Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАВРШЕН САСТАНАК БРНАБИЋКЕ И АБАЗОВИЋА: "Немамо ближе од Србије и Црне Горе, повезују нас све врсте односа"

29.06.2022. 10:11
Пише:
Србија Данас
Dritan Abazović i Ana Brnabić
Дритан Абазовић и Ана Брнабић / Извор: ФОТО: ТАНЈУГ/ РАДЕ ПРЕЛИЦ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић угостиће данас у Београду, председника Владе Црне Горе Дритана Абазовића.

Абазовић предводи бројну делегацију у којој је 11 чланова међу којима су министар пољопривреде Владимир Јоковић, финансија Александар Дамјановић и министарка екологије, просторног планирања и урбанизма Ана Новаковић Ђуровић.

Састанак делегација Владе Србије и Владе Црне Горе планиран је у 10.45 часова.

ВЕЧЕРАС САСТАНАК ВУЧИЋА И ЛАЈЧАКА: Специјални представник ЕУ долази након разговора са Куртијем

ВЕЧЕРАС САСТАНАК ВУЧИЋА И ЛАЈЧАКА: Специјални представник ЕУ долази након разговора са Куртијем

"ДО КРАЈА ДАНА 492 РАДНИКА ФИЈАТА ДОБИЋЕ ОТПРЕМНИНЕ" Огласила се премијерка Брнабић, ево какав договор је постигнут

"ДО КРАЈА ДАНА 492 РАДНИКА ФИЈАТА ДОБИЋЕ ОТПРЕМНИНЕ" Огласила се премијерка Брнабић, ево какав договор је постигнут

СРАМНО И БЕЗ СТИДА! Курти напао Ану Брнабић: Лажни премијер се не мири са чињеницама, опет помиње "геноцид"

СРАМНО И БЕЗ СТИДА! Курти напао Ану Брнабић: Лажни премијер се не мири са чињеницама, опет помиње "геноцид"

 

Питања новинара

Једно од питања за премијера Црне Горе било је питање "Темељног уговора", као и да ли ће пасти влада у том случају?

- Ово је тема број један у Црној Гори, можда и Србији. Црна Гора је секуларна држава и све верске заједнице су једнаке. Што се тиче Темељног уговора представници странака усагласили су се са детаљима уговора. Циљ грађана и интерес државе јесте што пре да се реши, а сам текст уговора мислим да је коректан и у складу у складу са законом.

- Ко год је рекао да смо пожурили са тиме, подсетићу да је та тема отворена 2012. године. Ова влада ће решити то питање. Ми смо ту да водимо европску и секуларну државу. Не желимо да улазимо у нешто што нису наше надлежности - рекао је Абазовић.

Друго питање је било ресторвање односа и колика је могућност да се тако нешто реши с обзиром да ниједно питање данас није решено? 

- Не можемо све у једном дану, али ми смо дошли да решимо она питања која можемо да решимо данас да то буде данас, нека ћемо сутра а за нека ће нам требати више времена. Премијерка има отворен позив да дође у Црну Гору и да наставимо да решавамо то - рекао је Абазовић. 

Потом је питање било упућено премијерки Ани Брнабић повезано са Светозаром Маровићем и да ли би Црна Гора била вољна да поред инсистирања републике Србије ипак прихвати амбасадора Србије? 

Ана је кратко одговорила да ће се то питање решити,

- То је важно и за економске теме. Очекујемо да имамо нове амбасадоре у Подгорици и Београду - рекао је Абазовић

Премијерка Ана Брнабић је питана када се очекује њена посета  Црној Гори, а за Абазовића да ли ће се срести са патријархом Порфиријем. Такође новинаре је занимао однос Србије и Црне Горе према инацијативи "Отворени Балкан". 

Премијерка Брнабић је прво причала о инцијативи "Отворени Балкан" и о бенефетима које Србија добија кроз тај пројекат и да ће доставити премијеру Црне Горе резлутате па да се увери самостално. 

За посету је рекла да ће чим пре посетити Црну Гору, али да је главно питање да ли ће доћи као премијер у техничком мандату или као неки нови председник Владе. Потом је Абазовић рекао да ће се сутра видети са патријархом Порфиријем и да је агенда посете Београда веома интезивна. 

Изјава Дритана Абазовића

Абазовић је најпре исказао част и захвалио се премијерки Србије на позиву и гостопримству. 

- Односи измеђуи наше две земље морају окренути нови лист и морамо их подићи на највећи могући ниво. Због историје, блискости две земље, непријатно је да ми будемо у било каквом шуму комуникације. Ми смо данас ушли у један нови циклус, сва питања ћемо отварати и рершавати у циљу грађана Србије и Црне Горе - рекао је Абазовић. 

Како каже, већ су постигнуте неке мале победе. 

- Идемо у решавање платних промета између Србије и Црне Горе - рекао је Абазовић, наводећи да су данас разговарали о економији и да се кораци ка бољим односима већ праве.

- Циљ је да аутипут који треба да отворимо 13. јула добије свој наставак ка Београду и ка Будимпешти - рекао је Абазовић.

- Ја верујем да је наступио моменат када неке ствари треба да се превазиђу у заједничку корист. Не постоји питање које је немогуће решити ако постоји добра воља и ја ту добру вољу овде осећам. Ви у нама имате великог пријатеља, дошао је моменат да се Западни Балкан третира на други начин, релације у региону морају бити боље него раније, а ми ћемо се потрудити да се односи у региону релаксирају, да будемо препознати као регија која жели да иде напред, која жели да да примат економским темама, ми желимо да мењамо будућност. Верујем да ће наше владе тади допринос да се та будућност оствари на што лепши и лакши начин - закључио је Абазовић. 

Abazović i Brnabić konferencija za medije
Абазовић и Брнабић конференција за медије / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Изјава за медије Ане Брнабић

Састанак делегација Владе Србије и Владе Црне Горе одржан је у 10.45 часова, а после састанка, Брнабић и Абазовић се обраћају јавности.

Ова посета нам је веома важна. Желимо да ресетујемо односе између Србије и Црне Горе.  Немамо ближе од Црне Горе  и Србије. Повезују нас све врсте односа, а некако се у последњих неколико година накупило доста тешких питања. Ми ћемо бити отворени да решавамо питања и да унапређујемо и политичке и привредне односе - рекла је Ана Брнабић.

Укупна платни промет иде преко посредничких страних банака, то повећава трошкове пословања и лине их компикованијих. То могу да реше централне банке, рекла је Брнабић.

Она је истакла да ће заједно са министром финансија Синишом Мали разговарати са гувернерком НБС Јоргованком Табаковић да се то реши.

- Храна, енергенти и инфраструктурно повезивање - биле су такође теме разговора рекла је Ана Брнабић.

Она је захвалила премијеру Црне Горе јер је присуствовао иницијативи "Отворени Балкан" у Охриду, понудила му да му достави податке о тој иницијативи и позвала га је да се прикључи.

Робна размена Србије и Црне Горе износи 900 милиона евра, рекла је Брнабић и оценила да ће у 2022. години износити преко милијарду евра.

- Председник је увек био јасан. Док ми имамо хране и наши пријатељи и партнери у региону ће имати за себе - рекла је премијерка. 

Истиче да имамо много шанси за сарадњу и у енергетском сектору. 

- Наша обавеза је да учинимо много у томе, посебно у регионалним пројектима, који подразумевају значајне хидропотенцијали, и ту много значајних енергетских капацитета могу добити и Србија и Црна Гора и Босна и Херцеговина - навела је Брнабићева. 

Дочек испред палате Србије

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић стигао је данас у прву званичну посету Београду, а испред Палате Србија свечано га је дочекала премијерака Ана Брнабић.

Абазовића је претходном на београдском аеродрому "Никола Тесла" дочекао министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Абазовић је испред Палате Србија дочекан уз постројени батаљон Гарде и интонирање химни две државе.

Поводом Абазовићеве посете Београд је био украшен црногорским заставама и билбордима накојима је српска и црногорска застава.

Посета црногорског премијера

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић данас стиже у званичну посету Београду након што је пре два месеца изабран на ту функцију.

Како се очекује, Абазовић требало да разговара са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.