Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРВА ЗВАНИЧНА ПОСЕТА МИЛАТОВИЋА СРБИЈИ Завршен састанак двојице председника: "Желим да верујем да је могуће да говоримо..." (ФОТО/ВИДЕО)

10.07.2023. 10:09 12:25
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник Србије Александар Вучић дочекао је, свечаном церемонијом испред Палате Србија, председника Црне Горе Јакова Милатовића који борави у првој званичној посети Србији.

Посета Јакова Милатовића Србији прва је након његових званичних посета Бриселу и институцијама ЕУ и НАТО, а како је раније рекао, циљ јој је јачање политичких и економских односа две државе и унапређење регионалне сарадње. 

Подсетимо, Милатовић је јуче допутовао у Београд. Председник Србије Александар Вучић угостио га је на вечери.

Питања новинара

Након уводног обраћања, уследила су питања новинара.

Вучић о Првој банци

- Што се тиче куповине прве банке од стране Поштанске штедионице која је у власништву Ђукановића, реч је о ноторној неистини. Још једна неистина на коју смо ми у Србији навикли - истакао је председник Вучић.

О изручењу Светозара Маровића

- Ја сам изнео то у нашем разговору. Сматрам да свако ко је кажњен у Црној Гори, треба ту казну и да служи. Добио сам уверење од председника Вучића да ће Србија томе одговорно да приступи - казао је Милатовић.

- Председник Милатовић је поменуо случај Маровића. Рекао сам да ћемо као одговорна држава узети то у разматрање и као одговорна држава пружићемо темељне одговор. Јесте ли размислили да ли нас је болело противправно отцепљење дела наше територије, протеривање нашег амбасадора... Доносимо за 10-12 дана одлуку ко ће бити нови амбасадор у Црној Гори. Није Маровић табу тема и не сме да буде. Само вас молим да се понекад ставите у наше ципеле, као што се и трудим да станем у ципеле председника ЦГ - навео је Вучић.

Милатовић о КиМ

- Важно је да стављамо фокус око тема које нас приближавају, а не удаљавају. Сигурно да је 95 одсто тема оне које нас додатно зближавају. Постоје оне где немамо исте ставове, питање Косова је једно од њих. Знате да је ЦГ признала Косово 2008, мислим да морамо бити људи и довољно политички писмени да бисмо разумели позицију Србије. Мени је важно да се тензије на северу Косова се ставе под контролу и да заиста ситуација дође до деескалације. Сасвим сигурно је и приоритет у ЦГ. Подржавамо искрено и пријатељски дијалог Београда и Приштине. Ја у овом смислу заиста не знам шта друго да кажем.

Изјаве за медије 

Окупљеним представницима медија прво се обратио председник Србије Александар Вучић.

- Велико ми је задовољство да угостим Милатовића. Јачање билатералних вез и тешња сарадња од узајамне користи. Србија и Црна Гора имају велику трговинску размену, имајући у виду величину земаља. За нас је Црна Гора изузетно важан партнер, због традиционалне блискости и повезаности наших грађана. Трудимо се да наше односе унапредимо. разговарали смо о бројним питањима - казао је Вучић и додао да је Милатовићу обећао да ће Црна Гора добити важну позицију на Експу.

Председник Вучић је говорио и о изградњи путева и бољој повезансоти две земље, као и о сарадњи у области енергетике.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Знам да постоје у Црној Гори људи који желе да подигну страх од Србије. Ми смо у неким питањима сагласни, у неким не, али имамо цивилизован однос - додао је Вучић и казао да је размена са Црном Гором већа за 16, 1 одсто у првих шест месеци у односу на прошлу годину.

- Желим да верујем да је могуће да говоримо и поступно дођемо до бољих односа - навео је српски председник.

Обраћање Милатовића

- Посета Србији долази као природан наставак у контексту наше регионалне политике. Присуство председника на инаугурацији, моја посета Београду, представаљају важне кораке у нашим одмосима. Србија је у економском смислу, можда и најважнији партнер Црне Горе - рекао је Милатовић и додао је да је Црна Гора највише извозила у Србију.

Jakov Milatović
Јаков Милатовић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Србија је највеће туристичко тржиште за Црну Гору. Србија је била највећи инвеститор у ЦГ, све ово говори о важности економских односа. Парадокс је да са Србијом немамо дипломатске односе - каже Милатовић.

- Нас дели историја и блискост. Врло је важно да уз отворен разговор додатно изградимо поверење. Зато сматрам да је одговорност на нама државницима за побољшањем односа. Сложили смо се да је неопходно именовање амбасадора. Добио сам уверење од председника Вучића да ће Србија направити корак у том правцу врло брзо, а Црна Гора по формирању владе - рекао је Млатовић.

- Чврсто верујем да интеграција у ЕУ нема иницијативу. Црна Гора је пријатељ Србији, упућујем јавни позив председнику да посети Подгорицу - казао је Милатовић.

Медији у Црној Гори с пажњом прате прву званичну посету Милатовића Србији

Сви подгорички медији с пажњом прате данашњу прву званичну посету председника Црне Горе Јакова Милатовића Србији и његов сусрет са српским председником Александром Вучићем, који га је свечано дочекао испред Палате Србија.

Србија је прва земља коју Милатовић посећује након што је изабран на ту функцију. Он је, како је раније и најавио, у међувремену у два наврата боравио у Бриселу, где се састао са званичницима ЕУ и НАТО.

Jakov Milatović
Јаков Милатовић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На синоћ приређеном свечаном пријему у Црногорској кући у Београду, Милатовић је рекао да долази у „у намери да да допринос ревитализацији политичких односа две земље“, преносе подгорички медији.

Црногорски председник је раније рекао да је циљ његове посете Београду јачање политичких и економских односа две државе и унапређење регионалне сарадње.

У току тет-а-тет састанак

Након свечаног дочека испред Палате ''Srbija'', двојица председника имају тет-а-тет састанак, а предвиђен је и пленарни разговор делегација две земље, предвођен Вучићем и Милатовићем, након чега се очекује обраћање медијима двојице председника.

Aleksandar Vučić, Jakov Milatović
Александар Вучић, Јаков Милатовић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Свечани дочек испред Палате Србија

Милатовић је свечно дочекан испред Палате "Србија", уз интонирање химни две земље, црвени тепих и гарду Војске Србије.

 

Након свечаног дочека испред Палате ''Srbija'', биће одржан се састанак два председника и пленарни разговори делегација две земље, предвођени Вучићем и Милатовићем, након чега се очекује обраћање медијима двојице председника.

 

Циљ посете

Милатовић је на свечаном пријему у Црногорској кући у Београду, поручио да, након посета Европским институцијама и седишту НАТО у Бриселу, долази у Београд "у намери да да допринос ревитализацији политичких односа две земље".

Он је раније рекао да је циљ посете јачање политичких и економских односа две државе и унапређење регионалне сарадње и да ће у фокусу бити потпуна нормализација односа са Србијом као важним економским партнером.

Истакао је да ће најважнији сегмент посете бити поновно постављање дипломатских односа на нивоу амбасадора, пошто ни Србија нема амбасадора у Подгорици, нити Црна Гора амбасадора у Београду.

Милатовић ће се у Београду састати и са председником Народне скупштине Владимиром Орлићем.

Најављено је и да ће црногорски председник положити цвеће испред Основне школе "Владислав Рибникар, а у част Милатовићеве посете Амбасада Црне Горе приредиће и свечани пријем у Црногорској кући у Београду.