Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Завршен састанак Кризног штаба и представника ковид болница: Најцрњи дан за Србију, расте број оболелих

28.10.2020. 12:09
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Председник Србије Александар Вучић обратио се нацији поводом лоше епидемиолошке ситуације у Србији.

Због све већег броја заражених у нашој земљи, као и све лошије епидемиолошке ситуације, данас ће се одржати састанак чланова Кризног штаба са представницима ковид болница након чега се председник Александар Вучић обратио грађанима Србије.

ОДЛАЗЕЋИ МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ: Хвала свима, а посебно људима у социјалној заштити

ОДЛАЗЕЋИ МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ: Хвала свима, а посебно људима у социјалној заштити

Вучић са амбасадорком Кине: Састанак почео у 10.00 часова (ФОТО)

Вучић са амбасадорком Кине: Састанак почео у 10.00 часова (ФОТО)

НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ СЕ ЗАХВАЛИО ПРИПАДНИЦИМА МУП: Пуно среће у даљем раду, да наставите да се снажно борите!

НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ СЕ ЗАХВАЛИО ПРИПАДНИЦИМА МУП: Пуно среће у даљем раду, да наставите да се снажно борите!

Питања новинара

Пре одговора на питања новинара председник Србије захвалио се свим грађанима Србије који поштују мере и спроводе све што је прописано, и замолио све да ово озбиљно схвате и да се одговорно понашају.

На питање да се не разматра увођење ванредног стања, да ли ће се увести таква мера ако број настави да расте, да ли ће се сагласити са мишљењем др Кона и др Тиодоровића, Вучић одговара:

- О мерама одлучује Кризни штаб, ти људи су одговорни, врло одговорни и знају боље него ја, само што ми морамо да исплатимо и плате и пензије и боље да не долазимо у такву ситуацију. Нико не уводи такве мере зато што тако воли, или зато што прете, већ се те мере доносе из страха да би се спасили животи наших људи. Ванредно стање никад није била политичка одлука, ми смо ту само да подржуимо њихову одлуку. То је наш посао, они нам кажу да набавимо лекове, вакцине, респираторе, ми их нађемо, то је оно што ми радимо и то је посао државе како би се заштитили животи наших људи - одговорио је Вучић. 

Поводом попуњавања болничких лежаја у ковид болница, како напредују радови у Крушевцу и осталим местима где се граде болнице, Вучић одговара:

- Ја сам се осмехнуо јер ја извештај добијам сваког јутра, 180 људи на прегледу само данас, али видите како нас је све то погодило, од 70тих када је нешто мало реновирано на Инфективној клиници, почела је корона. Што се ковид болница тиче, имамо у Батајници, где ће део медицинског кадра бити премештено, али ће се примити још људи, а за Крушевац, надам се да ћемо пре краја године примати пацијенте. То је и успех и туга, али сам захвалан радницима здравственим, били смо у праву што се одлуке тиче да се болнице граде, та одлука нам даје луфта да не бринемо и да се не тресемо пред вама због пораста броја оболелих - рекао је Вучић.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Јуче у Београду је обављено 2.657 прегледа. Инфективна клиника 179, а Арена је примила нових 35 пацијената - рекао је он.

Према његовим речима, добро је стање у Нишу, "само да се не поквари".

- КБЦ Крагујевац има тешку ситуацију. Број заузетих места опредељених за корону је већ 43 одсто, У свакој болници је већи пријем од отпуста и то значи да нам се болнице попуњавају. У Ужицу велики број прегледа, 12 пријема у болницама. У Новом Саду немамо проблема са пријемом пацијената - рекао је Вучић.

Он је додао да је на КБЦ Бежанијској коси прегледано готово 140 пацијената.

- Све више људи имамо на респираторима и у болницама и то расте геометријском прогресијом не аритметичком. Јесмо забринути, али ствари држимо под контролом - навео је Вучић и додао да ће бројеви расти.

Број прегледа се пивећао драматично у претходних неколико дана на Инфективној клиници.

- Долази на наплату оно што се нисмо придржавали. Апелујем да се носе маске - рекла је помоћница директора Инфективне клинике Ивана Милошевић и додала да је клиника за 24 часа имала 179 прегледа, 10 пацијената је примљено у Инфективну, 30 је упућено на друге клинике, 9 пацијената на респираторима. То је драматичан скок. Имали смо пре 10 дана 30, 40, 80 и сад ове бројке - навела је докторка Милошевић.

dr Ivana Milošević
др Ивана Милошевић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

На питање да ли се председнику чини да су протести у Лозници политички мотивисани, Вучић одговара:

- Људи протествују сами против себе, то вам говори какви су лицемери, али није то суштина. Суштина је да ће бити избора колико хоћете, дајте да сада пробамо да сачувамо животе људи, говорите шта хоћете, пишите шта хоћете, али будите фер према људима који тамо живе, према својим грађанима, да се не заразе - рекао је Вучић.

О информацијама за формирање Владе у Црној Гори, поново се појављује прича да је председник један од учесника у сазиву Владе, и да ли је највећа сатисфакција реновираног Храма Светог Саве реакција људи, Вучић одговара:

- Мене не можете да заштитите, обављам такву функцију, мени је само жао моје деце, али ни то није важно, ја ћу се борити са тим - одговара Вучић.

- Што се Храма тиче, ја сам одушевљен, ја сам био свуда, али нигде нисам видео лепшу цркву, лепши Храм од нашег. Не можете да замерите што су људи отишли да виде светско чудо, али ја молим људе да, ако идете да видите наш Храм, чудо од Храма, гледате онај мозак, ону уметност... Само носите маске или сачекајте неко боље време да га посетите - истакао је Вучић.

- Што се Владе у Црној Гори тиче, ја сам се доста тога наслушао и доста тога видео да ме више ништа и не занима баш... Вучић је овакав, Срби су онакви, па видите људи, не, ми само желимо права каква имају сви остали. А то што неки људи дају себи за право да не морају да побеђују на изборима, да не морају да поштују вољу народа, да се тиме хвале, и то само не код нас него и широм Европе. Е па за нас је народни суверенитет јако важан и јако битан. А све остало ме не занима, верујем да ћемо имати добар однос са Црном Гором и знам да ће Србија добро напредовати као и раније - истакао је Вучић.

На питање да ли је парадигма то што су објављени кандидати за сазив Владе хвале СПС, а критикују Гордану Чомић, а онда критикују вас и вашу породицу, сврставају председника у мафијашки круг, председник одговара:

- Не занима ме ко кога хвали, а ко кога куди, ја увек поштујем оне који су најнападанији, убеђен сам да они највише раде. Они који се много хвале, ретко шта и како ураде. Што се другог питања тиче, могу да ме сврстају где год, то је политика, али имам проблем што уплићете и нечију децу. Шта год урадите у нашој земљи није довољно добро, када улажете сву снагу и сву моћ да нешто промените, кажу није добро. Када им кажете имаћете изборе за мање од две године, ни то није добро, одмах се питају зашто нам је то најавио, сигурно нешто спрема... Не знају ни да честитају онда када неко на фер начин победи. Они не разумеју да све паре које улажу у борбу против мене, партије и државе, да им се неће вратити како су мислили. Имају поражавајуће резултате, а када би показали озбиљност и одговорност према својим грађанима, можда би и имали неке промене. Не мислите ваљда да ће неко стварно да гласа за оне који их лажу - рекао је Вучић.

- Суштина свега је да сачувамо људе, да будемо најбољи у Европи, улажемо у здравство и још једно велико хвала нашим лекарима и сестрама и свим другим болницама и клиникама, а држава ће наставити да се бори за све вас. Наредних дана отварамо болнице, на радост или на тугу, али идемо напред - рекао је Вучић за крај обраћања.

Обраћање Вучића

- Бројке добијате данас у 15 сати, али ово је дефинитивно најцрњи дан за Србију, преко 1.200 заражених, њих 1.195 до 12 сати, док је преминуло четири лица - почео је обраћање Вучић.

- Оно што се мора истаћи јесте да и према броју оболелих, ситуација је боља него у региону, и то је оно што ме радује. Донели смо одлуку да сви здравствени радници и у ковид и нон ковид болницима добију плату већу за 10 одсто, и хвала вам на свом труду и раду - рекао је Вучић.

- Тиме показујемо да бринемо о здрављу наших људи, да имамо снаге да се изборимо са овим проблемо, и наравно, разговарали смо и о проблему са стручним кадром и да убрзамо обуку свих области које нам фале, морамо да имамо стручњаке, морамо да се убрзамо зато што имамо респираторе, а немамо људе који ће их употребљавати. Анализирали смо све области нашег здравства - истекао је Вучић.

- Нове мере нису донете, али ће се ригорозно кажњавати свако избегавање спровођења мера - истакао је председник.

Подсетимо, пре два дана смо имали 26 особа на респираторима, дакле повећање је јуче било од чак 50 одсто. Такође, јуче је још једна бројка била забрињавајућа, наиме у болнице је за један дан примљено чак 107 особа, односно свака трећа која је била позитивна на ковид-19 тесту.

На болничком лечењу јуче смо тако имлаи 768 људи. Једина бројка која је јуче била у паду јесте она о броју заражаних - 341, али то је очекивано за понедељак, јер се мање људи током викенда тестира.