Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СА КАТАЛИНОМ НОВАК: Између Срба и Мађара родило се искрено пријатељство (ФОТО/ВИДЕО)

09.09.2022. 10:11 12:21
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić i Katalin Novak
Александар Вучић и Каталин Новак / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Председница Мађарске Каталин Новак борави данас у званичној посети Београду, где ће је угостити председник Србије Александар Вучић.

Након церемоније свечаног дочека председнице Мађарске испред Палате Србија у 10 часова уследио је састанак Вучића и Новак, пленарни састанак делегације две државе, а затим и изјаве за медије двоје председника.

ВУЧИЋ ОБЈАВИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ! "Овде ће бити запослено више од 900 људи" (ФОТО)

ВУЧИЋ ОБЈАВИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ! "Овде ће бити запослено више од 900 људи" (ФОТО)

СИНИША МАЛИ НАЈАВИО НОВИ ПРОЈЕКАТ СРБИЈЕ: "Бићемо енергетски независна држава до 2043. године"

СИНИША МАЛИ НАЈАВИО НОВИ ПРОЈЕКАТ СРБИЈЕ: "Бићемо енергетски независна држава до 2043. године"

"НЕСЕБИЧНОМ СЛУЖБОМ ОБЕЛЕЖИЛА ЈЕ МОДЕРНУ ИСТОРИЈУ СВЕТА": Вучич упутио телеграм саучешћа поводом смрти краљице

"НЕСЕБИЧНОМ СЛУЖБОМ ОБЕЛЕЖИЛА ЈЕ МОДЕРНУ ИСТОРИЈУ СВЕТА": Вучич упутио телеграм саучешћа поводом смрти краљице

Обраћање председнице Мађарске

- То што данас имамо овако добре односе то може да буде и природно за нас, али се само по себи не подразумева. То што данас живимо у миру и што Мађари у Србији могу да живе мирно, као и Срби у Мађарској, као и то што се руководиоци две земље слажу и сарађују, то није нешто што се подразумева само по себи. Желим да се захвалим председнику Вучићу што се залага за то и да достигнемо ниво који нисмо могли да имамо раније. Разговарали смо и о потешкоћама које предстоје и региону и целом свету. Ово није једноставан период. Поменула бих рат у Украјини, санкције, енергетску кризу која је последица санкција, има последица и у Србији и у Мађарској и шире. Рат ће се по проценама одужити и зато увек наглашавамо значај мира - рекла је она.

Каталина Новак је указала и на демографске проблеме, а председник Вучић истакао је да "нам не вреде сви путеви које радимо, ако немамо деце".

Каталина Новак каже да последице санкције Русији више погодиле Европу.

- Цене расту, дакле, они који су увели санкције, рачунали су да ће озбиљније погодити Русију, што се није догодило - казала је Новак.

Истиче да разуме што Србија није увела санкције Русији и да је то право суверене земље да одлучи да ли је спремна да уведе санкције или не. 

Обраћање председника Србије

Вучић је након састанка рекао да је трговинска размена између Мађарске и Србије достигла највећу стопу од свих земаља. Додаје да је она четврти трговински партнер Србије.

- Наши односи су на највишем нивоу, хвала и Каталин на томе. Наша сарадња је толико напредовала и политична и економска - казао је Вучић.

Како каже, између Срба и Мађара родило се искрено пријатељство.

До краја 2025. године верујемо да ће бити завршена брза пруга Београд - Будимпешта и за 2 сата и 45 минута можемо стићи до центра Будимпеште, казао је председник Србије.

Он се захвалио Каталини Новак која пружа подршку на "европском путу" Србије и дијалогу Београда и Приштине.

- Хвала Мађарској што нам је омогућила да користимо њихова складишта, што ћемо зиму моћи лакше и спокојније да дочекамо, што не би могли без подршке председнице Новак и премијера Орбана - казао је Вучић.

Разговор у четири ока

Katalin Novak i Aleksandar Vučić
Каталин Новак и Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Вучић дочекао председницу Мађарске Каталин Новак

Мађарска председница дочекана је уз највише државне почасти, црвени тепих, постројену Гарду Војске Србије и интонирање химне две државе. Потом су Вучић и Новак представили једно другом и чланове својих делегација.

Aleksandar Vučić i Katalin Novak
Александар Вучић и Каталин Новак / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Након свечане церемоније, Вучић и Новак ће разговарати у четири ока, а затим ће уследити и пленарни састанак делегација Србије и Мађарске.

После тога, предвиђене су изјаве за медије српског председика и мађарске председнице.

 

План посете

Церемонија свечаног дочека председнице Мађарске испред Палате Србија биће у 10 часова, после чега ће уследити састанак Вучића и Новак, пленарни састанак делегације две државе, а затим и изјаве за медије двоје председника, саопштено је из прес службе председника Србије.

Председница Владе Србије Ана Брнабић састаће се са председницом Мађарске у 12:15 сати у Палати Србија, најављено је из Канцеларије за сарадњу с медијима Владе Србије.

Новак ће у Београду разговарати и са председником Народне скупштине Владимиром Орлићем.

Како су раније најавили мађарски медији, Новак ће се током посете Србији састати и с лидером Савеза војвођанских Мађара Иштваном Пастором и отвориће Мађарски учитељски факултет у Суботици који ради у оквиру Универзитета у Новом Саду.