Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Седница Главног одбора Српске напредне странке: Стефановић поднео неопозиву оставку на место председника ГО СНС у Београду (ВИДЕО)

29.05.2021. 08:20 13:27
Пише:
Србија Данас
SNS
СНС / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Седница Главног одбора СНС одржана је данас у Комбанк дворани у Београду

Данас је у Комбанк дворани одржана седница Главног одбора Српске напредне странке.

Седница је почела у 10 часова, а на почетку се члановима Главног одбора обратио председник СНС, Александар Вучић. Тај део седнице био је отворен за представнике медија, након чега се седница затворила за јавност.

По завршетку седнице Главног одбора биле су изјаве за медије.

"НЕ ДОНОСИМО ОДЛУКЕ ПОД УТИЦАЈЕМ ПРИТИСАКА" Огласила се СПЦ: Медијска кампања политичких кругова са подручја ширег од СРПСКИХ ЗЕМАЉА

"НЕ ДОНОСИМО ОДЛУКЕ ПОД УТИЦАЈЕМ ПРИТИСАКА" Огласила се СПЦ: Медијска кампања политичких кругова са подручја ширег од СРПСКИХ ЗЕМАЉА

"Најбоље окрепљење пред наставак напорног дана" Председник Вучић уживао у домаћој кухињи, имао је и посебну захвалност (ФОТО)

"Најбоље окрепљење пред наставак напорног дана" Председник Вучић уживао у домаћој кухињи, имао је и посебну захвалност (ФОТО)

ВУЛИН ПОРУЧИО ОНИМА КОЈИ ПЕВАЈУ О БЕЛИВУКУ: Неће се Веља никада вратити - постоје такви докази да ћемо бити згађени злочинима

ВУЛИН ПОРУЧИО ОНИМА КОЈИ ПЕВАЈУ О БЕЛИВУКУ: Неће се Веља никада вратити - постоје такви докази да ћемо бити згађени злочинима

 

12:50
Питања новинара

Вучевић се осврнуо на оставку Небојше Стефановића.

- Није расправљано о било каквој оставци у СНС, па тако и Небојше Стефановића, о оставкама се не расправља, не улази се у мотиве његовог одласка. Једино је константвано да је поднео неопозиву оставку на месту председника ГО Београд - рекао је Вучевић.

12:45
Шапић: Надам се да ће странка бити додатно боља нашим уласком у странку

- Свестан сам одговорности које носи СНС. Надам се да ће странка бити додатно боља нашим уласком у странку. Мислим да је СНС једна организација која постоји због Србије, а не Србија због ње. Сваки успех наше земље, свака медаља, је уствари успех организације којој припадамо. СНС постоји већ 13 година и то није иста странка као данас, али цитираћу Черчила "ако желите да будете исти, морате увек да се мењате", с тога морамо да радимо у интересу грађана Србије. Надам се да ћу да успети да се одужим радом - рекао је Шапић.

12:39
Обраћање Вучевића

- Заиста сам срећан што је он овде са нама. Пожелео бих добродошлицу СПАС-у у нашу породицу и господину Александру Шапићу. Србија мора стратешки да доноси одлуке. Овластили смо Председништво СНС-а да изабере повереника ГО Београд, с обзиром да је Небојша Стефановић поднео оставку. На конгресу странке бираћемо новог председника ГО Београд, то тад ће вршење дужности водити повереник. Акценат наше политике ће у наредном периоду бити на регион, посебно на статус Републике Српске у Босни, тврдим да ће притисак на признавање Косова бити превелик али као што је председник Србије истакао, ми нећемо признати Косово! - рекао је Вучевић.

- Драго ми је да само се окупили данас овде, морамо да се спремимо за даљи рад, да не бежимо од одлуке грађана, да излазимо на све изборе у будућности. Чека нас пуно посла у овој години, али смо појачани са Шапићем - рекао је Вучевић.

12:30
Завршена седница

Завршена седница Главног одбора СНС-а.

11:08
Почела седница СНС-а затворена за јавност

Након обраћања председника Вучића члановима Главног одбора почела је седница затворена за јавност.

10:12
Обраћање Вучића

- Присутан је 651 члан Председништва, данас имамо доста посла и морамо да урадимо то на прави начин. Уједињење СНС и СПАС-а, припрема станке за будућност. Ми смо изгубили доста чланова одбора, неки због короне, неки због срчаних проблема, Тика, Гојко и остали, ја бих волео да им одамо почаст минутом ћутања - рекао је Вучић.

SNS
СНС / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Друга тачка дневног реда је спајање СНС-а и СПАС-а.

- СНС да буде странка која ће доводити људе, а не да се цепа, четири, пет или шест пут. Наша странка не треба да буде као остале странке, мора да води рачуна о интересу људи. Ми смо се усагласили око најважнијих циљева, то је важно пред догађаје који ће донети велики притисак - рекао је Вучић.

Скупштина странке ће се одржати од 21-24 октобра.

Председник је нагласио да је једногласно прихваћено припајање СПАС-а и СНС-а.

- Добродошли драги пријатељи у вашу странку - рекао је Вучић.

- Полазећи од свести о животним питањима, ослањајући се на вољу грађана, сабирајући и окупљајући грађане и устајући против наметања подела, поносни на славне традиције нашег народа, окренути будућности нашег народа, решени да се за мирну и просперитетну Србију боримо увек, СНС и СПАС доносе Декларацију о правцима и приоритетима Републике Србије. Окупљени око принципа и постулата који представљају темељ за будућност и јачање Србије сагласни смо око следећег: 

  • Очување мира и политичке и економске стабилности су витални предуслови даљег развојка нашег земље, и Србија ће наставити да се управља према томе.
  • Очување независности, територијалног интегритета и самосталности у одлучивању РС, очување војне неутралности и вредности утканих у темељ нашег друштва
  • Раст и развој на економском развоју наше земље, и посвећеност расту наше привреде.
  • Очување и обнова демографске слике Србије. То је најважнији и најхитнији задатак.
  • Очување и неговање идентитета српског народа, уз поштовање свих мањина, као и развој културе и неговање традиције, уз гледање ка будућности.
  • Искорењивање организованог криминала, протеривање мафије из Србије и системска борба против корупције
  • Развој села једино је могућ уз поштовање природе и природних ресурса.
  • У нашем јавном деловању ћемо се борити против ширења мржње, као и свих оних који желе подељену и слабу Србију.
  • Позивамо грађане да подрже ове принципе
  • Сви чланови СНС и СПАС-а који су сада уједињени у СНС, а ми их позивамо да своје деловање ускладе са наведеним правилима

- После дуго времена се видимо, тешко време је иза нас. Хтео бих да се захвалим нашим лекарима, медицинским сестрама, зато што су у претходних годину дана радили више од осталих. Молим да једним великим аплаузом кажемо ХВАЛА - рекао је Вучић и додао:

SNS
СНС / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Година иза нас је једна од најуспешнијих у нашој историји. Када смо преузели Владу били смо четврти у региону по просечној плати, Босна је била изнад нас, а сада смо ми на првом месту испред свих. Не знам да ли ви људи разумете како је то тешко и како је немогуће направити преокрет, али смо то успели рефорамама из 2014. године и 2015. године. Данас и у годинама које долазе имаћемо још боље резултате. Лековима се не лечи рак, рак који се зове корупција. Успели смо то да променимо и да Србија данас буде земља у којој се гради  - рекао је Вучић.

- Трговина нам је напредовала 47 одсто. Показали смо да можемо да урадимо много добрих ствари, направили смо доста путева и пруга. Веровали смо у себе и гурали смо велики камен на врх брда. Успели смо да задржимо јединство странке, и превазишли смо спољни утицај и унутрашње проблеме - рекао је Вучић.

Председник је истакао да је пред нама тежак период са великим притисцима.

- У јуну се наставља дијалог Београда и Приштине, данас смо у ситуацији која је ужасно тешка за нас. Девет година се боримо за Косово, ако бисмо изашли из разговора ми бисмо били криви, зато што излазимо из разговора, морамо да будемо део дијалога, морамо да будемо део света. Као председник државе бићу под апсолутно највећим притиском, јер нећу да потпишем независност Косова! - рекао је Вучић.

- Суштина вођења земље је да самостално доносите одлуке. Да можете да кажете "неће одлуку Србије доносити ни један странац, нити један страни амбасадор, него ви грађани Србије". Док је СНС-а, Србија ће да се пита, Србија ће да доноси одлуку! - рекао је Вучић.

- Није власт због власти, власт је због тога шта можете да урадите за грађане Србије, по чему ће вас људи памтити. Сви који буду ишли до Пријепоља људи ће знати да смо то урадили МИ, нема тих лажи које могу то да избришу, веће плате, веће пензије, то је наш циљ. Да створимо наду нашем народу, да чувамо нашу земљу, да не продајемо тенкове за 1000 евра. Да будемо неко ко ће да штити земљу - рекао је Вучић.

- За све ћемо бити криви, за све небулозе, ја сам навикао на то улогу. BBC два дана држи о томе, о нон пејперима, ја сам крив за то, "нит лук јео, нит лук мирисао", да би уносили нервозу и да би нашли кривце. Нико од њих није хтео снажну Србију, немојте да вас заварају. Зато су премештали људе са Дрине. Увек су видели Србију као реметилачки фактор, у сваком смислу. Јутрос сам ваљда оптужен да сам крив за државни удар у Црној Гори. Зато су пресељавали становништво, стављали манастире под контролу. Увек су видели Србију као реметилачки фактор. Кад год Србија снажи и јача, за њих постаје хегемон - рекао је Вучић.

- Скратити га за главу, зликовац је Вучић. Немојте да будете као наши политички противници, немојте да нападате породице, нападали су ми брата, сина, немојте да будете као они. Јер лаж је постао основни мотив њихове политике. Стално нам држе моралне придике, а оставили паре од Хонг Конга до Маурицијуса и говорите им колико су они пара ставили у џепове и да причамо колико путева смо направили. Када нападате нечију децу то говори много о вама, немојте да бежите од политичке борбе - рекао је Вучић.

SNS
СНС / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Добио сам оставку Стефановића на месту ГО Београд, ми ћемо наше односе да решавамо унутар наше странке и неће бити скидање глава, већ поштовања, али наравно и процењивања грешака. Председништво ће донети одлуку да се постави ко ће да води највећи одбор у Србији од избора - рекао је Вучић.

- Под један, немојте да трошите енергије у међустаначке борбе, гади ми се кад неко пошаље ПР на неки портал да оцрните неког из странке, ако мислите да не знам ко то ради, немојте да сте деца, ваљда толико поверења имате, да се то не може сакрити, да своје страначке другове олајавате, уместо да се борите са другим странакама. Ти људи ми се гаде и они ће бити одстрањени из странке, када то радите, вама је место у некој другој странци - рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да ће бити темељних промена у странци. 

- Пред вама је велика одговорност. Ана да припазиш на сву ту банду која вози лимузине. Идемо на све изборе да победимо, да победимо убедљиво. Да их победимо са толиком разликом, јер сви ће учествовати на изборима и да им покажемо ко ће да води државу, на Косову да их победимо и у Београду да их победимо, свуда их победимо, живела Србија! - рекао је Вучић.

09:40 
Вучић од јутрос у Комбанк дворани

Како се сазнаје председник Александар Вучић је стигао много раније у Комбанк дворану.

Он је прво имао одвојене састанке.

09:30
Стигао и Александар Шапић

На састанак је стигао и до јуче лидер СПАС-а Александар Шапић, који би на данашњој седници, требало да постане потпредседник напредњака са посебним задужењима за Београд.

09:20
Ђукановић: Небојша Стефановић поднео оставку

Посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић рекао је на ТВ Прва да је Небојша Стефановић поднео оставку на челу Градског одбора СНС у Београду.

- Ово је победа демокатије - казао је Ђукановић.

Ђукановић је, како је навео у Јутру Прве, Стефановићу замерио то што је био на челу служби безбедности, а догодило се прислушкивање председника СНС и Србије Александра Вучића.

09:00
Стигла и премијерка Србије Ана Брнабић

На седницу СНС стигла је и премијерка Србије Ана Брнабић.

08:45
Гојковић, Јоксимовић, Обрадовић и Поповић Ивковић дошли на седницу

На седницу СНС-а стилги Гојковић, Јоксимовић, Обрадовић и Поповић Ивковић, ускоро се очекује и долазак председника Александра Вучића који ће се обратити пре састанка члановима Главног одбора.

08:40
Стижу и остали чланови СНС-а

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић стигао је на састанак ГО СНС, а одмах за њим су дошли Игор Мировић, Зоран Ђорђевић, министар финансија Синиша Мали, заменик градоначелника Београда Горан Весић и чланица председништва СНС Владанка Маловић, који почиње у 10 часова.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
08:33
Стигао Небојша Стефановић

У Комбак дворану стигао потпредседник Владе и министар одбране, председник Градског одбора Београда и члан Председништва Српске напредне странке Небојша Стефановић.

08:30
Стигао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић

Потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић међу првима је стигао у Комбанк дворану.

Седница Главног одбора СНС

Седница Главног одбора СНС, на којој би СПАС Александра Шапића требало формално да постане део те странке биће одржана данас у Комбанк дворани у Београду.

Да ће то бити главна тема данашње седнице најавио је и сам председник Александар Вучић, рекавши пре неколико дана да ће Главни одбор прво разговарати о уједињењу са СПАС-ом, а затим о плановима и програмима, пре свега плану "Србија 2025".

SNS
СНС / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Додао је, међутим, и да ће на Главном одбору бити речи о проблемима у странци, па се очекује да ће на седници бити речи и о раду појединих министара, али и председника општина и градоначелника.

Наиме, када је почетком маја после седнице Председништва СНС, Вучић најавио уједињење са Шапићевим СПАС-ом, рекао је и да ће се на седници Главног одбора говорити о новим кадровским решењима, а биће заказана и скушптина странке која ће се одржати у октобру.