Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИЧАНСТВЕНА ВОЈНА ВЕЖБА "ГРАНИТ 2023": Приказана сва моћ и сила Војске Србије, Вучић послао снажну поруку (ФОТО/ВИДЕО)

22.04.2023. 10:19 14:26
Пише:
Србија Данас
Vojna vežba u Batajnici
Војна вежба у Батајници / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Приказ способности Војске Србије "Гранит 2023" отворен је за грађане од 9 до 15 часова.

Приказ способности Војске Србије "Гранит 2023" одржавао се данас на Војном аеродрому у Батајници. Војска Србије приказује нову опрему и вештине својих припадника, а учествује више од 5.000 војника са 2.300 средстава.

"ВОЈСКА СРБИЈЕ УВЕК ЈЕ БИЛА ДЕО НАРОДА И СИМБОЛ НАШЕ ОТАЏБИНЕ" Министар Вучевић положио венац на Споменик Незнаном јунаку (ФОТО)

"ВОЈСКА СРБИЈЕ УВЕК ЈЕ БИЛА ДЕО НАРОДА И СИМБОЛ НАШЕ ОТАЏБИНЕ" Министар Вучевић положио венац на Споменик Незнаном јунаку (ФОТО)

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ОРБАНОМ: "Срећан сам што сам још једном дочекао великог пријатеља Србије" (ФОТО)

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ОРБАНОМ: "Срећан сам што сам још једном дочекао великог пријатеља Србије" (ФОТО)

"ГРАНИТ 2023" НА АЕРОДРОМУ БАТАЈНИЦА: Војска Србије приказује технику и способности - учествује неколико хиљада војника

"ГРАНИТ 2023" НА АЕРОДРОМУ БАТАЈНИЦА: Војска Србије приказује технику и способности - учествује неколико хиљада војника

12:48
Питања новинара

Стано о учешћу Срба на изборима на КиМ

- Отварао сам једну фабрику прекјуче. Дивна фабрика, ниједно питање се није тицало те фабрике. Јуче камен-темељац за халу "Душан Дуда Ивковић", опет ниједно питање се није тицало те хале. Данас смо показали оружје и оруђе које Србија никада до сада није приказала. 

- Данас сам се изненадио када сам чуо изјаву Стана. Ја ћу покушати јоп једном да објасним, да људи не буду доведени у заблуду. Ми смо до сада учествовали у 4 или 5 различитих изборних циклуса које су организовале приштинске власти. А није требало да учествујемо ни у једном док се не формира ЗСО, или таман у једном после чега би било јасно које су то српске општине, иако смо их већ дефинисали. 10 година касније, а за то није крива само Приштина, већ Европска унија која је гарант провођења Бриселског споразума. Они су то потписали, Кетрин Ештон је ту ставила свој потпис. Они то нису провели у дело. А Срби им после 9 и по година, упуцавања, малтретирала, шиканирања, кажу нећемо док не спроведемо оно што сте потписали. 

Шта ће бити након избора на КиМ?

- Ми смо у тешкој ситуацији, али воља нашег народа, то није налог одавде. Да су мене питали, ја бих до задњег дана ломио и вагао шта је мање лоше за нас. Они су донели листом готово једногласну одлуку да не учествују да изборима. То је наш народ одлучио. Наш народ ће сутра мирно, одговорно и са презиром да гледа оне које буду довлачили из Јужне Митровице да гласају и да њима бирају власт у Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. Шта ће бити после тога - ништа, потпуна окупација на коју су људи већ спремни, свикли и научили. Биће мирни и одговорни. Ми ћемо и даље да исплаћујемо плате као и до сада, да се боримо за њих још више, и да чекамо нека боља времена у којима ће да важи повеља Уједињених нација, међународно јавно право, времена у којима се стиде споразума који су потписали, и у којима неће те споразуме да потписују да би једној страни дали време да може да се обрачуна са оном другом страном, а ми као што видите нисмо први ни једини пример у свету, као што знате. Не знам шта ћу да тражим у Бриселу, искрено не знам ни шта бих више тражио од њих, са њима ми се више и не разговара, јер све што су мени до сада рекли сви они су слагали и није ми проблем да то кажем на најчистијем српском језику. Па срам те било бре! Убијате нам, упуцавате нам људе и сада сте разочарани што не учествујемо на изборима, па срам те било! Ови нам убијају људе, они кажу разочарани смо што не излазимо на изборе. Па јел те бар мало срамота што то радиш! Питам тог портпарола Европске уније. 

- Увек сам одушевљен коалицијама Заветника, Двери, Лутовца, то је за мене увек велики изазов и ја не одустанем од онога што сам рекао. Скупите 85 потписа, њих има 85 и ја им додајем јпш толико, прихватам и немам никакав проблем. Само немој после да се жале - рекао је Вучић о најави Лутовца и Поноша да су почели да прикупљају потписе за референдум о председничким изборима. 

Каже да је из Заставе свакога дана одсутно 669 радника. 

- Од тога је свако дана преко 10% на боловању. Све радим за те раднике и људе. И шаљемо новац када је потребно да се намакне плата. И сада смо инвестирали 100 милиона евра у фабрике наменске индустрије. Ја ово радим или зато што сам луд или зато што много волим ову земљу. Али само вас молим немојте људи - дај ми државни поса на неодређено време у државној фирми, па онда лето да берем малине, па онда зима да идем на скијање, па онда одем на месец дана у Немачкој да радим, јер мене мој посао у Србији чека. 27% сваког дана је одсустно - рекао је Вучић. 

- Нико никада неће да говори о томе, као што нико не сме да спомене литијум, јер се прлаше хајке. 

Деловање страних служби

- Директно су нам стране службе извршиле удар око литијума, како би спречили развој Србије. Не смем о детаљима, зато су хтели и Крушик да нам униште. Питајте Бугаре. Код Срба нема проблема са ракетним пуњењем.

12:30
Обраћање председника Вучића

- Имали смо одличан разговор са Орбаном, везано за заједничку ворбу притив тероризма. Сарађиваћемо у сваком смисли, од производног до тренинг дела - рекао је Вучић и честотао Дан војске. 

- Ово је посебан датум, дан почетка Другог српског устанка, веома важан, јер је утемељио модерну српску државност. 

- Данас сте могли да видите бројне промене. 

Навео је да развијамо наше дронове. 

- До краја године ћете моћи да видите наше дронове камиказе које смо већ купили. 

Како каже, редовно је обавештен о томе како се води рат у Украјини. 

- Морате да пратите све оно што је најпотребније на ратишту. 

Како каже значајно смо ојачали своје снаге. 

- Имали смо проблеме у специјалним јединицама, видели сте данас како су сви опремљени и одевени, и 63. и 72. и "кобре" и "соколове". Посебно сам поносан што нам се пријавило 1700 кандидара за 530 места колико смо тражили. 4,43% су жене, остало су мушкарци. Са територије Београда је велики број, највише са 7 околних округа, а пропорционално броју становника убедљиво највише из Лесковачког округа. Да честитам тим људима, они са Топлицом и Пчињом највише бране Србију. Пријавило нас се 3 пута више људи, верујем да ћемо кроз селективан процес добити више од траженог броја војника, онда идемо на следећи конкурс када ови момци буду добили прве плате од 2000 и више евра, онда ће сви видети да говоримо истину, и да је све тако, баш као и ово данас што овде видите - рекао је Вучић. 

- Данас сте могли да видите 10 мигова 29 да лете, 10 "орлова", хеликоптере, а тек нам стижу хеликоптери. Верујемо да ћемо нешто од западних земаља добити и хеликоптера источне производње. Наша војска је све снажнија, али ћемо људске капацитете морати и даље да снажимо и попуњавамо. Наше је да чувамо и штитимо мир, а то можете само ако имате снажну армију - рекао је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

12:15
Приказана беспилотна летелица CH-95

 Приказана је извиђачко-борбена беспилотна летелица CH-95 кинеске производње. У њеном саставу се налази 353. извиђачка авијацијска ескадрила.

Дужина летелице је 9,05 м, висина 2,77 м, а размах крила 20,5 м. Може да понесе више од 200 килограма спољног терета, тј. убојитих средстава.

У ваздуху може да остане 20 сати, а максимална брзина јој је 280 километара на час.

11:51
Председник Србије обилази наоружање и војну опрему

Председник Србије Александар Вучић у присуству мађарског премијера Виктора Орбана обилази наоружање и војну опрему на аеродрому Батајница. 

Председник је мађарском премијеру представио техничке карактеристике приказаних средстава. 

- Цена и квалитет је изванредан - рекао је Вучић. 

- Када имате јефтину претњу из ваздуха, морате да одговорите јефтиним наоружањем, то смо видели сада у Украјини. Ми сада поново обнављамо Стереле и имамо их много - навео је Вучић. 

Председник Вучић је потом кренуо у обилазак на Војном аеродрому.

Представљен је и модернизовани "Милош".

Председник Вучић је гостима представио и унутрашњост "лазара".

- То је изум наше памети. Полако се приближавамо ономе што се у Украјини показало као најпотребније, То су вишецевни бацачи ракета. То су све ствари које до сада нисте имали прилику да видите - навео је Вучић и додао:

- Пре је био један прототип, сад их има 26. Сад морамо муницији да се посветимо, морамо за себе да чувамо јер смо видели да муниција постаје велики ресурс - рекао је Вучић.

- Сви у Европи знају за "нору". Релативно јефтина а веома успешна - наводи он.

- Заинтересовани су за сваку врсту сарадње и они са нама и ми са њима - рекао је Вучић мислећи на мађарске пријатеље.

- Пре 10 година нисмо имали ништа. Ни модернизоване тенкове, а камоли све остало - истакао је председник.

- Ово што данас показујемо је хиљадама миља удаљено од онога што смо могли да покажемо у прошлости - нагласио је председник.

Вучић је навео да је ово што је приказано велика снага Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

11:42
Налет мигова-29

У склопу дефилеа, надлећу борбени хеликоптери Ми-35, газела, Х-145М, Ми-8, Ми-17.

Orlovi
Орлови / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Avion
Авион / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

11:35
Дефиле припадника различитих специјалних јединица

Почиње дефиле специјалних јединица Војске Србије, 63. падобранске, 72. специјалне бригаде, одреда „Кобре“, извиђачких јединица...

Први пут на једном месту.

Vojna vežba u Batajnici
Војна вежба у Батајници / Извор: Фото: Србија Данас/А.Ј

11:30
Приказан ПВО систем

Приказани су и ПВО системи, модернизовани ручни ракетни лансери "Игла" и "Шило", као и нови ракетни систем "Мистрал". 

У садејству са авијацијом, делују и припадници јединица ВОЈИН (Ваздушно осматрање, јављање и навођење) и ПВО. Борбени авиони симулирају дејство по циљевима на земљи

PVO
ПВО / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

11:25
Застрашујуће "Ђавоље кочије" 

 Грађани су имали прилике да виде хеликоптере Ми-35, познатије под називом "Ђавоље кочије" које су заједно са Ми-17 учествовале у извлачењу специјалних јединица. 

Модернизовани су и "мигови 29", сада имају већи домет осматрања и нишањења, као и гађања, мигови могу да понесу модерније ракете ваздух-ваздух и ваздух-земља.

Đavolje kočije
Ђавоље кочије / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

11:23
Моћна авијација изнад Батајнице - Орлови, Супер Галебови Г4 

Једни од првих домаћих модернизованих борбених авиона "Орао" у Србији полетели су небом, а за њим кренули и "Супер Галебови".

"Орао Ј22" први авион домаће производње који може да лети брже од звука.

Orlovi
Орлови / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

11:18
Способност "Кобри"

Након тога је приказана акција специјалне јединце "Кобри".

Kobre
Кобре / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

11:14
Хеликоптерски десант на небу Србије

Сада наступа хеликоптерски десант хеликоптерима Ми-8 и Ми-17 у којима су припадници 72. специјалне бригаде.

Helikopteri
Хеликоптери / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

11:05
Вучић озваничио почетак "Гранит 2023"

 Вучић, Вучевић и Мојсиловић обављају смотру почасног строја Гарде Војске Србије. Потом је председник дао дозволу за почетак војног приказа, који је започет падобранским демо скоком. 

Приказ ће отворити падобрански скокови припадника 63. падобранске бригаде са заставама Србије и Војске Србије. Они искачу из хеликоптера Х-145М са висине од 1.500 метара.

Granit 2023
Гранит 2023 / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

10:57
Председник Србије

Председник Вучић стигао је на аеродром у Батајници у пратњи министра Вучевића и начелника генералштаба Милана Мојсиловића. 

Vučić stigao u Batajnicu
Вучић стигао у Батајницу / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

10:10
Последње припреме

Само сат времена након почетка на аеродром је пристигао велики број грађана како из Београда тако и из осталих градова Србије. 

Улазак на војни аеродром у Батајници омогућен је из три правца – главни улаз на војни аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић", улаз у Ваздухопловни завод "Мома Станојловић", као и улаз на аеродром из правца Нове Пазове.

Од 9 часова пристижу грађани који ће присуствовати војном приказу. 

За разлику од претходних приказа, на овој ће бити приказани много већи број српског наоружања.

Војна вежба "Гранит"

Најмодерније наоружање и војна опрема коју поседује Војска Србије биће приказани у Батајници током данашње манифестације.

Генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба, рекао је да ће на "Граниту 2023" у једном тренутку бити више од 50 ваздухоплова у ваздушном простору.

По први пут биће јавно приказан ПВО систем "мистрал" који је однедавно у наоружању Војске Србије. Такође, биће приказано и возило "Лазар 3" са новим топом калибра 30 милиметара.

Посетиоци ће моћи да виде хибридни систем ПАСАРС, возило "Милош", борбене авионе, технику и борбене системе.

Поред министраВучевића, начелника Генералштаба Војске Србије генерал Милана Мојсиловића и остатка војног врха, очекује се присуство председника Србије Александра Вучића, патријарха Порфирија, премијерке Ане Брнабић и свих чланова Владе, затим председника Републике Српске Милорада Додика, премијера Мађарске Виктора Орбана и много други гостију.