Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ИЗ ПЕКИНГА О ВАЖНИМ РАЗГОВОРИМА: Кина ће бити чврсто уз нас, када је реч о Косову и Метохији (ВИДЕО)

17.10.2023. 15:07
Пише:
Србија Данас
vucic
вуциц / Извор: Фото: Србија Данас

Обраћање председника Вучића из Пекинга.

Председник Србије Александар Вучић обраћа се из Кине, где је данас потписано више важних споразума између Србије и земље домаћина. Председник је истакао да је имао важне разговоре са председником Кине.

 У претходним годинама смо много тога променили, уложили много у здравље људи. Уложили смо у два клиничка центра, сада се гради и реконструише КЦ Војводине, после тога иде Крагујевац, много болница, значајно увећање плата медицинским радницима. Најновија опрема, јер морамо да заштитимо живот наших мајки, жена. Магнетне резонанце, гледаћемо да у наредним годинама то све урадимо, онда постоји могућност да наши лекари брже реагују, много сам поносан на то - рекао је Вучић и додао:

- Ако су они уложили један динар, ми смо 115. То су огромне разлике и поносан сам на Србију која то може да издржи, за лечење деце, то су за нас велике ствари.

- Ја сам данас био један од ретких који је записивао, а многи мисле да је то успутна политичка прича. Правио је невероватна поређења, записивао сам. Нико за себе не мисли да је глуп. Његов начин размишљања је толико испред мог, толико је образованији од мене, записивао сам да бих бар део тога могао да пренесем новим генерацијама - закључио је председник Вучић говорећи о разговорима са лидером Кине Си Ђинпингом.

О захтеву Куртија за увођење санкција Србији

- Аљбин Курти то тражи сваки дан, али нису сви тиме одушевљени. Када имате потребу сваки дан некога да нападате онда имате неки проблем. Пре свега такви људи гледају како и на који начин да се обрачунавају са неким ко је бољи од њих.

- Хвала Макрону на пријатељству које показује према Србији. Везано за Бањску, ми смо одмах осудили то што се догодило. У сваком случају, за нас је да покушамо да дијалогом решавамо оно што се дешава. Имамо 21. скуп 15 година странке чији је Милош председник, ми остали чланови. Чим се то заврши око поднева, око 2, 3 стиже ова велика петорка. Они тада долазе да донесу неке своје идеје. Ја сам нешто начуо, али мрзим та нагађања, сачекаћу да видим и проучим шта је то што доносе и онда ћемо да реагујемо.

- То су ти трикови, он (прим.аут. Аљбин Курти) вам каже декларација о миру, зашто би Србија била против мира, Србија и јесте за мир, али не можемо да прогласимо Косово независним. Онда он излази напоље да се жали на мене како га вређам, не вређам, само говорим о тим његовим триковима и кажем му "немој то да радиш". Мисли да смо ми наивни пролазници којима ће он нешто да "прода" - неће - рекао је Вучић.

- Наишли смо на апсолутно разумевање наших кинеских пријатеља, када је у питању КиМ. Разговрали смо о инфраструктурном повезивању и наравно све већем броју инвестиција, о даљем успостављању авио-линија. Споразум о спољној трговини је јако важан, ми морамо да живимо и пре уласка у ЕУ. Веома је важно да произвођачи меда имају огромну корист од овог споразума. Да покушамо и да пре маја, јуна, овај споразум ступи на снагу. Јако сам поносан на ово. Дигитална технологија, иновације - бржа сарадња и у овим областима - истакао је председник Србије.

vucic
вуциц / Извор: Фото: Србија Данас

Произвођачи меда имаће велику корист

Споразум о спољној трговини је јако важан, ми морамо да живимо и пре уласка у ЕУ. Веома је важно да произвођачи меда имају огромну корист од споразума о слободној трговини.

Да покушамо и да пре маја, јуна, овај споразум ступи на снагу. Велика ствар која је урађена за Србију. Поносан сам на то. Дигитална технологија, иновације - бржа сарадња и у овим областима - истакао је председник Србије.

Председник је истакао да је замолио Кину за још инвестиција.

- Замолио сам за још кинеских инвестиција. Кина страховито напредује у инвестирању у нашу земљу, као и многе азијске земље.

- Председник Си је потврдио, рекао је "ми знамо да ви имате жељу да до 2024. године завршите пругу код Суботице". Та пруга ће готово у потпуности променити живот, рекао је Вучић и истакао да ћемо стизати од Београда до Будимпеште за 3 сата и 45 минута.

Председник Вучић разговарао са Путином

- Видео сам председника Путина, кратко смо разговарали. Видим да он пуца од самопоуздања, и да је имао важан састанак са Сијем и Орбаном.

- Пољска је нама највећи конкурент за малине, а ми имамо цело кинеско тржиште, то су невероватне ствари за нашу земљу. Имамо и много добрих пивара, са страним лиценцама, али и домаћу индустрију. Све што ми производимо имаће слободан приступ кинеском тржишту после овога.

Од тога живи Србија, од тога живимо сви. Од тога колико нам је јака привреда зависиће и пензије и све, проста рачуница. А да не причамо о угоститељском сектору колико ће да напредује, то су огромне предности, велика ствар. Ми смо ово искористили за политику, стицање пријатеља у Африци, Азији. Мислим да је Ивица такође имао доста састанака, Синиша, сви. Весић је имао важне разговоре око инфраструктуре.

 Та вредност ће на крају испасти не мање од 3,5 милијарде евра. Ми смо у једној Кини успели да пронађемо финансијера за овај пут од Београда до Кикинде, као и Београд - Зрењанин.

- Много посла је овде било, причате са првом или другом силом света, онда знате у каквој сте позицији.

Ивица Дачић истакао је да смо данашњим догађајем заокружили све оно што је урађено у претходних десет, једанаест година.

- Овај данашњи састанак Вучића са председником Кине, Си је рекао да ћемо се међусобно подржавати, а свакако да је нама од виталног значаја подршка Кине, нарочито када је реч о питању Косова и Метохије. Важно је речи да ће Кина, по речима председника Кине, бити чврсто уз нас, када је реч о нашим питањима - рекао је Ивица Дачић.

- Ово данашње потписивање биће једна историјска тековина са великом важношћу за наше грађане у наредним годинама - рекао је Дачић.

dacic
дациц / Извор: ФОТО: Printscreen/ ТВ ПИНК

О разговору са Сијем

Вучић је истакао да је Кина Србији помогла око Пегаза, и да у супротном то никада не би било завршено.

- Од њих смо добили CH92, CH95, само погоди тенк и уништи га. То смо све добили од наших кинеских пријатеља. И то је био један од разлога што су неки били нервозни. Рекао бих да су економске теме и питања била доминантна, то је најважније, да гледамо како да развијамо нашу земљу. Тежак и напоран рад, то је оно што доноси просперитет и оно на шта можемо да се ослонимо - рекао је Вучић.

- Ми да бисмо опстали као земља која једина није у НАТО-у у нашем окружењу, и која ни не изражава жељу да буде, морамо да градимо пријатељства, да никога не угрожавамо и да имамо довољно снаге да себе сачувамо - рекао је председник Вучић.

- Председник Кине подржава слободну, слободарску и независну Србију. Они знају да су грађани Србије храбар народ који увек држи до свог достојанства. Да поштују друге али да сами доносе одлуке о својој будућности и то је оно што Кина код нас цени - нагласио је Вучић.

Потписана четири споразума

У присуству председника Србије Александар Вучића и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга данас су у Пекингу потписана четири споразума од којих је најважнији Споразум о слободној трговини између Србије и Кине који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција односно прозвода и 8.930 са кинеске стране.

Споразум о слободној трговини је потписао министар трговине Томислав Момировић и Ванг Вентао, министар трговине Кине. Поред тог споразума потписани су и Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике, Меморандум о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње Србије и Кине као и средњорочни акциони план о заједничкој изградњи иницијативе "Појас и пут" између Владе НР Кине и Владе Србије.

Потпис на Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике ставили су министар финансија Србије Синиша Мали и председавајући Националној комисији за реформу и развој Џенг Шанђие. Састанку двојице председника и потписивању споразума, поред Малог и Момировића присуствовали су и министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.