Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАКОН ВАЖНОГ САСТАНКА! Вучић најавио куповину беспилотних летелица, Вархељи жели да се Србија придружи ЕУ (ВИДЕО)

08.10.2020. 18:51
Пише:
Србија Данас
av
ав / Извор: Фото: Србија Данас

Председник се након састанка са Вархељијем заједно обратио нацији

Након састанка у згради Генералног секретаријата председника Републике, Вучић се обратио са комесаром за суседство и проширење Европске уније Оливера Вархејија.

Последња шанса за "Орлове": Ево због чега не смеш да пропустиш меч Норвешка – Србија

Последња шанса за "Орлове": Ево због чега не смеш да пропустиш меч Норвешка – Србија

"Пун сам наде да ће нова Влада убрзати реформе": Вархељи пред Брнабићевом истакао шта очекује од Србије

"Пун сам наде да ће нова Влада убрзати реформе": Вархељи пред Брнабићевом истакао шта очекује од Србије

ДОНЕТА КОНАЧНА ОДЛУКА! Марко Ђурић именован за амбасадора Србије у САД

ДОНЕТА КОНАЧНА ОДЛУКА! Марко Ђурић именован за амбасадора Србије у САД

Комесар за проширење је најавио раније да ће током боравка у Београду лично представити извештај о напретку Србије и Економско инвестициони план за Западни Балкан.

Вархеји је у Београд дошао из Приштине, а сутра иде пут Сарајева.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи данас је, пре састанка са председником Србије Александром Вучићем, разговарао са представницима цивилног друштва окупљеним у Националном конвенту о ЕУ. Вархеји је истакао да ни веома изазовне околности којима смо сви изложени због пандемије ковида 19, нису преусмериле пажњу ЕУ на овај део Европе.

- Ја сам инсистирао да се купи "Панцир" и да се Србија војно оснажи, ја сам инсистирао да се пошаљу полицијска појачања испред Скупштине. А сада ћу да се потрудим да набавимо још више беспилотних летелица, из још једне проблематичне земље! - нагласио је Вучић, алудирајући на најављену набавку турских дронова Бајрактар.

Он је нагласио да је нормално да људи протестују, али никако нису дозвољени напади на полицију.

- Полиција није употребила ништа док они нису заузели зграду Народне Скупштине - рекао је Вучић.

- Водио сам се борбом за живот, а живот је најважнија ствар - истакао је Вучић на питање о корона вирусу и пандемији у Србији, али је поменуо и протесте који су се дешавали баш током пандемије. 

Показао је један важан папир:

- Овде се не помиње убиство Ранка Панића и те демострације. То им није било нарочито важно. Оно што је за мене важно је што сам ја у потпуности сагласан, али другачије оцењујемо. Мислим да су они описали како се понаша једна независна и суверена земља која је на европском путу - казао је предсендик Вучић.

aleksandar vučić
александар вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Моја кривица је што сам предлагао оштрије увођење полицијског часа током короне, блиска сарадња са Русијом и Кином, куповина панцира и слично, и прихватам одговорност за то - рекао је Вучић.

- Потрудићу се да свако право грађанима Србије обезбедим и у будућности. Знате сви да сам покушавао да истерам истину. Покушавали су да руше Владу, али нека их, ми радимо поштено, и убрзавамо наш пут ка напретку - рекао је он.

- Извињавам се целој јавности што кажем да председник Србије треба да има свој мозак и да треба да каже што мисли. Влада Србије треба да буде европски орјентисана, глупости о суспензији не желим да коментаришем. Због мера против ковида, због односа са Русијом, због тога што смо купили панцир, што сам се појављивао у кампањи, а био сам носилац листе. Да, ја сам тај који је инсистирао на свему томе, ја сам тражио од полиције да не реагује док не буде угрожена па смо имали толико повређених полицајаца, не морају да се труде да пишу извештаје. А сад ћу да се потрудим да добијемо још беспилотних летелица зато што је мој задатак као председника да водим рачуна о интересима државе - објаснио је Вучић.

Вархељи о Србији и сарадњи са нама

- Спреман сам пронаћи пројекте који ће обезбедити нова радна места, која ће привлачити стране инвеститоре и сваке компаније које желе да се приближе европском тржишту - истакао је Оливер Вархељи на почетку свог обраћања.

- Имаћемо финансијске гаранције са својим партнерима које ћемо овде да упутимо. Желимо да пронађемо пројекте који ће створити нова радна места, али и који ће да обезбеде нову инвестициону климу који ће привући стране инвеститоре. Када погледамо западни Балкан, видимо неке препреке које су уске. Недостатак инфраструкутре је прва ствар која је проблем - казао је он, истичући да су железница и путеви први који су важни за привлачење инвестиција.

av
ав / Извор: Фото: Принстцреен

- Део плана је да се промовише заједничко регионално тржиште. Потребно је имати "мини Шенген" како би се извукла максимална корист из овог плана. Сви из региона ће учествовати у овоме. Током короне имали смо зелене коридоре који показују како све заиста може изгледати. Видели смо да Србија доста напредује, али да се много тога мора поправити - рекао је он. 

- Када се формира нова влада у Србији, спремни смо да сарађујемо са њом и да још ове године отворимо нова поглавља. Време је да се крене напред, са економским планом треба да се крене даље. Зато смо и то све изнели пред Србијом – додао је.

av
ав / Извор: Фото: Printscreen

Највио је и улагања у руларним пројектима за напредак села који ће се радити зајендо са ЕУ, а вреде око 73 милиона евра.

- Говорили смо о свим недостацима, говорио сам о својим пропустима. Фер је да будемо искрени. Причали смо и о извештају, важно је видети политчке и економске ствари. Што се економије тиче, у претходних годину дана, Србија је међу бољима у Европи - нагласио је.

"Прихватам критике"

Каже да прихвата све остале критике, пре свега да је користио функцију председника за изборе, и истакао да прихвата сву одговорност за своја дела.

- Спреман сам да сносим одговорност за све и немам проблем са тим - додао је.

Најавио је да Србија очекује велике инвестиције од стране Европе, каже да је за цео регион добро да се на Балкан улаже новац.

- Радујем се и када наше комшије добијају новац. Важан је развој региона. Хвала свима који су на озбиљан начин радили да се помогне овде. Србија ће имати пропорцијално својој снази и величини такву суму новца на располагању, а на то сам посебно поносан – рекао је председник Вучић.

О састанку са Вархељијем

- Разговарали смо о важним пројектима, сваки од њих је огромне вредности - рекао је Вучић. 

- Захвалан сам на великој борби коју је БВархељи водио како би нама, нашем народу и региону обезбедио велику количину новца - додао је председник.

av
ав / Извор: Фото: Србија Данас

- Говорили смо о свим недостацима, говорио сам о својим пропустима. Фер је да будемо искрени. Причали смо и о извештају, важно је видети политчке и економске ствари. Што се економије тиче, у претходних годину дана, Србија је међу бољима у Европи - нагласио је.

Председник о посети комесара Србији

- Захвалан сам комесару Вархељију што ће у наредних седам година пружати подршку региону и Србији - истакао је председник на почетку обраћања.

Он је напоменуо да је захвалан и због тога што је одлучио да посети нашу земљу у овом периоду.