Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО СВЕТСКИМ ЛИДЕРИМА: Председник Србије говорио на самиту о климатским променама (ВИДЕО)

12.12.2020. 19:29 20:17
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Председник Србије Александар Вучић учествовао је на "Цлимате амбитион summit 2020" самиту, који организују УН, Велика Британија и Француска.

Уједињене нације, Уједињено Краљевство и Француска поносне су што су домаћини Самита о климатским амбицијама 2020, у партнерству са Чилеом и Италијом. Ово је монументалан корак на путу ка британском домаћинству ЦОП26 следећег новембра у Глазгову.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА САМИТУ О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА: Тема највећи проблеми са којима се суочавамо

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА САМИТУ О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА: Тема највећи проблеми са којима се суочавамо

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО: Кина донирала више од 10 милиона динара за три општине у Србији

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО: Кина донирала више од 10 милиона динара за три општине у Србији

Покрет Социјалиста: Вучић спотом изразио захвалност лекарима, војсци, полицији

Покрет Социјалиста: Вучић спотом изразио захвалност лекарима, војсци, полицији

Окупили су лидере који су спремни да преузму нове обавезе за борбу против климатских промена и испуне Паришки споразум, пет година од његовог усвајања 12. децембра 2015. године.

Обраћање председника Александра Вучића на тему климатских промена

- Србија ће до 2050. године бити нискоугљенично друштво са конкурентном и ресурсно ефикасном економијом, која ће грађанима пружити нова, зелена радна места и квалитетан живот у климатски отпорном друштву - рекао је председник.

Вучић је нагласио да је Србија развила своју дугорочну Стратегију нискоугљеничног развоја са Акционим планом, који је усмерен на смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште до 2030. и 2050. године.

- Спремни смо да повећамо нашу амбицију више од три пута, до 2030. године, у складу са нашим ревидираним Национално утврђеним доприносом смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште - поручио је Вучић.

Говорећи о бројкама, истакао је да то значи смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште за 13,2 одсто у односу на 2010. годину и 33,3 одсто у поређењу са 1990.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Условно, уз додатну подршку, своју амбицију можемо повећати за више од пет пута - указао је председник Србије.

Он је истакао да Србија, да би тај циљ постигла, константно улаже напоре да побољша енергетску ефикасност и користи већи удео обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије, индустрији, грејању домаћинстава и транспорту.

Динамика остварења ових циљева, нагласио је Вучић, дефинисана је Нацртом стратегије нискоугљеничног развоја са Акционим планом и будућим Интегрисаним националним енергетским и климатским планом који би требало ускоро да буде усвојен.

- Пред нама је огроман задатак и морамо високо циљати, упркос изазовима пандемије. Спровођењем Закона о климатским променама обезбедићемо енергетску сигурност и ефикасност ресурса, повећати конкурентност и економски зелени раст, истовремено смањујући рањивост на климатске промене и осигуравајући социјални развој и заштиту животне средине - рекао је  председник.

Све те мере ће, према његовим речима, побољшати квалитет ваздуха, што ће имати још већи позитивни утицај на здравље људи.

Вучић је указао и да су дугорочни трошкови непредузимања било каквих мера на пољу климатских промена већи за 53 милијарде евра од трошкова имплементације Стратегије.

Такође, напоменуо је и да губици и штете услед климатских промена премашују пет милијарди евра у односу на 2000. годину, додајући да се предвиђа "интензивирање климатских екстрема".

- Због тога је адаптација укључена у домаћи НДЦ и Србија ради на свом Националном плану адаптације - додао је Вучић.

Лидери из владе, бизниса и цивилног друштва окупиће се на овом онлајн самиту док се свет бави корона вирусом, али наука је хитна као и увек и говори нам да морамо да ограничимо пораст глобалне температуре на 1,5 степени. Знамо да климатске промене неће чекати. Морамо предузети акцију сада, заједно, за нашу планету, како бисмо могли да градимо боље.

Бајден обећао повратак САД Париском климатском споразуму

Изабрани амерички председник Џо Бајден обећао је данас да ће се Сједињене Државе поново придружити Париском климатском споразуму првог дана његовог председничког мандата. Бајден је то навео у писаној изјави уочи почетка виртуелног самита светских лидера којем није присуствовао одлазећи амерички председник Доналд Трамп пошто је повукао Вашингтон из Париског споразума.

- Сједињене Државе ће се поново придружити Париском споразуму првог дана мог председничког мандата. Одмах ћу почети рад са колегама широм света да учинимо све што можемо укључујући сазивање лидера водећих економија на климатском самиту у првих 100 дана мог мандата - рекао је Бајден, преноси АП.

Он је поновио обећење из своје кампање да ће његова администрација настојати да сведе емисије штетних гасова на нулу "не после 2050. године".

Урсула фон дер Лајен о климатским променама

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен указала је данас да се Европска унија обавезала на смањење емисије штетних гасова за 55 одсто до 2030. године, али да се само 10 одсто свих емисија дешава на тлу Европе.

- Климатске промене су више од европског питања. То је питање за човечанство. Данас постоји глобални покрет за климатску акцију. Покрет који се ослања на моћне државе али и градове, невладине организације, људе добре воље. Европа жели да допринесе том покрету - рекла је она на виртуелном самиту УН о климатским променама.

Она је рекла да је Европа спремна да подржи земље у развоју и помогне им да раздвоје емисију штених гасова од свог економског раста. Према њеним речима, није реч само о смањењу емисија штетних гасова, већ треба развијати зелене финансије, обнављати биодиверзитет, створити нову циркуларну економију која отвара нова радна места и истовремено чува природу.

- Много тога морамо да променимо како би наша планета остала иста за наредну генерацију - поруцила је она и позвала све на сарадњу.

Обраћање Бориса Џонсона

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је данас на климатском самиту да би земље могле заједно да раде на радикалном смањењу зависности од фосилних горива.

Џонсон је изаразио уверење да је могуће да земље сарађују, промене пољопривредне праксе и преокрену процес којим човечанство вековима "држи планету у отровном грејачу гасова са ефектом стаклене баште".

Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Фото: Printscreen

- А истовремено можемо створити стотине хиљада радних места, милионе радних места широм планете док се колективно опорављамо од корона вируса - рекао је Џонсон.

Обраћање председника Кине Си Ђипинга

Кина ће до 2030. године појачати капацитете за производњу енергије ветра и соларне енергије до преко 1.200 гигавата, као и удео нефосилних горива у примарној потрошњи енергије до око 25 одсто, рекао је кинески председник Си Ђинпинг.

Си је о плановима за повећање удела обновљивих извора енергије у Кини говорио на виртуелном самиту УН о климатским променама.

Обраћање Папе Фрање

Папа Фрања позвао је данас све земље да раде у правцу нулте емисије штетних гасова и обећао да ће Ватикан, као најмања држава на свету, достићи тај циљ до 2050. године.

- Актуелна пандемија и климатске промене не само да утичу на околину, већ имају етички, друштвени, економски и политички утицај, а изнад свега на живот најсиромашнијих и најрањивијих - рекао је папа у видео поруци на виртуелном самиту УН о климатским променама.

Он је нагласио да усвајање неких мера не може више да се одлаже и да је потребна стратегија да се емисија штетних гасова сведе на нулу.

Папа је рекао да ће Ватикан, држава која заузима 44 хектара, окружена Римом, дати све од себе у борби против климатских промена. Ватикан настоји да у употреби замени сва кола са мотором са унутрашњим сагоревањем аутомобилима на електрични или хибридни погон,

Такође је почео да поставља соларне панеле 2008, а прошле године је забранио употребу пластицних кеса. Данас рециклира 65 одсто свог отпада, преноси АП. Папа је такође снажно подржао Париски споразум о смањењу глобалног загревања и рекао је му је жао што због одлуке америчког председника Доналда Трампа да се повуче из споразума.