Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Бар смо искрено видели ко има какав однос према нама" ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО ИЗ БЕРЛИНА! Нападнута и Република Српска

29.04.2019. 23:05 23:21
Пише:
Србија Данас/Агенције
Berlin
Берлин / Извор: Фото: Танјуг/Марина Максимовић

Председник Вучић разговарао дуже од пет сати учесницима самита укључујући лидере Немачке и Француске

Завршен је Самит земаља Западног Балкана који је одржан у Берлину од стране немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона, а на коме је главна тема био однос Србије и лажне државе Косова!

Председник Србије Александар Вучић састао се најпре данас око 14 часова са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини. Састанак у представништву Европске комисије био је увод у поподневни самит на коме се Србија борила за компромисно решење за Косово и Метохију. 

Са председником Вучићем у Брисел је отпутовала и премијерка Србије Ана Брнабић.

Макронов кабинет се огласио уочи самита у Берлину: Објављен ЦИЉ САСТАНКА и шта се очекује од Београда

Макронов кабинет се огласио уочи самита у Берлину: Објављен ЦИЉ САСТАНКА и шта се очекује од Београда

ВАСКРС У БЕРЛИНУ: Вучић Могеринијевој донео ПОКЛОН И ПОКАЗАО ЈОЈ СРПСКИ ОБИЧАЈ (ФОТО)

ВАСКРС У БЕРЛИНУ: Вучић Могеринијевој донео ПОКЛОН И ПОКАЗАО ЈОЈ СРПСКИ ОБИЧАЈ (ФОТО)

Све очи биће упрте у Вучића! Шта се очекује од председника Србије данас у Берлину?

Све очи биће упрте у Вучића! Шта се очекује од председника Србије данас у Берлину?

23:05
Почело обраћање председника Вучића

- Имали смо серију тешких састанака. Данас смо најискреније видели ко има какав однос према Србији и КиМ од земаља региона. (Премијер Македоније Зоран) Заев је покушао да оправда Албанце за таксе јер су били љути због Интерпола - рекао је Вучић и додао да је изненађен са коликом оштрином је нападнута Република Српска.

Ускоро следи још један састанак са делегацијом лажне државе.

- Суштина је да ћемо пре наставка берлинског процеса, који ће бити у Познању, имати 1. јула састанак у Паризу. До тада ћемо покушати да нађемо решење за наставак дијалога - рекао је председник Вучић новинарима у Берлину. - Чини ми се да смо на пристојан и частан начин представљали своју земљу.

Вучић је додао да Меркелова и Макрон чувају мир у региону јер тиме чувају мир у Европи.

22:48
Тачи одбија помирење

Председник лажне државе Хашим Тачи рекао је после Самита да се разговарало о регионалној сарадњи и помирењу којег, како тврди, неће бити док Србија и Босна и Херцеговина не признају Косово.

- Ни помирење неће бити могуће све док Србија и Босна и Херцеговина не признају независност Косова - написао је Тачи на свом налогу на Фејсбуку.

22:05
Харадинај јасно рекао да не жели компромис

Премијер лажне државе Рамуш Харадинај затражио је данас на Самиту у Берлину да Србија призна Косово у садашњим границама оцењујући да без обостраног признања неће бити напретка.

Харадинај је оценио да је признање "почетна, а не коначна тачка за прогрес" и да подразумева "стално поштовање постојећих граница".

- Без обостраног признања и поштовања не може бити прогреса. Тада на пример неће бити потребе за трговинским баријерама ни са једне стране. Поновно сагледавање граница омогућиће нови талас етничких подела и можда и почетак насиља. Ми имамо потребе за јединством, не за поделама. Имамо потребе да отворимо наше границе, а не да створимо нове – стоји у говору који је Харадинај објавио на Фејсбуку. 

21:26
Почела радна вечера

Самит о Западном Балкану у Берлину настављен је око 21 сат радном вечером коју су за лидере из региона приредили домаћини састанка, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Претходно су током паузе између састанка и вечере лидери искористили прилику за директну размену мишљења и консултације. 

Након вечере очекује се обраћање председнка Вучића. 

20:50
Кратак предах за учеснике Самита

На Самиту у Берлину у току је пауза коју лидери користе за директну размену мишљења и консултације.

Председник Вучић и премијерка Брнабић разговарају насамо са домаћинима скупа канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном.

- Консултације на паузи између састанка - пише уз фотографије објављене на инстаграм страници "будућностсрбијеав". 

А ко се са ким дружио током кратке паузе можете видети ОВДЕ

20:25
Процурио закључак Самита у Берлину?

Објављен је нацрт декларације који би требало да буде усвојен на састанку шефова држава и влада Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Француске, Немачке, Косова, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Словеније.

Наглашена је важност договора о потпуној нормализацији односа између Косова и Србије за стабилност региона и европску перспективу, а учесници састанка су сагласни да било какав договор те врсте мора бити свеобухватан, политички одржив и мора допринети регионалној стабилности.

- Србија и Косово су пристали да убрзају напоре на имплементацији постојећих споразума и да се поново конструктивно укључе у дијалог о нормализацији односа уз посредовање ЕУ са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума - наводи се у нацрту декларације. 

Овде можете прочитати цео текст ДЕКЛАРАЦИЈЕ

19:40
Протест у Берлину: Албанци машу заставама велике Албаније

Док лидери са Западног Балкана разговарају испред немачког парламента протестовало је неколико десетина Албанаца против "боснијанизације" Косова.

Albanci
Албанци / Извор: Фото: Танјуг printscreen

Носили су пароле којима поручују да су против промене граница Косова, али су истовремено држали заставе Велике Албаније. Упутили су поруке против размене територија или било ког другог решења које би умањило територију Косова. 

18:15
Почео састанак иза затворених врата

Лидери Немачке и Француске, западнобалканске шесторке, Хрватске, Словеније и високе представнице ЕУ састали су се нешто после 18 часова.

Berlin
Берлин / Извор: Фото: Танјуг/АП

Састанак се одвија иза затворених врата седишта немачке канцеларке Ангеле Меркел у Берлину. 

18:08
Макрон тражи да се спусте страсти

Француски председник Емануел Макрон је пред почетак заједничког састанка са лидерима Западног Балкана у Берлину поручио да ће се на првом месту разговарати о потреби обнављања дијалога Београда и Приштине и то без табуа и прописивања решења.

- Желимо да сагледамо сва решења, да спустимо страсти у дебати и омогућимо напредак без табуа - поручио је Макрон.

17:48
Огласила се Меркелова: Данас неће бити одлука

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да ће једна од тема данас у Берлину, где се одржава састанак о Западном Балкану, а потом се разговори настављају радном вечером, бити питање односа Србије и Косова и како да се то питање покрене са мртве тачке.

- Данас ће бити отворена дискусија, а не доношење одлука - рекла је Меркел на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном, коорганизатором самита о Западном Балкану, пред почетак тог састанка. 

17:34
Тачи одбрусио Могеринијевој: ЕУ слаба да реши проблем

Председник лажне државе Хашим Тачи је након састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини изјавио да јој је предочио да су Београд и Приштина далеко од споразума без учешћа САД јер је ЕУ сувише слаба да покрене ствари на Западном Балкану.

- Неће бити преговора између Косова и Србије. Далеко смо од постизања споразума без САД. ЕУ је сувише слаба и није јединствена да покрене ствари на Западном Балкану - рекао је Тачи новинарима након састанка.

Рекао је и да ће сто одсто увећане таксе на робу из Србије и БиХ бити још повећане, јер, према његовим речима, Србија наставља агресивне акције према Косову. 

Више о томе ОВДЕ

17:22
У Берлин стигла делегација велике Албаније?!

Делегације из Тиране и Приштине у Берлин су дошле једним авионом.

Протокол налаже да из авиона увек прво излази шеф делегације. Из летелице прво је изашао премијер Албаније Еди Рама, па Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Беџет Пацоли.

16:55
Вучић зачепио уста албанским новинарима

Албански новинари покушали су да испровоцирају Вучића разним упадицама, али им је председник Србије маестралним одговорима запушио уста.

Како је то изгледало можете прочитати на овом ЛИНКУ 

16:45
Албанци на самит довели и осуђеног терористу

Сулејман Сељими, политички саветник премијера лажне државе, Рамуша Харадинаја, део је делегације Приштине на данашњем самиту у Берлину.

Именован је за Харадинајевог саветника пре два месеца и то непосредно након пуштања из затвора на условну слободу. Био је један од команданта терористичке ОВК и осуђен је за ратни злочин против цивилног становништва на шест година затвора.

Више о томе ОВДЕ

16:35
Албанци се осилили у Бриселу

Председник лажне државе Хашим Тачи назвао је ЕУ неспособном да реши проблем КиМ и позвао САД у помоћ док премијер лажне државе намерава да бојкотује састанак са Могеринијевом.

Више о хаосу који праве Албанци у Бриселу можете прочитати ОВДЕ

16.21
Харадинај бојкотује састанак са Могерини?

Приштински медиј пишу да ће премијер лажне државе Рамуш Харадинај бојкотовати састанак са шефицом европске спољне политике Федериком Могерини.

Харадинај наводно неће присуствовати састанку приштинске делегације са Могеринијевом због неслагања по питањима сто одсто уведених такси на робу из Србије и БиХ и корекције границе Србије и Косова.

15:44
Откривен предлог који ће Меркел и Макрон понудити као решење за КиМ

Из кругова блиских немачкој влади процурила је информација да је као могуће решење будућих односа Београда и Приштине у игру ушао један историјски модел: Споразум о темељима за међусобне односе који је 1972. склопљен између тадашње Савезне Републике Немачке и Немачке Демократске Републике. 

Више о томе можете прочитати ОВДЕ

15:16
Тачијева провокација пред састанак

Председник лажне државе Косова Хашим Тачи дао је кратку изјаву окупљеним новинарима уочи састанка.

- Косово је независна држава и радићемо на томе да се Прешевска долина припоји Косову - рекао је кратко Тачи.

Овде можете прочитати нове Тачијеве ПРЕТЊЕ 

14:40
Огласио се Вучић након састанка са Могеринијевом

Председник је, након састанка, рекао за медије да, чим се укину таксе, Србија је спремна да настави дијалог. 

- Ми смо рекли да чиме се укину таксе да смо спремни колико сутра дијалог да наставимо. Да ли ће се догодити или не - није у нашим рукама. Држе их готово 6 месеци. Говорили смо и о билатералним питањима, важним питањима, указали смо на одређене нелогичности када је реч о повећању државне помоћи и извоза. Говорили смо и о проблемима у извозу челика, али је сигурно да се српска економија креће унапред крупним корацима - каже Вучић.

Вучић је рекао да је Србија посвећана свом европском путу. Он је поводом Самита рекао да неће дозволити прављење никаквог циркуса, и да је Србија за дуготрајни мир.

- Не желим да правимо политички циркус већ да покушамо да направимо нешто. Ми не желимо никакве сукобе, већ чување и очување стабилности и трајни мир и почетак решавања проблема који су препрека на том путу. Моја очекивања нису превелика, нисам нарочити оптимита. Можда је и боље тако, можда се изненадим - рекао је Вучић.

Председник је рекао и да је било разговора и о Железари Смедерево.

- Разговарали смо о Железари Смедерево и квотама на челик и указали на одређене нелогичности, да имамо проблем на пример у односу на Турску. Нећемо да дозволимо да железара буде убијена због бирократских процедура - рекао је он.

Вучић је рекао и да су вести у новинама које су објављивале да Вучић све ово ради због припајања Републике Српске Србији, лажи.

- Да ли сам милион пута поновио да Србија поштује интегритет БиХ. Никада нисам рекао да то не подржавам. Нико не пише о ономе што Албанци говоре, него то лажу. Могерини сам рекао да су нас сатерали у ћошак и да ме никада није видела насмејанијег - каже Вучић.

Председник Србије на реакцију Звиздића који је рекао да нема прекрајања граница, рекао је "хвала му ако је мислио на Србију у целости", а ако је мислио на независно Косову, Вучић је упитао како код других нема, а код Србије прекрајање граница постоји.

Вучић је најавио сутра билатералне састанке у Берлину.

- Неће доћи до дијалога између нас и Албанаца, ако не укину таксе. Тај филм нећете гледати - јасан је председник Србије.

Вучић је на питање новинарке зашто неки протествују због гондоле рекао је да ће гондола бити изграђена и да никоме неће дозволити заустављање страних инвестиција.

14:25
Председник Србије донео Федерики Могерини поклон

 Председник је Могеринијевој однео као поклон корпицу ускршњих јаја, а онда се су како и празнична традиција налаже, куцнули јајима.

- Ускршњи поклон - Председник Вучић донео је корпицу ускршњих јаја Федерики Могерини, високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност - стоји у објави на инстраграм страници "Будућност Србије".

14:15
Уочи састанка у Берлину - очекивања и циљеви

Јасно је, такође, да ће самит у Берлину, који је привукао велику пажњу светске политичке, па и шире јавности, бити "састанак без рукавица", после којег ће сви актери укључени у решавање косовског проблема тачно знати на чему су. Председник Вучић већ унапред је најавио да ће, најпре Могернијевој, а потом и учесницима самита, укључујући лидере Немачке и Француске, без увијања саопштити шта он мисли и очекује од тог скупа, али и да су очекивања осталих учесника, што се њега и Србије тиче, осуђена на пропаст ако се све своди на то да Србија призна независност Косова.

Приштина у главни град Немачке долази за листом захтева и уцена, одлучна да демонстрира одсуство било какве намере за договор са Београдом, осим узајамног признања. Свестан намера организатора скупа у Берлину да преузму решење косовског проблема и приведу га крају у складу са својим ставом да је Косово независно и да о томе нема даљих преговора, председник Вучића на Берлин гледа као на место где би могући помак био да бар гарантују очување стабилности и искључе могућност изненађења у виду, на пример, упада на север Косова и Метохије, уз употребу оружја.

Пре скупа из Берлина су стигла, додуше неофицијелна, упозорења да ће конструктиван став Београда, па и Приштине, како кажу, бити услов за даље европске интеграције. Иначе, скуп "западнобалканске шесторке" са председником Француске и немачком канцеларком трајаће око два сата, након чега ће уследити и радна вечера. Меркелова и Макрон ће се медијима обратити пре почетка самита.

Француски председник стиже у Србију: ПОЗНАТ КОНАЧАН ДАТУМ ПОСЕТЕ!

Француски председник стиже у Србију: ПОЗНАТ КОНАЧАН ДАТУМ ПОСЕТЕ!

АМЕРИЧКИ СПЕЦИЈАЛЦИ ВОДЕ ТАЈНИ РАТ ПРОТИВ СРБИЈЕ! Лазански без длаке на језику, СВЕ ОГОЉЕНО!

АМЕРИЧКИ СПЕЦИЈАЛЦИ ВОДЕ ТАЈНИ РАТ ПРОТИВ СРБИЈЕ! Лазански без длаке на језику, СВЕ ОГОЉЕНО!

АМФИЛОХИЈЕ ОТКРИВА СЛОБИНУ ЖЕЉУ ИЗ ХАГА: Када га је обишао, Милошевић је од њега тражио САМО ЈЕДНО!

АМФИЛОХИЈЕ ОТКРИВА СЛОБИНУ ЖЕЉУ ИЗ ХАГА: Када га је обишао, Милошевић је од њега тражио САМО ЈЕДНО!

На скуп су позвани премијери Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, Србије, представници привремених власти у Приштини, али и премијери Хрватске и Словеније.

Састанак, на који су посебно позвани председник Србије Александар Вучић и председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи, планирано је да траје око два сата. Потом се разговори настављају и током радне вечере.

Другог дана боравка у Берлину, сутра, председник Србије имаће разговор и са Гинтером Крихбаумом, председником Одбора за европске послове у немачком Бундестагу. Такође, шеф српске државе разговараће, како је предвиђено, и са послаником Бундестага Јоханом Вадепулом.