Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"КУДА ИДЕ СРБИЈА?": Председник Вучић о НАТО алијанси, платама и пензијама, као и значају КОСОВА и РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - "Србији је нанета неправда"

11.02.2022. 22:01
Пише:
Србија Данас
Predsednik Vučić
Председник Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Tv Прва

Председник Србије Александар Вучић обратио се нацији.

Председник Републике Србије Александар Вучић био је гост емисије "Прва тема" на ТВ Прва, где је говорио о свим актуелним темама. Тема емисије је "Куда иде Србија".

Овај снимак је на нашем каналу одгледало скоро МИЛИОН И ПО ЉУДИ: У главној улози Александар Вучић (ВИДЕО)

Овај снимак је на нашем каналу одгледало скоро МИЛИОН И ПО ЉУДИ: У главној улози Александар Вучић (ВИДЕО)

РУКОВОДСТВО ПС ОДЛУЧНО: Неопходно да Александар Вучић буде кандидат за председника Србије

РУКОВОДСТВО ПС ОДЛУЧНО: Неопходно да Александар Вучић буде кандидат за председника Србије

ПОНОШЕВО ОБМАЊИВАЊЕ И ДВОЛИЧНОСТ: Прича да жели литијум у Србији, а његове странке одржавају "еколошке протесте" и ударају на Вучића

ПОНОШЕВО ОБМАЊИВАЊЕ И ДВОЛИЧНОСТ: Прича да жели литијум у Србији, а његове странке одржавају "еколошке протесте" и ударају на Вучића

О Јовањици:

- Две године је неко измишљао чињенице и лагао о афери Јовањица. Онда су говорили како се кријем, јер сам десет дана само посматрао, а када сам одговорио било је што одговараш? Када је дошло друго време, онда су говорили што се појављујеш из фрижидера и твоја њушка је одвратна? - 

- Просечна плата у Београду је данас 780 евра, а на нивоу Србије 610 евра. Просечна пензија ће бити 500 евра до краја следећег мандата. То је суштина ствари. - закључио је председник.

О предизборној кампањи - и поређењу са Хитлером

- Трудио сам се ових година да никога не увредим, говорио увек шта мислим, некада сам претерао, али никада нисам вређао као што опозија напада мене. Трудићу се да у овој кампањи помогнем и допринесем стварању позитивне атмосфере у друштву. Јовановић је позвао на позитивну кампању, а онда су ме поново означили као Хитлера. Идемо у кампањи са много нових људи попут Данице Грујичић и још неких особа које други не могу да понуде. -  изразио је своје мишљење.

Председник о Новаку Ђоковићу

- Новак Ђоковић је отишао у Аустралију, јер су они рекли да постоји изузеће. Имао је валидне тестове из Србије и о теоријама завере по мрежама ме је срамота и да говорим. Они су га зауставили да би се иживљавали на њему, због избора. Федерер и Надал су свеци, а Ђоковић није јер је Србин - рекао је Вучић.

Вучић о скандалозној Поншовој изјави о НАТО

Председник Србије Александар Вучић упитан је да прокоментарише изјаву Ђиласовог кандидата Здравка Поноша о НАТО.

- Не могу да одговарам председничким кандидатима, нисам председнички кандидат, да ли ћу бити или не, сви говоре о мени, ваљда су много велики кад говоре о мени. За двадесетак дана ће се знати ко ће бити председнички кандидат СНС-а, одговараћу им ако будем изабран. Код мене нема дилеме, Србија је војно неутрална земља, не постоји то никад, можда и тако даље. Србија жели да сама чува своју земљу и небо, и народ. Србија има десетоструко снажнију војску него у време дотичне господе, то ради да би могла увек да сачува своју децу. Да нам се више никад не догоди ни Милица Ракић ни напад снажнијих, имамо свој избор, наш избор је пут у самосталност, и сарадња са свима, али да будемо у стању да себе одбранимо. У НАТО не желимо – нагласио је председник.

Реакција представника ЕУ

О вести да амбасадори ЕУ земаља неће присуствовати обележавању Сретења у Орашцу због присуства Милорада Додика, Вучић каже:

- Влада Србије је упутила позивницу за манифестацију у Орашцу, а ја амбасадоре нисам ни позвао на манифестацију додељивања ордења. Ту позивницу је послала Дарија Кисић Тепавчевић и на њој је назначено и име Додика, јер годинама заједно обележавамо важне датуме. Погрешна је реакција представника ЕУ, јер ми смо ти који организујемо. Србија је земља поносних људи и озбиљна држава. - 

Док са друге стране председник је закључио да не може да прихвати да је Додик крив за све.

Питање Сребренице

На тему Сребренице, председник је рекао:

- Немам шта да кријем, нисам неко ко би учествовао у признању Косова. Али сам отишао на 20-годишњицу масакра у Сребреници и то је био тренутак када сам погнуо главу. Ово говорим, јер треба да искажемо пијетет жртвама и разумемо бол мајки. Приметићете када причате о графитима на улицама или друштвеним мрежама, отиђите на било који сарајевски портал видећете хиљаду натписа и то оних попут 'геноцидна Србија'. Оно што се збива на мрежама је 1.000 пута опасније од онога што ћете видети на некој тараби. Зато се залажем за Отворени Балкан. - 

- Оно што ми смета што и код дела Срба, никада нећете чути питање да ли је у Јасеновцу почињен геноцид? Морамо да говоримо о Сребреници и осудимо као језив злочин, а све друго су правне формулације. За нас је важно да указујемо поштовање бошчачким жртвама. Ми не рушимо интегритет БиХ, иако поштујуемо РС. - закључио је председник.

Србљановић: "За мене је (тзв.) Косово независна држава"

Биљана Србљановић је рекла да Србија треба да призна Косово, као и да је Косово независна држава са којим морамо да стабилизујемо односе, на шта је председник рекао:

- (Тзв.) Косово је независна држава већ 15 година, наш сусед са којим морамо да имамо добар однос. Србија би требало да га призна и надам се да све иде ка томе - рекла је.

- Тамо има велики број људи наше националсноти који тамо желе и да остану, џаба све богатсво и путеви ако смо у пузајућем рату са Албанцима - рекла је Србљановић.

Biljana Srbljanović o Kosovu
Биљана Србљановић о Косову / Извор: Фото: Printscreen/ ТВ Прва

- Можда је гледала неке председничке кандидате, па јој се чини да побеђују. - био је одговор председника.

- У Бриселу 2013. у време најтежих притисака, успели смо да одбијемо да постану чланица УН иако је деловало као готово. Сви министри су били за то, само ја сам био против и зато Косово није члан. Не мислим да на било који начин треба да прихватимо независност Косова, али да треба да радимо на што бољим односима са Албанцима са Косова, што је тешко јер они неће да чују ништа осим да признамо Косово. Управо због тога сматрам да је Отворени Балкан једна од најбољих идеја. - закључио је Вучић.

 - Србији је нанета неправда. - наставља председник. - Право да јачи тлачи није међународно право. Све што је рађено нашем народу рађено је супротно Повељи УН. - 

- Србија је за бар две велике силе - хегемон на Балкану. И увек ће Србија да им буде крива. - казао је председник. 

- Србија данас гледа како да одговори на све притиске којима је изложена, свакодневно се са тиме суочавамо. А шта је то што можемо да урадимо? Да дигнемо руке и кажемо Косово је независно, РС нас не занима. Потребно нам је да чувамо мир, сарађујемо једни са другима и да поштујемо туђе жртве, јер ће на тај начин и други поштовати наше. - 

Навијачке ствари трају деценијама

- Што се тиче навијачких ствари то траје деценијама. Имали сте велика превирања када је долазио Просинечки. Звезда се трудила да са простора вивше СФРЈ нема људе друге националности. Што се тиче навијачких ствари то траје деценијама. Имали сте велика превирања када је долазио Просинечки. Звезда се трудила да са простора Бивше СФРЈ нема људе друге националности. -

Вучић је нагласио да навијачима Црвене звезде који су жестоко изразили негодовање због довођења Мирка Вичевића за тренера Ватерполо клуба. Црногорски држављанин хрватског порекла је због тога напустио Звезду.

"То је нешто што се дешава у целом региону, али нешто израженије у Звезди. Она је тежила да нема људи других националности, за разлику од Партизана на пример који се поносио тиме што има чланове других националности".

Просечна плата 780 евра

- У јануару ће бити 10 одсто повећање минималца. 780 евра ће бити просечна плата, али то ћемо знати почетком марта. То су огромне промене. Трудили смо се да градимо путеве, брзе пруге. Пензије смо повећали онима који су били најсиромашнији - рекао је председник.

Поднета кривична пријава због помоћи младима

На питање новинарке упућеном председнику везано за кривичну пријаву коју су поднели због "подмићивања" младих данас политички противници СНС-а.

Председник је рекао да први пут људи добијају новац што до сада нису добијали. 

- Ако мислите да некога можете подмитити са 100 еура, онда то више говори о вама него о њима. Ово је само мали знак пажње, јер су млади изгубили две године - изјавио је председник.

- Срамна кривична пријава против мене, вређају младе, али то говори о њима, они сматрају да се наши млади људи продају за сто евра.  - закључио је председник.

Враћајући се на помоћ државе младима, председник је додао:

- Ово није популистичка мера, како је рекла госпођа Србљановић, већ мера нашег напретка. Наш раст је највећи у Европи. Ова мера нема везе са изборима, ово смо најавили пре годину дана, као и помоћ пензионерима. Та мера има и психолошки ефекат. -

Aleksandar Vučić na TV Prva
Александар Вучић на ТВ Прва / Извор: Фото: Printscreen/ ТВ Прва

Вечерас у 22:00 часова 

Председник Републике Србије Александар Вучић биће гост емисије "Прва тема" на ТВ Прва, где ће говорити о свим актуелним темама.

Гости Марије Савић Стаменић биће председник Србије Александар Вучић, драматуршкиња и професорка на Факултету драмских уметности Биљана Србљановић и новинар Никола Томић.