Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА СПОМЕНИК ЈУНАЦИМА СА КОШАРА: Брине ме како ће се окончати ствари око Украјине, тешка зима пред нама, струје неће бити (ФОТО/ВИДЕО)

14.06.2022. 10:02
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Председник Србије Александар Вучић полажио је данас венац на Споменик јунацима са Кошара поводом 23. годишњице завршетка те битке између припадника Војске Југославије (ВЈ) и терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Битка на Кошарама вођена је од 9. априла до 14. јуна 1999. године, на граници према Албанији, када су наши војници успели да поразе терористе такозване ОВК и спрече њихов покушај да, уз помоћ регуларне војске Албаније и авијације НАТО-а, уђу на Косово и Метохију.

ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ ПРЕДСТАВИО ВУЧИЋУ "НОН ПЕЈПЕР" Мења се приступ Аустрије - ево шта то значи за Србију

ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ ПРЕДСТАВИО ВУЧИЋУ "НОН ПЕЈПЕР" Мења се приступ Аустрије - ево шта то значи за Србију

ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА КОШАРАМА: Почела комеморативна академија у Београду - присуствује премијерка Ана Брнабић (ФОТО)

ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА КОШАРАМА: Почела комеморативна академија у Београду - присуствује премијерка Ана Брнабић (ФОТО)

Прелиставање дневних новина за 14. јун 2022. године

Прелиставање дневних новина за 14. јун 2022. године

Церемонија се одржала на Дедињу.

Изјаве за медије председника Србије

- После година ћутања, ако ништа, данас барем говоримо о овоме са поносом, сећајући се свих страдалих. Хвала вам на свему што сте учинили за нашу Србију, за нашу отаџбуну. Данас деца у Србији знају за Кошаре, знају шта значи штитити своју земљу и чини ми се, можда боље него ми, разумеју колико је важно волети своју земљу. Хвала вам што сте волели своју земљу више од свега, и Србија то неће и не сме да заборави - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Вучић је изјавио да се труди да свакога дана покушава да анализира све што се збива у свету и да веома брине јер није сигуран како могу ствари да се окончају у Украјини и какве ће то ефекте имати на Србију, Европу и цео свет.

- Србија је некако најлакша мета многима. Али на мањем нивоу ми морамо да се боримо у складу са својим могућностима и морамо да сачувамо своју Србију. Чини ми се да чак и они који не разумеју нашу позицију, разумеју да немамо хир, већ да тако мисле грађани Србије - каже Вучић.

Истиче да Србија седи на једној, својој столици, а да нас очекују важне посете. Важно је да земља иде напред, да се настављају започети радови, али брине за зиму.

Spomenik
Споменик / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

- Нафта је скочила, струје неће бити, гаса питање је... Тешка зима је пред нама, али надам се да ћемо успети да се изборима. Ја само молим све вас, јунаке са Кошара, да пренесете поздраве својим породицама због свега што су претрпеле за своју земљу. Хвала вам, а слобода Србије остаће највећа вредност за коју се боримо, а пошто Србија има јунаке попут вас, неће морати да брине - рекао је председник.

Spomenik
Споменик / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Најавио је да ће са јунацима са Кошарама разговарати до краја недеље.

Услов за улазак у ЕУ

- Нигде се не говори о међусобном признању. Наше је да разговарамо о стварима које су нормалне. Кажите ако мислите да постоји било ко ко је склоњен, сакривен. Ми имамо сумње на одређена места, то право тражимо за нас, и ако кажемо да мислимо да су ту закопани Срби да проверимо у року од 24 сата. Знамо да морамо да живимо и радимо једни поред других. Територијални интегритет је постао најомиљенији управо код западних председника. Сва жестина којом се залажу за територијални интегритет Украјине ми се залажемо за наш. Биће интересантно 23. у Бриселу. Први пут нико не зна шта ће да се деси.

Председник је додао и да постоје жестоке критике на рачун Србије поводом КиМ и неувођења санкција Русији. Онај ко би потцењивао одлуке Европског савета не би био озбиљан и одговоран, додао је Вучић. 

- Нико по први пут не зна шта ће тачно да се деси. Верујем да ће Украјина добити статус кандидата, односно да ће бити изговорене дивне речи на рачун Украјине. Око Западног Балкана нисам сигуран и не верујем да ће успети да сломе Бугарску што се тиче Северне Македоније и Албаније. И данас очекујем жестоке критике поводом КиМ и не увођења рестриктивних мера против Русије. Али, свако свој посао, они свој, ми свој.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Вучић истиче да никога није брига што су Срби протерани са КиМ. То никога никада није интересовало и неће их интересовати, и бавиће се политиком која њима одговара. Бомбардовање сматрају добрим по нас, иако је реч о агресији у којој су убијана и деца.

- Не очекујте да ће рећи другачије и да ће признати грешке. А о лицемерју нећу да причам - рекао је Вучић.

- Неће бити струје у региону ове зиме. Једино ко ће сигурно имати струју су Бугари, због нуклеарке - рекао је Вучић.

На питање да ли је СНС јединствен по питању подршке Александру Шапићу, Вучић је рекао да ће се то знати у петак и да не зна одговор на питање.

Када је реч о изјавама Олафа Шолца о уласку Западног Балкана у ЕУ, председник каже да није преоптимистичан и не би да даје наду тамо где је нема. Евроскептицизам, додаје, расте из дана у дан.

- Морамо да поставимо ствари рационално. Не можемо без Европе и њених инвестиција. Нисмо срећни због њихових изјава и ставова поводом Косова и наше политике, али рационално мора да превлада емоционално. Имамо политику која има легитимитет - рекао је председник.

Подсећа да закључци Савета за националну безбедност опстају упркос свим притисцима. Истиче да би сви хтели да смо њхова продужена рука, а не да водимо своју политику.

- Наше је да чувамо своју земљу, да радимо, да се припремимо за зиму. Чекају нас радни јул и август, па се надам да ћемо имати шансу да презимимо пристојно - рекао је Вучић.

Јуче одржана комеморативна академија

Комеморативна академија поводом обележавања 23. године од завршетка битке на Кошарама, једне од најтежих у новијој историји, у којој је 108 припадника Војске Југославије погинуло бранећи државну границу од албанских снага, одржана је синоћ у Београду интонирањем државне химне, а скупу присуствује и председница Владе Ана Брнабић.

Поред бораца - учесника битке, чланова њихових породица, породица страдалих, између осталих, присуствују и министри Дарија Кисић, Новица Тончев, Томислав Момировић, Анђелка Атанасковић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, представници Војске Србије, СПЦ и удружења бораца.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Та битка заједно са оном на Паштрику, која је уследила након 78 дана, зауставила је НАТО поход на СРЈ, али и продор албанских снага, а за тај велики успех, заслужни су обични војници, борци и старешине тактичких јединица.

Та битка заједно са оном на Паштрику, која је уследила након 78 дана, зауставила је НАТО поход на СРЈ, али и продор албанских снага, а за тај велики успех, заслужни су обични војници, борци и старешине тактичких јединица.

Други ешалон чинила је "атлантска бригада" добровољаца из западних земаља, а резерву зелене беретке, маринци, припадници Легије странца.

Имали су, између осталог, хеликоптере "апаче", оклопни батаљон, артиљеријску рактетну дивизију, бацаче ракета.