Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАВРШЕН ПРОТЕСТ ПРОЗАПАДНЕ ОПОЗИЦИЈЕ: Блокирали међународни ауто-пут, па се разишли кућама (ФОТО/ВИДЕО)

17.06.2023. 19:00 21:06
Пише:
Србија Данас
Gazela
Газела / Извор: Фото: Танјуг

Завршен седми протест дела опозиције.


Почео је седми протест дела опозиције под називом "Србија против насиља" окупљањем испред Народне Скупштине у центру Београда.

У току је обраћање говорника испред Скупштине, после чега ће учесници протеста кренути у шетњу, како је најављено, Улицом кнеза Милоша до ауто-пута код Мостарске петље.

"ЈЕДНА ЛАЖ СУСТИЖЕ ДРУГУ" Вучић о претњама смрћу и о вешалима на протесту опозиције

"ЈЕДНА ЛАЖ СУСТИЖЕ ДРУГУ" Вучић о претњама смрћу и о вешалима на протесту опозиције

"ГАСЕ СЕ" Шешељ открио када ће се завршити протести у Београду (ВИДЕО)

"ГАСЕ СЕ" Шешељ открио када ће се завршити протести у Београду (ВИДЕО)

"НАШИ ЗАХТЕВИ СУ ОДЛАЗАК ВУЧИЋА СА ВЛАСТИ" Александар Јовановић Ћута, признао је да протести немају везе са убијеном децом (ВИДЕО)

"НАШИ ЗАХТЕВИ СУ ОДЛАЗАК ВУЧИЋА СА ВЛАСТИ" Александар Јовановић Ћута, признао је да протести немају везе са убијеном децом (ВИДЕО)

Блокаде саобраћаја, према најавама, трајаће до 21 сат. За разлику од претходних скупова, данас се протести одржавају у још три града: Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Иако је претходних дана била најављена дужа рута протестне шетње, она је дан уочи данашњег протеста скраћена, како је саопштено, на иницијативу грађана. Напослетку, вечерас се после говора испред Скупштине шета Улицом кнеза Милоша до Мостарске петље, односно Газеле, где ће бити блокиран аутопут.

Атмосферу са протеста из минута у минут пратите у нашем блогу: 

21.03
Завршен протест

Протест опозиције је завршен. 

20.54
Забуна на протестима: Где даље?!

Међу грађанима који су дошли на Газелу дошло је до потпуне забуне када је у питању то у ком правцу протести треба даље да иду.

Велики део грађана наставио је шетњу у намери да пређе на новобеоградску страну, док организација протеста апелује да грађани крену на потпуно другу страну, у правцу Аутокоманде, како би блокирали и тај део града.

20.31
СВАКА ЧАСТ ВУЧИЋУ: Пун "Соко" опозиције долазио из Новог Сада за Београд!

Репортерка Н1 из Новог Сада са тзв. протеста против насиља:

Организатори протеста у Новом Саду су више политичких странака. Овде су последњи протести били 11. маја, након чега је направљена једна пауза дужа од месец дана. Међутим, током те паузе Новосађани су масовно одлазили на протесте у Београд па су се на друштвеним мрежама објављаливале фотографије крцат возова на реалацији НОви Сад-Београд. 

19.33
Блокиран ауто-пут на Мостарској петљи

Први учесници протеста су стигли на ауто-пут на Мостарској петљи и блокирали ту међународну саобраћајницу. 

Блокирање ауто-пута је кривично дело

Кривични закон у члану 290 јасно каже да ко постављањем препрека на саобраћајницама тако угрози јавни саобраћај тако да тиме доведе у опасност живот или тело људи или имовину већег обима, казниће се затвором до три године.

19.21
Кренула шетња ка Мостарској петљи

Окупљени међу којима је и Саво Манојловић из Крени промени кренули су ка Мостарској петљи. План је да блокирају саобраћај до 21 час. 

У Београду је шетња почела у 18.50 сати низ Улицу кнеза Милоша ка Мостарској петљи и Газели, где ће бити блокиран аутопут.

Чело колоне је нешто после 19 сати стигло до Владе Србије и уз гласне повике "уа" и "оставке, оставке" се зауставило испред зграде.

Када је колона дошла до зграде Владе, појавило 20-30 учесника литија који су ишли у супротном смеру. Они су носили транспаренте са порукама противљења екуменистима и ковид вакцинацији.

Учесници протеста су се померили у страну како би пропустили групу и све је прошло без инцидената.

19.17
Ево колико је људи заправо на протесту:

 

Protest
Протест / Извор: Фото: Информер
19.14
Окупљања у још три града

 У још три града се данас у исто време кад и у Београду окупљају грађани - у Новом Саду (раскрсница Темеринске и Партизанске улице), Нишу (раскрсница улица Николе Пашића, Краља Стефана Првовенчаног и 7. јула) и Крагујевцу (Вука Караџића, Кнеза Михаила, 27. марта и раскрсница код великог парка).

19.02
Ружне сцене на протесту

И на овом протесту забележене су ружне сцене, учесници седе и опијају се.

Protest
Протест / Извор: Фото: Танјуг

19.00
Поледица за говорницом

За говорницу је изашао Мирко Поледица, бивши фудбалер, а сада председник Удружења професионалних фудбалера Србије и члан Европског борда ФИФА - ФИФПРО. 

18.41
Обраћање студента Цицварића

Обраћа се и Павле Цицварић, студент Факултета политичких наука. 

18.35
Прочитани захтеви

 Смиљан Бањац је прочитао захтеве учесника протеста. 

Програм испред Скупштине Србије почео је око 18.25 сати, а водитељ Смиљан Бањац је рекао да је ово последњи пут да је окупљање испред Скупштине и да ће се од следећег пута кренути у конкретније акције.

Бањац је рекао да "нема више говора и бина" и најавио да ће "од следећег пута још 10 градова бити блокирано".

- Или ће стати насиље, или ће стати Србија - рекао је Бањац.

Посланик Александар Јовановић Ћута рекао је да ће се протест проширити на још места у Србији и потврдио да ће следеће недеље бити окупљања у још 10 градова. Казао је да су на столу две опције: мирне шетње и грађанска непослушност у виду блокада саобраћајница и институција.

Protesti
Протести / Извор: Фото: Танјуг

18.30
Почела шетња

Учесници протеста кренули су у шетњу. Колона је од Скупштине кренула низ Улицу кнеза Милоша. Око 18.10 сати у Београду демонстранти су се и даље окупљали, мада приметно спорије него претходних недеља. У том тренутку део платоа испред Скупштине у правцу ка Тргу Николе Пашића био је и даље махом непопуњен.