Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Обележена 100. годишњица победе у Великом рату: Војска Србије неприкосновена! Министар одбране поносан (ВИДЕО, ФОТО)

10.11.2018. 07:55 19:56
Пише:
Србија Данас/Ј.Т.
Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Танјуг/​Јарослав Пап

Србија обележава стогодишњицу победе у Првом светском рату великом војном вежбом "Век победника"

Србија обележава стогодишњицу победе у Првом светском рату великом војном вежбом "Век победника", а министар одбране Александар Вулин поручио је да је ова вежба доказ да имамо војску на коју се вреди ослонити. Вежби присуствује и председник Србије Александар Вучић.

"Кобре" у ПУНОМ СЈАЈУ: Српска најелитнија јединица ДЕМОНСТРИРАЛА СИЛУ, ПОЧИСТИЛА ТЕРОРИСТЕ! (ФОТО)

15:56 Министар одбране поносан: Ова вежба је показала да Србија има заштитника

- Ово нису комбиноване, већ органске јединице, онакве какве јесу и радиле су баш оно за шта су припремане. Вежба као што је ова не може да се припреми за дан. Она је плод рада. Војска РС се, из војске које је била готова да нестане, претворила у напредну, бољу, савременију. Зато хоћу да се захвалим врховном команданту. Ово је вежба која је показала да нема никог ко може да занемари Војску Србије и тај неко ће морати да зна да је Војска Србије спремна да заштити наш народ - рекао је министар одбране Александар Вулин.

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Фото: РТС Printscreen

Овом приликом најваио је ново повећање плата за војнике.

- Вежбу оцењујем као врло добру, као разлог за понос сваког нашег припадника, али и сваког грађанина наше земље - рекао је министар на крају вежбе у Тителу којом је завршена вишедневна војна вежба "Век победника 1918-2018".

14:35 Вежба код Титела

На ушћу Бегеја у Тису, код Титела, почела је вежба у којој је ангажовано 40 пловила, од чега 15 бродова, авиони миг-29 и "супералеб Г-4", као и артиљерија.

На полигону "Тител" носилац вежбе је Прва бригада Копнене војске, а садејствују Речна флотила, Специјална бригада, 204. ваздухопловна бригаде и 250. ракетна бригада из састава Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Укупно је ангажовано око 170 борбених средстава и 1.300 војника. На вежби су ангажовани и припадници Жандармерије МУП-а Србије.

Titel
Тител / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Циљ вежбе је да прикаже увежбаност и ватрену моћ Прве бригаде и Речне флотиле за припрему и извођење нападне операције у захвату водног пута, уз ваздухопловну подршку.

Руководиоци вежбе су командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић.

Titel
Тител / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Током вежбе приказује се савлађивање водене препреке, односно реке Тисе, затим постављање понтонског моста, скелског места преласка, као и пешадијска, противпешадијска, бродска и противбродска дејства. Такође и убацивање извиђачке групе у борбени распоред непријатеља, претраживање речног дна и полагање минских препрека уз непрекидну артиљеријску и подршку авијације, два авиона МиГ-29 и пар авиона Галеб Г-4. На Тиси се, сем бродова, могу на делу видети и амфибије, као и радње и поступци приликом склапања понтонског моста, превожење тенкова и других борбених возила скелом, те напад специјалаца на брод.

14:15 Акција код Сремске Митровице

У околини Сремске Митровице тенковски батаљон извршио је марш правцем касарна "Бошко Павлковљевић Пинки" Сремска Митровица - објекат "Манђелос" - село Манђелос - село Шуљам, у циљу стварања услова за увођење у борбу. Укупно је ангажовано 30 борбених средстава и око 100 војника.

Titel
Тител / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Циљ приказа је да се покаже оспособљеност тенковског батаљона за реализацију марша у условима равничарског предела и спремност да одговори на евентуалне изазове, ризике и претње по безбедност Србије. Током извођења вежбе приказани су поступци посада тенкова при наиласку непријатељске авијације, при наиласку на контаминирано земљиште и мине, указивање помоћи рањенима, прелазак преко моста и поступци током марша.

13:45 - Вежба на Зворничком језеру

На Зворничком језеру ангажовано је укупно 20 борбених средстава и око 100 припадника Специјалне бригаде и Речне флотиле који су извели диверзантски напад на елементе борбеног распореда непријатеља.

На почетку вежбе три тима на шест чамаца GDQ-120 пришла су Зворничким језером месту извршења напада и дејством из личног наоружања и средстава ватрене подршке уништиле уочене ватрене тачаке. 

Rečna vojska
Речна војска / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Приказана је врхунска тактичка оспособљеност, ватрена оспособљеност и ефикасност и ефекта дејства извиђачко-диверзантских група. Успешна дејства показала су спремност Војске Србије да брзо и одлучно реагује на све покушаје угрожавања територије, људи и имовине. То је уједно и потврда спремности снага за брзо реаговање на широк дијапазон могућих претњи, којима су данас стварно или потенцијално изложене све државе света. 

13:30 - "Мали Милош" на специјалном задатку

Специјалци Војске Србије приказали су "Међи" убацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавештајних података о непријатељу помоћу "Малог Милоша", као и  блокаду терориста десантирањем падобранаца и уз помоћ борбених возила полиције М-86.

Mali Miloš
Мали Милош / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Чете за противтерористичка дејства ефектно су извршиле задатак уништења терористичке базе, дејствујући из снајпера и митраљеза са возила "хамер", паралелно убацујући други тим из ваздуха техником брзог спуштања из хелихоптера. Атрактиван је био и део њиховог приказа хватање терориста који су покушали бег.

13:15 - Војне акције на полигону "Међа"

На полигону "Међа" код Лесковца око 600 припадника Специјалне бригаде, Трећег батаљона Војне полиције и РВиПВО приказују, уз ангажовање 74 борбена возила, оспособљеност јединица у решавању тактичких и ватрених задатака у дејству против терористичких група.

Тактичка вежба по теми "Ојачани батаљон војне полиције у противтерористичкој операцији" има више целина, а најзначајније су специјални десант, класични десант, напад тимова на терористичку базу, напад тимова на терористе који се извлаче и напад тимова на возило и бекство терориста у самом возилу.

Вежба је веома динамична и ово је само део приказа оспособљености припадника Специјалне бригаде и Копнене војске у реализацији наменских задатака.

13:00 Вежба на Великом Јастрепцу

На вежби на Великом Јастрепцу учествују припадници 246. батаљона АБХО из Крушевца. Они приказују ангажовање припадника јединице на задацима противнуклеарне, хемијске и биолошке одбране, затим осматрање и извиђање праваца и рејона борбених дејстава, обради прикупљених података и деконтаминацији контаминираних јединица. 

На Великом Јастрепцу ангажовано је 26 борбених средстава и 120 војника који приказују формирање станице за деконтаминацију људства и средстава ратне технике, као и рад осматрачнице у моменту и након нуклеарне експлозије.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
12:35 Председник Србије обратио се јавности

После вежбе председник Вучић оценио је приказ веома успелим и рекао да то показује сву способност Војске Србије.

- Осам Мигова, орлови, хеликоптери, систем ПАСАРС, нова НОРА, возило Лазар 3, само су део наоружања које је дејствовало у подршци јединицама у нападу и то је права слика нашег наоружања. То је мотив да и даље бринемо да Војска Србије расте и развија се, у интересу мира и безбедности Србије - рекао је Вучић.

Председник Србије осврнуо се и на планове који ће бити реализовани у будућности.

- Крајем 2019. године видећете шта нам све стиже у састав војске. Видели сте осам МИГ-ова, поседујемо их десет, имаћемо их укупно 14, а некада ни пет нисмо могли да дигнемо на небо. Није ово оружје да бисмо напали некога, него је ту за превентивни утицај, војници морају да буду спремни и да знају како треба да нас одбране. Свака част свим војницима и онима који су на својим свакодневним задацима и не могу да учествују на овим вежбама. Желим да захвалим свим војницима, свима им честитам на данашњим демонстрацијама - рекао је председник.

Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Željka Cvijanović, Aleksandar Vulin, Milorad Dodik
Александар Вучић, Ана Брнабић, Жељка Цвијановић, Александар Вулин, Милорад Додик / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Буџет Министарства одбране за следећу годину износиће око 650 милиона евра, а реално око милијарду до милијарду и 50 милиона евра, изјавио је председник Србије Александар Вучић. Вучић је то рекао одговарајући на питања новинара након завршетка дела војне вежбе "Век победника" која се одржала на Пештеру.

- То је најтеже питање које сте могли да поставите зато што се страшно секирамо када видимо колико пара оде на одбрану и много новца трошимо, али како да вам кажем, видећете много више осмеха догодине на овом или неком другом месту - рекао је Вучић. 

12:30 Крај војне вежбе

Командант Друге бригаде, бригадни генерал Жељко Кузмановић тражио је потврду од председника Србије за завршетак војне вежбе и тиме је војна вежба на Привременом полигону Пештер званично завршена.

12:15 Тенкови, хаубице, оклопна возила, лансер ракета, као и МИГ-ови и хеликоптери испунили су војни полигон

На Пештеру су ангажовани тенкови М84, борбена возила пешадије М80, самоходне хаубице 122 mm "Гвоздика", борбено оклопно возило ПОЛО М83 и БРДМ-2,  вишецевни лансер ракета "Огањ", радар "Жирафа", а од средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије, систем "ПАСАРС" и хаубица 155mm B52 "Нора".

Helikopter
Хеликоптер / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Из састава Ратног ваздухопловства на вежби учествују МИГ-29, "ОРАО Ј-22", хеликоптери "Гама", МИ-8, систем "КУБ" и радар АН ТПС-70.

12:00 Вежба "Борбена група на маршу са преласком у напад"

На привременом полигону "Пештер" почела је вежба "Борбена група на маршу са преласком у напад" коју изводи Друга бригада Копнене војске, у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

На вежби је ангажовано око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава.

На вежби се демонстрира дејство ловачке авијације, ловачко-бомбардерске авијације, артиљеријских средстава и тенкова М-84, уз коришћење борбених средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије.

11:50 Почела вежба на Пештеру

Присутне је поздравио командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић, који је извршио географску, топографску и тактичку оријенатцију и указао на основне детаље вежбе.

Издат је сигнал за почетак вежбе на Привременом полигону Пештер. 

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin
Александар Вучић, Александар Вулин / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

11:30 Државни врх стигао на Пештер

Председник Србије Александар Вучић стигао је на Пештер где ће присуствовати вежби. Вежби присуствује и члан председништва БиХ Милорад Додик, премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, као и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, као и многе друге званице и припадници Војске Србије.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin
Александар Вучић, Александар Вулин / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

11:15 Војна полиција изводи вежбу на полигону Орешац

На полигону Орешац више од 150 припадника Петог батаљона војне полиције демонстрирало је вежбу која је за циљ имала борбу против групе терориста.

Командат Владимир Петрић каже да се реализује вежба са бојевим гађањем - батаљон у блокади, уништење терористичке групе. 

На вежби по теми "Батаљон Војне полиције у блокади, окружењу и уништењу терористичке групе" употребљене су јединице на борбеним возилима Војне полиције М-86 са којих нишанџије дејствују из митраљеза М-86. Дејствовали су снајперски парови, стрелци са аутоматским пушкама 5,56 mm М-21, аутоматима Хелкер и Кох 9 mm МП5, пиштољима ЦЗ-99 9 mm.

"ЛАЗАР" нови члан сталног састава Војске Србије

Нови члан активне поставке Војске Србије је и Лазар 3 оклопно возило, точкаш, формуле погона 8џ8 за различите апликације и мисије.

Lazar, oklopno vozilo
Лазар, оклопно возило / Извор: Србија Данас

Његове карактеристике су импресивне, а јавност је данас имала прилику да ово оклопно возило види и на делу у оквиру изведене вежбе на Пасуљанским ливадама.

О оклопном возилу "Лазар 3" више прочитајте ОВДЕ.

10:45 Почела вежба у Боровцу

Почела је вежба на војном комплексу "Боровац" код Бујановца коју изводе припадници Четврте бригаде Копнене војске и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције. На вежби је ангажовано око 1.000 војника и 100 борбених средстава. Носилац вежбе је Четврта бригада, а командант је бригадни генерал Слободан Стопа.

Циљ вежбе је да прикаже обученост снага за реаговање у извођењу тактичких радњи и поступака у току извођења операције у различитим земљишним и временским условима, дању и ноћу. Тежиште је на приказу обучености снага за командовање у раду на доношењу одлуке, припреми за организовање операције и командовању јединицама у операцији.

10:30 Александар Вучић и његова делегација упутили су се ка Пештеру

Председник Србије Александар Вучић упутио се ка Привременом полигону Пештер где ће пристутвовати извођењу наредне вежбе, а након њеног завршетка обратиће је јавности где ће изнети нове импресије и планове који ће се наћи пред Војском Србије. 

10:20 Председник Србије изузетно задовољан првом изведеном вежбом 

- Данас имамо осам мигова 29 који су данас летели од укупно десет колико их имамо, а имамо и нових 13 тенкова, које ће грађани видети. А на Пештеру ћемо видети и додатних 25 тенкова. Сем две ракете које су дале отказ, све остале ракете су погодиле циљ. Нора је одлично гађала, као и хеликоптери. Маљутке су погађале никад боље. Овде је доста хладно и ветровито, али сви су испунили своје задатке одлично и поред тешких услова. Први пут смо видели како Лазар 3 делује, он више није у резервном саставу, него је активни члан поставе. Неопходно је да сви припадници имају и резервну опрему, јер ја знам како су се они намучили ових дана и кад су морали сваког дана да перу своју униформу како би имали шта да обуку сутрадан, али радићемо на томе. Стање се побољшало много него што је било раније - рекао је Вучић.

Најавио је и да су наручене прве беспилотне летилице из Кине, које ће се користити за извиђање, а јавности ће бити демонстриране у 2019. години, као и да ће се српски инжењери на њима учити да створимо такве примерке и сами. Председник се осврнуо и на однос српске војске и војске у другим државама.

Председник Србије је упоредио односе снага војске Србије и војске других држава на Балкану, о томе можете више читати ОВДЕ.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

- Румунија осим што има много већу војску од нас, у региону нико не може да се пореди са нашом војском. Грчка има бројну војску и то је ван неких упоређивања, али све остале државе, поготово из бивше Југославије, нема приче да има неко бољи од нас. Највише војника имамо из јужних делова Србије, јер су ти људи некако више окренути војсци, имамо такође и велики број Срба из Крајине који су чланови наше војске. Наша је намера да кроз повећање плата и изградњу станова помогнемо и да ти људи осете бољитак, како у војсци, тако и у полицији и у БИИ. Нико њих не пита када ће морати да раде, у које доба дана или ноћи. Много сам срећан што су сви видели како је дрхтала земља док су надлетали МИГ-ови, што се све тресло кад смо бацали бомбе од 250 килограма, свака им част. Ово је озбиљна и све озбиљнија војска и најважније је да се војници осећају добро - рекао је председник.

О новим тенковима који стижу у Србију можете читати ОВДЕ.

10:15 Александар Вучић се обратио војницима на Пасуљанским ливадама

- Желим да вам се захвалим на добро обављеном послу. Много хвала на свему, а све што вам недостаје од опреме, ми ћемо да обезбедимо до следеће године, а повећаћемо и плату. Видећемо и да решавамо стамбене проблеме, а помоћи ћемо и онима који су већ узели стамбене кредите, неким једнократним помоћима. Гледао сам све време и никога нисам видео, максирани сте били добро и брзо сте све одрадили, нисам успео никога да приметим, свака вам част. Осам мигова је летело, то је невероватно, али стићи ће и нови хеликоптери, полако то иде, али биће. Тужан сам једино кад видим да немате резервни пар чизама и униформи, али и то ћемо видети да променимо - рекао је председник војницима.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
09:45 Завршена демонстрација борбених вежби, следи представљање опреме

Представљена вежба је била успешна и погођени су сви зацртани циљеви. Председник Србије, као и председница Владе погледаће сада нову војну опрему, као и оклопна возила који су набављени у оквиру пројекта 1500. То је део програма опремања Војске Србије започетог пре две године са циљем да се унапреде њене оперативне и функционалне способности.

09:35 Борбена група је прешла у напад

Борбена група је прешла у напад, уз подршку артиљерије из 12 оруђа, на даљини 12 километара.

Након првог напада, уводи се друга резервна борбена јединица, која ће наставити ка испуњењу циља. Борба се одвија у рововима, дуж непријатељских линија. 

Pasuljanske livade
Пасуљанске ливаде / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

09:15 Почела артиљеријска вежба

Након борбене екипе у нападу започело је извођење артиљеријске вежбе и приказ садејства авијације, техничких и оклопних јединица, као и осталих јединица.

У овој вежби учествује око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава.

09:08 Борбена група се винула у напад

На Пасуљанским ливадама дат је коначни сигнал за почетак вежбе на Пасуљанским ливадама. Небо полигона надлеће осам "мигова-29" - борбена група у нападу.

Mig29
Миг29 / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

08:56 Председник Србије стигао на Пасуљанске ливаде

Председник Србије Александар Вучић стигао је на војни полигон Пасуљанске ливаде, где га је дочекао министар одбране Александар Вулин и припадници гарде како би се обавила свечана церемонија и означио почетак вежбе. Командант Копнене војске Милосав Симовић предао му је рапорт.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

На Пасуљанским ливадама присутно је преко 150 званица, које ће са председником посматрати вежбу која ће трајати 50 минута, након чега ће званицама бити представљано наоружање. Са председником Србије, вежбу посматра и председница Владе Ана Брнабић.

08:00 Војна вежба "Век победника"

Александар Вучић ће најпре присуствовати приказу на Пасуљанским ливадама, а потом у 11:30 извођењу вежбе на Привременом полигону Пештер, након чега ће се обратити јавности. 

Вежби ће присуствовати и председница Владе Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Александар Вулин, начелник генералштаба, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Вежба "Век победника 1918-2018" изводи се истовремено на 10 локација по теми "Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије", а у њој учествује око 8.000 припадника Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и више од 600 борбених система и ваздухоплова.

Александар Вулин је раније рекао да су последње вежбе са којима би "Век победника" могао да се упореди биле вежбе "Слобода" и "Јединство", одржане 1971. и 1975. године. Своје вештине показаће 8.000 активних припадника Војске Србије.

ОБАВЕШТАЈЦИ ОТКРИВАЈУ: Хиљаде ШПИЈУНА РОВАРИ ПО СРБИЈИ, инфилтрирају се у СВАКИ ДЕО ДРУШТВА

Грађани ће у директном преносу моћи да виде и 645 борбених возила: сто тенкова М-84, сто оклопних борбених возила пешадије. Биће употребљено 100 различитих артиљеријских и ракетних оруђа.

Речна флотила ће се представити са 14 речних бродова, 40 чамаца и реморкера, са осам амфибија. Полетеће 24 ваздухоплова – "мигови", "орлови", "галебови", хеликоптери. Биће приказан и понос српске одбрамбене индустрије – "Лазари" који су ушли у употребу у Војсци Србије, "Норе", "Мали Милош". Грађани ће бити упознати и са радом "Кобри", на вежби заштите високог државника.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- "Кобре" су елитна јединица задужена за обезбеђење највиших државних функционера, али не само за то. Хтели смо да покажемо какве су 'Кобре' на делу, да јавност види да они нису само ту да чувају некога, оне су и противтерористичка јединица, брину о сваком грађанину, и у стању су да одговоре на сваку терористичку претњу. Они су чувари свега и свих у земљи - објаснио је министар Вулин.