоко одговорила британској посланици па све поткрепила конкретним бројкама

Одговори на питања новинара

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да Немачка бележи пад, али је толико јака да ће остати у 10 најразвијених земаља света.

- Уз све проблеме које имају, имају најснажнију индустрију, зато су и погођени високим ценама енергената. За нас је добро да Немачка буде индустријски снажна због сарадње са овдашњим компанијама - рекао је председник Србије.

О украјинском "признању Косова"

- Видео сам да је 56 парламентараца потписало писмо у којем сам нападнут ја, да сам крив што помажем људима у Републици Српској, све као луткар повлачим потезе, на повоцу држим разне политичаре, исто тако Бог зна шта радим са Србима у Црној Гори, на КиМ правим проблеме пошто не признајем независност. То писмо је суштински против Србије, они кажу да је у Србији добар онај који би признао независност Косова, а ја сам крви зато што не признајем независност Косова и тиме изазивам проблеме. То је моја кривица. Поносан сам на ту кривицу. Такође сам поносан када видим да ту нема неких имена. Што се тиче Украјине она нам је пријатељска зеља. Мислим да је Зеленски много мудрији и паметнији од Морешкл. Јер замислите да Украјина призна независност Косова, у јендом дану би изгубила све. Да ли постоје на све Еворопске земље. Постоје притисци на нас. Они желе да то заврше што је могуће пре. Добро им је ишло до 2012, мало лошије после тога јер имају више непризнања него признања. Увек ћу се залагати за слободарски приступ и да доносимо сами своје одлуке.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

О могућим изборима

Вучић је на питање када ће бити избора у Београду које тражи опозиција, рекао да му нико није тражио београдске изборе.

- Нико ми није тражио београдске изборе, нудио сам 50 пута. За разлику када смо ми молили за изборе на Републичком нивоу, рекли су "не дамо" иако нису имали легитимитет, а сада је јасно да ми имамо легитимитет и у Београду и у Србији, али океј, ако мислите да немамо. Идемо на изборе.

На питање о могућим оставкама у Бачкој Паланци, после смрти пензионера и детета јер су струјни каблови висили више од две недеље после невремена, Вучић је рекао "Да, сагледаћемо све захтеве грађана, али не оних професионалних демонстраната".

Боловање

Председник је говорећи о боловањима рекао да ће граница са 15 бити повећана на 30 дана.

- Узели смо у обзир критике грађана и боловање ће код опште праксе без комисије моћи да се отвори на највише 30 дана - рекао је Вучић.

Пројекти у просторном плану подручја посебне намене

Председник је показао како изгледају пројекти који треба да се заврше до 2027. године када ће бити одржан EXPO у Србији.

Председник је показао мапу како ће изгледати део где ће се налазити павиљони за EXPO 2027. Национални фудбалски стадион мора да буде готов до јесени 2026 - истакао је Вучић, а потом показао четири уговора која морају да се ураде.

- Први уговор је линијска инфраструктура, два је уговор за радове и ископ терена. Уговор за Национални стадион нису још потписани. У току су преговори. Посебно ћемо за српски павиљон да расписујемо и позваћемо све српске архитекте да направимо презентацију наше земље. Када говоримо о путној инфраструктури она подразумева 8 километара гладских булевара, петљу, планирани гасовод - топловод и хладновод.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Video Плус

Председник је и показао како ће изгледати локација код старог сајма.

- Ту ћемо направити и онај велики точак и то ће значајно променити изглед града. Понудићемо грађанима да нам помогну и кажу шта они желе са Халом 1 да урадимо - рекао је Вучић.

Председник је показао и како ће изгледати и реконструисани железнички мост, као и водоторањ, зграда Поште.

Most na Savi
Мост на Сави / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Video Плус

- У октобру ћемо отворити велелепну железничку станицу у Прокопу, одакле ће моћи до аеродрома да се стигне железницом за 15 до 20 минута, а за пола сата до националног стадиона и EXPA, возови ће се кретати 120 км/х.

- У земунском делу градићемо велики акваријум. Ово све мислимо да ћемо у наредне четири године урадити. Ово све ће оквирно коштати 12 милијарди евра, али још увек не можемо тачно да кажемо ту цифру.

- Јавна предузећа која ће имати обавезе у оквиру пројекта EXPO 2027 - ЕПС, Електро мреже, Београдске термоелектране, Дирекција за земљиште, Србија гас и Железнице Србије. Од пресудног значаја је шта ће остати после EXPO 2027, отвориће се 20. октобра станица Прокоп, нова велелепна железничка станица, и градимо 18 км пруге и први пут долазимо до Аеродрома, са њега ћете до прокопа моћи да идете возом. Од аеродрома до центра града возом за 20 минута.

Вучић је најавио да ових дана креће изградња брзе пруге на делу од Ниша до Брестовца.

- Ускоро треба да потпишемо и уговор за изградњу аутопута од Бачког брега до Кикинде. Било планирано да се уради ауто-пут до Накова, али да ће бити урађен до Српске Црње, граничног прелаза са Румунијом. Биће изграђен и ауто-пут од Београда до Зрењанина. Брзо ће бити завршена и брза пруга од Новог Сада до Суботице, а када Мађари буду завршили свој део, моћи да се стигне од Београда до Будимпеште за само два сата и 40 минута, а од Новог Сада до Будимпеште за два сата и неки минут преко. Идемо и у изградњу брзе пруге према Нишу и даље, што је веома важно за развој Ниша и ових дана, креће и градња деонице Ниш - Бредстовац од 23 километра, али радићемо и пругу од Ниша до Димитровграда са обилазницом око Ниша", рекао је председник. Навео је да ће се градити и обилазница око Крагујевца и додао да ће држава помоћи да се заврши изградња Градске тржнице у том граду.

Обраћање председника Вучића

Председник Вучић истакао је да је јасно да смо на добром путу и да имамо пристојне предикције.

- Имају пристојне предикције и стопе раста и почела је инфлација да пада. Са 13,7 на 12,5. Ми ћемо осим плата и пензија које ћемо успети да обезбедимо, определили смо много пројеката за школе, вртиће, болнице, ауто-путеве. Србија је земља која свакако највише гради и планира. Данас смо се појавили пред вама зато што је сада реч о готово измењеном плану, ми од данас све меримо до 2027. године.

- Представићу вам нешто што су невероватни планови, у извршење тих планова морамо да кренемо колико сутра. Требаће нам много добровољаца, да цела Србија ради за то. Београд нећете моћи да препознате, биће један од најлепших градова на свету, не само у Европи.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас / Саша Џамбић

- У овом тренутку нисмо зауставили ниједан пројекат који се тиче путне или железничке инфраструктуре. У свим 28 градова, издвојте Београд, урадићемо 100 плус фасада по граду, кад је EXPO у питању, у наредне мање од три године. Увешћемо декоративно светло, направити их привлачнијим. Желимо да позовемо све људе, стручњаке да нам помогну у огромном послу, јер 1. децембар 2026. морамо да дочекамо потпуно спремни, дакле све морамо да завршимо пре краја 2026.

Председник је истакао да је вечики посао пред Србијом да би се представила у најлепшем светлу.

- Ово ће значити огроман скок за економију наше земље и допринети расту.

Обраћање премијерке Брнабић

Премијерка је на почетку истакла да је Влада услед поплава прогласила ванредну ситуацију у 63 локалне самоуправе.

- У јулу је олујно невреме погодило опет Србију и проглашено је 13 ванредних ситуација. До сада смо исплатили 24.200.000 за обнову стамбених објеката у својини грађана услед дејства поплава у мају и јуну. Још имамо 308 записника која су тренутно на верификацији па очекујемо додатне исплате становништву. 21 локална самоуправа још није доставила документа на верификацију. Вртиће у Ћуприји и Аранђеловцу морамо у потпуности поправити. Приоритет су стамбени објекти и школе - рекла је Брнабић.

- Што се тиче фокуса за оно што је и мени посебно важно а то је сектор информационих технологија. Кренули смо убрзано да се припремамо за EXPO 2027 у Београду, представићемо Србију као земљу нових технологија. Имамо 5 фокуса. Фокус је на аутономној вожњи, то јест на возилима без возача. Издали смо прву дозволу пре месец дана и међу првих 5 смо земаља које су то урадиле. Планирамо да до EXPA сва возила буду електрична возила без возача, у оквиру самог EXPA - истакла је премијерка и додала:

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Србија Данас / Саша Џамбић

- Други фокус је Био 4 кампус. Трећи фокус су научно-технолошки паркови, настављамо са изградњом, фокус је на Ниш, Чачак и Крушевац. Четврти фокус, настављамо да улажемо у Крагујевац. Имаћемо крајем августа најбезбеднији ДАТА центар на свету, такав ниво безбедности не постоји у овом делу Европе. Тако ће Крагујевац бити стављен у центар развоја, настављамо са иновацијским дистриктом. Пет, имамо развој вештачке интелигенције већ у курикулуму за средње и основне школе. И желимо да Србија буде апсолутни лидер у Европи у развоју вештачке интелигенције.