Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ КЦС: Радови готови за мање од годину дана, уложено 125 милиона евра

09.10.2020. 11:59 21:21
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на реконструкцији и изградњи клиничког центра заједно са Гораном Весићем, замеником градоначелника Београда и министром здравља Златибором Лончаром.

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на реконструкцији и изградњи Клиничког центра Србије.  

Mozzart стипендира, ти тренираш са Жељком Ребрачом!

Mozzart стипендира, ти тренираш са Жељком Ребрачом!

Председник Вучић пожелео Амфилохију брз опоравак: "Србија је у сваком тренутку спремна да помогне"

Председник Вучић пожелео Амфилохију брз опоравак: "Србија је у сваком тренутку спремна да помогне"

ДЕЦЕНИЈАМА НИЈЕ БИЛА ОВАКВА ПРЕДСТАВА! Александар Вулин: Показаћемо јаку војску Србије

ДЕЦЕНИЈАМА НИЈЕ БИЛА ОВАКВА ПРЕДСТАВА! Александар Вулин: Показаћемо јаку војску Србије

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на реконструкцији и изградњи клиничког центра заједно са Гораном Весићем, замеником градоначелника Београда и министром здравља Златибором Лончаром где су их дочекали великим апалузом сви радници на градилишту.

Председник је поздравио све раднике који долазе у Београд из целе Србије, упитао их је какви су услови и плате и додао да му је драго што људи долазе из читаве Србије.

- Ја бих само да се захвалим на вредном раду и труду, да вас замолим да се чувате, радите вредну ствар за нашу земљу и наше људе. Хвала и вама и вашим породицама. Хвала вам и срећан рад - упутио је председник радницима који су га поздравили великим аплаузом.

Председник је истакао да је изградња и реновирање КЦС велика ствар за грађене Србије.

- Ако успемо да завршимо септембра то је велика ствар за нас! Овде ће се лечити највећи број пацијената у Србији - рекао је Вучић.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Ово мора да се одржава добро, а не да после две године буду покидане чесме, wc шоље... Још кад се убаце ствари, биће то добро, да се унесе мало живота. Феноменално изгледа, као неке светске болнице - рекао је председник Вучић.

- Трудимо се да једном годишње обиђемо КЦС. Оно што сада очекујемо је да за мање од годину дана буде завршена прва фаза радова, па да после решавамо питање паркинга, све је џаба ако те техничке ствари не урадимо - рекао је Вучић.

- Оно што је увек био проблем јесте то да ми кад год изградимо нешто ми то после не умемо да одржавамо, ништа ново нисмо подизали скоро, и зато је ово сада важно, да комплетан КЦС реновирамо јер он је као један мали град с обзиром на то колико људи дневно дође овде. Ми за ову прву фазу плаћамо 69 милиона евра, а уз све накнадне радове то ће доћи на 120 до 125 милиона евра. За нас је важно да у тренутку пандемије, где људи виде колико је здравство и здравље важно, да покажемо да можемо да градимо и напредујемо. Драго ми је да о томе размишљамо на време, када улажемо у здравство, у кревет за интензицвну и полуинтензивну негу, морамо да покажемо и да можемо да се бринемо о нашим најмлађима, најстаријима... Зато бих да се још једно захвалим свима који на овоме раде, има их из читаве Србије и хвала им што вредно раде и поручујем им да, осим за плату и своје породице, раде и за целу Србију јер КЦС је установа која спашава људске животе, а и наше лекаре и сестре - рекао је Вучић.

- Ја сам у припремама, нисам био кад је КЦС обилазио Златибор, али сам се данас обрадовао када су ми рекли да ћемо за 11 месеци отворити ово дивно место - рекао је Вучић.

Питања медија

На питање колико ће бити соба и кревета, Вучић одговара.

- Не знам, кажу ми да ће бити око 432 собе и око 1000 кревета - рекао је председник.

- И не само за ковид, него за било шта, а биће нових зараза, инфекција и вируса али и поред тога ми имамо нове лежајеве, а то никад нисмо имали, сада када је морало тако бити у јеку епидемије корона вируса, ето тада, до сада нисмо имали. Ми морамо да урадимо болнице и у Врању, Пироту, Кикинди, Врбасу... Да покажемо људима да први заштиту могу да добију и у својим болницама, а и да им покажемо да су људи сами својим радом и трудом успели да Србију доведу до правог пута - рекао је Вучић.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

На питање о опозицији, и када ће се коначно окончати избори у Шапцу, председник одговара.

- Шабац је готов, и то је срећан крај, сада нам остаје да вратимо дугове из Шапца, да га унапређујемо, да видимо шта можемо да урадимо за људе који живе тамо. То је прича са срећним крајем, мада је била јако тужна сага - рекао је Вучић.

- Што се тиче питања око опозиције, више ме не брине то, сада ме брину друге ствари, како да се боримо са короном, са лекарима, са људима, са онима који су у скафандерима по цео дан... Људи су уморни од короне, од вести од короне, а ја сам опет поносан што смо успели да Србију изведемо на прави пут, и зато морамо да наставимо да живимо и радимо нормално - рекао је Вучић.

- Србија ће чувати и штити свој образ, свој став, своје мишљење и своја пријатељства и да будем искрен, без обзира колико сам се коме замерио свуда у свету поносан сам на свако слово које изговарам, имам храброст да кажем оно што сви виде и мисле само не смеју да кажу, зато се извињавам свима зато што причам оно што мислим - рекао је председник.

На питање да ли према овим новим подацима министарства здравља можемо рећи да улазимо у трећи талас корона вируса, председник одговара.

- Ми отварамо болнице, не само у Београду, него и широм Србије, само људи то треба да знају. Са друге стране, веома сам забринут, имамо оболеле, али народ хоће да живи тако да ћемо морати да нађемо неку средину, ако мора до тога да дође, уводимо и строжије мере. Живот ми је најпречи, пречи и од политике, и од поена и од свега јер знам да ће се мерити само оно колико смо живота сачували. Сачувати животе људи, економију и земљу то је оно битно - поручио је председник.

- Донели смо нове мере са окраниченим радом до 23 сати па ћемо видети како ће бити, али људи морају да живе, али и да разумеју нас који доносимо мере јер је на нама да бринемо о животима људи - рекао је председник.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

На питање о преузетој одговорности и о томе ко ће сносити одговорност за летелице, и како ће се унапредити остали аспекти живота, правосуђе, медији, председник одговара.

- Неки новинари и данас, не само пре десет година, не само што су је пребили, ударили песницама, када оде код појединих политичара они их не пуштају у њихове просторије, а не да одговоре на питања. Ја мислим да свако питање мора бити дозвољено за поставити и одговорити - рекао је Вучић.

- Што се летелица тиче, политичку одговорност апсолутно преузимам на себе, за све то сам ја крив и да се одмах надовежем, спреман сам да платим сваку цифру политичке цене, и ја се тиме поносим, што сам све признао. Нека народ одлучи да ли сам крив или не, исто тако је било и за мере против короне, донео сам одлуке да спасим животе људи, па нека народ процени да ли сам у праву или не - истакао је Вучић.

- Када је било потписивање уговора за Фијат, тада вам ништа није сметало, а данас вам смета што се бавим својим послом. Када је била изборна кампања, трудио сам се да не идем свуда и да се не појављујем и да своје политичке противнике не спомињем, као што нећу ни сада - рекао је Вучић.

- Ја на њихове коментаре не могу да се не осмехнем, шта ли ће рећи када виде брзу пругу од Београда до Новог Сада за 27 минута, болнице, школе, установе... И шта ће онда? Да оптужују малог Вукана? Хоће ли он да одговара за све оно што се ради и гради у Србији? Не то се не види никад, нико не види кад се ради и гради - поручио је председник.

- Ми уважамо ситуацију и право новинара, али исто тако и они нама морају да дају право да кажемо и одговоримо онако како мислимо, то је једно од основних правила, да се чује и друга страна приче - рекао је Вучић.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

На питање око решавања питања Косово, Вучић одговара. 

- То није лако питање, али ми само разговором и хладне главе можемо доћи до договора и споразума који ће бити добар и за нас и за грађане на Косову, али и за њих - поручио је Вучић.

На питање о изградњи болнице у Крагујевцу и осталим местима широм Србије, како теку радови и када ће бити готови као и колико значе за нашу земљу, Вучић одговара.

- Ми 2,4 милијарде евра трошимо на здравство, то је невероватно, то вам је буџет Црне Горе, а ми улажемо у здравство, па ви сад видите како и шта радимо - рекао је председник.

На питање око формирања нове владе, председник одговара.

- Око тога ћу се договорити са Аном, то ћемо решавати споразумом и договором, али видећемо кога ће Ана предложизи - одговорио је Вучић.